Борићемо се да чувамо Србију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.

Извор: РТС 1

"У складу са договором који сам направио са премијерком, а пре него што она изнесе свеобухватни програм и план владе, а из Уставом одређених надлежности, које се тичу представљања земље, како на нашој територији, тако и иностранству, желео бих да обавестим грађане Србије о свим важним политичким догађајима, ономе шта очекујемо да се догоди и шта држава може да учини", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је обраћање поделио у седам делова.

"Прво о Косову и Метохији, о свему што се збива отвореније, иако и данас нећу бити у могућности да вам пружим 100 одсто информација које су мени на располагању, не зато што нешто кријемо, него што је добро да не излазимо са свим што можемо да учинимо у сваком тренутку", указао је председик Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Принтскрин

Други део се тиче обезбеђивања енергетске стабилности, затим финансијске стабилности, потом о обезбеђивању животних намирница, те заштити животног стандарда, даље о инвестиционом циклусу, те односу према ЕУ и регионалним питањима, Отвореном Балкану и у том оквиру односу према санкцијама Русији.

За Србију неприхватљиво да Косово буде чланица Уједињених нација

Председник Вучић изјавио је, не износећи детаље, да је суштина предлога Немачке и Француске о Косову и Метохији да Србија допусти улазак тзв. Косова у све међународне организације, и Уједињене нације, а да би Србија за то, иако није прецизирано, добила бржи улазак у Европску унију, и вероватно економске значајне користи, те поручио да је за Србију неприхватљиво да Косово буде члан Уједињених нација.

Председник Вучић рекао је да је на столу предлог Немачке и Француске, о којем мора да се разговара и размишља, јер се не може "бацити кроз прозор" предлог две најмоћније земље, што је неодговорно и неозбиљно.

"А, да ли можемо да то прихватимо, нисам сигуран", рекао је председник Вучић и додао да Србија има своје црвене линије, за које није сигуран да ће се некоме допасти.

Указао је да позиција Србије постаје све компликованија зато што ће, како је тачно и предвидео пре осам месеци, западне земље покушавати да, како они мисле, реше проблем Косова и Метохије, уласком Косова у Уједињене нације, јер, како је рекао, мисле да тако решавају унутаревропски проблем, али и без сумње, зато што на тај начин одузимају аргумент из руке Путина и Русије, који могу да се позивају, као што и чине, на тај случај.

Поновио је и да није разумео шта значе деманти из ЕУ, када је рекао да се мења архитектура преговора, после разговора са Лајчаком и саветницима председника Француске и канцелара Немачке.

"У два колосека ће се ићи, а један колосек који не мења архитектуру разговора се односи на све могуће албанске захтеве, јер они диктирају теме", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да је највећа грешка Србије, поред питања упућеног Међународном суду правде, била та што је прихваћено да ЕУ почне да руководи процесом решавања коначног статуса Косова и Метохије.

Од тада, без обзира на Бриселски споразум, нисмо успели да на озбиљан начин поставимо тему Заједнице српских општина, указао је председник Вучић.

"Сваки пут, да би нас умирили, рекли би да ћемо о томе следећи пут. А сваки следећи пут би искрсла нека нова криза, коју би произвели или Албанци подржани од земаља Квинте или заједно, а нама говорили да је то много тешка тема за Албанце", испричао је председник Вучић.

У том смислу, председник Вучић додао је да на изјаве Вјосе Османи, да Срби на Косову и Метохији могу и данас да формирају Заједницу српских општина, као невладину организацију, нико од оних који би требало да одлучују и да их помену, ниједну реч не кажу, па ни после разговора са Макроном и Шолцом у Прагу.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Принтскрин

"Не могу да улазим у детаље предлога, јер он није јаван, али суштина је да Србија допусти улазак Косова у све међународне организације, и у Уједињене нације. Србија би за то, иако није прецизирано, али добила би бржи улазак у ЕУ и вероватно економске значајне користи", пренео је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је став Србије, иако је рекао да морамо да разговарамо са Немачком и Француском, јер су велики и јаки, а и зато што је разговор од животног значаја јер мора да се ради на помирењу са Албанцима и нормализацији односа у сваком смислу:

"За Србију је, и због нашег Устава, а и не само зато, неприхватљиво да Косово буде чланица Уједињених нација. И то ће носити своје последице, јер цела идеја се заснива на томе да овако или онако, без нашег признања, јер не бисмо били додатно понижавани да формално признамо Косово, али да се не бунимо и да дамо јасан сигнал да смо сагласни са чланством Косова у Уједињеним нацијама", рекао је председник Вучић.

Додао је да је и у говору у Скупштини, и кроз извештај о Косову и Метохији који је усвојен у парламенту, као и данас, јасно рекао шта можемо, а шта не можемо.

Не постоји воља у руководству Србије за признање Косова

Председник Вучић изјавио је да, након данашњег разговора са премијерком Аном Брнабић, не постоји воља у српском руководству за прихватањем независности Косова и чланству Косова у Уједињеним нација.

"О свему другом можемо да разговарамо иако ће увек бити теме које ће измишљати само да бисмо се бавили оним што њима одговара, само да никад ништа не буде у складу са међународним правом чак ни у складу са актима које смо уз подршку ЕУ заједнички донели", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће држава наставити да пружа економску, социјалну, хуманитарну и сваку другу подршку нашем народу на Косову и Метохији и да ће она кроз следећи буџет Србије бити још већа него до сада.

