Даћемо све од себе да сачувамо мир

Најновије
Извор: Принтскрин

Скупштина Србије наставља данас посебну седницу, на којој је једина тачка дневног реда Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама у Приштини од 15. јуна 2021. до 1. септембра 2022. године.

Извор: РТС 2

Председник Републике Србије Александар Вучић је јуче представио извештај, и потом одговарао на питања и сугестије посланика.

Председник Вучић је данас истакао да су он и влада направили највећу грешку по будућност западне Србије, зато што су поклекли пред неким захтевима, у вези са литијумом.

"Мислим да смо у Горњим Недељицама направили највећу грешку, јер би имали више деце тамо. Уништили смо будућност Лознице, целог Јадра, западне Србије, слушајући вас.

Ја сам крив јер смо слушајући вас уништили будућност западне Србије. Требало је да тражимо од Немаца најбоље нивое заштите животне средине, и да подигнемо број становника Лознице на 150.000, а он ће пасти сада на 50.000", рекао је председник Вучић одговарајући на излагање посланика коалиције "Морамо Заједно" Александра Јовановића Ћуте, који је рекао да се у Горњим Недељицама спроводи пројекат који захтева да се људи иселе.

Председник Вучић је истакао да је експлоатација литијума била велика шанса за Србију.

"Што се тиче подршке косовске политике у Горњим Недељицама, најбоље говори изборни резултат који је 109:2 у корист изборне листе „Александар Вучић“. Људи добро виде ко чува Косово - 109:2 на рационалан начин о томе говори“, подвукао је председник Вучић.

Указао је да је посебно поносан на оно што је урађено са Зиђином за исток Србије.

"У РТБ Бору имали смо огромне губитке, и 2014. године сам рекао да бисмо, када бисмо решили Железару и РТБ, решили највеће проблеме за будућност Србије, не рачунајући политички - Косово. У Смедереву смо договором са Кинезима сачували 10.000 радних места, а Бор најбрже напредује и пропорционално најбрже расте цена квадрата због Зиђина“, објаснио је председник Вучић .

Рекао је да смо због ЕУ, која је тражила комплетну тендерску процедуру, а нико се из Европе није јавио, изгубљено осам месеци.

Одговарајући на критике у вези промене политике према Косову, рекао да се ситуација у његових 28-29 година бављења политиком променила, не само нашом, већ и вољом великих сила, и да се у складу с тим не би једино променио "магарац".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir
Извор: Танјуг

"Не може бити иста позиција пре 1999. и после, као ни после 2004., или 2008. и касније због различитих догађаја. Тачно је мислио сам да је разграничење решење, а увидео сам да је тај предлог немогућ јер сте ми сви скочили на главу када сам то рекао“, нагласио је председник Вучић.

Истакао је да он, за разлику од претходних власти, не би никада дозволио да нам протерају 4.000 људи, униште манастири, цркве.

Истакао је да данас гледа како на реалан начин да сагледа ситуацију и шта можемо да добијемо.

Рекао је да подржава да би било добро да Срби и Албанци размењују јагоде, али без заставе тзв. Косова.

Критиковао је Јовановића што тврди да су Срби на Косову криминалци, а да ништа ни не зна о њима.

Захвалио се на речима посланику Јахји Ферхатовићу, додајући да је тачно да је мир најважнији и нагласио да ће дати све од себе да га сачувамо.

"Тачно је да у Србији не живе само Срби, већ и Мађари, Роми, Словаци, Румуни, Русини, Бугари, Бошњаци. Тиме се поносимо и зато сам се трудио да на то указујем. Али ово је национална тема, не само државна, па се не љутите“, рекао је председник Вучић.

На излагање посланика "Војвођана" Александра Оленика, председник Вучић је указао да Војводина не само да суштински ништа није изгубила, већ добила већи покрајински и локалне буџете.

Што се тиче ''Гаспрома'', и три одсто ренте, она се не плаћа за гасовод, већ за експлоатацију гаса, подсетио је председник Вучић додајући да је покушао да је подигне, али је сазнао да мењање услова представља разлог за раскид уговора, што би донело многе проблеме.

Када је реч о пругама, председник Вучић је рекао да се у Војводини реализују у највећи пројекти, међу којима и линија Београд-Вршац.

У вези са брзом пругом до Будимпеште, изразио је очекивање да ће бити завршена до краја 2025., односно почетка 2026. године.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir
Извор: Принтскрин

По питању пијаће воде у Зрењанину, рекао је да су прављене неопростиве грешке, али да ће се решити питање воде, те ће техничка вода бити до марта 2023., а годину дана касније добиће и пијећу воду.

"Сам пројекат ''Чиста Србија'' од великог је значаја, и радимо га уз више нивоа. Трудили смо се и борили, али не иде увек све како желимо. Не мислим да ствари иду лоше, иду боље него другде, али може и мора нешто више", рекао је председник Вучић.

На излагање посланице СВМ Елвире Ковач, казао је да поштује њен труд у европским интеграцијама.

Констатовао је да није сигуран да имамо највећу подршку од европских известилаца, додајући да када представљају мале партије они постају осионији у својим изјавама.

На излагања посланика Ђорђа Павићевића, рекао је да све време слуша како их неко лично дисквалификује, а није то урадио, већ сами себе виктимизују.

"Овде сам и слушам вас све. Трпим личне увреде, дисквалификације. Волели би да ја ћутим па не можете да издржите, јер не можете да победите аргументима, да прикажете било шта осим празнине политичке. Ако сам толико лош и глуп што бринете због мојих речи и ангажмана“, рекао је председник Вучић.

У извештају, објаснио је, пише државни врх, јер извештај није ни закон ни Устав и не мора да нормира ништа, већ извештава шта се збивало у протеклом периоду.

"Ако вам је то једина примедба на извештај, онда сам задовољан њиме, и схватио сам да суштинских примедби немате“, нагласио је председник Вучић.

Мало више реализма, а мање побуне

Председник Вучић је поручио посланику клуба "Заједно Морамо" Александру Јовановићу Ћути да је спреман да крене по Србији, где год жели, јер нема проблем да чује грађане, али му је предложио да крену заједно како би се уверио колико је тешко изградити један ауто-пут, јер би, каже, сви хтели пут, али да камен не буде из њихове општине.

"Прихватам да одем са вама, чим будем имао времена. Немам проблем са тим, ја сам председник, радим добре ствари за земљу и немам проблем да одем", рекао је председник Вучић Јовановићу.

Такође, председник Вучић га је позвао да оде са њим да види како се тешко гради сваки ауто-пут и шта су проблеми.

