Направљени су контакти који ће нам бити важни у будућности

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић налази се у званичној посети Норвешкој. У оквиру посете јутрос је посетио Норвешки универзитет науке и технологије (НТНУ) у Трондхајму, где се састао са српским студентима.

Извор: ТВ Пинк

Након обиласка Универзитета председник Вучић је поручио да су направљени контакти који ће нам бити важни у будућности.

"Драго ми је што нам је Норвешка партнер, што желе да раде са нама и што смо много тога данас научили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да морамо да будемо отворени према свету, да учимо од њих, и да је поносан што је много тога могао да научи.

"На самом Универзитету, али и у истраживачким центрима и фабрикама смо углавном нашли људе из Босне и из Србије. Много сам срећан што ти људи размишљају како када и на који начин да се врате како у Србију, тако и у неке друге земље у региону", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да има наговештаја за велике инвестиције, али да, додаје, мора да се види шта је најбоље за нашу земљу.

Председник Републике Србије Александар Вучић налази се у званичној посети Норвешкој. У оквиру посете јутрос је посетио Норвешки универзитет науке и технологије (НТНУ) у Трондхајму, где се састао са српским студентима.
Извор: Принтскрин

"Морамо да постигнемо одређене ствари за нас. Морамо да имамо право прече куповине електричне енергије. Нису то лаки договори, најлакше је привући инвестиције, али морамо да пронађемо шта је наш највећи интерес у свему томе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да само у електромрежу Србије и далеководе морамо да уложимо око 10 милијарди. Како каже, радићемо то са онима који то најбоље могу да ураде.

"Овде праве литијумске батерије, а ми забили. Не може тако, морамо да идемо у корак са светом, а не да каснимо", рекао је председник Вучић.

"Ми смо потпуно неспремни за електрична возила. Свет је отишао напред, морамо да гледамо да држимо корак са њима, а не да заостајемо", рекао је председник Вучић.

Председник је рекао да морамо да променимо однос и према систему образовања, како би могли да градимо модеран свет.

Како каже, морамо да радимо на људима који треба да чине будућност Србије, а за то је, додаје, најбитније имати добре универзитете.

Председник Вучић је рекао да, када је Косово у питању, да је статусно питање за њега завршено.

Наши студенти у Норвешкој планирају да се врате, то пре није био случај

Председник  Вучић изразио је данас посебно задовољство, након посете Норвешком универзитету науке и технологије (NTNU) у Трондхајму, што је од студената из Србије чуо да планирају да се врате у своју земљу, што раније, указује, није био случај.

“Овде је 44.000 студената, осам факултета, најнапреднијих у Европи и свету. Упознали смо многе наше студенте, а на мене је најснажнији утисак оставила чињеница да сам и од Уроша, Милице, Александра, Александре и Јелене, који долазе из различитих места, Београда, Шапца, Ваљева, Новог Сада, чуо да планирају да се врате у нашу земљу”, пренео је председмол Вучић новинарима.

Kако је приметио, пре седам или осам година то није био случај, већ је када је одлазио у сличне посете, од наших људи углавном могао да чује – можда се, једном, вратимо.

“Сада имају планове, неку за две, три године, али планирају да се врате у Србију и то је велика срећа која ме испуњава. Посебно када видим да ће млади људи да донесу огромно знање у Србију”, рекао је председник Вучић.

Указао је да је било важно да се увери у то колико Норвежани напредују, колико раде у лабораторијским условима, са новим методама, технологијама у вези са обновљивим изворима енергије, батеријама, електричним аутомобилима, да идемо у корак са светом.

Поновио је да често, у Србији, правимо грешке, мислећи да када се заврши факултет, да је то – то, да је свет такав какав је, да се ништа неће променити, да заслужујемо добро место, а да не морамо више да учимо.

“Свет се мења и овде смо направили контакте, да бисмо део овдашњих технологија применили у Србији, од начина коришћења хидроенергије, чувања рибљег света, флоре и фауне у рекама, до других ствари за које издвајају милионе”, рекао је председник Вучић и додао да, примера ради, Универзитет у Трондхајму има буџет од чак милијарду евра.

Можемо и ми себе и земљу да променимо као што су Норвежани

Предедник Вучић поручио је да и ми можемо, као што су то урадили Норвежани, да променимо и себе и своју земљу и да ћемо зато следити њихова искуства у енергетици.