Савет Европе ће 2. или 3. новембра покренути процедуру о пријему Косова

Председник Вучић изјавио је да ће Савет Европе 2. или 3. новембра покренути процедуру о пријему Косова у ту организацију и поручио да Србија док је он председник неће признати независност Косова.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Принтскрин

"То је један шири план направљен одавно, требало је 19. октобра, али 19. ће претпостављам, само Дуња Мијатовић да изађе са својом оценом стања људских права пред Савет Европе на Косову, а затим 2. или 3. новембра очекујте да Биро комитета министара донесе одлуку о почетку процедуре пријема Косова у Савет Европе. Они чекају да мађарски члан напусти Биро комитета министара и да уђе литвански члан. Да знате да унапред знамо шта су испланирали и да то није ад хок акција. Планира се већ много месеци и онда ће кренути у процедуру која траје дуго, али са јасним исходом да Косово приме у Савет Европе", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће то бити додатни притисак на Србију и због Интерпола, Унеска и других специјализованих организација Уједињених нација да то прихватимо и да нам на крају, како мисле, остаје да се суочимо и да наш и унутрашњи правни систем прихвати чињенице, односно дозволи независност Косова у формалном смислу.

"Политика наше земље је да могу да нам узму све и да ураде све, а ми ћемо да се боримо колико можемо, политички и правно - да чувамо своју земљу и своје границе и територијални интегритет у складу са међународним правом. Изгледи су нам мали, али како год било у овом тренутку не постоји воља, и разговарао сам и са председницом владе, у српском руководству и док сам ја председник, бар у том једном делу извршне власти - неће постојати воља за прихватањем независности Косова и чланства у Уједињеним нацијама", истакао је председник Вучић.

Додао је да можемо да разговарамо о другим стварима, али о томе не.

Председник Вучић рекао је да је захвалан српском народу и да ће Србија наставити у складу са међународно правним нормама да делује, због тога што Приштина са Квинтом предузима на међународном нивоу активности за улазак у бројне међународне организације.

"Тренутно имамо осам нота о повлачењу признања Косова и наставићемо да радимо свој посао. То је за нас ужасно тешко јер ће велике силе сваку такву одлуку нападати. А оно што нас чека, и то ће да нас обмањују да је то због тобож Путина и Русије, потписаних консултација, ко зна шта ће да измишљају, јесте тај шири план направљен одавно за 19. октобар", рекао је председник Вучић.

Британски војници 6. октобра били на северу КиМ, Американаца више

Председник Вучић изјавио је да се врши психолошки притисак на Србе на Косову и Метохији и да је последњи случај био 6. октобра када су британски војници у великом броју били на северу Косова и Метохије, као и да Американци повећају своје присуство, пошто ће им доћи још 300 војника из Илиноиса.

"У другом нивоу су проблеми на Косову и Метохији, свакодневне провокације Албанаца и појављивање различитих полицијских јединица које немају никакве везе са Директоратом и регионалном полицијом север. У питању је посебан психолошки притисак, а они ће рећи да су то редовне активности", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, британски војници су 6. октобра у великом броју били на северу Косова и Метохије, шетали се и снимали, како би српски народ видео каква је то снага и моћ.

"Све имамо документовано, видео и фотографије, да не би неко рекао да се то није десило, а они ће рећи да су то редовни задаци; како то увек на северу, а не на неком другом месту. Американци повећају присуство и нових 300 војника долази из Илиноиса, и интересантно је да они кажу да долазе да додатно заштите територијални интегритет и суверенитет "Косова"", навео је председник Вучић.

Истакао је да би то ваљда требало да буде јасан сигнал нама и Србима на Косову и Метохији да не сањају о поштовању повеље Уједињених нација и одлука Уједињених нација, укључујући (резолуцију) 12 44, јер мора да се зна чија је једина одлука која мора да се поштује.

Председник Вучић је истакао да је то наставак политике силе од 1999. године све до данас.

"Ми смо поруку разумели и добро разумели да је међународно право одавно погажено и уништено и да постоји само право силе", навео је председник Вучић и додао да нама ништа не преостаје него да се позивамо на међународно јавно право и да будемо можда једини који ћемо тога у потпуности да се придржавамо, а остали када им то одговара.

Србија ради на новим складиштима нафте

Председник Вучић изјавио је да Србија ради на новим складиштима нафте, додајући да постоје две понуде, од којих је једна британског Витола за 400.000 до 500.000 тона, а друга конзорцијума наших нафташа за 200.000 тона.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

Председник Вучић рекао је да британски Витол тражи посебне услове за арбитраже, а да конзорцијум наших нафташа нуди да изгради складиште од 200.000 тона.

"Донећемо одлуку која је понуда боља. Само да знате да смо 2021. године прерадили 3,6 милиона нафте у рафинерији у Панчеву, а 2012. године смо прерађивали 2,1. Готово двоструко више", рекао је председник Вучић.

Додаје да се повећање стандарда види најбоље и у броју камиона и аутомобила и наводи да је број камиона порастао са 160.000 на 280.000, а број аутомобила са 1,7 на 2,35 милиона.

"На тај начин се посебно види како је и колико расла наша привреда", навео је председник Вучић.

Како је рекао, снабдеваћемо се на различите начине нафтом у овом периоду и додаје да ћемо куповати ирачку нафту која је 20 одсто скупља, а коју ћемо нафтоводом ЈАНАФ да доводимо до наше земље.

Пренео је да је потребно између 18 и 24 месеца да изградимо нафтовод до Мађарске.

"Брзо ћемо кренути да га радимо како би се прикључили на нафтну мрежу наших мађарских пријатеља. Кренућемо и у брзе разговоре са нашим другим партнерима у региону", рекао је председник Вучић.

Почињемо изградњу нафтовода ка Мађарској

Председник Вучић рекао је да ће Србија, у складу са договором који је направљен са мађарским премијером Орбаном, градити нафтовод према мађарском месту Алђо у дужини до 128 километара, како би Србија добила још један правац снабдевања и могућност да бирамо шта је за њу повољније.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

"Нафтовод би могао да кошта до 100 милиона евра, посебно ако будемо користили трасу гасовода ка Мађарској", рекао је председник Вучић.