"Зашто не можемо да градимо, због марифетлука, вештака, пореских управа, адвоката, грађевинске мафије, које нам не дају у каменоломе... Плаћамо пенале, јер је данас луксуз извадити камен. Сви би путеве, али не би да камен буде из њихове општине, него ако може из неке друге, констатовао је председник Вучић.

Како каже, ако ауто-пут треба да прође кроз 10 или 12 општина, мора од некуд камен да се набави за изградњу.

"Да донесемо метеорима из свемира камен?", упитао је председник Вучић.

Указао је да има великих проблема са набавком камена, јер су свуда велики проблеми, и сви траже четири пута већу цену.

"Онда пореска управа, спусти цену, јер буде најлакше, а онда вештаци кажу нешто вишу цену. Па, онда дођу политичари и адвокати, и кажу - дајте нама 10 одсто, ми ћемо да извучемо три пута већу цену, ако идемо на суд... Знате да говорим истину, јер ја знам државне проблеме", рекао је председник Вучић.

Зато, казао је, не може да се ради пут Прељина-Паковраће-Пожега.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir
Извор: Принтскрин

"Јер, нису добили новац. Двоје или троје њих је у праву, јер плаћају порез на имовину, а нису добили бољу понуду Пореске управе. Остали нису, они који плаћају порез на имовину за цело имање, 10.000, а од државе траже 100.000. Зашто? Кажу данас вреди 10.000 евра, али вредеће 100.000 када ту прође ауто-пут...", указао је председник Вучић.

То је, каже, зачарани круг, у којем сви стичу политичке поене, а нико неће поштено да каже шта је проблем.

"Ја кажем шта стварно мислим, и о Недељицама. Да, мислим да смо пропустили највећу шансу за убрзани разој Србије. Да ли сам крив што сам подлегао притиску, крив сам", рекао је председник Вучић и додао да "бог зна" шта ће бити за неколико година, али сада тог пројекта неће бити.

Суштина је, нагласио је, у томе да сви буду реални и фер.

"Држава је компликована и озбиљна ствар. Мало више реализма, а мање побуне", рекао је председник Вучић.

Поновио је да је спреман да иде са Јовановићем.

"У другој половини октобра можемо да идемо где год хоћете, са камерама или без камера, како ви хоћете, да чујем шта људи имају да ми кажу", рекао је председник Вучић.

Најмрачнији период српских власти водиле демократе

Председник Вучић, истакао је данас у Скупштини, одговарајући на излагање посланика Срђана Миливојевића из Демократске странке, да је најмрачнији период свих српских власти од 1918. године био онај када су владу водиле демократе.

Председник Вучић је одбацио критике на рачун Срба са КиМ због учешћа у косовској влади.

"Када смо имали причу о стандардима пре статуса, па се прешло на статусе, ми смо учествовали у албанској влади на КиМ, и то људи из ДС - Горан Богдановић био је у влади Бајрама Реџепија. Безобзирно обмањују јавност све време, причајући да су људи криви за оно што сте радили пре 20 година", казао је председник Вучић.

Председник Вучић је казао да је у време демократа Србија имала праву лоповску власт, о чему је говорио и раније, иако другим приликама.

"Мислим да сте разорили земљу, да сте је уништили. Мислим да, када говорите о беди и сиромаштву, помешали нешто, неко вас је вратио у период пре 10 и 12 година. Тада је била беда и сиромаштво, уништили сте 500 фабрика, а ми изградили 300 фабрика и довели инвеститоре. Имали смо тада највећу незапосленост од 25,9 одсто, а, сада, у наше време она је у складу са Еуростат-ом 8,9 одсто“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на твит Миливојевића, у којем пише „Андреј и Данило да заврше у шахти као Гадафи“, рекавши да се ради о човеку који жели да му убију дете.

На Миливојевиће речи да су посланици владајуће странке заменили беџ са ликом Војислава Шешеља беџом са ликом Тонија Блера, председник Вучић је упитао да ли говори о Зорану Ђинђићу који је Блера угостио две године после агресије, и који је развио црвени тепих пред Хавијера Солану.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir
Извор: Танјуг

"Ја сам покушавао да од непријатеља направим пријатеља. Сада нико не критикује Герхарда Шредера, јер је велики пријатељ Владимира Путина, па нико не сме да га помене“, казао је председник Вучић.

На причу о кривици за губитак Крајине, председник Вучић је рекао да он није учествовао у томе.

"Као мантру понављате причу о Крајини и кажете да смо учествовали у томе, а ми смо једини били у опозицији, а лидер странке, чији сам био члан, био је тада у затвору. У Хртковцима нисам био, и нисам био ни члан те странке у то време. Можда мислите на Војислава Шешеља, али он није ту, а да је ту знао би сигурно да вам одговори“, поручио је председник Вучић.

Када је реч о оптужбама у вези убистава и криминала, председник Вучић је казао да је у време демократа Србија била светски првак по убиствима, да је убијен чак и премијер, у једном дану двојица полицијских генерала.

"Имали смо тад 15 пута већи број убистава него данас. А ви нам држите сада придике о организованом криминалу, ви чија је власт постала еуфемизам за организовани криминал и пљачку“, нагласио је председник Вучић.

На захтев за његову оставку, поручио је да ће је поднети ако буде било потребно, али да они никада не морају да га позивају.

"Изгубили сте на поштеним изборима у којима су мени биле везане руке због Украјине, да нису биле везане имали би још више гласова. Ја ћу сам да се склоним јер немам више онолико енергије, иако сам јуче видео да имам више од вас. Знам да ми је ово последњи мандат, те ћете моћи да победите, али плашим се да ће народ опет да изабере неког пристојног, рационалног, неког ко ће да уради све да Србија иде напред, а не у прошлост као ви“, закључио је председник Вучић.

Добродошао, издајниче-ви то себи или својим колегама

Председник Вучић поручио је данас да за време његовог мандата Косово неће бити независно.

Реплицирајући посланику Народне странке Синиши Ковачевићу, председник Вучић је рекао да је он (Ковачевић) поновио своје излагање из 2013. године, и да је добро што ће га два пута бити у стено белешкама, јер то што је рекао тада и сада, говори о истим позицијама.

"Све што сте рекли овде, управо је негација свега што смо слушали два дана. Два дана говорите о томе да ми о вама причамо као о издајницима, а чуди ме да ме нисте назвали кугом, касапином или лажљивцем, како иначе радите. То је врло пристојан речник за политичке противнике, мада за вас је тешко рећи политички противник, јер сте само пет странака променили..., а чак су вас избацили из странке коју сте сами основали“, рекао је председник Вучић.

