Наш посао је заштита интереса нашег народа

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се воде интензивни разговори са међународним представницима о КиМ због последњих догађаја у јужној српској покрајини, због новог хапшења тројице Срба.

Извор: ТВ Пинк

"Због хапшења Елезовића, Миловића и Костића и сада је сасвим јасно да после претње да ће Срби да пате и плате, Курти је кренуо у једну од последњих операција у широј акцији етничког чишћења српског народа са КиМ. Предузимамо све што је у нашој моћи и желимо да искористимо сва дипломатска средства и сва политичка средства", поручио је председник Вучић који у Њујорку борави поводом заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Председник Вучић позвао је међународну заједницу да реагује на хапшења Срба на КиМ.

"Добро знамо шта нам је посао и какав нам је посао у заштити интереса нашег народа. Позивамо све међународне представнике да реагују и да ураде све што је у њиховој моћи да Срби могу да опстану на територији КиМ и да људи који никоме нису ништа криви буду пуштени својим кућама у најкраћем могућем року", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је о томе и о ситуацији на КиМ обавестио и шпанског премијера Педра Санчеза који је, како је рекао, велики пријатељ Србије.

Додаје да је поново разговарао и са председником Европског савета Шарлом Мишелом, као и са многим представницима ЕУ.

Председник Вучић истакао је да се нада и жели да верује да ће они "добро разумети наше поруке".
"Припремамо се за сутрашњи наступ у УН, такође имаћемо много билатералних састанака и сада усклађујемо термине са кинеским потпредседником и корејским председником. То су важни састанци за нашу земљу, али ћу први пут од Кинеза тражити да ми кажу, осим генералног погледа на ситуацију на КиМ, да ли можемо да очекујемо ширу подршку Кине. У складу са тим донећемо одлуку, јер ми би требало да половином октобра имамо регуларну седницу о КиМ везано за УНМИК. Бројимо сада чланице СБ УН, потребно нам је девет да их имамо на својој страни да бисмо могли да закажемо ако имамо хитне потребе", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће Београд у сваком случају реаговати у складу са својим интересима.

"И никоме нећемо дозволити да за дан, два или три заврши посао као негде другде. Бићете обавештени рано ујутро пошто ћемо имати веома значајне састанке", истакао је председник Вучић.

Тражићемо хитну седницу СБ УН због ситуације на КиМ

Председник Вучић изјавио је данас да ће Београд тражити заказивање хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација поводом ситуације на Косову и Метохији.

"Радимо на томе. Сагледавамо све могућности и свакако ћемо је тражити. Видећемо ког датума ће бити седница о извештају УНМИК-а, па ћемо ми да тражимо у неком другом тренутку", рекао је председник Вучић приликом обраћања новинарима у Њујорку где заседа Генерална скупштина Уједињених нација.

Додао је да ће и одбијање да се организује хитна седница СБ УН "бити неки сигнал".

"Сити смо више те двостране кривице јер је очигледно ко је овде крив. Јасно је то и онима који подржавају такво понашање Куртија. Више не могу да се крију иза тога говорећи да су Срби једнако криви", поручио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се воде интензивни разговори са међународним представницима о КиМ због последњих догађаја у јужној српској покрајини, због новог хапшења тројице Срба.
Извор: Принтскрин

Навео је да је захтеву за одржавање хитне седнице СБ УН разговарао са министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије Миланом Мојсиловићем, као и да ће о тој теми разговарати и за викенд, након чега ће бити донета коначна одлука.

Пред УН говорићу о КиМ, међународном праву, чињенице и истину

Председник Вучић рекао је данас у Њујорку да ће принципи међународног јавног права и Косово и Метохија бити главне теме говора који ће сутра одржати пред Уједињеним нацијама, наводећи да није сигуран да ће се његов говор било коме свидети.

"Као неко ко је дуго у овом послу и ветеран, желим да оставим печат и тим говором и молим грађане да га послушају. Биће после пет по српском времену. Говорићу чињенице, истину и верујем да се неће допасти многима", рекао је председник Вучић новинарима у Њујорку, где учествује на заседању Генералне скупштине УН.

Председник Вучић је истакао и да када се бирају чињенице и истина са једне стране и хоће ли се то некоме допасти он бира ово прво.

Рекао је да ће можда и говорити дуже од предвиђених 15 минута и да неће дозволити да га прекину.

"Нисам сигуран да ће било коме да се свиди због лицемерја у свету", рекао је председник Вучић и истакао да постоје принципи ако се усвајају и примењују у свакој ситуацији.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се воде интензивни разговори са међународним представницима о КиМ због последњих догађаја у јужној српској покрајини, због новог хапшења тројице Срба.
Извор: Принтскрин

"Ако то не радите, онда то нису принципи, већ их користите у складу са потребама", указао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ако се каже да је територијални интегритет највиши принцип у међународном праву, како се онда крши повеља УН и Резолуција 12 44.

