Борим се за интересе народа и радим за народ

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавању и пријему Косова у Уједињене нације.

Извор: РТС 1

"И данас сам то изговорио, да нико не може да наметне правну обавезу Србији. Зато нисмо потписали ни оно што је ЕУ назвала споразумом, као ни анекс, али је Србија спремна да ради на имплементацији до црвених линија", истакао је председник Вучић у обраћању јавности.

Председник Вучић рекао је да је Србија међународно правно призната држава и да зато не жели ни међународно правне споразуме са тзв. Републиком Косово.

"Нисам потписао, јер не желим да правим међународно правне споразуме са Косовом, пажљиво и дисциплиновано водим рачуна о свакој речи коју изговарам, тешко је доказати да споразум постоји без потписа, али ја на сваком месту недвосмислено говорим о црвеним линијама Србије које се односе на недвосмислено непризнавање Косова", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да јучерашњи разговори у Охриду, као ни сви други, никада нису лаки јер стране имају најчешће супротстављене интересе.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавања и пријема Косова у УН.
Извор: Танјуг

Стране су примиле к знању и да ће Споразум и Анекс постати саставни делови процеса приступања ЕУ и да ће посредник ЕУ почети примене члана 35 за Србију.

Председник Вучић додао је да је ово за нас, у условима у којима не постоји ништа лако, не посебно тешко, биће нам много тежих ствари у будућности, али је битно да не зависимо само од приштинске добре воље.

"Ми више не зависимо од приштинске добре воље, то је позитивна промена у преговарачком оквиру, већ и од онога колико смо ми спремни да урадимо", истакао је председник Вучић, додајући да се косовска страна обавезала да спроводи активности на формирању Заједнице српских општина.

Председник Вучић прочитао је Анекс, наводећи да он чини саставни део споразума и по њему се Косово и Србија обавезују да примене све обавезе на сврсисходан начин.

Председник Вучић подвукао је да стране примају к знању да ће Споразум и Анекс за имплементацију постати саставни делови процеса придруживања Косова и Србије ЕУ.

Како се додаје, стране такође примају к знању да ће посредник, ЕУ, одмах након усвајања Споразума и овог Анекса започети процес промене мерила за Поглавље 35 за Србију која ће осликавати обавезе које проистичу из споразума и анекса.

Агенда специјалне групе за нормализацију ће подједнако осликавати нове обавезе Косова које проистичу из Споразума и овог Анекса.

Стране су сагласне да као хитно прихвате Декларацију о несталим лицима, како је договорена у оквиру Дијалога уз подршку ЕУ.

Да би применило члан 7, Косово одмах покреће преговоре у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању конкретних договора и гаранција како би се обезбедио адекватан ниво самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је одредио посредник ЕУ, наводи се у анексу.

Додаје се да су стране сагласне да у року од 30 дана успоставе заједнички комитет за праћење, којим председава ЕУ. Спровођење свих одредби ће бити обезбеђено и надгледано од стране Заједничког одбора за праћење.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавања и пријема Косова у УН.
Извор: Танјуг

Да би се имплементирао члан 9, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би се формирао инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију, а исплата неће бити извршена пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у потпуности извршене.

У тексту се наводи и да се Косово и Србија слажу да ће се сви чланови спроводити независно један од другог, и додаје да редослед ставова овог Анекса не доводи у питање редослед његовог спровођења и њихове имплементације.

Такође, наводи се да се Косово и Србија слажу да неће блокирати примену ниједног члана.

Све расправе у вези са имплементацијом Споразума одвијаће се у склопу дијалога који води ЕУ.

Према Анексу, Косово и Србија признају да свако непоштовање својих обавеза из Споразума, овог Анекса или претходних споразума о дијалогу може имати директне негативне последице по њихове процесе приступања ЕУ и финансијску помоћ коју добијају од ЕУ, закључује се у документу.

Јуче смо 12 пута мењали текст имплементационог плана

Председник Вучић изјавио је да Шолц-Макронов план није преговаран, већ да се јуче преговарао имплементациони план, да га је Београд прексиноћ добио, да се од тада променило скоро све од онога што смо добили и да је 12 пута јуче мењан текст.