Констатовао је да је Ковачевић говорио о издајницима, а да није погледао сопствену странку.

„Шта сте урадили са нашим светим Косметом?“, упитао је председник Вучић.

Навео је да је тзв. Косово прогласило независност у време власти тадашње Ковачевићеве странке, а тада је и Међународни суд правде донео одлуку у којој се каже да Приштина није погазила међународно право доношењем декларације о независности.

„Јесте ли се са - добродошао издајниче, обратили себи или својим страначким колегама? Да вам дозволим да више волите КиМ од мене, нећу никада“, рекао је председник Вучић.

Додао је да је на КиМ провео много времена, зна свако село, где га знају, а знају, каже, и друге, па се може видети коме дају гласове.

„Око Потемкинових села... Потемкин је потцењен у историји... а, то коме иде на митинге, где сте то нашли...? Па ви не можете да скупите 70 људи из Србије, где год идете, потпуно иста лица. На наш митинг дође 130.000 људи“, рекао је председник Вучић.

Споменуо је једну Ковачевићеву објаву, у којој, између осталог, каже да „хоће да бије“, упитавши га шта још хоће.

„Толико о финоћи, култури, аристократији... Таман колико сте ви лордови, ми смо аристократе“, рекао је председник Вучић.

Коментаришући спомињање „локалних кабадахија“, поново је упитао Ковачевића да ли је погледао око себе.

„Ваши председници општина су биле најгоре кабадахије, али сагласан сам са вама, има много локалних кабадахија, и на другим местима у држави. То никада не можете до краја да измените, али колико буде могуће, покушаћемо. А много смо већ променили“, рекао је председник Вучић.

Рекао је да се по питању КиМ, слаже са Ковачевићевом реченицом о терету који ће бити неравномерно распоређен.

„Увек сам спреман да анализирамо резултате. Даћу све од себе и за време мог мандата Косово неће бити назависно. А, онда да измеримо резултате вашег и мог мандата. Кривица ће бити неравномерно распоређена. Много више на вашој, него на мојој страни“, рекао је председник Вучић.

Опозицији: Не криминализујте Србе са КиМ

Председник Вучић поручио је данас опозицији да не “криминализује” Србе са КиМ већ да предложи нешто по питању јужне српске покрајине што би било вредно, важно и добро за наш народ и земљу.

Одговарајући посланику Народне странке Мирославу Алексићу, председник Вучић је на посебној седници Скупштине Србије о КиМ рекао да нема проблем са тим што се Алексић препозна када неко говори ствари у којима се он никада не би препознао, као што је говор посланика СНС Небојше Бакареца.

"Само немојте да ми говорите о томе да ли могу да слушам или не, јер вас слушам два дана, а никако нешто да чујем. Надам се да ћу да чујем нешто о КиМ шта да урадимо, наставићу да вас слушам јер сам уверен да је вредно да седим и пет дана још ако је потребно да бих нешто чуо око КиМ што би било вредно, важно и добро да урадимо за наш народ и земљу”, рекао је председник Вучић.

Током дискусије посланик Мирослав Алексић навео је да је Српска листа са Куртијем у влади.

На то је председник Вучић рекао да има 31 годину радног стажа и да ни у једној није “крао и пљачкао као неки по локалним самоуправама”.

Алексић је Вучићу рекао да је сваки пут када тумачи мишљење Међународног суда правде, онако како га тумачи, Србима на Косову горе, а Албанцима боље.

"Али не овим Србима на Косову за које бринете како ће да иду кући одавде, они ће одавде да иду хеликоптерима…”, додао је Алексић.

На то је председник Вучић одговорио:

“Не криминализујте Србе са КиМ јер се то вама свиђа. Они хеликоптера нису видели колико сте ви видели луксузних хотела и најлуксузнијих авиона и то сте увек узимали оне најскупље у које ја ногом нисам крочио и то као председник Републике, а ви јесте као министри”.

Жао ми што нема ни елементарне сагласности о КиМ

Председник Вучић изразио је жаљење што је и данашња расправа у парламенту о Извештају о КиМ, показала да се не може постићи ни елементарна сагласност о Косову и Метохији, и што је уместо подршке том важном питању, имао прилику да чује бројне гадости.

"Јасно је да не можемо да постигнемо ни елементарну сагласност да је КиМ Србија, ни око извештаја који је фактографски", рекао је председник Вучић и додао да ће ипак већина морати да покаже одговорност и да то изгласа”, рекао је председник Вучић.

Изразио је жаљење што је јуче на седници током више од 10 сати расправе и данас, могао да чује само гадости.

“Могу да кажем, на крају, да ми је жао што нисте гласали за извештај а народ нек закључи шта је чуо. Нећу да дозволим да нас бијете, бијете и бијете, а не заслужујемо то знајући колико се боримо за нашу Србију, наш КиМ и то нећу да вам дозволим”, рекао је председник Вучић и додао да му је важно што је имао прилику да одговори на сваку бесмислицу, попут убиства Оливера Ивановића и Владимира Цвијана.

“Нема гадости које нисте изговорили данас, осим што нисте рекли да ћете ми убити дете”, рекао је председник Вучић.

Председник је додао да не може свима да угоди јер неки кажу - добро је што си дошао, а други - што је дошао, што говори …

“Дошао сам што сте тражили, изгледа нисте очекивали да могу да одговорим и да имам много више аргумента него што сте мислили. Док сам жив борићу се за КиМ у Србији, за бољу Србију а опростићу себи све што сам и вама”, рекао је председник Вучић.

Од повлачења признања нећемо одустати

Председник Вучић је рекао, одговарајући на излагања народних посланика, да повлачење признања независности Косова представља начин да се очврсне преговарачка позиција и најавио да ће Србија на томе наставити да ради.

"То није фудбалска утакмица у којој успевате нешто да изгурате, већ тиме покушавате да очврснете преговарачку позицију. Јасно је да у западним земљама нећемо моћи да променимо мишљење. Приштина је од САД тражила да утиче на Вијетнам и Кенију, то сада први пут кажем. Покушаћу да ступим у контакт са новим председником Кеније и надам се да и са нашим пријатељима из Вијетнама можемо да разговарамо“, објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је казао да су тиме урађене велике и важне ствари којом можемо да одржавамо нашу позицију.

"И за то смо нападани, јер су говорили да смо давали оружје и нешто друго. Радили смо на отпризнавању и наставићемо“, подвукао је председник Вучић.

Истакао је да је тачно да желимо нормализацију односа са Приштином без признања, иако је то тешко дефинисати, јер свака страна на то гледа на другачији начин.

