Србија води рачуна о интересима својих грађана

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће успешно бити завршени разговори са радницима Фијата.

Извор: РТС 1

"Већ два сата водимо разговоре са радницима Фијата. Компликована је ситуација. Мислим да смо близу договора и пустићемо да они говоре о детаљима", рекао је председник Вучић на почетку обраћања грађанима.

Рекао је да ће власт наставити да ради са Стелантисом да би се добар део обавеза могао у наредних неколико дана испунити.

"За договоре је увек потребно постизање компромиса. Захвалан сам на коректности радника, који су разумели законска ограничења, и мислим да смо учинили много, направили велики помак. Очекујем да са успехом завршимо те разговоре", рекао је председник Вучић.

Ситуација све компликованија, боримо се за решења

Како одмиче рат у Украјини, економска и политичка ситуација у Европи и свету све је компликованија, указао је председник Вучић и навео да се Србија труди, да на дневном нивоу, кроз разговоре са партнерима из региона и Европе, нађе сва могућа решења за предстојећу критичну јесен и зиму.

"Како рат у Украјини добија на замаху, тако је ситуација, и политичка и економска, у свету све компликованија, посебно имајући у виду да су руске снаге у налету и да је замах њихове офанзиве све снажнији. Показује се да нису били у праву сви који су говори да ће бити другачији резултат ратних збивања", указао је председник Вучић.

То, упозорио је председник Вучић, доноси и другачије околности у вези са економском ситуацијом у Европи и Србији, наводећи да је ситуација неупоредиво озбиљнија од оне коју видимо и можемо да сагледамо.

"Трудимо се да на дневном нивоу, у разговорима са свима у окружењу, са представницима Европе, нађемо што је могуће више решења за јесен и зиму, јер ће нама бити критични и трећи и четврти квартал", рекао је председник Вучић.

Толико је, како је рекао председник, криза са енергентима, храном и ценама, велика на европском и светском нивоу, да није једноставно из тога изаћи.

Значајно већи минималац, раст пензија укупно 19,1 одсто

Председник Вучић изјавио је да ће укупно повећање пензија, закључно са 1. јануаром наредне године, износити 19,1 одсто, као и да очекује значајно увећање минималне зараде, коју ће пратити двоцифрен раст плата у јавном сектору.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће успешно бити завршени разговори са радницима Фијата.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је подсетио да 15. августа почињу разговори послодаваца и синдиката, око цене минималне зараде.

"Надамо се да ће постићи договор, у супротном, од 1. септембра се укључује држава у те разговоре, јер морамо брзо то да завршимо, да бисмо ишли у буџет са том ценом минималне зараде", рекао је председник Вучић.

Поновио је да очекује значајно повећање минималне зараде, додајући да је држава спремна да помогне послодавцима на различите начине.

"Кроз смањење доприноса, да смањимо порезе и доприносе на зараде на 60,2 одсто, што би било никад ниже, и то је једна од реформских ствари које смо предузели још од 2014. године, да олакшавамо послодавцима. И да повећамо неопорезиви део дохотка. Гледаћемо да највећи део трошкова минималне зараде држава преузме на себе, што ће значајно увећати и просечне зараде", рекао је председник Вучић.

Додао је да је на минималној заради 325.000 људи, а то значи да се повећава плата најсиромашнијима, а и не само њима, јер ће се остали онда трудити да то прате, као и да ће повећање минималца пратити и двоцифрен раст плата у јавном сектору.

Председник Вучић је навео и да је флеш процена међугодишње инфлације између 9 и 9,2 одсто и навео да ће пензије закључно са 1. јануаром наредне године порасти 19,1 одсто, што је највеће повећање.

"Верујем да је то мало ко очекивао. Плате ће расти двоцифрено у јавном сектору, а верујемо да ће услед договора, минималац бити значајније повећан, да смањимо јаз између сиромашнијих и богатијих", рекао је председник Вучић.

Ваучери од 15.000 динара за 200.000 људи да летују у Србији

Председник Вучић најавио је нову подршку за око 200.000 грађана, који буду испунили услове, у виду ваучера у вредности од 15.000 динара да проведу одмор у Србији.

"То је ексклузивна вест на којој смо радили дуго и много ћемо новца у то уложити", рекао је председник Вучић.
Ваучере ће моћи да добију пензионери - сви који су остварили право на пензију у Србији и иностранству, незапослени, ђаци, студенти, незапослени пријављени на биро Националне службе за запошљавање, корисници посебне новчане накнаде и привремене накнаде, права на додатак за помоћ и негу другом лицу, који то остварују по закону о социјалној заштити и Законом о пензијско и инвалидском осигурању и сви радници чија плата не прелази 70.000 динара. Дакле, ово је мера за велики број људи, дакле само за богате и релативно богате ову меру нисмо одобрили", нагласио је председник Вучић.