Што се тиче нафте, посебно после овога што се догодило у Прагу, Србија нема други нафтовод осим ЈАНАФ-а. Немамо нафтовод ка Мађарској, што би нам много значило, нити ка југу, ка Црној Гори и Грчкој, јер није било проблема", рекао је председик Вучић и најавио улагања од 12 милијарди у наредних шест година у енергетску инфраструктуру кроз план Србија 2025.

"После година поузданог снабдевања, Хрватска се показала као непоуздан снабдевач и ми смо разумели поруку. Као што смо разумели поруку и око гаса, где нисмо успели да добијемо довољне загарантоване количине гаса од наших руских партнера, иако смо добили 65 одсто наших потреба по изузетно повољној цени, али смо 35 одсто морали да набављамо на слободном тржишту по ценама које су изузетно високе за нас, па смо морали да кренемо у диверзификацију. Тако ћемо да кренемо у диверзификацију извора нафте и нафтовода", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће са партнерима из Отвореног Балкана бити размотрена изградња нафтовода кроз Северну Македонију до албанске луке Драч.

Председник Вучић изјавио је да су обезбеђене залихе дизела од 287.000 тона и додао како је у цевима нафте и у преради за добијање дизела још око 220.000 тона, што је довољно за 75 дана у случају прекида дотока нафте, као и залихе бензина за 59 дана.

"Радимо на попуни још 54.000 тона дизела, 7.000 тона бензина и 21.000 тона дизела за нашу војску, што је сума од 160 милиона евра да бисмо у потпуности обезбедили сигурност снабдевања нафтом и нафтним дериватима за зимске месеце", објаснио је председник Вучић.

Улагања у део наменске индустрије већа од 100 милиона евра

Председник Вучић рекао је да се кроз сукоб у Украјини показало да су здравство, финансијска и енергетска стабилност, храна и снага армије битни за безбедност земље.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

"Желим да вас обавестим да смо до јуче преко Југоимпорт СДПР-а почели улагања већа од 100 милиона евра у део наше наменске индустрије, да ћемо улагати још стотине милиона евра у модернизацију наших капацитета, да нам не буду машине из шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година у нашим фабрикама, зато што је јасно да ће сукоби у свету дуго да трају", нагласио је председник Вучић.

Додао је да можемо да продамо све што производимо у војној индустрији у стотину земаља света.

"Ја сам као врховни командант, да ми не бисмо због тога остали без муниције, оруђа и оружја, потписао наредбу да 20 одсто свега што произведемо у Србији мора да остаје Србији и њеној војсци", рекао је председник Вучић.

Младима 5.000 динара пред Нову годину

Председник Вучић рекао је да ће младима пред Нову годину бити исплаћена једнократна новчана помоћ од 5.000 динара.

Председник Вучић рекао је да ће се то исплатити по истој процедури као и два пута до сада, а да ће износити укупно 45 милиона евра.

Рекао је да то неће бити превелико оптерећење и да Србија то може фискално да издржи, а то ће бити поклон младима од 16 до 29 година пред Нову годину.

Поновио је да од 1. новембра следи повећање пензија за 9 посто, што ће стићи почетком децембра, а онда 12,1 посто од 1. јануара. Укупно повећање биће између 20,2 и 20,8 одсто закључно са јануаром.

То ће износити значајно више од годишње инфлације, тако да ће пензије мање заостајати за платама, и просечна пензија износиће 38.000 динара или 322 евра, рачунајући и пољопривредне пензије.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

Подсетио је да су 2012. биле 23.000 или 203 евра и да су за 60 посто повећане у еврима.

Плате у јавном сектору рашће 12,5, а за војна лица 20,5 одсто.

Минимална зарада биће 40.020 динара или 340 евра, а била је нешто изнад 15.000 динара 2010. године при чему, како је додао, динар није мењао вредност уопште.

Истакао је да је Србија напредовала упркос свим проблемима са којима се суочавала од миграција, поплава, ковида до рата у Украјини.

Тренутно имамо највеће резерве гаса у историји Србије

Председник Вучић изјавио је да у овом тренутку имамо највеће резерве гаса у историји Србије и додао да повећање цене гаса, које неће бити ускоро, и када буде, неће бити значајно и неће представљати удар на грађане.

Председник Вучић рекао је да је складиште у Банатском двору пуно до чепа и да тренутно не трошимо никакве резерве гаса без обзира што смо укључили ТЕТО Нови Сад и ТЕТО Зрењанин, гасне електране које производе струју.

"То радимо јер имамо довољно гаса у овом тренутку, а тиме штедимо и угаљ који нам је потребан и не напрежемо се до крајњих капацитета. Већ 10 дана нисмо ни један мегават струје увезли, 10 дана смо успели да консолидујемо цео систем уз подршку норвешких пријатеља који нам помажу саветима и заједно са нама раде на стабилизацији ситуације", рекао је председник Вучић.

Пренео је да Србија има у Мађарској 380 милиона тона, 286 милиона у Банатском двору, а да постоји и у руском делу 214 милиона, али то није наше, односно руско је.

"У Србији немамо више складишта, јер нисмо могли да се договоримо са руским партнерима. Тражимо већ милионити пут да ми платимо, тражимо њихов део, нисмо успели да добијемо. Не можемо да направимо гасно складиште тако што се изгради рупа на Маракани или стадиону ЈНА, мора да буде место где сте копали нафту, где сте вадили гас, то је једино место где може да се складишти гас. Зато немамо већа складишта", појаснио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

Како је рекао, несумњиво имамо гаса за два месеца да нам ниједан кубни метар не дође из Балканског или Турског тока.