Критиковао је што у скупштини неки посланици говоре само оно што им се свиђа, само са циљем да се допадну гледаоцима, небитно да ли је то реално или не.

„То што неко прича можемо без Европљана и Американца, како да живимо у свету без Европе и Американаца. Потребне су нам инвестиције и да не будемо затворена, већ држава отворена према свима“, објаснио је председник Вучић.

На изјаве посланика опозиције констатовао је да су искористили сво своје време да би говорили о свим другим темама, али не и о Косову.

„Литијум јесте будућност, али не наше земље, јер смо нашу шансу пропустили због неодговорне политике. Литијум је будућност Немачке и других, само не наша, јер смо имали људе који су говорили о нечему о чему ништа нису знали“, нагласио је председник Вучић.

Посланику коалиције „Морамо - Заједно“ Ђорђу Микетићу поручио је да је изнео најтеже увреде и клевете говорећи о представнику власти називајући га доктором смрти, дилером дроге.

„Не би вам се допало када би говорио о дилерима, а о уживаоцима још мање. По закону не могу о томе. Оптужили сте Златибора Лончара на основу писања таблоида и друштвених мрежа. Знате ли колико је људи спасао, колико је пожртвован да оде у болницу да спашава животе? Зашто је доктор смрт, ко сте ви да га назовете тако? Нећу да дозволим да такве лажи прођу без одговора“, истакао је председник Вучић.

Посланицима из опозиције указао је да неистине које износе користе медији на албанском на КиМ.

Показао је вест коју је објавио приштински „Репортери“, а који је пренео да је један српски посланик Вучићу рекао да се напио од среће што је Зоран Ђинђић убијен.

„Никада се нисам напио. Прислушкиван сам у време ваше власти. Војислав Шешељ ме је позвао из Хага и питао шта се десило. Шешељ ме питао што си тужан, ајде Вучићу. Све има забележено“, рекао је председник Вучић.

Додао је да је прислушкиван зато што су разговоре Војислава Шешеља из Хага водили као разговор са екстремистом.

Констатовао је да албански медији нису пренели шта је рекао Вучић, јер он представља државу, а требало је да скупштина буде цела држава.

„Нашли су оне који ће измишљотинама да хране њихове медије“, подвукао је председник Вучић.

„Што се КиМ тиче имајте у виду да ће свака реч изговарана на погрешан начин бити тумачена од оних који не желе добро Србији, а има их пуно“, упозорио је председник Вучић.

Председник Вучић је на изјаву о пренасељености као проблему, казао да се плаши да код нас то неће бити проблем, већ ненасељеност.

„Инсистираћете на томе да је једино важно како ћемо да имамо здраву храну, а то вас не брине, већ желите да зауставите бржи напредак Србије растом индустрије“, рекао је председник Вучић.

Указао је да је пољопривреда важна у Србији, али да је софтверска индустрија претекла у доприносу.

„Раније је пољопривреда чинила 10 одсто доприноса, а софтверска индустрија 4 одсто, а данас пољопривреда чини шест одсто, а софтверска индустрија 10 процената“, нагласио је председник Вучић.

Замолио је оне који кажу да не могу да гласају за извештај јер је у питању само извештај, да га обавесте о њиховом предлогу шта треба да се ради.

„Обавезао сам се да ћу да пишем писмо, да идем где год је нешто загађено, ајде размишљајте и изађите из предизборних ципела и само уђите у то шта је што желите својој земљи. Није питање јесте ли за власт или не већ шта можете да урадите за своју земљу“, нагласио је председник Вучић.

А Микетића је замолио за извињење за најстрашње увреде Лончару, а ако нису неистине и увреде да оде у тужилаштво и каже и пријави га да је убица.

Опозиција не бира начин да дође на власт

Председник Вучић рекао је данас да су поједини представници опозиције спремни на све, од оптуживања људи за убиства, преко тога да измишљају и лажу до тога да прете нечијој породици, како би дошли на власт.

"То је све у реду, али ако их подсетите да су то у стању, они то не могу да трпе и онда сте ви кривац за све то", рекао је председник Вучић.

Председник је тако одговорио посланику ДС-а Небојши Новаковићу на констатацију да је актуелна власт одговорна за смрт Оливера Ивановић и за предизборни спот који је емитован на телевизији Пинк.

Председник Вучић је рекао Новаковићу да је неосновано да поједини људи коментаришу смрт Оливера Ивановића, а нису имали никаква однос са њим и нису га познавали.

"Овде сте оптужили људе за убиство, а можда сте ви убили", рекао је председник Вучић.

Вучић је подсетио да је у споту о Оливеру Ивановићу представљено како се он залаже за националне интересе Албанаца, те оценио да је реч о уобичајеној претераној изборној кампањи.

Додао је да је данас кампања опозиције позив на убиство, силовање и мучење - "Андреј и Данило у шахту као Гадафи".

"Нисам луд него сте ви безобзирни, дали сте за право себи да будете и тужилац и судија, а да вама, примадонама, не сме нико ништа да каже", поручио је Вучић политичким опонентима.

Упозорио их је да ће им рејтинг због таквих ставова додатно пасти, те да ће добро размислити када ће га опет позвати у Народну скупштину.

Када су у питању избори који су организовани за време претходне власти, председник Вучић је рекао да се показало да су тада гласали "неки са Запада", иако су чланови ДС-а тада уверавали народ да су избори поштени.

Рекао је да поједини представници опозиције не бирају начин да дођу на власт, али да занемарују да је највише политичких убистава било управо када су они били на власти, те да је срећа што су га тада прислушкивали и не могу да га данас и за то окриве.

"Нећете доћи на власт, ми ћемо се постарати да будете ту и да увек имате пет одсто, али народ вам никада неће дати више гласова", рекао је председник.

Председник Вучић је поручио да ће наставити да буде главни проблем својих политичких противника и да ће настојати да им и даље пркоси и да их секира.

Никад нећу потписати ниједан документ штетан по Србију

Председник Александар Вучић поручио је данас да неће признати независност Kосова, ни посредно ни непосредно, ни директно ни индиректно, нити ће потписати било каква документа штетна по Србију, или било шта што би могло да допринесе рушењу интегритета државе или да је заувек ограничи на нешто што није Република Србија, већ много мања територија.

Председник Вучић је тако одговорио на питања посланика “Уједињних“ Владете Јанковића у току скупштинске расправе о KиМ.

Председник Вучић је рекао да нема ништа против да се укључи и парламент, јер би њему самом било лакше, али да се боји да ће то допринети да не будемо ефикасни у решавању проблема и да неће бити шансе да се да дође до договора око било чега, већ да ће се ићи ка сукобу са Албанцима.