Председник Вучић захвалио је свима који су били са њим и помагали.

Председник Вучић додао је да му је лакше када разговори трају 12 или 13 сати, и да му је концентрација одлична, боља него код других.

"Важно је да се сада крене, српски управљачки тим, како је то предвиђено, мораће на највишем нивоу дијалога да изнесе свој предлог, како ће то ићи, видећемо", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавања и пријема Косова у Уједињене нације.
Извор: Танјуг

Додао је да је Србија спремна да ради на имплементацији и да има споразума који нису лаки за нас, да постоје ствари које нити можемо, нити је реално (имплементирати).

Председник Вучић рекао је да сада знамо да ће од онога што ми будемо радили и по овом питању зависити и наш европски пут.

Истакао је да сматра да је важно да будемо на европском путу.

"Ко год хоће, нека сутра каже да није заинтересован за европски пут, али ја јесам. Не зато што имам идолатријски приступ и мислим да је све дивно тамо, већ зато што сам председник који мора да води рачуна о држави и грађанима", истакао је председник Вучић.

Додао је да добро разуме шта је то што је потребно да урадимо и у економском и политичком смислу чувајући националне државне интересе.

"Ми зарађујемо, али и стварамо атмосферу и имиџ земље у којој можете да доносите инвестиције и нисте изоловани", рекао је председник Вучић.

Јасно и недвосмислено сам рекао да се нећемо одрећи поштовања Устава Републике Србије

Председник Вучић изјавио је да је за Србију много важније од донаторске конференције за коју се не зна да ли ће и када бити, да креирамо амбијент у којем ће Срби на Косову и Метохији бити безбедни, којем ће наш народ свуда где живи да има мир и да сачувамо своју државу и поштујемо Устав Републике Србије.

"То није лако увек постићи, посебно што спољни притисци су увек такви који би вас водили на то да се пре свега овог трећег одрекнемо. Јасно и недвосмислено сам им ставио до знања да то нећемо да учинимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће наредних дана, у складу са својом обавезом, позвати на консултације оне који желе да дођу.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавања и пријема Косова у Уједињене нације.
Извор: Танјуг

"Знам да ће бити неких "ми смо њему рекли". Знате како ме растуре сваки пут у Скупштини, сви који вичу, галаме, али верујем да ће бити оних који ће желети да чују неке детаље о којима не могу да говорим јавно", рекао је председник Вучић.

Сада имамо доста времена да размислимо шта је то што желимо са собом и у региону и да убрзано радимо пре свега на напретку наше економије, то је оно што је страшно важно, рекао је председник Вучић.

За 5.607 Срба и Рома на Косову и Метохији увећана социјална помоћ на 20.000 динара

Председник Вучић изјавио је да ће за 5.607 Срба и Рома на Косову и Метохији који примају државну социјалну помоћ Србије, та помоћ бити повећана са 11.000 на 20.000 динара, коју ће увећану примити за један и по до два месеца.

"То је велики број особа, с обзиром на број људи српске националности који живи на Косову и Метохији, повећавамо им социјалну помоћ јер желимо да опстану", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, тамо где на Косову и Метохији у једној породици има једна плата, ако повећате на 20.000 социјалну помоћ или где имате два пута по такву социјалну помоћ, онда је могуће макар преживети.

"Треба да имате у виду да је то социјална помоћ, није економска категорија, зато је реч о малим износима", напоменуо је председник Вучић.

Постоје посебна села, енклаве у покрајини, места где нема никаквог посла, где становници не могу да раде у болницама, у нашој администрацији, школама и вртићима, односно у систему који држава Србија плаћа, то је важна и велика подршка за њих, додао је председник Вучић.

Већ за месец и по, до два месеца, примиће увећану социјалну помоћ, прецизирао је председник Вучић.

Председник Вучић напоменуо је да не жели да социјална помоћ буде начин на који људи живе у централној Србији, где имају безброј могућности да раде.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавања и пријема Косова у Уједињене нације.
Извор: Танјуг

"Имаћемо ове године 100.000 иностраних радника, то је све посао који су могли да обављају српски радници, али многи људи, да будемо фер, нису ни желели да раде", додао је председник Вучић.

