У области енергетике потребне су бројне реформе

Најновије
Извор: Танјуг

У области енергетике потребне су бројне реформе, промена наших навика, али и огромна улагања, чак између 16 и 30 милијарди евра, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић, наводећи да нема лаких ни једноставних решења, али да се све то мора предузети, јер ћемо се у супротном суочити са катастрофом.

Извор: ТВ Пинк

За све владе у региону, једно од најважнијих питања је напредак у сектору енергетике, истакао је председник Вучић на скупу о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије на Западном Балкану.

Председник Вучић рекао је да је ове године констатовано да у Србији постоје дубоки суштински проблеми, и то не само када је реч о диверзификацији снабдевања гасом и нафтом, већ када је реч о нама, нашем старомодном приступу, старим технологијама у термоелектранама.

Такође, додао је да ничег новог нема ни када је реч о хидропотенцијалима, и да држава није у позицији да повећа проценат обновљивих извора енергије у укупној понуди и потрошњи.

У области енергетике потребне су бројне реформе, промена наших навика, али и огромна улагања, чак између 16 и 30 милијарди евра наредних година, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић, наводећи да нема лаких ни једноставних решења, али да се све то мора предузети, јер ћемо се у супротном суочити са катастрофом.
Извор: Танјуг

"То значи да ћемо морати да спроведемо много реформи, да променимо навике и да радимо на прилично другачији начин", нагласио је председник Вучић.

Зато смо, како је рекао, и замолили партнере из Норвешке, али и Британије да помогну, додајући да су норвешки партнери били од велике помоћи, и после неколико месеци током којих су помно пратили ситуацију у Србији, имају краткорочне, средњорочне и дугорочне предлоге и постављене приоритете, када је реч о томе шта треба да урадимо.

"Нема лаких, ни једноставних одлука, али мораћемо што пре да радимо, иначе ћемо да се суочимо са катастрофом. Када видите бројеве, новац који ћемо морати да уложимо у наш енергетски сектор, и ако узмемо три Норвешка предлога за наредних 10, 15 или 20 година, биће потребно између 16 и 17 милијарди до чак 32-33 милијарде евра", нагласио је председник Вучић.

То, додао је, значи да је најважније питање за све владе у региону да постигну напредак у оквиру енергетског сектора и да нема ничег важног у тој мери, осим здравства.

"Морамо и наше преносне системе много боље да повежемо, интерконекторе гасне, нафтоводе, а ово је прилика за стране инвеститоре, али и за све нас, да повећамо ниво БДП-а, стопу раста, уз истовремено тежак изазов да се задржи фискална стабилност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је и да је припремљен буџет за следећу годину, са ММФ-ом, којим је предвиђен дефицит од 3,3 до 3,4 одсто, што, истиче, "није добро, али је релативно ок".

У области енергетике потребне су бројне реформе, промена наших навика, али и огромна улагања, чак између 16 и 30 милијарди евра наредних година, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић, наводећи да нема лаких ни једноставних решења, али да се све то мора предузети, јер ћемо се у супротном суочити са катастрофом.
Извор: Танјуг

"Од тога, 45 одсто иде на нашу расходну страну, када је реч о снабдевању енергентима, што показује колико је то постало важно", рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да ће Србија и данас потрошити више од 2,5 милиона евра, за увоз струје са европске мреже.

"То показује да крваримо, јер то није ситан новац, а биће још горе током зиме. То значи да ћемо морати да променимо структуру енергетског сектора, да имамо више обновљивих извора енергије, а не само да се ослањамо на угаљ и хидропотенцијале, што ћемо морати да унапредимо. Не данас или сутра, али убудуће ћемо свакако то морати да ставимо на економско тржиште, а да цене не буду социјална категорија за политичаре", рекао је председник Вучић.

Поручио је инвеститорима да су добродошли у Србију, а амбасадорима захвалио на подршци.

"Можемо много тога заједно да урадимо, имамо много идеја, и данас ћемо разговарати, да проширимо идеје, на све у региону. Неки кажу да је то 5+1, неки би рекли шест земаља, али како год да кажемо, морамо да радимо заједно, иначе нисам сигуран шта нас чека. Прегураћемо ову зиму али нико не зна шта ће бити следеће, која ће бити тежа и окрутнија него што смо очекивали", упозорио је председник Вучић.

Уз захвалност свим учесницима скупа, изразио је очекивање да ће заједнички стићи до решења, за бољу будућност свих.

Регионална конференција "Могућности улагања у обновљиве изворе енергије на Западном Балкану" одржана је у Палати Србија уз учешће председника Републике Србије Александра Вучића, премијера Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, Едија Раме, Димитра Ковачевског и Дритана Абазовића и председавајућег Већа министара Босне и Херцеговине Зорана Тегелтије.

Остале вести