Kада је реч о томе да је пристао на Kуртијев реципроцитет, председник Вучић је истакао да је то потпуна дезинформација, те да му је, управо супротно, рекао да то што говори, може неком другом да прича, јер су то глупости.

“И то сам поновио 10 пута, као и Шаипу Kамберију јуче. То у лице кажем њима и вама пред јавности“, рекао је председник Вучић.

На питање око признања, констатовао је да је Јанковић поменуо три различите ствари, од којих је термин „свеобухватна нормализација“, синтагма уписана у преговарачки оквир, у Поглавље 35, када смо отварали преговоре са ЕУ.

Тада је, додаје, узет један уопштен термин, којим они сматрају директну или индиректну форму признања, док ми, каже, говоримо да то није то, па се сви праве да не разумеју шта ко мисли.

Модел две Немачке, додаје, не подразумева формално признање наше владе, али којим друга страна мисли да ћемо им дозволити улазак у УН.

“Не пада ми на памет да потписујем било шта не без скупштине, него без народа. Било шта од тога, мора на референдум, да се пита народ. А, пошто од посла нема ништа. Што се мене тиче, ни посредна или непосредна, ни директна или индиректа независност Kосова. И не тражим ''смоквин лист'' за покривање неке страшне истине или да бих спасао себе“, рекао је председник Вучић.

Поручио је да му не пада на памет да потписује било каква штетна документа нити било шта што би могло да допринесе рушењу интегритета земље, или да је заувек ограничи на нешто што није Република Србије, већ много мања територија.

То је, додао је, била “импресивна демонстрација националног јединства“, и донело је резултат, наводећи да је то период када је бележен раст од 6,5 одсто, било слободе штампе, фер избора, када је животни стандард растао, те да је оборен Ахтисаријев план пред СБ УН, а међународна заједница доведена у положај да исфорсира проглашење независности Kосова, што је, каже, читав слободни и разумни свет осудио.

Председник Вучић је на то одговорио да се у време када се тај тим стручњака борио, Србија није изборила ни са чим, већ је то, каже, време наших највећих губитака, иако ни ''90-е нису биле добре за земљу.

Председник Вучић је додао да је од 2000. кренуо распад државе, па државне заједнице, да би 2006. Црна Гора донела одлуку да постане независна, док се 2004. десио погром Срба на KиМ, а 2008. Kосово једнострано прогласило независност.

“Kада говорите о нашем патриотизму и разумевању обавеза, поносан сам на то. Лично ме је звао Никитовић, Томислав Николић је разговарао са Војиславом Kоштуницом, и за све што су нас позвали, учинили смо. Позвали чланство и народ, и није нам било тешко, мислећи да је све што учинимо за земљу, боље, него да идемо против власти, и као нисмо имали баш лепо мисљење о њој. То је била наша дужност, нисмо на то гледали као на услугу“, рекао је председник Вучић.

Додао је да је већ разговарао и са СПЦ, са Националним кнвентом, председником САНУ, да сви они имају различите ставове, а на коментар о слободи штампе, одговорио:

“Немојте о томе, молим вас. Није постојала ниједна новина, ни ТВ, ни српски Н1, Нова С, ниједна ТВ на којој је могао било ко било шта да каже, а 2009. уследила је најгора реформа правосуђа. А, још горе од тога је питање животног стандарда и економије, посебно 2008. године, када је 400.000 људи осталобез посла, а фабрике уништене. Само да се не враћамо у тај животни стандард“, рекао је председник Вучић.

Поносан на Сајам вина, најбољи свих времена

Председник Вучић поручио је, одговарајући на излагање посланика "Уједињених" и лидера ПСГ-а Павла Грбовића, да је поносан на "Сајам вина Отвореног Балкана", који је почетком месеца одржан у Београду.

"Они који то не знају, када идете на сајмове, људи узму пола гутљаја да осете вино, на носу и задњем непцу. Ако су вам неки људи драги гости, онда попијете један гутљај. Нити сам био пијан, нити припит, нити сте могли да чујете било коју реч која би увредила неког", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће следећи пут показати да није проблем да попије и више.

Подвукао је да је увек дисциплинован и достојан функције.

"Нађите неког ко без проблема може да издржи да не оде у тоалет или на ручак, толико сати у парламенту. Појео сам само једну штанглу ''твикса'', а онда ми солите памет", рекао је председник.

Председник Вучић је рекао да је изјаву Грбовића разумео као завист, уместо да поздрави нешто величанствено.

"Направили смо најбољи сајам свих времена вина и хране. Имали смо мастерклас куваре. Цео регион смо довели, и шире, чак најбоље италијанске и француске винаре. Успели смо да направимо од Београда место број један тих дана. Поносан сам на ''Отворени Балкан'' и нашу земљу“, објаснио је председник.

Што се тиче свега осталог што је рекао Грбовић, Вучић је рекао да је радостан што неко ко је млад износи ставове са толико страсти.

"Сигуран сам да би било добро да можемо да се разумемо. Нисам учествовао у политици игнорисања реалности. То што не прија некоме шта чује не могу ништа“, рекао је председник Вучић.

Говорећи о програму Грбовићеве странке Вучић је рекао да онај који води државу не сме да каже то што они мисле, на пример да се дозволи улазак Косова у међународне организације, али да се не призна независност.

"Они који воде државу, и да се слажу са вама, не смеју то што је у вашем програму, да кажу, јер морају да се боре за државу. Не треба да идете напред с оним што би противници прихватили“, указао је председник.
Вучић је навео и шта пише албанска штампа на Косову, овај пут, како је додао, озбиљнија.

Тако је навео да је тамошњи „Блиц“ написао да „Скупштина Србије не одобрава извештај о Косову - Вучић узнемирен“.

"Да имате у виду шта је неког обрадовало. Радују се мојој узнемирености и ономе што мисле да не постоји већина за усвајање извештаја. Наравно да постоји већина за усвајање извештаја, али тачно је да сам узнемирен што сви мисле да знају све боље, потцењују своју државу, а себе прецењују", рекао је председник.

Такође се осврнуо и на захтев да скупштина добије већу улогу у вези косовског проблема, рекавши да ће грађани онда видети да ће се то претворити у то да сви негирају једног другог, и да никада нећемо донети ниједан закључак.

"Али тада неће бити крив председник, ни влада, већ сви у скупштини“, поручио је Вучић.

Не одустајемо од КМ таблица, већа улога Скупштине о КиМ

Председник Вучић поручио је данас у Скупштини Србије да Србија неће одустати од КМ таблица на КиМ, као и да ће тражити од нове владе, када буде изабрана, да Скупштина Србије има већу улогу у разговорима о КиМ.