На питање новинара шта је на оставило највећи утисак након свих разговора са Норвежанима, председник Вучић је рекао:

"Акција што пре. То су људи који су врло конркетни и који су умели да измене и географију и климу своје земље, и умели знањем, упорношћу и радом све да промене. Можемо онда и ми себе и своју земљу, то је најважније".

Председник Вучић је нагласио да је било много конкретних закључака које смо добили од Норвежана, од најбоље норвешке агенције на свету "Ристад".

И радићемо по њиховом упутству, поручио је председник Вучић.

Додатни развој пријатељства и поверења две земље

Сви разговори у Норвешкој, посебно са краљем Харалдом V и престолонаследником Хоконом, те премијером Јунасом Гаром Стереом, донели су додатни развој и пријатељства, али и поверења између две земље, поручио је данас председник Србије Алексаднар Вучић.

“Драго ми је што норвешки партнери желе да раде са нама, што смо много научили. Сви разговори су донели додатни развој не само пријатељства, већ и поверења, и уверен сам да ћемо то умети да искористимо”, рекао је председник Вучић.

Указао је да када улажући у нове технологије, у чему нам Норвешка може много помоћи, заправо мењамо себе, и отварамо могућности и за нова улагања, јер нове компаније желе да користе обновљиве изворе енергије, јер они који то не буду користили, неће моћи да извозе без додатних такси, па неће бити ни конкуренти.

“Зато је важно да идемо у корак са светом, а не да заостајемо 30 или 40 година, да се правимо да ништа не разумемо. Морамо да будемо отворени према свету, да учимо и поносан сам на све што смо могли да научимо овде у Норвешкој”, рекао је председник Вучић.

Србија мора да иде у корак са светом

Председник Вучић изјавио је данас да се свет мења сваког дана и да наша земља мора да иде у корак са светом, констатујући да смо пропустили неке шансе.

Председник Вучић је после посете научном центру у Тројдахму, у Норвешкој казао да ће Србија у будућности да ради под норвешком палицом знања у енергетском сектору и додао да ће бити обезбеђено довољно нафте, гаса и електричне енергије, како је нагласио, "свега што буде потребно за наш народ".

На питања о утисцима приликом посете Синтефу и Сименсу, председник Вучић је казао да се видело како они раде.
"Видели смо како те батерије за електрична возила могу да издрже веће оптерећење, да то не буде на малом примерку направљено, већ да се види да то заиста може да функционише. Видели сте да тих 20 ћелија заиста стане у један велики модул и видели сте у оквору сименса како они то раде и како они то производе", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Србија нажалост пропустила неке своје шансе за развој, али и нагласио да убудуће мора да гледа шта је то што свет ради.

"Видели сте данас Макронову изјаву. Он је говорио да су Французи успели да пронађу део литијума у Француској и да хоће да праве комплетан ланац производње. Све оно што смо и ми причали пре две године, али нико није желео да слуша", казао је предсеник Вучић.

Важно да ћемо под Норвешком палицом знања да радимо у будућности за наш енергетски сектор и да ћемо обезбедити довољно и нафте и гаса и електричне енергије, свега што буде потребно за наш народ.

Истакао је да су приликом посете Трондзхајму видели такозване зглобне аутобусе који су сви на струју и који имају складишта, 70 километара од Трондхајма.

"Напуне возило и возе цео дан, тако да је свет отишао напред. Морамо да идемо у корак са светом, а не да заостајемо. Надам се де ћемо у томе успети и даћемо све од себе", поручио је председник Вучић

Статусно питање завршено, срећан пут у Брисел

Председник Вучић изјавио је данас да је по питању статуса Косова и Метохије, и за њега то питање завршено, и то – у складу са Повељом Уједињених нација и Резолуцијом СБ УН 12 44.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да неће у Брисел отићи само по таблице, већ ради свеобухватног споразума, о међусобном признању, Вучић је поручио: "ОК. Може да иде у Брисел када хоће, и како хоће, његова воља".

"Је ли рекао да је што се њега тиче статусно питање завршено… И што се мене тиче одавно је статусно питање завршено, у складу са Повељом УН и Резолуцијом СБ УН 1244”, поручио је председник Вучић и иронично додао: "Срећан пут у Брисел му желим."

Остале вести