Морамо да сачувамо своју стабилност

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је на крају састанака које је имао у оквиру трилатералног Самита у Будимпешти, на којем су учествовали мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер, да је договорено како да се три земље супроставе илегалним миграцијама.

Извор: РТВ Пинк

Председник Вучић је изразио уверење да ће успешно осигурати бољу и безбедносну ситуацију за грађане на југу и северу земље.

"Данас смо имали целодневни програм у Будимпешти у организацији мађарског премијера Орбана и задовољан сам што смо дуго и заједно разговарали само нас тројица. Разговарали смо и пленарно са нашим министрима о бројним пројектима.

Договорили смо како и на који начин да се супростављамо илегалним миграцијама. Верујем да ћемо успети да обезбедимо бољу и безбедносну, и сваку другу ситуацију за наше људе на југу и северу земље, у Прешеву, Бујановцу, Кањижи, Сомбору,...", објаснио је председник Вучић у изјави новинарима.

Пренео је да много техничких детаља треба да се разради и да ће наредне недеље тимови три земље радити на томе, након чега ће се ставити нека врста политичког печата и кренути у акцију.

"Разговарамо о многим другим важним питањима ишчекујући нарастајући волумен сукоба у Украјини. Верујем да ћемо бити под још већим економско енергетским притиском, али морамо да радимо. То што ћемо да кукамо неће да нас спасе. Тачно је да је ситуација веома веома тешка. У четвртак када будем у Прагу имаћу сусрете са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, што је важно за Србију, да видимо шта је то што можемо да урадимо за јесен и зиму да се припремимо, шта је то што се од нас очекује, додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је договорено, пре свега са Мађарском, али и са Аустријом, да једни другима помажемо када су у питању гас, храна, чувању наших граница од неконтролисаног упада илегалних миграната.

"Разговарали смо о безброј тема, договорили много. Састанцима су присуствовали и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и министар финансија Синиша Мали. Важно је да говорите о финансијама, да нађете средства, јер када, на пример, Мађарска има основну каматну стопу од 13 одсто, фирме добијају стопу од 18 одсто за кредите, морамо да покушамо још снажније да чувамо своју стабилност и финансијске бафере", истакао је председник Вучић.

Рекао је да грађани немају за сада разлога за бригу, иако много тежа времена тек долазе.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Moramo da sačuvamo svoju stabilnost
Извор: Принтскрин

"Плашим се да све што смо радили тешко и напорно, за шест месеци, не нашом кривицом већ неких који мисле да ратују и санкцијама решавају проблеме, можемо све да изгубимо. Кључна борба биће овог пута, као што смо бринули о људима и породица током ковида, што ћемо чинити и сада, да видимо шта је то што можемо да сачувамо, пре свега ниску цену струје и гаса, посебно за компаније, да не изгубе место у произвођачком ланцу, да нам не дођу неки други. Само најјачи опстају", истакао је председник Вучић.

Рекао је да ће ускоро бити у нашој околини затварање шопинг молова, јер се неће исплатити радњама да отворе своја врата, и да плаћају високе цене енергије.

"Данас је већ трећи октобар и остало је још нешто више од шест месеци до 31. марта. Прошло је месец и три дана када сам упозоравао да ће наредних период до 31.марта бити тежак", додао је председник Вучић.

Пренео је да треба још да Србија донесе одлуке, као што је - када креће грејање и слично.

Праг прилика за предлоге, надам се посети Макрона

Председник Вучић је изјавио да је са премијерима Мађарске и Аустрије данас у Будимпешти разговарао и о предстојећем скупу

Европске политичке заједнице у Прагу, да још нема дневног реда тог скупа, али и навео да је ноћас разменио поруке са француским председником Емануелом Макроном о том самиту, те да се нада Макроновој посети Србији у првој половини 2023. године.

“Разговарали смо и о Прагу, они немају ни дневни ред. То ће бити прилика да се чују разноврсни предлози, да видимо како изгледа када имате на једном месту и Азербејџан, Јерменију, Украјину, Грузију, Београд, Амстердам…. Све са различитих делова Европе, или оних у суседству”, рекао је председник Вучић новинарима у Будимпешти.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Moramo da sačuvamo svoju stabilnost
Извор: Принтскрин

Навео је и да је ноћас разменио поруке са Емануелом Макроном о том питању, подсетивши да је идеја Европске политичке заједнице управо Макронова.

“Видећемо се у Прагу, а верујем да ћу ускоро имати прилику да се посебно видим са Макроном. Још једном сам му упутио позив да посети Србију и верујем да ће у првој половини 2023. године он поново посетити Србију”, рекао је председник Вучић.

Та посета је важна због много питања, од Косова до свега другог, рекао је председник Вучић.