"Ту нема принципа. Ми тражимо да оно што се поштује у Украјини важи и код нас, а то је територијални интегритет Србије", рекао је председник Вучић и приметио да су само за Србију супротни принципи.

Додао је да је анализирао говоре државника на ГС УН, попут председника САД Џозефа Бајдена, који је како је рекао, имао веома добар говор, са којим би се усагласио да није имао другу праксу када је реч о Србији.

"Када смо криви, реците "криви сте", али када нисмо немојте да говорите да јесмо. Немам проблем са тим колико ће неко текстова да плати против мене, или прилога да објави. То је једна борба из које они не могу да изађу као победници. Борба ће бити дуга, не лака, али сам сигуран да ће слободарски свет да победи", навео је председник Вучић.

Не плашим се избора, већ за народ на КиМ

Председник Србије Александар Вучић реаговао је данас у Њујорку поводом изјаве Здравка Поноша да се плаши избора, "да се плаши, али само не избора, већ за ситуацију на КиМ, за разлику од Поноша коме је то свеједно".

"Њему као хрватском држављанину, нису у питању ни Ровињ, ни Сплит, ни Загреб, а за мене су светиње и Грачаница и Дечани и Пећка патријаршија и Богородица Љевишка. За мене је светиња и наш народ на КиМ", рекао је председник Вучић новинарима у Њујорку, где учествује на заседању Генералне скупштине УН.

Додао је да су им различити погледи и приступи.

"И то је оно што ме брине и плаши, а нема проблема ни у Ровињу, ни у Сплиту, ни у Дубровнику, да би он био узнемирен", додао је председник Вучић.

Председник Вучић надовезао се и на причу о "страху од избора".

"Он рекао је да сигурно неће бити до краја године, биће на пролеће. Тако је рекао и да ћу да уведем санкције 3.априла, па се због тога извинио. И јел се извинио због тога што је топио српске тенкове и уништавао српске стреле, зоље и друго. Опет ће имати разлога да се извини, али се извинити неће. Ето, толико о мом страху од избора", поручио је председник Вучић.

Србија остаје војно неутрална, не може да се пореди са Јерменијом

Председник Вучић рекао је у Њујорку да Србија може да се ослони само на себе, да ће остати војно неутрална и да упоређивање са ситуацијом у Јерменији нема основа.

"Интересантно је како различите закључке извлаче Хрвати и лажни десничари у Србији. Имате преваранте у Србији који кажу: погледајте каква сличност са ситуацијом у Јерменији и Србији - погледајте о каквим је тобоже патриотама реч. Прво морате да имате у виду да Србија није члан ОДКБ-а. Србија није члан ни ОДКБ ни НАТО-а. Ми не припадамо ниједном војном пакту, ми смо војно неутрални, Јерменија припада ОДКБ-у дакле руској војној групацији, и у последње време кренула је да напушта ОДКБ, не учествује у вежбама, прави вежбе са Американцима", рекао је председник Вучић новинарима у Њујорку.

Председник Вучић рекао је да Србија има право да вежбе и сарадњу остварује са ким год хоће, јер је неутрална, а Јерменија није била неутрална, али је напуштала своје позиције пријатељства и блискости са Русијом.

"Што се нас тиче, ми смо војно неутрални, неће ми одређивати ни Руси ни Американци, ни Немци, нити било ко други на свету са ким ћемо ми да имамо вежбе и шта ћемо да радимо. А зашто? Зато што ја знам да ми можемо да се ослонимо само на себе, и као што нисам спреман да слушам празне приче и бесмислене аргументе оних који су само за Запад па ће рећи да су Руси нас напустили и напустили територију КиМ нико не зна како и зашто, што је тачно, и ни дан данас не знамо тачан разлог зашто су то урадили и зашто смо у том тренутку остављени сами, али такође неће да чују и прихвате аргумент - па ипак нас нису Руси бомбардовали и нису они извршили агресију на нашу земљу већ ових 19 најмоћнијих тобож демократских. Тако демократски да су срушили и повељу УН и Међународно јавно право и све друго", рекао је председник Вучић.

Позиција Србије, додао је председник Вучић, иако је мала земља остаје неутрална и настављају се разговори са свима, сарадња са свима - Русима, Американцима, са кинеским пријатељима.

"Са свима. Не можемо да рачунамо ни на кога осим на себе и зато нам треба што снажнија војска, зато нам је потребна јача војска и јача српска економија и "EXPO" и неко ко ће објективно да сагледава ствари, а мислим да то радим, а не навијачи за једну или другу страну", рекао је председник Вучић.

Остале вести