У наредним годинама смањићемо разлику у односу на високо развијене земље

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да би Србија уз свеобухватне напоре, ако би достигла стопу раста од 2,5 одсто у наредним годинама могла да се приближи високо развијеним земљама, али да га брине што се у годинама које долазе не види висок привредни раст у Европи, иако је она најбоље место за живот.

Извор: Танјуг

"То треба да нас брине, то што се у Европи не види висок раст, али треба да радимо најмарљивије могуће на подизању наше стопе, на улагању у наш раст. Имамо проблем са грађевинском индустријом због високих каматних стопа, ако ФЕД подигне на пет еурибор је 3,6. хипотеке, кредити стамбени иду високо, мање људи купује, чим се спусти инфлација, а верујем да ће пасти референтне стопе.

Инфлација се зауставља и креће да пада и ако је (немачки канцелар Олаф) Шолц рекао да ће Немачка ићи на пет одсто или испод пет то значи да ћемо ми ићи на шест, седам одсто што ће бити дупло ниже него прошле године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је у интервју за Танјуг у Давосу о сету економских питања изразио уверење да ће и камате за стамбене кредите падати као и све друго.

"Подизаћемо грађевинску индустрију, пољопривреда не може да буде лошија, јер смо имали сушу. И са свим осталим напорима, нискограњом, путевима, пругама, софтверском индустријом, свему што радимо и радимо и додатним напорима на завршавању уговора о слободној трговини које (министар Томислав) Момировић мора да заврши са Kином, Kорејом, Емиратима и многим важним земљама да би могли да продајемо вина, ракије, да продајемо 100 одсто онога што производимо.

Онда ћемо додатно моћи да подижемо и туризам, не да се хвалимо са четири, пет милиона посетилаца, већ да циљ буде 10, а ноћења више од 30 милиона, да имамо нове хотеле, смештајне капацитете", рекао је председник Вучић.

Нагласио је председник Вучић да би ако Србија може да иде на 2,5 стопу раста то било три пута више него у Европи.

"Онда бисмо у великој мери и веома убрзано, кумулативно у наредних неколико година успели да смањимо разлику између уређених и виско развијених земаља", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је сумирајући боравак на Светком економском форуму у Давосу рекао и да главна тема није била економија, јер се о њој није довољно говорило.

''Некад је 90 одсто разговора на овом форуму било о економији, а сада је то било око 50 одсто. Политика и Украјина су биле доминантне теме'', оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да му је, поред тога што се предвиђа раст Kине од пет одсто, што је значајно више од европског, било у еврозони или ван ње, пажњу привукао Бајденов акт, у који је имао увид.

''Акт је одлично написан, то ће потпуно обновити Америку у великој мери, инфраструктурално, саобраћајно, али пре свега кад је реч о чиповима и полупроводницима. Они са Мексиком и Kанадом праве предност у односу на Европу, а и даље беже Kини. Почеће да због тога уводе и неке протекционе мере, то ћемо морати и ми. Што и није најбоље, али тако је'', рекао је председник Вучић.

Да не купимо ни литар нафте имамо је за наредна три, четири месеца

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је неопходно да се Србија заштити како би остваривала корист од енергије добијене из ветрогенератора, а која одлази у иностранство и нагласио да је земља спремна да улаже у зелену енергију, да развија технологију везану за производњу зеленог водоника који ће бити једна од најважнијих ствари у примени зелене агенде.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic U narednim godinama smanjicemo razliku u odnosu na visoko razvijene zemlje
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је то рекао у разговору за Танјуг у Давосу где је присуствовао Светском економском форуму, а на питање шта ће нам донети прелаз са фидин тарифа (које подразумевају гарантоване више цене за обновљиве изворе енергије) на аукције и да ли ће Србија моћи да се бави производњом зеленог водоника посебно имајући на уму да је то светски тренд.

"Немамо ту технологију, али разговарамо са неким земљама, то сам поменуо и на састанку са Kореанцима, спремни смо да развијамо технологију јер ће водоник - хидроген бити једна од најважнијих ствари у примени зелене агенде или у ери климатских промена", рекао је председник Вучић.

Додао је председник Вучић да истовремено, као и све друго када причамо о фидин тарифама, жели да каже да би људи разумели, ППЛ и Паур пурчасинг агримент више није потребан, јер струја недостаје.

Због тога, како каже, они на тржишту струју могу да продају скупље.

"Сви који имају ветрогенераторе зарађују огроман новац и то делимично, а што никада неће да прихвате, на рачун државе, тако да треба да видимо како да боље заштитимо државу да та енергија не иде директно у иностранство или на европско тржиште већ да и ми имамо користи од тога", рекао је председник Вучић.

На питање да ли смо спремни за нову кризу, а с обзиром да 5. фебруара ступа на снагу ембарго и на нафтне деривате из Русије који стижу морским путем, али и да сви купују дизел, председник Вучић каже да ће цена бити проблем у првим данима.

"Цена нафте не расте, стабилна је релативно на светском тржишту, али расту котацијске цене у Медитерану у недостатку руске нафте. Верујем да ћемо то превазићи. Имамо довољно резерви дизела и бензина. Да не купимо ни литар нафте имамо је за наредна три, четири месеца", рекао је председник Вучић за Танјуг.

Председник Вучић је упитан да прокоментарише пуштање у продају евро обвезница рекао да нестрпљиво чека резултате.