Истиче да у Европи само Мађарска има нижу цену гаса за становништво.

"Наша цена гаса је 332 евра на 1.000 кубних метара, у Хрватској је 674, у Немачкој 2.095, у Атини 2.028", рекао је председник Вучић.

Истиче да и када буде у будућности повећање цене гаса, то неће прелазити оквире разума.

"То значи да ће то повећање цене када дође, а неће ускоро доћи, бити не посебно значајно и неће представљати удар на грађане Србије што значи да могу мирно да чекају зиму и по том питању", рекао је председник Вучић.

За годину дана завршићемо пет ауто-путева

Председник Вучић истакао је да ће у наредних годину дана бити завршено пет ауто-путева или брзих саобраћајница, додајући да смо успели да не одустанемо ни од једне инвестиције и поред кризе која нас је задесила, јер знамо да је то услов за наш раст.

Председник Вучић рекао је да ће ауто-пут до Крушевца бити завршен до краја године, и да би деоница требало да буде отворена 30. децембра.

"Сви Крушевљани треба да знају да ће од Нове године имати ауто-пут од Крушевца до Београда и да ће им до Београда требати само сат и десет минута", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће се наставити рад на Моравском коридору.

Истакао је да ће деоница Сурчин-Нови Београд бити завршена до средине фебруара што ће омогућити много лакши излазак на "Милош Велики".

Верујемо да ћемо до краја марта завршити целу обилазницу око Београда, до сектора Ц, односно Бубањ Потока. То ће представљати огромно растерећење за грађане Београда, али и све путнике који иду са севера на југ. Затим идемо на уговарање сектора Ц, односно спајање са Панчевом и великим мостом", пренео је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић најавио је да ће до краја идуће године бити завршена и брза саобраћајница према Ваљеву, а до септембра ауто-пут Рума-Шабац.

"За 11 месеци нема више проласка кроз гужве у Јарку, Хртковцима, Платичеву. Имаћемо ауто-пут до Шапца, па ће се стизати од Београда до Шапца за 45 минута", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће бити настављено улагање у железницу.

"Већ су кренули радови на прузи Ниш-Брестовац, као и прузи Ниш-Димитровград. Радимо брзу пругу Београд-Ниш, расту трошкови, али имамо велику подршку ЕУ за те радове и хвала им", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да држава размишља да се споји са Врбницом према Црној Гори, јер је пруга у ужасном стању у делу пријепољске и прибојске општине.

"До краја 2025. имаћемо потпуно завршену пругу кроз Србију према Мађарској. До сада смо успели да не одустанемо ни од једне инвестиције и поред кризе која нас је задесила, јер знамо да је то услов нашег раста", рекао је председник Вучић.

До краја године до 3,9 милијарди евра страних инвестиција

Председник Вучић рекао је да ће ниво страних инвестиција до краја године износити 3,65 до 3,9 милијарди евра и да ће бити близу или више од прошлогодишњег рекорда.

Председник Вучић рекао је да су у септембру инвестиције достигле 3 милијарде и 11 милиона евра страних инвестиција, што је рекорд у историји Србије и 0,3 посто више него 2021. године.

Председник Вучић напоменуо је да су Кина и Јапан повећале инвестиције у Србији, и указао да стране инвестиције значе живот, значе плате и пензије.

Са Алијевим до краја године о прикључењу на гасоводе

Председник Вучић изјавио је да ће до краја године у Србију доћи председник Азербејџана Илхам Алијев са којим ће разговарати о прикључењу Србије на гасоводе ТАП или ТАНАП.

Председник Вучић рекао је, говорећи о гасу, да ће се радити неколико интерконектора, између осталих интерконектор према Бугарској треба да буде завршен у септембру.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

"То нам је важно јер и са те стране можемо да се прикопчамо и на течни гас из Александрополиса, а можемо и за све што нам недостаје из уговора са Русима, а предстоје нам и преговори са Алиејвим који долази пре краја године у Србију да разговарамо о прикључењу на ТАП или ТАНАП у зависности у којем делу тог гасовода ће Србија да се прикопча", рекао је председник Вучић.

"Такође оно што је ушло у европске планове, и захвалан сам ЕУ то је наша интерконекцијска веза са Северном Македонијом која нам је потребна, али ће нам бити важно да градимо и гасни интерконектор, а касније и нафтну везу уколико румунски партнери буду заинтересовани да идемо ка тој страни и уколико ако икада одлуче у Босни и Херцеговини да се гради гасни интерконектор и према њима", додао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да се ради и на гасификацији у Србији, поменувши Прибој, Александровац, Тутин, Лесковац, југ Србије, уз напомену да је Војводина добро гасификована.

"Разговарамо са Мађарима да се увежемо додатно и још снажније. На столу су предлози да ми постанемо сувласници дела њихових нуклеарних електрана ПАКШ1 и ПАКШ2. Ми бисмо то платили новцем или да они имају удела од неких од наших компанија. Ми бисмо то валоризовали на фер начин", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, то би нам значило додатну сигурност у снабдевању електричном енергијом.

Морамо да повећамо и обновљиве изворе енергије.

"Ту разговарамо и са САД, Норвежанима, Британцима, до Арапских земаља. Размишља се да од оних који су зарађивали на тим изворима енергије у протеклих годину дана наплатимо порез на екстрапрофит", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да је предлог Министарства енергетике одавно да се ради Ђердап 3, да се ради Бистрица, што нам је, како је рекао, неопходно.