Председник је рекао да ће ваучере моћи да добију и ратни и цивилни војни инвалиди рата са примањима која не прелазе износ од 60.000 динара месечно. Затим, они који имају право на накнаду за породичну инвалиднину по палом борцу, као и носиоци пољопривредног газдинства које је уписано у регистар газдинстава.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће успешно бити завршени разговори са радницима Фијата.
Извор: Танјуг

"Нудимо грађанима да узму ваучер, не као пре у висини од 5.000 динара, већ 15.000 динара. Имали смо ове године 100.000 лица која су добила 5.000 динара, то је било 500 милиона динара, за сада дајемо три милијарде динара за 200.000 људи по 15.000 динара, само да проведу део годишњег одмора у Србији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће ваучери за летовање исто функционисати као и пре.

"Ово радимо из два разлога, један је да се људи боље упознају са Србијом, да је још више заволе, као и да новац остане у нашој земљи, али важан разлог је ковид, који се буквално распламсао на Медитерану, од Грчке, Црне Горе, Француске и многих других земаља", истакао је председник Вучић.

Додао је да је и најсигурнија здравствена заштита у Србији и готово бесплатна за грађане.

"Имамо и најбоље лекове данас и за оне који желе четврту вакцину, као што ћу је ја узети свакако, могу да је приме. Оне који не желе, не терамо, као што нисмо никада", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да је новац за ваучере мора да буде потрошен до 15. октобра, као и да је намера државе да се подстакне летњи и рани јесењи одмор.

"Наћи ћемо ми нове паре за зимски одмор", истакао је председник Вучић.

Напоменуо је да сада могу да се нађу одлични пансиони за свега 3.000 динара, на пример, у источној Србији.

Председник Вучић је рекао да ће пријава за ваучере вероватно почети већ у понедељак или уторак и да очекује велику навалу.

"Можда ћемо бити спремни, ако баш буде толика навала да то проширимо на још 100.000 људи", навео је председник и позвао грађане да проведу део одмора у Србији и што више времена проведу у нашој земљи.

Председник Вучић је рекао да је раст БДП у Србији био у првом кварталу 4,4 одсто и да је флеш процена за други квартал 4,0 одсто.

Додао је да имамо добар опоравак економије, али да индустрија мора да оствари већи раст.

Такође, истакао је да Србија има 14,6 милијарди евра девизних резерви и да по том питању стојимо веома стабилно и чврсто.

Председник Вучић је рекао да су у јуну те резерве повећане за 700 милиона евра, највише по основу прилива из девизних интервенција.

НБС је, како је рекао председник, куповала девизе на тржишту, укупно 345 милиона евра.

"То су добре вести, наше златне резерве су највеће и упркос кризи само смо увећавали наше девизне и златне резерве.

Имамо прилив страних директних инвестиција закључно са другом декадом јуна 1,417 милијарди евра, што јеизванредно", истакао је председник Вучић.

То још није пола године, пошто смо прошле рекордне године имали 1,75 у првих шест месеци, навео је председник.

Додао је да је то велики успех због рата у Европи, али да ће бити велика и тешка борба следеће године за сваког инвеститора.

Председник Вучић је рекао да је Србија, такође, успешно завршила ревизију саветодавног аранжмана са ММФ.

Највећи изазови снабдевање енергентима

Председник Вучић рекао је да су највећи ризици са којима се Србија суочава у предстојећем периоду ниво снабдевања електричном енергијом, гасом и нафтом, и истакао да су то проблеми који су пре свега условљени кризом која је захватила свет и највише се одражавају на енергетику и пољопривреду.

На све то се надовезује потенцијална финансијска криза условљена инфлацијом због недостатка енергената и хране, а делимично и природом рата и несигурностима које утичу на економију, а због чега расте и цена новца.
Када је у питању електрична енергија председник Вучић је рекао да се ради на ремонту блокова термоелектрана како би били завршени на време, али да је проблем у снабдевању струјом и због ниског нивоа хидрологије, недовољних количина угља.

Како је рекао, има и проблема, јер струју нећемо моћи лако да купујемо, а тражимо гаранције, да данас купимо за зиму и те цене су високе што угрожава финансијску стабилност.

Што се тиче гаса, рекао је да ту има добрих вести, јер је постигнут уговор са Гаспромом, за 62 посто потреба, а за 38 потреба закупљено је складиште у Мађарској где ће за два наредна месеца бити напуњено 147 милиона кубних метара гаса.

За то време, по цени руског гаса напуниће се наш део Банатског Двора, са 250 милиона кубних метара гаса.

"До септембра ћемо имати резерве од 400 милиона кубних метра гаса, а до октобра се очекује преко 500 милиона кубних метара, а наш циљ је да дођемо до 700 милиона", рекао је председник Вучић, наводећи да са тим количинама може да се преживи два месеца без проблема.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће успешно бити завршени разговори са радницима Фијата.
Извор: Танјуг

"Никада такве резерве нисмо имали, а за све се старамо данас да урадимо. То су добре вести, али је то све кошта", указао је председник Вучић и навео да је све плаћено.

Највећи проблем је са нафтом, мада Србија данас има најниже цене деривата на пумпама, истакао је.

Председник Вучић је навео да две компаније не увозе дизел и бензин и да се све свело на НИС, при чему рафинерија у Панчеву ради са 100 посто капацитета.