Инсистирали смо да се Заједница српских општина формира по раније постигнутим споразумима

Председник Вучић изјавио је да је на јучерашњем састанку у Охриду премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изнео захтев да се Заједница српских општина формира на три стуба, што није прихваћено, већ да је српска страна инсистирала на раније постигнута и потписана четири договора.

Председник Вучић истакао је да је за нас веома важно то што се помињу договори који су постигнути у процесу дијалога.

"Када је завршен састанак, ништа лоше нисам рекао о другој страни, али Аљбин Курти је рекао да они имају Ахтисаријев план. Одговорио сам да то нас не занима, јер га Србија није усвојила. Он је тражио три стуба за формирање Заједнице српских општина што сам ја одбио. Ми имамо потпис на четири споразума о Заједници српских општина, негде Хашима Тачија негде Исе Мустафе, негде Ивице Дачића, негде мој", истакао је председник Вучић и додао да је посебно важан онај из 2015. године о приниципима.

Председник Вучић објаснио је да су три стуба на којима је Курти инстистирао да се прави Устав Косова, изјава Федерике Могерини једнострано упућена Иси Мустафи да то не треба да буду извршна овлашћења и писмо уредништву које су потписали Дерек Шоле и Габријел Ескобар.

"Ја сам свашта видео, али да ли је могуће да ви мени говорите да материјални и формални извор права треба да буде текст из новина?", рекао је председник Вучић.

Додао је да су успели да се изборе да оно што је постигнуто у дијалогу, буде примењено.

Председник Вучић истакао је да је Заједница српских општина посебно важна за Србе, јер више њих живи јужно од Ибра и да сви они живе као у гету.

"Без обзира што имају велику здравствену установу коју градимо у Грачаници, сви чекају да се дочепају Митровице и северног дела зато што је наслоњен на Србију и ту се осећају лакше. Нама је Заједница српских општина потребна свуда где Срби живе, али више на југу него на северу. Тиме ће Срби добити институционални оквир за деловање и орган који има свог председника, савет, администрацију и скупштину и која ће комуницирати са централним властима", поручио је председник Вучић.

Надам се да ћу до јуна посетити Косово и Метохију

Председник Вучић рекао је да ће ускоро бити организовани разговори са представницима Срба са Косова и Метохије и изразио наду да ће до јуна и лично посетити Косово и Метохију.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавања и пријема Косова у Уједињене нације.
Извор: Танјуг

"Тада бих покушао да останем дан и по или два, да посетим и југ и север Косова и Метохије и да разговарам са нашим народом, да видим шта је то што још можемо да помогнемо и направимо за њих. Зато нам је важна Заједница српских општина", рекао је председник Вучић.

Поновио је да би било потребно направити брзу магистралу са четири траке између Косовске Митровице и централне Србије.

Председник Вучић рекао је да је због тога значајно да Заједница српских општина буде што пре формирана, јер би захтев Заједнице српских оптшина да се изгради таква саобраћајница био институционални захтев који нико не би могао да одбије, а предвиђено је да држава Србија има право да финансира такве пројекте.

"Ја сам рекао да очекујем ове године преко четири милијарде долара инвестиција, без великих приватизација. То би требало да буду директне инвестиције у гринфилд или браунфилд пројекте. Ако дођемо до тога, онда Србија оде у небеса и прави велику разлику у односу на све у региону", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изразио је наду да ће Србија ове године отворити 107 километара ауто-путева и набројао да су то саобраћајнице Сурчин-Нови Београд, обилазница око Београда, а после тога и ауто-пут до Крушевца.

"Србија је једина која је у последњих 10 година изградила и 108 километара нових пруга и наставићемо то да радимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић потврдио је да је Србија добила и 200 милиона евра од европске банке ЦЕБ за изградњу четири биотек института, која би требало да буду завршена у наредне 3-4 године и истакао да би то "било нешто што прави разлику између Србије и свих осталих у окружењу".

