Добар и садржајан разговор са Макроном

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас имао веома добар и садржајан разговор о многим важним темама, а тако и о KиМ, са француским председником Емануелом Макроном.

Извор: РТС

Председник Вучић је, након састанка са шефом, француске државе, указао да ретко када говори на овакав начин, али да је изузетно задовољан што је дошао у Париз и имао прилику да овако дуго разговара са Макроном.

“Постоје ствари о којима не могу да говорим. Разговарали смо о ситуацији на KиМ, нашим билатералним односима. Почетком следеће године се надам и очекујем посету Макрона нашој земљи”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је понео сва документа која говоре или потврђују шта су ставови Републике Србије, предао их, говорио о озбиљности нашег приступа и жељу да се ситуација умири и стабилизује, али и фрустрацијама нашег народа, пошто десет година неко не испуњава своје преузете обавезе.

“Српска реч значи много више него нечији потписи”, подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да је са Макроном разговарао и о европској перспективи, али и свим питањима сарадње, наших привредних комора, МЕДЕФ-а, напретку нашег аеродрома, додајући да Ванси фантастичан посао ради, што сви који путују могу да виде како изгледа наш аеродром, али и метроу и свему важном.

“Веома сам задовољан разговором”, рекао је председник Вучић.

Макрон је искрени пријатељ Републике Србије

Француски председник Емануел Макрон је искрени пријатељ Републике Србије, истакао је данас председник Републике Србије Александар Вучић, након њиховог састанка у Паризу.

На констатацију новинара да га је Макрон у Јелисејској палати дочекао врло срдачно, и на исти начин испратио, председник Вучић је рекао да је на француском председнику да говори о томе.

“Он је председник велике земље, друге највеће у Европи, ја сам председник једне поносите, дивне, за мене најлепше земље, мале у односу на Француску. Доживљавам га као искреног пријатеља наше земље и чини ми се да и он поштује што га не лажем, што увек говорим истину, увек сам отворен и зна да ми, што кажемо, то и урадимо”, рекао је председник Вучић.

Додао је председник Вучић да се веома добро познаје са француским председником, те да је уверен да је још много ствари пред нама које можемо заједнички да урадимо.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobar i sadrzajan razgovor sa Makronom
Извор: Принтскрин

“Верујем да је још много тога пред нама и да можемо велике ствари да потписујемо у Београду, када дође. Биће ту још детаља о којима ћемо моћи тек да говоримо, јер није данас прави тренутак за све”, рекао је председник Вучић.

Најсадржајнији разговор са Макроном до сада

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је за њега данас био најважнији састанак са француским председником Емануелом Макроном, и да је то био најсадржајнији разговор у односу на све досадашње, те да има важних и добрих ствари за Републику Србију, али да не може о свему јавно да говори.

Председник Вучић је на новинарско питање о руском повлачењу из Херсона - да ли то значи да Русија губи рат и шта то значи за Републику Србију одговорио да не може да каже шта то значи за њихове односе (Украјина-Русија) али да очигледно постоје разговори које не негирају ни Американци ни Руси.

"Нисам веровао да је то могуће. То је добра вест да постоје разговори, јер ће се они, како год неком решењу приближавати", истакао је председник Вучић и додао да је задовољан што је његова процена била погрешна.

"Такође сам мислио да ће Руси пружити жешћи одговор око Херсона. Очигледно сам погрешио. Нама то показује колико морамо да будемо свесни да сами морамо да креирамо своју будућност и да сами бринемо и у војничком смислу и да љубоморно чувамо своју војну неутралност", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је војна неутралност доказ наше слободе и нашег слободарског приступа и начин да сачувамо добар однос према свим пријатељима и на западу и на истоку.

"Свима је јасно колико је наша позиција тешка", указао је председник Вучић и напоменуо да сада могу да кажу: ''Погледајте како су прошли Руси, трећа војна сила света, а како ви Срби. Увек могу то да извуку из фиоке'', навео је председник Вучић одговарајући на питање да ли ће се притисци на Републику Србију појачати.

Председник Вучић је додао да је Република Србија неке лекције научила и да зна како да се понаша.

"Бринућемо о себи у војном и сваком другом смислу чувајући војну неутралност", поручио је председник Вучић.

Не верујем да ће доћи до састанка са Kуртијем, ја сам спреман

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу да не верује да ће доћи до састанка између њега и Аљбина Kуртија, али да је увек спреман за то.

