Поносни смо на своју слободу и празник који светкујемо

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је на централној манифестацији "Дан српског јединства, слободе и националне заставе" која је одржана у Нишу, да је Србија поносна на своју слободу и да неће туђин никада одлучивати у Србији.

Извор: Танјуг

Многима у свету ће, како је рекао, Србија бити реметилачки фактор и због једне ствари, а то је оно што Србија слави.

"То је слобода. Макар били и једино острво слободе у Европи, оне слободе која значи да сами доносимо своје одлуке, да сами чувамо своје небо, да сами штитимо свој народ, ми ћемо тиме да се поносимо. Неће туђин никада одлучивати у Србији, то је прошло време.

"Прошло је време када сте имали послушнике, испуњавамо налоге својих грађана", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је на почетку обраћања рекао да је тешко говорити после патријарха Порфирија и председника Републике Српске Милорада Додика.

"Много тога бих вам испричао и што не смем да вам испричам. Боље за вас, боље за нас, боље за нашу земљу, да многе ствари које знам и прећутим јер своју земљу морамо да чувамо и морамо да мислимо, не само оно што је данас, већ и на оно што долази у будућности", рекао је председник Вучић.

Додао је да је поносан на празник који се данас светкује, додајући да је одлука о обележавању донета заједнички са РС.

"Донели смо ту одлуку јер ми Срби смо увек умели да се разједињујемо, да себи погрде измишљамо или да лако туђе увреде и погрде прихватамо, и није случајно о чему вам је говорио председник Републике Српске када му неко каже да је босански Србин.

Замислите постоје хрватски Срби, постоје црногорски Срби. Ако је то већ тако, а ја не мислим да је могуће да тако нешто постоји, а што онда није постојао српски Хрват, српски Бошњак, српски Словенац, српски Црногорац, никада то нисте могли да чујете ни од кога, ни на једном месту", рекао је председник Вучић.

Само сте, како је рекао, могли да чујете да постоје неки други Срби.

"И не од јуче, не од ових који данас у Црној Гори не дозвољавају Србима да буду у власти зато што нису довољно уверљиви у заклињању, да ће се борити против мрског Београда и још омраженије им Москве, нису довољно уверљиви у томе да и даље не воле Косово и Метохију и да и даље не сматрају КиМ делом Србије, па пошто нису уверљиви, онда нема ни потребе да буду у влади, макар их било и више од 30 одсто", указао је председник Вучић.

Тако вам је свуда, додао је председник Вучић.

"Па кажу, не, не, ми волимо Србе, али оне који не воле Београд. И кад говоримо о таквим Србима, то су нам радили још од Павелића и пре Павелића...", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosni smo na svoju slobodu i praznik koji svetkujemo
Извор: Служба за информисање СНС

Данас би, додао је, да нам измишљају такве представнике свуда по региону, а само је важна једна ствар, да тај Србин не буде Србин, и да се јасно одриче свог Београда и свог српства и да вам говори да је прави Србин онај који мрзи Београд и Србију и српску уједињујућу политику.

"Можемо да живимо у много земаља, али имамо једну једину заставу, црвено-плаву-белу, да имамо своје српско име и презиме, свој род кога се не стидимо", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је позвао све грађане Србије који нису Срби да буду поносни припадници и бошњачког и мађарског и хрваског и ромског народа, али, како је додао, да нашем народу било где да је не одузимају право да се зову поносним Србима.

"А ви Срби и грађани Србије немојте да очекујете правду. Задуго је за нас Србе неће бити. И кад им поставите питање како је могуће да 23-24 одсто Албанаца има сва права у Северној Македонији, а ви Срби не смете ни да питате да имате слична права иако вас је процентуално много више у Црној Гори. Ћутите Срби, то је политика прошлости, гледајте у будућност, кога брига ком роду припадате", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао и шта је то што Додик и РС могу да ураде, а да се не каже "криви су Додик и РС" осим да, како је рекао, не кажу "РС више не постоји".

