Хвала за наду и љубав коју сте показали према српском народу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је одликовања капетану Ненаду Ђурићу, суспендованом директору Регионалног директората полиције Митровица Север на Косову и Метохији и капетану Александру Филиповићу, који је био на дужности шефа Регионалне оперативе директората полиције Митровица Север.

Извор: РТВ Пинк

Председник Вучић је уручујући признање подсетио на речи нашег великог дипломате и највећег писца Иве Андрића који је дефинисао нашу националну, моралну вертикалу речима косовски завет од којег се живи, дише и мисли, али и на речи патријарха Павла да смо и у најтежој ситуацији обавезни да поступамо као људи.

"То је мисао патријарха Павла коју сте послали са скупа у Митровици као јасну поруку мира целом свету, али снажну и недвосмислено да желимо да будемо свој на своме“, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је њихова мирна и сталожена, ипак одлучна акција, ни против кога усмерена, а акција која их је сврстала у ред обичних јунака о којима се ретко говори јесте нешто на шта могу бити поносни они и њихова породица.

"Поносни смо сви јер знамо да узвишени део слободе баштинимо на истоветан начин ми данас као што су то проживљавали наши преци. Ви и ваша породица симболизујете живот трајање и опстајање српског народа. Због ваших дела Србија је на Косову, а Косово у Србији, ма колико се неки својски трудили да тако не буде“, поручио је председник Вучић.

Рекао је да су Ђурић и Филиповић своју државу послушали чак и када се са њеним одлукама нису слагали.

"Урадили сте оно што вам је срце желело и најчасније понели када сте били онемогућени у дужности, јер нисте желели да кршите законе. Бранили сте српски народ, нашу културу, али и исконске европске вредности, какве би требало да буду. Та европска вредност морала би да буде поштовање потписа на међународном споразуму. Србија се својих речи држи, а своје потписе не брука“, истакао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Hvala za nadu i ljubav koju ste pokazali prema srpskom narodu
Извор: Танјуг

"Орден пуна срца додељујем Ђурићу. Знам колико си пута пролазио кроз тешка искушења, свађао се са многим нашим људима, који нису разумели тежину твоје позиције, и са онима у Приштини који су желели да идеш против свог народа, а ниси желео, знам да је било тешко твојој породици да слушају коју униформу носиш, а имао си у срцу само једну домовину. Поносан сам Александре на твоју непоколебљивост, одлучност, јасну опредељеност да увек и у сваком тренутку будеш на располагању не само српском народу, већ и српској држави. Ваше породице темељ су на коме почива будућност како ваша тако и наша“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да када говоримо о КиМ, и опстанку, то није само наш каприц, жеља, уобразиља, већ цивилизацијска тековина, тиме, каже, штитимо цивилизацију, међународно право и Европу и Србију.

"Мир је наше трајно и чврсто опредељење. Хвала што сте чували мир и стабилност, за пркос, веру, наду, за љубав коју сте показали према српском народу, држави Србији и према КиМ. Хвала вам за све“, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је Ђурићу уручио Орден заслуга за одбрану и безбедност првог степена, који се додељује за натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у областима одбране и безбедности.

Капетану Филиповићу, председник је уручио Златну медаљу за храброст "Милош Обилић", која се додељује за дела у којима је до изражаја дошла лична храброст.

Реакције Приштине говоре да су планирали сукобе на Косову и Метохији

Извор: РТВ Пинк

Председник Вучић је изјавио да реакције Приштине говоре да су све време планирали и желели инциденте и сукобе на северу Косова и Метохије, као и понижење спрског народа и поручио да кога год да Аљбин Курти доведе на места Срба који су се повукли из косовских институција, не могу све да их замене.

Поручио је да они могу да мењају кога хоће и доводе одакле хоће неког, али не могу да промене ни одликоване Ненада Ђурића нити Александра Филиповића, као ни још 300 или 400 часних полицајаца.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Hvala za nadu i ljubav koju ste pokazali prema srpskom narodu
Извор: Танјуг

"Не могу да промене ни још толико или нешто мање судија и тужилаца и административног особља, који знају где живе, у којој земљи живе и знају којем народу припадају.