"Рачунајте да само та два пројекта коштају око 4 милијарде евра са свим повећањима цена грађевинског материјала и ту разговарамо са Американцима јер само Американци могу да нам реше сва питања са Румунима. Две су њихове компаније заинтересоване за то. И то ћемо свакако радити", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

Рекао је да ће у наредном периоду, што се тиче нафте, разговарати са другим партнерима и Индијцима и Кинезима о изградњи још једне рафинерије на територији Србије да бисмо имали могућност да прерађујемо и друге типове нафте.

"Имамо могућност да довозимо нафту и из Венецуеле и из Ирана и са много других места под најповољнијим условима, али због тога што су нам сви капацитети заузети у рафинерији и зато што имамо само једну рафинерију у Панчеву ми те погодности не можемо да искористимо", објаснио је председник.

И када буде повећања цене струје, биће у малим оквирима

И када буде повећања цене електричне енергије, то ће бити у разумним и малим оквирима, изјавио је председник Вучић, додајући да то значи да ће Србија бити и даље земља са најнижом ценом електричне енергије.

Председник Вучић рекао је да је тренутно цена електричне енергије у Србији за домаћинства 8,6 центи по киловат сату, док је у Босни и Херцеговини 8,7, у Албанији 9,7, Црној Гори 10,5, Хрватској 14,8, а у Риму 54,5.

Када је реч о производњи струје, председник Вучић рекао је да је хидро веома добар и додаје да сви раде сем Врле јер се ремонтује.

"За нас је важно да ТЕТО Нови Сад ради, не увозимо електричну енергију, чак штедимо улагања кроз мању потрошњу угља јер на депонијама имамо више од 700.000 тона угља", рекао је председник Вчић.

Наводи да је то недовољно, односно седам дана потрошње током зимских месеци, али, додаје, да се угаљ копа сваки дан и да ће бити потребно да се дода 20.000 тона, што значи да имамо за нешто више од месец дана резерви угља.

"Када укључимо ТЕТО Нови Сад, а јутрос смо тек уључили ТЕТО Зрењанин и још се не види са својом струјом, када укључимо ТЕТО Нови Сад ми повећавамо инсталисану снагу и број гигават сати, тиме штедимо угаљ и тиме показујемо да можемо да успоримо рад и да мање оптерећујемо ТЕНТ А и ТЕНТ Б", појаснио је председник Вучић.

Наводи и да постоји проблем и због раста привреде и ако би се Зи Ђин прикопчао у новембру и децембру на нове трафостанице јер би то било још 1,6 гигават потрошње и то би било додатно оптерећење.

"Не бисмо могли да надокнадимо па ћемо разговарати са кинеским партнерима да то померимо за месец и по дана, а највећа потрошња електричне енергије је 18. децембар, дан уочи Светог Николе, тада је увек највећа потрошња", рекао је председник Вучић.

О пререгистрацији таблица на Косову и Метохији ништа не очекујем

Председник Вучић рекао је, поводом изјаве шефа Канцеларије ЕУ у Приштини Томаша Суниога да би требало продужити рок за пререгистрацију аутомобила са српских на РКС таблице, да се нада да ће Приштина то урадити, али и да ништа не очекује поводом тога.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

Суниог је истакао да мисли да је погрешна одлука владе привремених приштинских институција да српске таблице треба да се промене у РКС у року од два месеца.

"Надам се, а не очекујем ништа", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву Суниога.

На питање новинара да ли је Прагу разговарао са Олафом Шолцем и Емануелом Макроном о њиховом предлогу за Косово и Метохију и шта су му рекли, председник Вучић рекао је:

"Да, разговарао сам са Шолцем и Макроном о Косову и Метохији и то је све што могу да вам кажем. На све остало сам већ рекао у свом уводном излагању", истакао је председник Вучић.

Штитимо своје националне интересе, никоме ништа не дугујемо

Председник Вучић изјавио је да позиција Србије по питању санкција Русији не угрожава националне и државне интересе, штити моралну позицију земље, међународно јавно право и своју политику и поручио да ће се наша држава понашати и руководити у складу са сопственим интересима, али и да никоме ништа не дугује, те да ће своју позицију задржати док штета по Србију не буде већа од свега другог.

Председник Вучић навео је да ће без обзира на то шта мислимо о политици ЕУ према Косову и Метохији, због које, како је рекао, није срећан, нити ћемо икада бити срећни, зато што је за њих територијални интегритет Украјине светиња, а територијални интегритет Србије важи, али без Косова, Србија морати да настави да ради на бројним реформама на ЕУ путу.

"Мораћемо да радимо на много реформи, у оквиру владавине права, на бројним инфраструктурним пројектима, на усклађивању визних режима, јер би многима могле да падну на памет различите врсте акција против Србије, а и фер је према партнерима у Европи. Оно што је за нас проблем, а што носи све кластере и поглавља, је ситуација на Косову и Метохији и усклађивање са спољном политиком Европске уније", рекао је председник Вучић.

Додао је да на дневном нивоу, наша држава разговара о декларацијама о усклађивању са спољном политиком ЕУ, те да некада постоје различити ставови, разговори, не увек и неподељена мишљења, али да никада није и неће излазити пред нацију без у потпуности јединственог става, јер би то било лоше за земљу.

"Мислимо да смо своју позицију поставили добро, али се околности мењају. И даље сматрамо да није фер да многи имају однос према Србији као да се ништа није догодило 1999. или 2008. године и волели бисмо да разумеју нашу позицију јасније и боље, али то неће бити случај", указао је председник Вучић.

Зато је поручио да ће се држава понашати и руководити у складу са својим интересима, као и да никоме ништа нисмо дужни.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

"Јер, они, којима ми 213 дана нисмо увели санкције, нама су увели после три дана, а нико их није притискао. А, ми то не радимо само због неке користи, цене гаса, или подршке у Савету Безбедности Уједињених нација што је легитиман приступ. Ово радимо због поштовања међународног јавног права и поштовања себе, елементарних моралних принципа, јер знамо шта су санкције нама радиле", рекао је председник Вучић.