"Увек ће они бити кривци шта год да се догоди. Када нас оптужују да правимо велику Србију, а лажу, ћуте сви као заливени.

Годину и по дана од како је почео рат у Украјини објавили су хиљаду текстова како ће Срби да нападају по региону, како ће да праве велику Србију и зарате са свима. Са ким смо заратили? И за све то не постоји извини. За нас је никад извини", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosni smo na svoju slobodu i praznik koji svetkujemo
Извор: Танјуг

Председник Вучић је додао да на КиМ нема ниједног рањеног Албанца, али да има седморица рањених Срба, од тога двоје деце.

"И ко је крив? Или обе стране или Срби", навео је председник Вучић и додао да се то неће ускоро променити.

Ни по коју цену се не одричемо Косова и Метохије и своје слободе

Председник Вучић поручио је да се Србија ни по коју цену неће одрећи Косова и Метохије, јер не може да се одрекне свог имена, презимена и будућности.

"Када нам кажу одреците се Косова и Метохије, када нам кажу одреците се ваших права, ми кажемо, а како да се одрекнемо свог имена и презимена, своје деце и будућности. Нећемо и нема те цене коју нећемо да платимо за своју слободу, своје име и презиме и своју тробојку сачувамо", рекао је председник Вучић у обраћању на централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Нишу.

Чувати српску заставу у сваком рату, како је додао, била је највећа част и највећи понос.

"Могли су да нам заузму положаје и узму територију читаве земље, све су могли, али да отму црвено-плаво-белу тробојку нису могли никада. Она је наша дика, наша тробојна застава је наш понос, иза ње стојимо и радујемо се", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио српском народу који данас носи српску тробојку и тамо где је, како је рекао, није лако носити.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosni smo na svoju slobodu i praznik koji svetkujemo
Извор: Служба за информисање СНС

"Велико хвала нашем народу који данас носи српску тробојку, а где је није лако носити - на КиМ нашим људима који трпе терор Аљбина Куртија и његових помагача, нашем народу у Црној Гори где није много лакше носити српску тробојку, нашем народу у Републици Српској где данас лако и са поносом носе захваљујући онима који су створили, штитили и чували, и одбранили Републику Српску", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да данас није важно ко је одакле и да када га питају одакле је, каже да је из сваког места где има српског рода.

"Отац ми је прекодрински Србин, мајка ми је староседелац из Војводине са севера Србије, а ја сам помало и из Ниша и из Пирота, Лесковца, Крагујевца, Чачка, Ваљева, Митровице, Зрењанина, Суботице и Бањалуке и Требиња, и Пљеваља и Берана и Херцег Новог, од свуда сам где има српског рода", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је добро што у Србији постоје различита мишљења и да је добро што у много чему нема разумевања, али да сви морају да буду једни уз друге и штите, чувају и бране отаџбину.

"Срамота ме је било када сам видео јуче неке да су били на страни Куртија, а против своје земље. Срамота ме је било да видим да има таквих у Србији, али сам истовремено знао да је 99 одсто народа, да су наши људи на страни своје земље, да знају у како тешком тренутку живимо и да желимо да сачувамо мир, али да нећемо дати да наш народ буде прогоњен и протеран са вековних огњишта", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Ponosni smo na svoju slobodu i praznik koji svetkujemo
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да је данас срећан, иако су сви нешто старији били уз Југославију и дали своје срце за ту земљу и тада била чувена песма "Игра рок енд рол цела Југославија", јер данас сви заједно певају "Весели се српски роде".

"Што знамо Лазарицу и славимо јунаке са Кошара. Хвала вам на томе што волите Србију и волите и љубите нашу српску тробојку и на томе што никада никоме више нећемо дозволити да сломи српски дух и српско јединство. Доста смо ми Срби давали свима другима и испаштали због тога. Време је да се ми повезујемо и није важно у колико држава и нису границе те које могу да нам одузму ни језик ни заставу ни писмо ни припадност истом роду", рекао је председник Вучић.

"Нека живи српски народ и грађани Србије и наша тробојна застава", поручио је председник Вучић.

Остале вести