"Припадност народу је припадност једној великој породици, најтеже је живети без свога народа или посветити живот против свог народа. Има и таквих, али њих је мало. Срећом наши људи на Косову и Метохији су посветили очувању свог народа и опстанку своје државе, а њихова је држава само једна, а то је Србија", нагласио је председник Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише то што је Курти најавио замену за Србе који су поднели оставке и расписивање избора у четири српске општине на северу Косова и Метохије.

На ту тему ће, рекао је, нешто више говорити за викенд.

"Ја ћу тамо за викенд да говорим нешто више о свему, наредних дана провешћу у Паризу где ћу се састати са Борељом и Лајчаком и верујем са председником Макроном, видећемо какви ће још сусрети у Паризу бити, и са министром спољних послова Холандије и мађарском председницом, пошто се тамо одржава Форум за мир", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је отказао посету Египту и додао да је отказао и посету Катару и да не може да иде на отварање фудбалског првенства нити да прати утакмице наше репрезентације због ситуације у земљи.

"Али, на ово морам да идем да разговарамо о ситуацији на Косову и Метохији и да видимо шта је то што можемо да урадимо како бисмо умирили тензије. Не могу да одговарам на све што ти људи раде (Приштина), али њихове реакције и после свега говоре да су уствари све планирали и желели инциденте и сукобе и понижење српског народа, не одустају од противправне пререгистрације возила", рекао је председник Вучић.

"Не пада им напамет да учествују у раду на формирању Заједнице српских општина. Сада је сасвим огољено и јасно свакоме да то што је постојало од институција, јесте захваљујући чињеници да ми поштујемо своју реч и потпис. А, данас чак и када највеће силе, па макар и само формално позивају њих да испуне своје обавезе из онога што су прихватили и потписали, они ће да причају све бесмислене приче овога света, али на тај позив неће одговорити. Пошто је њихов једини циљ био да се изазову сукоби и унесе нестабилност и ништа друго", истакао је председник Вучић.

Поручио је да они могу да мењају кога хоће и доводе одакле хоће неког, али не могу да промене ни одликоване Ненада Ђурића нити Александра Филиповића, као ни још 300 или 400 часних полицајаца.

"Не могу да промене ни још толико или нешто мање судија и тужилаца и административног особља, који знају где живе, у којој земљи живе и знају којем народу припадају.

"Припадност народу је припадност једној великој породици, најтеже је живети без свога народа или посветити живот против свог народа. Има и таквих, али њих је мало. Срећом наши људи на Косову и Метохији су посветили очувању свог народа и опстанку своје државе, а њихова је држава само једна, а то је Србија", нагласио је председник Вучић.

Ђурић и Филиповић ће радити у државним органима Србије

Председник Вучић изјавио је да ће одликовани полицајци са Косова и Метохије, Ненад Ђурић и Александар Филиповић, радити у државним органима Србије и нагласио да ће се држава побринути и за 3.000 и 3.500 људи колико их се повукло из косовских институција.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Hvala za nadu i ljubav koju ste pokazali prema srpskom narodu
Извор: Танјуг

"Њихова будућност (Ђурића и Филиповића) је одлична. Радиће у државним органима Србије, свакако неће имати нижа примања, напротив. Радиће свој посао, за своју земљу, свој народ. Млади су, још много важних задатака је пред њима. Неће бити пензионисани, неће бити на улици. Нико неће бити на улици, између 3.000 и 3.500 људи, побринућемо се за све. Можемо да каснимо дан, два, три, али нећемо дуже од месец дана", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара каква је будућност полицајаца Ђурића и Филиповића.

Председник Вучић је додао да Србија брине о свом народу, својим људима.

"Посебно знам кроз шта су ти људи прошли, и десетине њихових колега. За разлику од многих, они знају да сам свестан кроз шта се пролази. Знају да сам одлично упознат како живе, кроз шта пролазе. То 99 одсто људи у Србији не зна, нити може да зна, али срећан сам што те људе познајем. Видим колико су чврсти, тврди и са колико озбиљности прилазе свом послу", додао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Hvala za nadu i ljubav koju ste pokazali prema srpskom narodu
Извор: Танјуг

Председник Вучић је Ђурићу уручио Орден заслуга за одбрану и безбедност првог степена који се додељује за натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у областима одбране и безбедности.

Капетану Филиповићу, председник Вучић уручио је златну медаљу за храброст "Милош Обилић", која се додељује за дела у којима је до изражаја дошла лична храброст.