Зато, истиче, себи дајемо за право да такву позицију задржимо, а до када ћемо је задржати - до тренутка када штета која се буде наносила Србији не буде толико већа од свега другог, да ћемо морати да признамо да је жеља неких да униште позицију Србије таква да морамо да прихватимо неку другачију реалност.

"Да ли имамо консензус око тога - немамо, јер и ја сам нешто опрезнији према промени политике или дневном реаговању. Можда ће будућа влада да донесе другачију одлуку, али до сада нисмо имали таквих односа", рекао је председник Вучић.

Навео је и да неће бежати од тога да каже да је држава променила одлуку, ако види да не можемо даље и више.

"У овом тренутку мислим да не угрожавамо националне и државне интересе Србије, штитећи моралну, часну позицију, међународно јавно право и политику коју Србија заступа", рекао је председник Вучић.

Профитерима на обновљивим изворима увести порез на екстрапрофит

Председник Вучић изјавио је да се размишља да се уведе порез на екстрапрофит за оне који су у претходних годину дана зарађивали огроман профит на обновљивим изворима енергије.

Председник Вучић рекао је, говорећи о енергентима, да се морају повећати обновљиви извори енергије и додао да се о томе разговара од САД, Норвежана, Британаца до Арапских земаља.

"То за нас постаје од кључног значаја, али ту ћемо морати да урадимо једну ствар, а то је да обезбедимо да та струја мора да остане у Србији, а не да ми дамо неком што је наш ресурс, ветар, а он лепо зарађује и да извози ту струју, иако је ветар наш", рекао је председник Вучић.

Размишља се, како је рекао, о још једној ствари коју ЕУ сада ради.

"Свима онима који су на тим изворима енергије зарађивали огроман профит у претходних годину дана, размишљамо да уведемо екстрапрофит, и то ће бити мере које ће народ са одушевљењем да поздрави, знам да тајкуни неће, али шта да радимо", рекао је председник Вучић.

Предузимао Курти нешто или не, Србима предстоји тешко време

Председник Вучић не зна да ли ће до 1. новембра бити одржани неки преговори око пререгистрације таблица на Косову и Метохији и додаје да предузимао нешто Аљбин Курти или не, Србима у јужној покрајини предстоји тешко време.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање ТВ Н1 "како ће на северу Косова бити дочекан 1. новембар када истиче рок који је влада Косова дала за пререгистрацију и да ли ће до тада бити дијалога на ту тему".

"Не знам да ли ће бити преговора и разговора, видим да им одлично иде та пререгистрација, Срби како су слушали милозвучни глас Аљбина Куртија, њих девет се до сада пријавило за промену таблица, од 9.000 таблица. Сваки хиљадити, толико им је добро ишло до сада", приметио је председник Вучић.

Додаје да то говори довољно о поверењу Срба у Аљбина Куртија и њихове институције.

"Да ли ће нешто да предузме или не, не знам, свакако предузимали или не, Србима предстоји тешко време, као и свима нама, јер шта год да се деси, њихови партнери из Квинте биће уз њих, како год", указао је председник Вучић.

Полагање цвета страдалницима у Јасеновцу зову оргијама

Председник Вучић поручио је хрватским медијима да не брину и да ће Србија имати нафту и приметио да у тој суседној земљи није прошао ниједан дан, а да није поменута Србија или он лично.

На питање да прокоментарише изјаву посланика у хрватском сабору Хрвоја Зекановића који је рекао да је премијер Хрватске спречио Вучићево оргијање у Јасеновцу, председник је упитао да ли је полагање цвета страдалницима оргијање?

"Ја сам мислио да је оргијање нешто друго, али да неко положи цвет мученицима, да то буде оргијање, да си ти жив и здрав Хрвоје, Бог да те поживи тако паметног и мудрог, шта још да му кажем. Не морају да брину, имаће Србија нафте и гаса и струје", поручио је председик Вучић.

Председник Вучић додао је и да су "подсвест и аутопројекција чудо".

"Могли би они и без сваке нафте али без мржње према Србима и Вучићу тешко, тешко да им дан прође, покажите ми дан да није објављен неки текст против мене или Србије у хрватским медијима. Не постоји тај дан. Толико о томе колико говоре истину, па јел' смо ми њима забранили негде да дођу? Проблем је у цвету, то се зове оргијање?", прокоментарисао је председник Вучић.

Проблем да ли Косово може да буде независно

Председник Вучић истакао је да није проблем да ли би север Косова и Метохије требало да буде део косовског друштва, већ да проблем представља да ли Косово може да буде независно или не.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

Председник Вучић указао је, одговарајући на питање ТВ Н1 да ли прихватање реалности која се предлаже у немачко-француском документу, подразумева и Бриселски споразум и интеграцију севера Косова и Метохије у косовско друштво, да се то ни у Бриселском, нити у Вашингтонском споразуму, не говори о статусу јужне покрајине.

"Није проблем да буде део косовског друштва, имали смо покрајину Косово и у Титовом систему, није то проблем, проблем је да ли Косово може да буде независно или не, а у Бриселском споразуму то не пише, неки су хтели да говори и о томе, па смо се борили да избацимо, неки су хтели да о томе говори Вашингтонски споразум, па смо се изборили и то избацили", рекао је председник Вучић.

Наглашава да зна каква је реалност и да то зна свако у Србији.

"Само што се неки праве блесави да не знају, а понајвише у медијима који нам сваког дана соле памет како би требало да прихватимо независно Косово као чињеницу и реалност, а онда добију напад патриотизма, па кажу требало би да буде део косовског друштва", рекао је председник Вучић.