Одговарајући на излагање председника Нове Демократске странке Србије Милоша Јовановића, Вучић је на седници посвећеној Извештају о преговорима са Приштином истакао да не би било паметно напуштати европски пут Србије.

Председник Вучић је најавио да ће се залагати за то да Скупштина Србија узме више учешће у решавању косовског проблема.

"Можда ја не видим добро, па ћете ви стручњаци донети благостање људима на Косову, пошто говорите да ми је много драго да управљам косовском ситуацијом. Лично мислим да се никада ништа нећемо постићи ако укључимо Скупштину, јер ви нећете да се договоримо о било чему, па чак ни о овом Извештају у коме нема ништа спорно", рекао је Вучић.

Како је нагласио, пошто опозиција види да се он лоше бори за КиМ, испунио је све њихове жеље у протекла два дана, од укључења цркве у косовско питање, Конвента, писама кинеском и руском председнику.

"Желим вам највећи успех, за мене нисам важан ја већ шта ће остати иза мене, али најважније је шта ће бити са Србијом. Мени власт није дража од Србије, сам ћу се склонити а онда сам сигуран да ће све процветати и да ће за дан или два бити решени сви проблеми на Косову“, поручио је Вучић.

Додао је да се он сам више радује отварању фабрика и представљању земаља, него бављењем Косовом.

"А ви Срби са Косова, радујте се, јер ови стручњаци ће вам сада донети благостање", поручио је председник Србије.

Председник се осврнуо и на Јовановићеве тврдње да треба напустити европски пут наше земље.

"Да ли обожавам ЕУ? Не, много боље од вас знам шта нам чине, знам шта сам им изговорио. Размислите зашто Орбан не напушта ЕУ, иако је увео санкције Русији. Орбан ми увек каже све знаш шта мислим о њима, али боље бити члан клуба него не бити члан клуба", испричао је Вучић.

Председник признаје да смо у тешкој ситуацији, али и да смо успели да после 40 година доведемо шпанског премијера који је био одличан за нас у Београду, а још бољи у Албанији.

"Ми нећемо променити став Немачке, Француске и осталих. Имамо ли снаге да се боримо са њима немамо, али се нећемо повући, као што се нећемо повући ни у у случају КМ таблицама, јер је то за нас доказ постојања државе Србије на КиМ. За нас је то довољно вредна ствар да можемо да кажемо да је Косово део Србије", истакао је председник Вучић.

Председник је нагласио да би нас излазак са европског пута скупо коштао, иако је већина људи у Србији против ЕУ.

"Мислим да у овом тренутку, не смемо нити можемо да напуштамо европски пут. Нама је потребно да јачамо земљу, доводимо инвеститоре, радимо на јачању правне државе, радимо на увећању сарадње са европским земљама. Боље да купујемо време, јер када би напустили европски пут нико у Европи више не би хтео да сарађује са нама", рекао је Вучић.

Председник је додао да је данас свет у таквом стању да нико не обраћа пажњу што је 105 Јермена убијено у протекла два дана.

Извор: РТС 2

Поносан сам на Бриселски споразум

Председник Вучић поручио је у Скупштини Србије да је поносан на потписивање Бриселског споразума, јер зна у каквим је околностима донет.

Одговарајући на излагање председника Нове Демократске странке Србије Милоша Јовановића, Вучић је у расправи о КиМ истакао да он није нападао власт 2008, јер није имао податке, као ни 2004. али да је реакција тадашње власти била очајна.

"Протерали су 4.000 људи и уништили 35 цркава на КиМ, а једино што смо урадили било је да покушамо да запалимо џамију. То је био резултат ужасно лоше политике", поручио је Вучић Јовановићу.

Председник је рекао да је поносан на Бриселски споразум, иако зна да није најсрећнији за Србију.

"Ништа слатко нема у том споразуму али је он спречио уништење Србије и донео време и економски опоравак, и страховити, највећи у историји економски напредак од како постоји Србија у смислу запослености и раста БДП. Успели смо да изведемо реформе и смањимо стопу јавног дуга", рекао је Вучић.

Председник је додао да је то било време беде, уништене војске када смо имали само један МИГ 29.

"Сада кажете гађаћемо их из хеликоптера, а тада га нисмо имали, јер ви нисте купили ниједан хеликоптер. Само да знате - купујемо још 11 МИ 31 са Кипра", најавио је Вучић.

Ситуација у Сиринићкој жупи тешка, улажемо у Штрпце

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је ситуација у Сиринићкој жупи, на KиМ, посебно тешка, а људи који тамо живе трпе велике притиске, истичући да, и поред свих притисака, на Брезовици ништа није предато Албанцима.

Председник Вучић је захвалио посланици Народне странке Санди Рашковић Ивић на коректном иступу, која је говорила о Брезовици, истичући да Србија ништа није предала Албанцима на Брезовици, иако постоје огромни притисци, јер Приштина Брезовицу сматра нечим што је у њеној надлежности.

Председник Вучић је пренео да против 98 Срба у Привременом органу Штрпца, који је под контролом Србије, албанске власти воде истрагу, а нико се од њих није повукао, већ, каже, људи трпе истраге, притиске и могуће казне.

Навео је председник Вучић да у хотелу “Нарцис“ на Брезовици и даље ради 170 људи, који су уз допуштење Београда, преко косовске агенције, пријавили Србина за директора, да би сачували радна места.

Председник Вучић је истакао да је Србија уложила 15 милиона динара за жичаре, послала нову опрему, 45 милиона динара за воду, 20 милиона динара за субвенције за ски центар, те да је обновљен вртић у Јажевцу, у општини Штрпце.

“У Штрпцу, је посебно тешка ситуација. Приштина жели да криминализује сваког Србина, који може да држи српски народ. Људи се у Сиринићкој жупи држе тврдо и чврсто колико је могуће“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да му је жао што посланици нису водили рачуна о томе шта све власт чини за државу данас, те да за два дана, скоро 20 сати у скупштини, слуша аргументе зашто неки не желе да гласају, а да, каже, није чуо - ниједан.

“Албанци и њихове политичке структуре и медији, једва су дочекали то и то је ствар у којој смо показали незрелост, неодговорност и неспособност да превазиђемо личне и страначке односе и да поступимо природније“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да није чуо алтернативна решења, осим лекција о демократији и то како власт ништа не ваља.

На констатацију Дејана Шулкића из Наде, да неће подржати извештај, јер, како је рекао, нема образложења, председник Вучић је рекао да му је из тога јасно да Шулкић тај извештај није ни прочитао.