На питање новинара да ли је председник Француске Макрон имао неки предлог за излазак из ове ситуације на KиМ и неки предлог решења после изласка Срба из институција, да ли смо ближи формирању ЗСО пошто Kурти најављује могућност сусрета са Вама и да ли постоји таква могућност, председник Вучић је рекао:

"Постојала је, увек сам спреман, али не верујем да ће га бити. Разговарао сам са Макроном о много тога, Срби су јасно написали у свом званичном саопштењу шта су услови за повратак у институције", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је, ипак, оптимистичнији после састанка са Макроном, каже да никада није оптимистичан, али да је имао врло добар састанак, из угла билатералних и других односа.

"И рекао сам да не могу о свему да говорим, а што се односа са Приштином тиче, не постоји разлог због којег би био оптимистичан. Донео сам данас и документа и око таблица о којима причамо и показао сам и Макрону - ево изволи, је'л овде пише "-KS slash (crtica) RKS-. Пише, само то тражим, али они неће то да дају јер су то укинули једностраном одлуком 2020. године. Зато што су то статусно неутралне таблице, само тражимо оно што пише, само да нам нико не измишља оно што не пише", поручио је председник Вучић.

На питање шта му је још рекао Макрон, додао је председник Вучић:

Још много тога, није увек све за јавност".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobar i sadrzajan razgovor sa Makronom
Извор: Принтскрин

Подизање борбене готовости војске је корисно

Подизање борбене готовости војске увек је благородно, лековито и показује стање војске, изјавио је данас председник Републике Србије Александар Вучић коментаришући изјаву Здравка Поноша да је председник Вучић подигао борбену готовост војске више пута него што је то радио Тито.

"Још нисам успео толико пута да подигнем борбену готовост ни хиљадити део колико су они уништили наших тенкова, стрела, игли, зоља, оса и свега другог и то ни за шта", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара у Паризу.

Навео је председник Вучић да подизање борбене готовости показује стање војске и да се тиме уочавају слабе тачке и шта је то што може да се промени, а да се истовремено чува, штити и брани земља и то, како је рекао, не онако како је то рађено 2004. и 2008. године већ на прави начин као што то чини садашња власт, чувајући мир и стабилност.

"То је мој одговор на неозбиљне тврдње неких политчара", закључио је председник Вучић.

Не долази у обзир да се о ЗСО расправља у оквиру ФР-НЕМ-ла

Председник Републике Србије Александар Вучић одбацио је данас идеју да се о ЗСО на Kосову и Метохији расправља у оквиру француско-немачког плана за KиМ.

"Kако мислите да нам неко ставља нешто што тобож треба да добијемо некаквим закључним споразумом, а то је требало да буде у првом споразуму. Ми смо мали и слаби, нисам нешто нарочито паметан, али нисам ни идиот. Немојте да правите од свог руководства идиоте. Нема ништа од тог посла", одговорио је председник Вучић на питање новинара, о спекулацијама медија да постоји план у три тачке за решење актуелне ситуације на KиМ чија је суштина да се Република Србија сагласи да се о захтеву за ЗСО расправља у оквиру француско-немачког плана.

Замољен да прокоментарише изјаве америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера који је рекао да је забринут због 21. новембра (за када је Kурти најавио казне за Србе који нису пререгистровали аутомобиле) и да што пре треба расправљати о ЗСО, председник Вучић је рекао да је Ховенијер са правом уплашен.

Kао што сам и ја уплашен, додао је председник Вучић, јер сам после јулске кризе, крајем августа у Бриселу рекао да имамо проблем са личним картама.

"Рекао сам ми ћемо предочити нешто што није лако за нас, али је то у оквиру наше политике и Отвореног Балкана и то је нешто што је немогуће да неко одбије. Да би превазишли ту ситуацију, али око таблица је то немогуће", навео је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobar i sadrzajan razgovor sa Makronom
Извор: Принтскрин

Председник Вучић каже да су га тада молили да то уради, да ће они преузети на себе бригу око таблица.

"Рекли су наш је посао да убедимо Kуртија да се то реши другачије и као што видите, није се решило ништа", рекао је председник Србије.

Додао је председник Вучић да говори ствари које не мора, само да би показао како смо сатерани у ћошак, што су Срби са целог Kосова разумели и сад је, како истиче, много теже.

"Kако ћу ја сад да им кажем да се сутра врате у институције? Срећом, они су сами поставили услове. Нема од тог посла ништа, док се не испуне оба услове и то је то", поручио је председник Вучић.

Не долази у обзир да се о ЗСО расправља у оквиру француско-немачког плана

Председник Вучић одбацио је идеју да се о Заједници српских општина на Косову и Метохији расправља у оквиру француско-немачког плана за КиМ.