Србија нема никакве везе са НИС-ом у Румунији

Председник Вучић након данашњих састанака са премијерима Мађарске и Аустрије Виктором Орбаном и Карлом Нехамером изјавио је да данашњи претрес просторија НИС-а у Румунији нема никакве везе са Србијом и да ће од румунске стране тражити инфорамције о том случају.

"Ово нема везе с ратом за енергенте, него са политичко-шпијунским ратом, да би додатно могли да се дисциплинују неки за које се сматра да су непослушни, а при томе не искључујем могућност реалне кривице НИС-а, али се нисам тиме бавио. Знам да нема српских држављана, то је у руском власништву и тражићемо од румунских пријатеља информације", рекао је председник Вучић одговарајући на питање ТВ Пинка како коментарише претрес и да ли је то тотални рат за енергенте у коме ће Србија бити оптужена.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Moramo da sačuvamo svoju stabilnost
Извор: Принтскрин

Објаснио је да је НИС, у коме је већинско руско власништво, куповао своје ћерке компаније у Бугарској, Румунији и у Босни и Херцеговини и да Србија с тим нема ништа.

"Само нам је још то фалило. Као да смо сваког дана каменом бога гађали. Ајд ''сад ви објасните да то нема везе са српском државом и да је то НИС из Београда, а ми немамо никакве везе с тим. Много нас добро чувају пријатељи из НИС-а", рекао је председник Вучић иронично.

Пуна складишта, а замислите да немамо гасовод

Председник Вучић изјавио је да је наше складиште у Мађарској напуњено са око 380 милиона кубних метара гаса, као и да је пуно складиште у Банатском двору.

"Замолио сам да нас пусте да не пунимо складиште у Мађарској до 500 милиона, због пара, да бисмо сачували део новца, јер је тај гас скуп. То није онај гас који добијамо од Русије по 400 долара", објаснио је председник Вучић.

Складиште у Банатском двору је напуњено са 276 до 280 милиона кубних метара гаса, зависи од дана до дана, односно оно је до "чепа пуно".

"Рачунајте 660 милиона кубних метара гаса има Србија. Моћи ћемо да повлачимо шест милиона максимално дневно из Мађарске, и четири милиона кубних метара из Банатског двора, што је 10 милиона дневно. То није довољно за стопроцентну потрошњу само у три зимска месеца, али свакако то покрива значајан део, 70 одсто потрошње покрива", рекао је председник Вучић.

То смо обезбедили за више од два месеца, иако смо ретко када имали пун Банатски двор, рекао је председник Вучић.

"А, замислите да нисмо урадили гасовод због којег нас критикују? Како бисмо преживели зиму? А, сада можемо да преживимо. Да то нисмо изградили, могли бисмо да се ухватимо за уши, па да играмо и да гледамо како нам пропада индустрија", рекао је председник Вучић.

Указао је да је кључно питање да ли ће компаније у Србији да издрже ову кризу, и додао да их зато "држи" на ниској цени гаса и струје, како би преживели на тржишту и како не би испали из ланца снабдевања.

"То је од кључног значаја, јер ће велики да преузимају мале. Са јаким доларом, велики могу да покупују све, а шта ми да радимо? И када узимамо "roll over" за замену кредита, или за покривање дефицита, све морамо у доларима. Срећа је ово што смо са Емиратима завршили. Сналазимо се", рекао је председник Вучић.

Истакао је да јавни дуг Србије у односу на БДП уопште не расте.

"Да незналицама кажем још једном да није проблем да ли је наш дуг 30 или 31 милијарду, ако је БДП дупло већи него што је био. Морате да научите нешто", рекао је председник Вучић.

Поновио је да је немачки јавни дуг 2.480 милијарди.

"Шта је, Немачка толико гора од Србије? Не причајте глупости.. У добром смо стању још. Мађарска има дуг 70 одсто БДП, Италија, Француска, Грчка… У добром смо стању, само да видимо још шест месеци… А, дође ми да плачем када видим колико пара трошимо, не својој кривицом", рекао је председник Вучић.

Зна се добро ко је Хитлера дочекивао цвећем

Председник Вучић изјавио је на молбу ТВ Пинка да прокоментарише став Ефраима Зурофа поводом цртања хитерових бркова Вучићу у једном загребачком медију, да је познато ко је хитлерове трупе дочекивао цвећем.

"Ефраим Зуроф је велики човек и ја сам му захвалан због принципијелног постављања око ствари које нису једноставне. Можете да цртате бркове колико год хоћете, али у историјским читанкама пише јасно ко је Хитлера дочекивао цвећем, ко је био одушевљен, а ко се против Хитлера борио", нагласио је председник Вучић.

Додао је да су историјске чињенице да је 6. априла Београд бомбардован, у наредних 16 дана уништено комплетно ратно ваздухопловство Краљевине Југославије, а 10. априла, када је основана усташка НДХ, те исте снаге дочекиване су цвећем.