Честитаћу свакоме у Републици Српској кога ЦИК прогласи победником

Председник Вучић одбацио је тврдње да се мешао у изборе у Републици Српској и рекао да ће честитати ономе кога изборна комисија буде прогласила победником избора.

"Није моје да се мешам у изборе у Републици Српској. Ја сам имао и даље имам добру сарадњу са председницима Републике Српске и представницима Републике Српске у Председништву Босне и Херцеговине, али и са сваким ко ће бити за пет година, сваки председник Србије имаће добру сарадњу. Моје је да сачекам резултате изборне комисије и свакоме кога она прогласи за победника ја ћу честитати, ту су ствари јасне", рекао је председник Вучић одговарајући на новинарско питање.

Додао је да приче о томе како се меша у изборе и "седи на две столице" измишљају људи чији је посао да измишљају разне ствари како би нашкодили својој земљи.

Председник Вучић рекао је, на питање о протестима испред редакције Информера због објављеног интервјуа са осуђеним силоватељем, како је за пооштравање казне за силоватеље, али је протесте назвао политичким.

"Ја сам за пооштравање казне за силоватеље, иако се то коси са неким другим законима, али ако је неко осуђен за силовање тада највећом казном, а излази из затвора после релативно кратког времена такву меру бих могао да подржим", објаснио је председник Вучић.

Додао је да, када би био новинар, не би радио такав интервју, али је додао како су они који протестују против тога лицемери, јер "би да туку новинаре и уреднике".

Председник Вучић показао је примерак Данаса у коме је објављен интервју са глумцем Гораном Јефтићем, осуђеним због недозвољених полних радњи.

"Само пре два-три месеца, тада није било протеста, таблоид Данас који је у власништву Јунајтед групе, објавио је интервју са правоснажно осуђеним педофилом, и силоватељем, који је силовао дечаке у Вршцу Гораном Јефтићем и још нам држи политичко предавање и каже "Крени промени"", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

Упитао је зашто тада није било протеста и затражио да уредници и новинари буду остављени да на миру раде свој посао, "макар и овако".

"Тад се нисам оглашавао, јер би то било мешање у уређивачку политику. Немојте да се фолирате да сте повређени не знам чиме, кад вас занима само политика", рекао је председник Вучић.

Себе изузели, а нас нападају због неувођења санкција

Председник Вучић изјавио је да је то што ради ЕУ лицемерно, пошто су Хрватска и друге земље себе изузеле из санкција односно забране увоза руске нафте, док Србију нису зато што јој замерају што није увела санкције Русији.

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање шта можемо очекивати на зиму ако Брисел не промени став о изузећу Србије за увоз руске нафте, да је право лицемерје да европске земље разговарају да се помогне земљама које су угрожене и колико ће ЕУ да издвоји новца и онда одмажу Србији.

"Па што да издвајате када сте могли нас да оставите на миру да мање пара потрошимо па не морате да нам дајете паре. Не разумем смисао, то је највеће лицемерје, што они који нам држе придике о санкцијама су себе изузели из санкција. Хрватској је потребно вакум гасно уље, они су себе изузели и то купују од Руса, а нама не дају да то исто урадимо, а они су увели све санкције Русији, а ми нисмо. Где је логика, ко сте ви да одлучујете о томе шта ће Србија да ради", поручио је председник Вучић.

Такође, истиче да није глуп да поверује када кажу да је за то да се Србија не изузме гласала Мађарска.

"Довољно је да један каже да није сагласан са тим и нема консензуса за промену одлуке, јер је стара одлука била та да ми не будемо изузети, ЕК дошла са предлогом да будемо изузети и појави се један и још две земље подрже и види се да нема консензуса и нема шта други да гласају, већ само за целину документа. То су приче да је и Мађарска гласала за то, она нам је искрени пријатељ и на панелу у Прагу рекла да је против тога, као и Бугарска и Грчка и Албанија, која није чланица ЕУ. Рекла је и ЕК - али знате државе чланице", навео је председник Вучић.

Како је рекао, можда смо глупи, али нисмо баш мала деца.

"Да можете једном лопту кроз ноге да нам протурите, али не можете баш 10 пута, не иде, научимо на то", истакао је председник Вучић.

Истакао је да грађани не морају да брину и да ћемо се снаћи.

"Биће трошкови већи, али оно што мене брине јесте да све што смо радили 10 година и направили озбиљну земљу можемо да потрошимо за годину дана", рекао је председник Вучић.

Додаје да ћемо платити скупљу нафту ако Брисел не промени одлуку у вези са изузећем бар наредне две године.

"Све што бисмо могли да користимо - барже, има место у Румунији Чернавода, они могу да довуку нафту дотле и да ангажујемо комплетно Југословенско речно бродарство (ЈРБ), али је то много компликованије и скупље, друга су времена и зато морамо да диверзификујемо и нафтне изворе, али морамо да градимо нове нафтоводе и зато идемо у ту акцију одмах, платићемо скупље", навео је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

Истиче да Србија држи ниску цену струје и гаса како би спасила привреду.

"Немачка ће бити најјача у Европи после овога иако је сада велики удар на њу, као што ће и Америка бити јака", рекао је председник Вучић и додао да је то зато што Немачка може да издвоји велику помоћ за своје компаније.

Србија неће бити изолована

Председник Вучић поручио је онима који кажу да Србији прети судбина Белорусије, да Србија неће бити изолована.