Изборили смо се за бољи папир него што је било ко очекивао

Председник Вучић одговорио је, на питање новинара ТВ Танјуг да прокоментарише то што је Здравко Понош написао да се председник Вучић усагласио са тиме да ће напредак Србије на путу ка Европској унији бити директно условљен кооперативношћу према питању Косова, да се јуче изборио за бољи папир него што су сви очекивали и нагласио да су споразуми потписивани у Поношево време.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавања и пријема Косова у УН.
Извор: Танјуг

"Ви знате од кад постоји поглавље 35, ви знате кад су потписивани ови споразуми - у Поношево време, онда када је растурао и уништавао војску и узимао хрватски пасош, јер се стиди своје отаџбине Србије, па је хтео да буде велики домољуб", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је реч о "стручњацима" који ништа не знају и праве се да не разумеју шта се дешава у свету.

"Немају ни једну бригу, а највећа брига им је како ће да ме описују и шта грозно да напишу у те две реченице које су сав смисао њихове политике. Нити имају знања, ни енергије, ни било шта. Приметили сте, мислим да је тај хрватски држављанин рекао - није нама проблем споразум, па Шолц-Макрон споразум је у реду, испунили бисмо га ми, пошто су то те преузете обавезе, али из амбасада, некоме наређују амбасаде, а некоме његов народ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да се он бори за интересе народа и ради за народ, а они раде за неког другог.

"Зато је морао да каже - па то је добар план, али не ваља Вучић, сменићемо Вучића, па имао си прилику да ме смениш и победиш на изборима, али си добио 1,5 милион гласова мање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да држава није играчка и није за неозбиљне и неодговорне људе.

Потписивање споразума било би прихватање независности тзв. Косова

Председник Вучић изјавио је да јуче у Охриду није желео да потпише споразум са привременим приштинским институцијама, јер би из тог споразума потекла формално-правна обавеза Србији да се сагласи са косовском независношћу.

Председник Вучић објаснио је да чланови 3. и 7. Бечке конвенције кажу да није потребна писана сагласност на одређени споразум, већ да је довољна и усмена сагласност председника државе да би неки споразум био прихваћен у међународном праву, те да је зато пазио да не каже ништа што би се могло протумачити као да је прихватио споразум.

"Избегавао сам чак да изговорим и глаголске именице, а увек сам говорио "Да, ми прихватамо концепт, радићемо на имплементацији и увек смо више спремни да урадимо него неко у Приштини који је спреман да потпише", зато што би одатле протекла формално-правна обавеза Србији да се сагласи са косовском независношћу", поручио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавању и пријему Косова у Уједињене нације.
Извор: Танјуг

Кад је реч о несталим особама, председник Вучић истакао је да је нормално да сви желе да се реши тај проблем, јер је то цивилизацијско достигнуће и да сви мисле како је то без обавеза.

"На жалост, Приштина је то користила као метод притиска на Србију из којег би се произвеле материјално-правне последице за ратну одштету коју би Србија требало да плати Приштини", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић показао је декларацију која је била спремна за потпис али никада није потписана, "захваљујући накнадним захтевима Приштине".

"Све смо прихватили сем једног, јер немамо проблем са тим. Проблем је настао што смо могли да прихватимо термин присилно нестали, а не можемо присилни нестанак јер је то део посебне међународне конвенције о заштити свих лица и из тога би следила директна одговорност Србије за рат на Косову и плаћање ратне одштете. Иза свега стоји неки трик, чак и када мислите да разговарате о ситним стварима", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да Србија жели нормализацију односа и да је зато направљена идеја Отвореног Балкана.

"Треба да развијамо поверење а не да се људи плаше једни других", поручио је председник Вучић.

Додао је да је пред Србијом и Приштином огроман посао, да је утврђена листа од 3.272 нестала лица и тек ће се разговарати о томе.

Задовољни са Заједницом српских општина, јер морају да се испуне претходни споразуми

Председник Вучић изјавио је да ће бити много мука и проблема око формирања Заједнице српских општина, али да је Београд задовољан јер је прецизно наведено да морају да се испуне постигнути споразуми.