Разговарали о важним инвестицијама за цео Балкан

Председник Вучић је изјавио да је са мађарским премијером Виктором Орбаном и аустријским канцеларом Карлом Нехамером разговарао и о важним инвестицијама које се односе на цео Балкан.

Одговарајући на питања новинара, о жељи Мађарске да се прикључи Отвореном Балкану у области енергетике, хране и инвестиција, председник Вучић је прецизирао да Мађарска жели да буде посматрач у “Отвореном Балкану”.
“Разговарали смо о важним инвестицијама које треба да обухвате цео Балкан”, нагласио је председник Вучић.

Додао је да Србија добија нафту преко јадранског нафтовода, из Хрватске, и да ту није било проблема, без обзира на веома тешке и комплексне односе са том земљом, јер, како је рекао, ми њима платимо, а они нама испоруче нафту.

“То је ишло добро, а сада се ствари компликују, и посебно ће од новембра, од када ће за нас бити забрањен увоз руске нафте.

Разговарао сам и са Мадуром (Николас), он би могао да нам испоручи нафту, али наше рафинерије ће да кажу да им треба други квалитет… Зато нам је потребно и још рафинерија, нафтовода, гасовода, много интерконектора…”, рекао је председник Вучић.

Зато ћемо много да уложимо у енергетску инфраструктуру у годинама пред нама, ту ситуацију да променимо, поручио је председник Вучић.

Указао је да су енергија и енергетика ствари које покрећу све, и од њих све зависи.

“Зато је важно да се припремимо за период пред нама. Али, није то само наредних шест месеци, јер 31. марта ћемо сви да анализирамо ко је колико изгубио, али кључно питање је ко ће да преживи следећу јесен и зиму. Ово ће да буде само тријажа.

Мали и слаби пропашће до 31. марта, нешто јачи ће да дочекају следећу зиму, а ко ће да преживи следећу зиму - то је од кључног значаја”, објаснио је председник Вучић.

Додао је и да не мисли да ће Русија брзо бити савладана, као што не верује да ће руска страна лако да савлада Украјину, која има широку подршку западних земаља и НАТО.

“Око много важних ствари смо разговарали, и у тим пројектима треба да учествује више земаља, и Отвореног Балкана, и Мађарска и други”, рекао је председник Вучић.

Разговарали су, каже, о увезивању енергетске мреже, да Мађарска постане део власништва наше, а ми њихове мреже, што подразумева и власништво у нуклеаркама Пакш 1 и 2.

“Да платимо да будемо сувласници, да рачунамо и на тај део електричне енергије за земљу, што би много значило… Само да обезбедимо финансије, и да видимо како да то регулишемо, јер није на нашој територији, што је глупо.. Али, шта год да предложите, увек се нађе безброј бабица да каже да не треба тако… А, ово би било најједноставније решење за нас. А, онда да видимо да ли можемо да радимо са малим модуларним електранама. О свему томе морамо да размишљамо”, рекао је председник Вучић.

Погрешну су земљу изабрали да је плаше за туђ рачун

Председник Вучић изјавио је одговарајући на питање новинара како коментарише изјаву украјинског амбасадора у Београду Володимира Толкача да Косово и Украјина не могу да се пореде, да су изабрали погрешну земљу да на њу врше арогантан притисак за рачун "неке треће стране".

"Желим да анализирам ту изјаву добро. Али ако су мислили да на Србији раде оно што су радили у другим земљама, да по налогу треће стране врше арогантан и бахат притисак, онда могу да им поручим да су погрешну земљу изабрали, пошто то нећемо да дозволимо ни онима који су много јачи", рекао је председник Вучић.

Истакао је да Србија никада ништа није урадила против Украјине и подсетио да не признаје резултате референдума у четири области Украјине.

"Никада нисмо признали цепање делова територије Украјине, а нешто се не сећам те 1999. године да су се нешто претргли шаљући нам помоћ, нити су прекинули летове до Беча, Рима нити неких других градова или до оних земаља које су учествовале у нападу на СР Југославију, тако да нек те придике држе неком другом", истакао је председник Вучић.

Додао је да нема никакав страх према таквим арогантним иступима, за разлику од неких који их се плаше.

"Наша ситуација је формално, материјално, правно чиста као суза да нема шта ко да нам каже. А ја разумем њихову позицију, они не могу да поистовете НАТО који их брани, Америку и Енглеску који их бране са онима који су извршили инвазију на њихову земљу", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да би волео да му неко објасни - у складу с којим међународно-правним актом је извршена агресија на Србију, у складу са којом одлуком Савет безбедности Уједињених нација и у складу са чијом одлуком имају право да не поштују Резолуцију 1244 која је саставни део повеље Уједињених нација?

"Ми је поштујемо и зато чувамо територијални интегритет Украјине, али добро, ако они праве неке разлике добро је то знати. Добиће детаљније одговоре", рекао је председник Вучић.

Остале вести