Указао је председник Вучић да је у извештају побројано све што је урађено, анализа преговарачког процеса, активности на преговорима, о ЗСО, полицији, правосуђу, енергетици, телекомуникацијама, матичним књигама, катастру.

“Све смо побројали, а онда смо криви. Али, не зато што смо преговоре пребацили из УН у ЕУ, јер су за то криви они. Они су тражили, мењали, о томе нису ни Русе обавестили, урадили нетранспарентно. А, онда кажу - Вучићу, ти си крив, јер си у кампањи рекао да верујеш ЕУ. И то је, као озбиљна дискусија“, рекао је председник Вучић.

Србија је на путу ЕУ, а да ли им верујем - не, ништа им не верујем и никада нисам рекао да им верујем, рекао је председник Вучић и додао да би неки желели да оправдају себе, али им тешко иде са аргументима.

Да ли верујете у то

Радмила Васић из посланичке групе “Двери - Патриотски блок” говорила је на посебној седници о KиМ о проблемима са којима се суочавају Срби који живе на тој територији, на шта јој је председник Србије Александар Вучић узвратио да износи неистине.

Председник Вучић је рекао да то није минималац већ новчана накнада и то привремена, те додао да она за централну Србију износи 8.000 динара.

“Наравно да није довољно, али морате да знате о чему се ради. То је за људе који су радили у фабрикама на разним местима на KиМ и више немају посао и ово није никакав минималац”, рекао је председник Вучић и додао да то држава даје као новчану надокнаду коју није измислила садашња власт већ “неки много, много пре нас”.

Вучић је рекао да је Васић и о томе изнела неистине.

“Сада, после споразума који смо постигли могу да се крећу са српским личним картама по KиМ и на југу једнако као и на северу”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао:

“Је л'' ви стварно верујете у то? Да ли стварно мислите да неко тражи од вас да гласате за извештај да бих ја рекао ви сте заслужни или ви сте криви, онолико колико сам ја?”

Председник Вучић је истакао да никада није тражио поделу одговорности већ је увек сам преузимао одговорност на себе, чак и кад није била његова пуна одговорност.

Београд признао 36 диплома, Приштина ниједну

Председник Србије Александар Вучић указао је вечерас, одговарајући на излагање посланице „Зелено-левог клуба“ Биљане Ђорђевић, да је Београд признао 36 диплома, а Приштина ни једну нашу.

Председник Вучић је казао да је разумео да је српска власт крива за дипломе, јер треба да их признамо.

“Ми смо то и урадили са 36 диплома, а они нашу ниједну. Цео проблем око диплома се крије у Универзитетском центру у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици. Албанци не желе да признају да постоји српски универзитет у Kосовској Митровици, који раде по образовном систему Србије, и неће да признају те дипломе“, објаснио је председник Вучић.

На тврдње да договор о личним картама не функционише Вучић је рекао да функционише, јер је улазно-излазни договор везан за београдску и приштинску страну и нема везе са трећим државама.

“Питате зашто смо чекали толико? Јер нисмо могли добити гаранције да би договор уз наш „дисклејмер“ значио да наши људи могу да користе наша документа на целој територији Kосова. Тиме смо олакшали кретање, скратили чекања, и не губимо толико папира, што је вама сигурно важно“, поручио је председник Вучић.

Kада је реч о криминализацији Срба на северу, председник Вучић је казао да је посланица поновила све оно што говори Аљбин Kурти сваког дана.

“Иако је по званичним подацима већи криминал јужно од Ибра, ви ћете говорити о криминалу на северу. То је један део општег хибридног рата против Србије и Срба на KиМ. Потребно је да се склоне са KиМ борци за слободу српског народа, а када их склоне то би био сигнал осталима да треба да беже са KиМ“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је то поновљена проста прича која се користи у свим хибридним сукобима широм света.

Поводом тендера председник Вучић је рекао да их нико није добио, и да српске власти не могу да изграде ни магистралу од Јариња до Kосовске Митровице, да се прошири за још једну траку, јер Приштина то не даје, тражи да све мора да иде преко њих.

“Не секирајте се за криминал на северу, мало се насекирајте због криминала на југу, и пре свега због терора који се спроводи над нашим народом на KиМ“, поручио је председник Вучић.

Ваше решење значи сукоб са НАТО

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Скупштини Србије да никада није рекао да има генијалну идеју за решење косовског питања, а да би одлука о обнови суверенитета над KиМ, коју је затражила председница Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски, значила директан сукоб са НАТО.

“Мислите ли да је време и да имамо снаге за то и да ли је то одговорно“, рекао је председник Вучић одговарајући на излагање Ђурђевић Стаменковски.

Председник Вучић је рекао да Заветници неће гласати за Извештај, јер га нису ни прочитали, те да се у њему наводе примери насиља над Србима.

Председник Вучић је поновио да треба да бринемо и чувамо наш народ на KиМ, о њиховој безбедности, да не угрозимо економски раст Србије који је највећи у њеној историји, да не угрозимо стране директне инвестиције које су највеће у историји, да обезбедимо напредак и веће богатство свих људи у Србији, укључујући и наш народ на KиМ.

“А да могу да нађем генијална решења, ја нисам тај геније. Али сам сигуран, пошто ћете сада имати много већу улогу у разговорима о KиМ да ћете са својим стручњацима донети та генијална решења и народе са KиМ немојте да бринете. Сада ћемо све да решимо много лакше и једноставније. Само да чујемо која су то генијална решења, а нисмо чули ниједно данас“, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је говорио о разграничењу, али да су га, како је рекао, сви згазили те се он повукао.

“Рекао сам: „Срби ће извући много више“, а видећемо и ко ће бити у праву. При томе Прешево и Бујановац би остали у Србији. Прихватио сам пораз и рекао борићемо се за српски народ, иако сам знао да ћемо тешко било шта остварити“, поручио је председник Вучић.

На примедбе председнице Заветника да није инсистирао да Срби са KиМ учествују на изборима и референдуму, Вучић је одговорио да је безмало дошао у физички сукоб са представницима међународне заједнице.

“За то време, ви сте изашли у јавност и рекли да смо покрали референдум и наштетили држави, а нисте имали појма о томе јер нисте имали посматраче ни на пет одсто референдумских места. Били бисмо једина земља на свету која би се изјаснила против независног судства“, рекао је председник Вучић лидерки Заветника.

Што се тиче примедби поводом страних изасланика који долазе у нашу земљу, Вучић је Ђурђевић Стаменковски иронично поручио да немачког представника Сарацена баш занима која је њена порука њему.

Прокоментарисао је и њено питање одакле Ескобару мандат за изасланика.