"Све остало је шупља прича. Прецизно је наведено, споразуми достигнути у дијалогу, а ми смо тиме задовољни. Није то посебна држава, али тиме смо задовољни и потребно је да то буде испуњено. Ако не буде испуњено, на нама је да одлучимо шта ми хоћемо да испунимо, а шта нећемо", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли је Анексом споразума о Заједници српских општина избегнуто да се Београду подвали нешто чиме би Заједница српских општина остала без извршних овлашћења и на нивоу невладине организације.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавању и пријему Косова у Уједињене нације.
Извор: Танјуг

"То је сада наш оквир. Хоћемо, хоћемо, нећемо, нећемо, а ми хоћемо, само што ће и они морати да испуне оно што је важно. Наравно, сада не говорим о црвеним линијама. Видећемо. Биће много мука око Заједнице српских општина, јер је то њима, из мени неразумљивих разлога, неки велики проблем, али шта да радите", рекао је председник Вучић.

Нећу да имплементирам било шта што има везе са чланством у Уједињеним нацијама

Председник Вучић поновио је да ће Србија имплементирати највећи део споразума, али ништа што има везе са признањем независности тзв. Косова или његовим пријемом у Уједињене нације, као и да о свему грађанима говори истину.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање Н1 да ли је нешто на састанку у Охриду потписано и да ли својим изјавама о споразуму "залуђује народ".

"Имплементираћемо највећи део ствари, а нећу имплементирати ништа што има везе са признањем (независности тзв. Косова) или пријемом у Уједињене нације. Дакле, спреман сам да радим на имплементацији свега другог, али ништа везано за чланство Косова или де факто или де јуре признања", рекао је председник Вучић.

Размишља, како је рекао и да се иде и са једним општим актом у наредном периоду кроз Народну скупштину да би то било јасно.

"Немојте да ми говорите о залуђивању. Ја не залуђујем народ, него ви, ноторним лажима. Не оним што говорите о мом оцу, брату и сину. Ја се не враћам нигде, мој поглед је у будућност, а ви се само враћате", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли му се чини да оним што говори о споразуму о нормализацији односа с Приштином залуђује народ.

Председник Вучић истакао је да је "од А до Ш народу говорио истину, а залуђују га лажови, неодговорни људи који причају глупости и праве се да не разумеју шта је речено".

"Прекидате ме седми пут, и драго ми је да народ види како сте неваспитани. Успели сте своју телевизију са 1,1 просечног шера да спустите на 0,6. А што се тиче последица за Србију оне су такве да Србија иде пуним једрима напред, да имамо три пута већу плату у односу на период од пре 10 година", рекао је председник Вучић.

Знам на шта стављам свој потпис, а на шта не стављам

Председник Вучић изјавио је да зна на шта ставља свој потпис, а на шта не ставља, истичући да води државу Србију и да би његов потпис био правно обавезујући за Републику Србију.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавању и пријему Косова у Уједињене нације.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је, коментаришући изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је избегао да потпише споразум, да "има неподношљив бол у десној руци, а само десном може да потписује".

"И тај бол ће да се настави у наредне четири године. Ово је била шала наравно. Знам на шта стављам свој потпис, а на шта не стављам", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће процес формирања Заједнице српских општина почети, али да не зна колико ће да траје, додајући да је добро што нису постављени рокови, што не пише завршиће се за 15 дана јер би, како је рекао, то одвело у пропаст све после два рока.

"То би довело све у пропаст после два рока. И један и други смо им то рекли. Немогуће је једноставно. Сада сам вам показао како изгледа само када причате око несталих особа. Нема рокова, али зато неће да нам отварају много кластера и поглавља, као да до сад јесу. Али смо ми на европском путу, и ми смо добро искористили све за добре законе, за снажење демократских институција у нашој земљи, и посебно да привучемо инвестиције", истакао је председник Вучић.

Указао је да треба да се уздамо у се и у своје кљусе, али да нам је потребна позитивна интеракција са светом да направимо најбољи могући простор за њихов долазак овде.

Осврћући се на критике појединих аналитичара и опозиције у Приштини на рачун Куртија, председник Вучић рекао је да му не пада на памет да брани Куртија јер не мисли ништа добро о њему.