Ђурић је суспендовани директор Регионалног директората полиције Митровица Север на Косову и Метохији, а капетан Александар Филиповић је био на дужности шефа Регионалне оперативе директората полиције Митровица Север.

Србија не одустаје од Бриселског споразума, никад не повлачимо потписе

Председник Вучић рекао је да Србија не одустаје и никада не повлачи своје потписе и додао да је сада време да се примене и друга два потписа са Бриселског споразума и формира Заједница српских општина.

Председник Вучић је то изјавио одговарајући на питање новинара "каква је будућност Бриселског споразума".

"Тамо постоје три потписа, а не један. Један је само премијера Дачића, један је албански представник из Приштине, један је ЕУ. Тај Дачићев потпис, сви ми Срби смо поштовали и извршили све што је требало да извршимо. Сада је време да се отелотворе она друга два потписа", рекао је председник Вучић.

Додаје да то значи формирање Заједнице српских општина.

Председник Вучић је поручио Међународној заједници и представницима приштинских власти да не говоре да у споразуму "пише нешто што не пише".

"Ово око таблица сте апсолутно измислили. Ово пролонгирање од 12 месеци сте апсолутно измислили. Па пошто је прошло два месеца онда сте рекли још 10. А то се односи на КС таблице, а не РКС таблице. Ми хоћемо КС таблице, то су статусно неутралне таблице", рекао је председник Вучић и поручио да би их Срби са Косова и Метохије одмах прихватили.
Наглашава да Албанци неће то да прихвате.

"Немојте да се правите ви на Западу наивни да ви то не знате. И немојте да лажно тумачите нешто што не пише нигде. Ако пише кажите "Вучићу лажове, пише овде", а ја вам каже не пише нигде. Знам сваки члан, знам сваки став и не могу да вам покажу и то јесте суштина проблема", рекао је председник Вучић.

Закључује да је сада ред на ЕУ и Приштину да испуне Бриселски споразум и да не брину за Србију.

"Наша реч много више значи него потпис Приштинске стране и потпис ЕУ. Тако да, можемо да будемо поносни на то да наш потпис и наша реч нешто вреде у Међународном јавном праву", рекао је председник Вучић.

Одговарајући на питање да ли планира да иде у Париз и састане се са Емануелом Макроном рекао је да би требало, али да се никада не зна.

Постоје потврде о плану атентата на мене, нови подаци

Председник Вучић је рекао да постоје потврде о планираном нападу на њега као и да службе знају ко је све требало да учествује у извршењу тог напада, те најавио да ће се о томе појавити нови подаци.

Председник Вучић је ово изјавио одговарајући на новинарску констатацију да се јучерашњим сведочењем окривљеног сведока Срђана Лалића на суђењу криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића, остварило све што су наше службе безбедности причале о планирању атентата на њега.

Председник Вучић је уз то нагласио да службе Републике Србије нису могле да измишљају оперативне податке, као и да постоје нови подаци о планираним акцијама.

"Појавиће се нови подаци, ми сад имамо нове пакете скинуте са телефона. Они почињу да говоре и о убиству или нападу на мене. Сада имамо потврде и знамо све о томе ко је у тим причама учествовао и ко је требало да учествује у извршењу и у првом и у каснијим покушајима", рекао је председник Вучић.

Додаје да то "и није била превелика тајна".

"Ја сам се тај дан (на отварању споменика Стефану Немањи) окренуо према Вулину и рекао сам му "шта ти је што се ти тресеш", у шали наравно и мирно сам прошао и мирно се вратио. Нисам хтео ни панцир да носим јер сам рекао да никада у својој земљи нећу панцир да носим", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да се не боји да се "прошета кроз свој народ".

"Мафију побеђујемо, главу смо јој добрим делом одсекли, али има још много проблема са којима се суочавамо и које морамо да решимо у наредном периоду", истакао је председник Вучић.

Одговарајући на питање да ли очекује извињење због подсмевања неких на наводе о планирању атентата а које су се сад потврдиле, председник Вучић је рекао да не очекује јер се нико није до сад извинио ни за нападе ни клевете које је у протекле три године доживела његова породица због Јовањице.

"Нико други у Србији три године није клеветан на дневном нивоу. И када се све показало као ноторна лаж, судски пресуђено и када је свима све постало јасно није било ни "извините", рекао је председник Вучић.

Остале вести