"Србија неће дозволити самоизолацију и зато свакодневно слушам и Ану Брнабић и Николу Селаковића и Марка Ђурића и све друге. Ми то себи не можемо да допустимо и нећемо себи да допустимо и нисмо близу тога, тако да увек ћемо предузимати мере да бисмо тако нешо спречили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ова власт за разлику од оних који критикују има принципе и сматра да је морал важан у политици.

"О каквом моралу да вам говоре они који су мене оптуживали у марту и фебруару да ћу 3. априла да уведем санкције Русији, а они неће, а кад су се завршили избори, они су 3. априла потрчали у амбасаде и говоре како треба увести санкције Русији", рекао је председник Вучић.

План Србија 2025 одличан, за нас предстоје већи и тежи притисци

Председник Вучић изјавио је да би за Србију било одлично уколико би План Србија 2025 био испраћен 70, 80 одсто уз напомену да је потребно да нам се не деси нешто горе, а сматра да ће притисци на нашу земљу бити много тежи и већи.

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање ТВ Н1 да ли је нека институција План 2025 усвојила, да сматра да су сва министарства у складу са тим своје планове правила, а да ли јесу или нису, питање је за Ану Брнабић.

"Позивам се на планове Србија 2025 јер су то велики инвестициони подухвати, зато што су добре и важне ствари за нас. Кажем вам до краја 2025. биће плата просечна у Србији 900 евра, у Београду 1.150, као и пензија 450 евра, само да нам се не деси нешто горе", рекао је председник Вучић.

Додаје да предвиђа да ће притисци бити много већи и тежи и појашњава да данас постоји расположење на западу да ће са лакоћом да победе руског противника.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

"Мислим да ће ствари бити много теже, да ћемо видети много више разарања, настрадалих на свим странама, много теже сукобе који ће и нас доводити у неупоредиво тежу политичку ситуацију у периоду који је пред нама, што је важно, а важно је и због притисака који се тичу Косова и Метохије", рекао је председник Вучић.

Од Орбана тражили 1999. године да нападне Србију копненим путем

Председник Вучић изјавио је да му је Виктор Орбан рекао да су од њега Американци и Британци тражили 1999. године да копненим путем нападне Србију због Косова и Метохије и запитао како сада од Србије очекују поверење и велику љубав.

Председник Вучић рекао је да му је Орбан дозволио да то јавно изнесе да су на њега вршили притисак да Мађарска тада нападне Србију, што је он одбио да уради.

"Тако је 1999. требало Мађарска да копном нападне Србију, потврдио ми је Орбан и рекао да смем то да јавно кажем. Клинтон и Британци су то тражили од њега, да нападне са севера Србију да би могли да нам развуку снаге са Косова и Метохије на Војводину, што је одбијао и помогао му је у томе да одбије тај притисак у Белој кући Герхард Шредер", пренео је председник Вучић.

Додаје да је Орбан отишао у Велику Британију тим поводом и имао разговоре са Тонијем Блером и после са Маргарет Тачер.

"Тачер му је када је отворила врата и рекла - много ми смета то што си одбио да нападнеш Србију, зато ће више британских војника да погине", пренео је председник Вучић шта му је испричао Орбан.

И ви сада од нас тражите поверење, требало је да будемо копненим путем нападнути и сада треба да причамо о некој великој љубави, запитао је председник Вучић и поручио: Наш рачун, наши интереси и то је то.

"Никада нећу заборавити, хвала руском председнику што је спречио да Србија буде геноцидна држава у СБ УН, а око санкција да им није требало да уведу (1992), иако их нико није притискао ни око чега - то су добровољно урадили. Шта да радите. Извињавам се што Србију волим највише и волим чињеницама да гледам у очи, а не нечијим навијачким опредељењима".

Србија је финансијски стабилна

Председник Вучић изјавио је да је што се тиче финансија стање у Србији добро и стабилно, да је Србија више него ликвидна и да очекује постизање новог стенд бај аранжмана са ММФ-ом.

Председник Вучић рекао је да имамо више од две милијарде евра и више смо него ликвидни, немамо никакав проблем са кеш новцем и додао да је добро да је Србија обезбедила милијарду из Емирата што додатно снажи наше капацитете и могућности.

Председник Вучић рекао је да је јавни дуг на 53,7 одсто БДП-а.

Рекао је да они који нападају државу око финансијске стабилности причају у апсолутним цифрама и кажу да се повећао дуг у апсолутним цифрама.

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је обраћање грађанима најавом да ће их обавестити о свим важним политичким догађајима.
Извор: Танјуг

"Какве то везе има, ако вам је привреда више од тога ојачала", рекао је председник и додао да је наш дуг 31 милијарда евра, а дуг САД хиљаду пута већи.

Председник Вучић рекао је да што се тиче финансија да се разговара и са ММФ-ом и да очекује да ће бити постигнут стенд бај аранжман и да ћемо успети да обезбедимо пуну сигурност и да неће бити никаквих додатних проблема ни по питању курса, ни по питању солвентности, а ни ликвидности.

Имамо довољно залиха животних намирница

Председник Вучић рекао је да Србија има довољно залиха животних намирница и подсетио да Србија има најјефтинији хлеб у Европи.

Како је рекао, то је хлеб "Сава" који кошта 53,5 динара, за оне који су сиромашни.

Додао је да Србија нема проблема са залихама хране, осим што су због проблема са сушом залихе кукуруза и могућност извоза значајно смањени, али, како је рекао, неће бити проблема ни са кукурузом ни са пшеницом, те да су и количине сунцокрета довољне.

У залихама, рекао је, имамо по 11 милиона килограма шећера и соли, два милиона конзерви, 11 милиона литара уља, а повећане су количине пасуља и грашка, све за око четири пута више у односу на последње податке које је, како је рекао, дао последњи пут.

"Дакле, тих проблема неће бити", поручио је председник Вучић.

Остале вести