"Како мислите да нам неко ставља нешто што тобож треба да добијемо некаквим закључним споразумом, а то је требало да буде у првом споразуму. Ми смо мало и слаби, нисам нешто нарочито паметан, али нисам ни идиот. Немојте да правите од свог руководства идиоте. Нема ништа од тог посла", одговорио је председник Вучић на питање новинара, о гласинама медија да постоји план у три тачке за решење актуелне ситуације на КиМ чија је суштина да се Србија сагласи да се о захтеву за ЗСО расправља у оквиру француско-немачког плана.

Замољен да прокоментарише изјаве америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера који је рекао да је забринут због 21. новембра и да што пре треба расправљати о ЗСО председник Вучић је рекао да је Ховенијер с правом уплашен.
Као што сам и ја уплашен, додао је, јер сам после јулске кризе, крајем августа у Бриселу рекао да имамо проблем са личним картама.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobar i sadrzajan razgovor sa Makronom
Извор: Принтскрин

"Рекао сам ми ћемо предочити нешто што није лако за нас, али је то у оквиру наше политике и Отвореног Балкана и то је нешто што је немогуће да неко одбије. Да би превазишли ту ситуацију, али око таблица је то немогуће", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су га тада молили да то уради, да ће они преузети на себе бригу око таблица.

"Рекли су наш је посао да убедимо Куртија да се то реши другачије и као што видите, није се решило ништа", рекао је председник Вучић.

Додао је да говори ствари које не мора, само да би показао како смо сатерани у ћошак, што су Срби са целог Косова разумели и сад је, како истиче, много теже.

"Како ћу ја сад да им кажем да се сутра врате у институције? Срећом, они су сами поставили услове. Нема од тог посла ништа, док се не испуне оба услове и то је то", поручио је председник Вучић.

Закључци Савета за националну безбедност су суштина политике Републике Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да су закључци Савета за националну безбедност, донети када је почео сукоб у Украјини, су суштина наше политике, све оно за шта се боримо - независност и поштовање става Републике Србије, а да тога можемо можда да се одрекнемо у случају да "буквално имамо Дамаклов мач над главом".

Председник Вучић је у Паризу, то рекао одговарајући на питање новинара да ли је сада тренутак да уведемо санкције Русији и подсетио да је данас скоро 270 дана од када је почео сукоб у Украјини и да је, после четири дана, изашао у јавност са закључцима Савета за националну безбедност.

"Било је нас седморо или осморо у кабинету, од премијера до многих других. Није писала моја секретарица, није писао некакав тим, неки новинари или не знам ко, лично сам својом руком писао закључке, па је то тек после тога прекуцано. Ти закључци су политика коју водимо, ти закључци су мој живот, живот Републике Србије, слободне и слободарске", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic dobar i sadrzajan razgovor sa Makronom
Извор: Принтскрин

Додао је председник Вучић да су ти закључци издржали 270 дана најтежих притисака у савременој српској историји и да су они наша суштина - да чувамо међународно јавно право, осудимо оне који крше међународно јавно право и уђу на територију других земаља, али исто тако да не водимо политику санкција, посебно не према онима који су нас заштитили 2015. године и који су нам помагали по питању очувања територијалног интегритета наше земље.

"То је наша суштина, политика", рекао је председник Вучић и додао да тога можемо можда да се одрекнемо "у случају да буквално имамо Дамаклов мач над главом", те додао да то не би крио од народа нити би слао неког другог да обавештава народ, већ би то учинио он.

"Имамо ли у овом тренутку баш мач над главом? Не, и ја то знам. Да ли је лако? Није. Да ли је једноставно? Није. Верујете ми да то нико не зна боље од мене. Нико нема такав директан контакт са свима у Европи у свету као што имам ја", рекао је председник Вучић.

Додао је председник Вучић да он најбоље зна докле можемо и да му не треба нико да му објашњава од "аналитичара и разних паметњаковића да му соли памет како је угрозио ово или оно" јер, како је истакао, није угрозио ништа.

"Пустите да водимо земљу на одговоран и озбиљан начин, а резултати све показују. Република Србија је слободна и независна земља. У тим закључцима је све оно за шта се боримо - за независност и снагу своје Републике Србије, за поштовање нашег става", рекао је председник Вучић и закључио:

"Није то писано да бисмо држали конференцију за новинаре један дан, већ да би ушло у историју како је једна мала и слободна земља сама донела своје закључке којих се држала, како је једна мала, слободна и слободарска земља могла да каже нешто другачије од свих осталих и издржала све - и пробу пријатељства и пробу одговорности и пробу поштовања међународног јавног права. То што ћу ја да чујем са милион страна ''мораш, мораш, мораш'' ево видите да не морам. Kад будем морао, не због себе већ због нације, ако се то деси, онда ћу ја да изађем пред народ па то да кажем".

Остале вести