"Једва чекам да чујем резултате везане за евро обвезнице које су стартовале данас и на вези сам са (гувернером) Јоргованком (Табаковић и министром) Синишом (Малим). Нестрпљиво чекам и што пре бих да завршим разговор иако ми је део о економији најзанимљивији, чекам да бих могао да видим како и докле смо стигли, јер смо покушали да смањимо стопу у последњем разговору и последњим преговорима са финансијским инвеститорима", навео је председник Вучић.

Ер Србија остварила фантастичне резултате без икакве државне помоћи

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је данас да је Ер Србија остварила фантастичне резултате без икакве државне помоћи, али је и нагласио да са неким предузећима ипак није задовољан.

"Имали смо изванредне резултате у Ер Србији, на понос сваког грађанина, без икакве државне помоћи остварили су профит од 21 милион евра и то у условима мешане короне и украјинског сукоба, где имате и скраћени број дестинација и немогућност да остварите све што желите", рекао је председник Вучић за Танјуг у Давосу где је учествовао у раду Светског економског форума.

"Да направите такав резултат да Њујорк постане једна од профитабилнијих линија, да отварате нове линије према Kини, да лет ка Чикагу креће у мају, то су све огромне ствари", рекао је председник Вучић и оценио да је направљен огроман резултат.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање Танјуга да ли када говоримо о декарбонизацији, зеленој енергији, протекционизму у САД, смањењу и ограничењу државне помоћи у Европи, можемо закључити да би то могао да буде нови правац развоја у Србији и како би могли да бустујемо домаћа предузећа.

"Биће свакако", одговорио је председник Вучић кратко и нагласио да ће Србија улагати у зелену енергију и то много новца.

"Улагаћемо у зелену енергију, јер је то начин, не одустајући од онога што је наше, нећемо да уништавамо себе и термоелектране. Чуваћемо оно што је наше, али ћемо улагати у зелену енергију", навео је председник Вучић и додао да се за то може наћи финансијер и то споља.

"То не значи поклоне, наћи ћемо повољно финансирање за дуги низ година, не морате да правите дефицит у буџету, а стопу јавног дуга контролишемо на сваки начин. То је страшно важно за нас. Верујем да ћемо направити добре резултате у оквиру програма "Чиста Србија" и нових зелених инвестиција, више обновљивих извора и балансирања енергије", навео је председник Вучић за Танјуг.

Председник Вучић је нагласио да је за то потребан велики новац.

"Намеравамо то да учинимо, да подижемо бруто домаћи производ земље, јер то утиче на раст плата и пензија", навео је председник Вучић.

У наредним годинама смањићемо разлику у односу на високо развијене земље

Председник Вучић је изјавио да би Србија уз свеобухватне напоре, ако би достигла стопу раста од 2,5 одсто у наредним годинама могла да се приближи високо развијеним земљама, али да га брине што се у годинама које долазе не види висок привредни раст у Европи, иако је она најбоље место за живот.

"То треба да нас брине, то што се у Европи не види висок раст, али треба да радимо најмарљивије могуће на подизању наше стопе, на улагању у наш раст. Имамо проблем са грађевинском индустријом због високих каматних стопа, ако ФЕД подигне на пет еурибор је 3,6.... хипотеке, кредити стамбени иду високо, мање људи купује, чим се спусти инфлација, а верујем да ће пасти референтне стопе", рекао је председник Вучић у Давосу за Танјуг.

Како је рекао инфлација се зауставља и креће да пада.

"И ако је (немачки канцелар Олаф) Шолц рекао да ће Немачка ићи на пет одсто или испод пет то значи да ћемо ми ићи на шест, седам одсто што ће бити дупло ниже него прошле године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је изразио уверење да ће и камате за стамбене кредите падати као и све друго.

"Подизаћемо грађевинску индустрију, пољопривреда не може да буде лошија, јер смо имали сушу. И са свим осталим напорима, нискограњом, путевима, пругама, софтверском индустријом, свему што радимо и додатним напорима на завршавању уговора о слободној трговини које (министар Томислав) Момировић мора да заврши са Кином, Корејом, Емиратима и многим важним земљама да би могли да продајемо вина, ракије, да продајемо 100 одсто онога што производимо", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима онда ћемо додатно моћи да подижемо и туризам.

"Не да се хвалимо са четири, пет милиона посетилаца, већ да циљ буде 10, а ноћења више од 30 милиона, да имамо нове хотеле, смештајне капацитете", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да би ако Србија може да иде на 2,5 стопу раста то би било три пута више него у Европи.

"Онда бисмо у великој мери и веома убрзано, кумулативно у наредних неколико година успели да смањимо разлику између уређених и виско развијених земаља", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је сумирајући боравак на Светском економском форуму у Давосу рекао и да главна тема није била економија, јер се о њој није довољно говорило.

"Некад је 90 одсто разговора на овом форуму било о економији, а сада је то било око 50 одсто. Политика и Украјина су биле доминантне теме'', оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да му је, поред тога што се предвиђа раст Кине од пет одсто, што је значајно више од европског, било у еврозони или ван ње, пажњу привукао Бајденов акт, у који је имао увид.

"Акт је одлично написан, то ће потпуно обновити Америку у великој мери, инфраструктурално, саобраћајно, али пре свега кад је реч о чиповима и полупроводницима. Они са Мексиком и Канадом праве предност у односу на Европу, а и даље беже Кини.

Почеће да због тога уводе и неке протекционе мере, то ћемо морати и ми... Што и није најбоље, али тако је'', рекао је председник Вучић.

Остале вести