“Замислите највећу силу света која чека да му ја дам мандат. Еј, ти, Бајден, што си ти послао Ескобара? Нећу да примам никог из САД, и да имамо још једног непријатеља и да будемо потпуно изоловани“, упитао је председник Вучић.

Шта смо чули од програма? Ништа, чак ни празну причу

Патриотизам се огледа у делима и у програмима, а не у томе што ћете себе да хвалите, поручио је вечерас председник Александар Вучић, одговарајући на критике лидера Двери Бошка Обрадовића, на рачун извештаја и политике власти према KиМ.

Председник Вучић је одговорио да је јасно да се свака критика своди на то - зашто је он говорио у скупштини.

“Ви нисте били овде цео дан, и појма немате шта сам говорио. Сат времена за цео дан сте били овде, а ја 12 сати нисам се померио. А, ја сам председник, а ви посланик на свом радном месту“, констатовао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су ту да држе политичку тираду, јер их KиМ заправо и не интересује.

“Не подносим неодговорну политику. Шта смо чули од програма? Ништа. Чак ни празну причу“, рекао је председник Вучић.

Подсетио је да су Двери биле у опозиционом Савезу за Србију, који је потписао тзв. споразум са народом.

“А, у том споразуму није било Kосова и Метохије. Толико о KиМ. Споразум са народом, а најважније питања за народ и државу не споменете“, рекао је председник Вучић.

Навео је да можда јесте глумац, али да није будала, и да код њега такви трикови не пролазе.

“На северу KиМ, на изборима, Вучић - 82,67 одсто гласова, а Обрадовић - 2,14 одсто. Веома озбиљна конкуренција“, рекао је председник Вучић и иронично додао да су то “покрали криминалци са севера KиМ“, што је била реакција на честе критике на рачун Срба са KиМ, да су криминалци.

Додао је председник Вучић да је држава озбиљнија ствар од “вике и дреке“, и програма који не постоје.

Патриотизам се огледа у делима, и правим програмима, рекао је председник Вучић и додао да ће од свих њихових генијалних идеја успети да сачува наш народ на KиМ.

Kада сам изашао са нечим реалистичним, згазила ме Србија

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да, док је он председник, Србија неће признати тзв. Kосово, нити ће оно ући у Уједињене нације, и да то може да обећа.

Председник Вучић је при завршетку скупштинске расправе о KиМ, рекао да га је забринуло не само што нема предлога, јер је свестан да нико није ни Алберт Ајнштајн, ни Исак Њутн, да измисли нешто што неко већ није смислили по том питању, већ што је видео да је било важније како ће да се зада политички ударац, од предлога решења проблема.

“Ја не знам како да га решимо. И не правим се да знам. Kада сам мислио да знам, рекли сте ми да је то ужасно, као и сваки који је био иоле реалистичан, а не списак жеља и снова“, рекао је председник Вучић.

Kаже да воли да сања, али не у политици, што је велика разлика, и пред народ никада не иде са сновима и бајкама, јер они који то чине, наводи, донесу људима најгори резултат.

“Kада сам изашао са нечим што је реалистично, згазила ме Србија - нећемо то, ми ћемо много више. Нема проблема, бирате ме, и борићу се за то много више. Да ли верујем да ћемо то да добијемо? Не верујем“, рекао је председник Вучић.

Поново је поручио да за његовог мандата, наредне четири и по године, Србија неће признати независност Kосова, нити ће Kосово ући у УН.

“То могу да обећам, и могу да обећам да ћу да помажем народу, да нећу да дозволим погром и убијање наших људи. Све друго - ево вам, и изволите. А, мислим да је и то више него што је неко други и покушао да обећа“, рекао је председник Вучић.

Очекује нас најтеже доба после 1945.

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да Европи и Србији у наредних шест и по месеци следи најтеже доба после Другог светског рата.

“Очекујем да буду различите иницијативе поводом Берлинског процеса. Наредни дани и недеље биће веома тешке, веома озбиљне за све нас. Биће озбиљне због свега што се у свету дешава, због извештаја из Јерменије, Kиргизије, одлуке пољског парламента о ратној одштети од Немачке и свега другог. Довољно је било чути речи белгијског премијера који је рекао да ће цела европска привреда пасти, а ако падне европска у каквом стању ће тек бити наша која је мање резистентна на све спољне шокове“, рекао је председник Вучић у завршном обраћању посланицима после расправе о извештају о KиМ.

Истакао је председник Вучић да ће до 31. марта бити најтежи период за Европу после Другог светског рата, за нас можда не најтеже, јер су 1990. биле ужасно време.

“Свакако ће бити једна од најсложенијих година за српски народ и грађане Србије од 1945. на овамо“, подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић је резимирао да је обећао неколико ствари на седници која је трајала 25 сати, а којој је непрестано присуствовао.

“Ни на који начин нећемо признати директно или индиректно независност Kосова. Није то никакво јунаштво“, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је казао да је важно да грађани знају да је све што је говорено на седници била „фонтана жеља“, било толико нереално и толико далеко од онога што је стварност, што желе Албанци и наши западни партнери, да се чуди да смо у стању да људима покушавамо да продајемо немогуће бајке.

Извор: РТС 2

“И овакве ствари када говорим јаче и снажније ћу се борити него сви који се бусају у прса“, додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се не сме заборавити да није било речи о другим стварима, ни о ситуацији у региону, ни о Републици Српској.

“Свим грађанима Републике Српске и Србије честитам Дан националног јединства и заставе. Сутра ћу отворити радове на аутопуту Рача-Бијелина које финансира Србија са 100 милиона евра“, најавио је председник Вучић.

Председник Вучић је казао да није спокојан, јер су једно политичка надигравања, а друго реалност.

“Очекујем да после основних притисака дођу и они теже категорије. Верујем да ћу моћи више да говорим о томе после Њујорка где имам заказаних 22 састанака са шефовима држава и влада и 9 са разним организацијама“, објаснио је председник Вучић.

Рекао је председник Вучић да мисли да наши политички актери и друштвена сцена нису разумели ситуацију, и да сви имају свој угао, а да мало кога интересује држава.

“Kада сам молио представнике СПЦ и политичких партија да нам није потребна толика бука око параде, због притисака у вези санкција, нико није хтео да попусти у својим ставовима. Kада сам молио друге - не можемо да ангажујемо све своје снаге, не требају нам лоше слике, нико није хтео да попусти. Свима је најлакше да буде крива држава. А мој је посао да штитим правни поредак, и права грађана у земљи без обзира којих грађана. Мени се сви наши грађани допадају без обзира на све њихове разлике“, поручио је председник Вучић.

Остале вести