"Видео сам изјаве неких политичара овде, који су тако темељно и суштински уништавали ову Србију, а кажу да је Србија у много повољнијој позицији због повлачења признања. Па јесте, ја сам руководио тиме, кажите ми од када су они били на власти име једне земље која је повукла признање. А је л' се сећате болнице коју су изградили? Или километар пруге где се налази? Нема. Не постоји", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да су ти који га нападају само пре неки дан, током сусрета опозиционара са Лајчаком, ћутали као заливени и поставио питање зашто они не кажу немачком канцелару Шолцу оно што му је он рекао и поновио да је и Макрону и Шолцу у лице рекао шта мисли о уласку тзв. Косова у УН.

Председник Вучић је министру привреде Радету Басти поручио да се бави привредом и довођењем инвеститора и да санкције пусти неком другом, а да и када има то да предложи оде прво на владу и то каже, а не прво у медије.

Председник Вучић рекао је да смо у датим оквирима направили добре ствари за Србију и регион и да треба да се посветимо даљем раду, да радимо још снажније и још јаче.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је у Охриду, као и на сваком месту, говорио о црвеним линијама Србије које се тичу супротстављања признавању и пријему Косова у Уједињене нације.
Извор: Танјуг

"Мислим да је добра прилика за Србију да кренемо пуним замахом напред, да смањујемо разлику у односу на најразвијеније земље Европе и да, уз радост што се други у региону развијају убрзано, да наш темпо буде још бржи и да та разлика између нас и осталих буде још израженија", указао је председник Вучић.

Одлука Међународног кривичног суда (МКС) није мудра и добро политички срачуната, имаће лоше последице

Председник Вучић изјавио је да одлука Међународног кривичног суда (МКС) о подизању оптужнице против председника Русије Владимира Путина није мудра и добро политички срачуната и да ће имати лоше политичке последице, пре свега у људским животима и додао да она говори о великој неспремности да се разговара о миру, чак и о примирју и чувању људских живота.

"Моје питање је: оптужили сте га за ратне злочине, са ким ћете сада да разговарате? Или можда нећете да разговарате и правите мир, сви чекате пораз. Колико још да чекамо, да ли стварно мислите да је могуће поразити Русију за три месеца, шест месеци или годину дана. Верујете ли у то?", рекао је председник Вучић, одговарајући на питање новинара шта мисли о одлуци Међународног кривичног суда и шта ће Србија урадити поводом тога, пошто је један од потписника конвенције о том суду.

Додао је да истичу да је тако говорио и Слободан Милошевић, али да се он не може поредити са лидером једне свакако велике земље.

"Нисам сигуран да је то била мудра и паметно срачуната одлука. Можда они то знају боље од мене. Несумњиво је било да се отежа комуникација Владимира Путина и да свако ко разговара са њим има у глави да разговара са неким ко је оптужен за ратне злочине, да додатно отежа позицију Русије и да направи од ње светску партију и то би били политички разлози које бих разумео. Али политички очување живота и успостављања мира су много важнији од других политичких разлога", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се дуго уздржавао од тога да да свој политички коментар, али да, пошто види да сви дају коментаре, Олаф Шолц, Џо Бајден и сви други, и он представља суверену државу па има право на свој став.

Председник Вучић подсетио је да је 2001. године Србија прихватила Римски статут, а 2009. године потписала и постала једна од 123 државе које прихватају делокруг рада Међународног кривичног суда.

"Не бих да критикујем, осим што ми се чини "видела жаба да се коњ поткива па хоће и она". У сваком случају, данас јесмо неко ко има те обавезе", рекао је председник Вучић, али је додао да је идеја о хапшењу Путина у Србији смешна.

Док трају ратни сукоби, нагласио је, Путин нема ни где да дође у Србију, а камоли шта друго.

"То је смешно питање. Ја нисам хапсио ни оне које је тражио ад хок трибунал, а то није Међународни кривични суд. Имате ове Србе што вичу по улицама да ће, тобож, да штите српске интересе што су све Србе у вреће трпали и слали у Хаг. Ми имамо паметнија посла у овом тренутку", закључио је председник Вучић.

Остале вести