"Имамо стратешки проблем, јер замену за руску нафту морамо да пронађемо; траже се решења", рекао је председник Вучић, наводећи да смо у великом проблему јер нафта може да иде само преко јадранског нафтовода и да зато мора да се реши питање НИС-а.

Србија по стопи јавног дуга боља од већине у Европи

Председник Вучић изјавио је да је ниво укупног јавног дуга Србије бољи него готово свима у Европи и да само две или три земље имају нижу стопу јавног дуга.

Председник Вучић је рекао да се Србија добро држи и негирао је писања појединих медија да се држава због изградње путева задужила према Кинезима.

"Прво, паре нису обележене, а наш ниво укупног јавног дуга је бољи него свима у Европи. Мислим да имају Румунија и Бугарска нижу стопу, не знам ко је трећи", рекао је председник Вучић.

Навео је да су у региону сви имали бољу стопу јавног дуга, а да су сада, каже, сви у много тежој ситуацији од Србије.

"И Словенци и Хрвати, о Црној Гори да не говорим, Северној Македонији, БиХ није у систему Еуростата, али ми знамо да су у много тежој ситуацији", рекао је председник Вучић.

Додао је да су у тежој ситуацији од Србије и Албаније, Мађарска и Грчка која има 230 одсто стопу јавног дуга, а да је Србија на 52 одсто.

"Немачка је по том питању у тежој ситуацији од нас. Људи треба да знају да имамо стабилне јавне финансије и да ће нам зато финансије бити проблем и ти фискални ризици постоје, али без обзира на то израчунали смо да ћемо имати новца за све о чему смо говорили", рекао је председник Вучић.

До среде мора све да се заврши

Председник Вучић рекао је после разговора са радницима Фијата да је председница Владе Републике Србије Ана

Брнабић преузела највећи терет тог разговора, а да је он желео да присуствује јер се ради о тешком проблему.

Председник Вучић је, на питање шта раде институције и да свако ко је незадовољан дође код њега, рекао да је Брнабић морала да преузме сав терет, јер он није могао да се посвети том проблему, не зато што је гадљив на радничке руке, јер највише цени раднике и сељаке.

"Ана је имала тешке оквире, врло стриктне. Тек синоћ смо добили са Стелантисом нешто што нисмо имали до пре три дана. Данас смо заједно позвали и Синишу Малог и све друге како законски да изгурамо да још нешто учинимо, да подигнемо финансијски оквир", објаснио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће успешно бити завршени разговори са радницима Фијата.
Извор: Танјуг

Рекао је да део тих људи мора да се запосли, на пример у борбене системе у Велику Плану.

"А у међувремену док их не запослите, да видимо шта да урадимо. Један део хоће да настави да ради, а други неће ту.

Проблем је што неће у Словачку. Ту су Французи били коректнији од Италијана", додао је председник Вучић.
Како је рекао, ту постоји објективан проблем за који су радници Фијата у праву, када им се каже да морају да раде 24 месеца.

"Пробаћемо да померимо тај период на 12 до 18 месеци са више повратака, али само ако постоје гаранције за већу плату", објаснио је председник Вучић и додао да мисли да је постигнут компромис око отпремнина.

До среде, како је рекао, мора све да се заврши.

"Све што се тиче радника и обичних људи, ми смо ту због њих", истакао је председник Вучић.

Осврнуо се на неке приче појединих парламентарних партија да треба да се заузме фабрика и да сами правимо Фијат.

"Мој Вукан од пет година зна да је то бесмислено, а неке парламентарне странке дају такве идеје", рекао је председник Вучић.

Не браним грађанима да иду на море
Председник Вучић је рекао да се његова изјава, везано за одлазак на море односила на стране лидере, а не на наше грађане, како су по његовим речима изјаву "изврнули" неки медији.

"Ја сам рекао да гледам како неки у окружењу од страних лидера и њихових руководстава размишљају како да иду на море, а видећемо шта ће да раде на зиму. То се није односило на грађане", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да ће да моли грађане да остану што више у Србији, јер воли Србију, и да неће да их позива да иду на море.

Председник Вучић је рекао да зна да ће многи отићи на море, што је разумљиво.

"Моја изјава односила се на стране лидере и руководства, од којих сам чуо како ће да се брчкају у Шпанији, а када питам јесте ли решили проблем са струјом и гасом, нису, али иду на море", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су неки медији измислили све, да су Н1 и Нова С истргли две речи из шест речи које је изговорио из контекста у истој реченици.

"Уморан сам од лажи, да је мој син менаџер фудбалеру Влаховићу, да морам да објашњавам колико измишљате сваког дана", закључио је председник Вучић.

Хране има довољно, сачуваћемо 75 одсто новог рода

Хране имамо и имаћемо довољно, рекао је председник Вучић и нагласио да Србија има више него довољно шећера, уља и брашна, те да ће од нове жетве ове године бити остављено 75 одсто рода.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће успешно бити завршени разговори са радницима Фијата.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да је било потребно да се стабилизује тржиште шећера, а да га сада има свугде и у великим количинама.

"Али шта се деси када се направи тензија и када се држави направи штета. На крају ћемо да бацимо пола тог шећера из куће, јер су људи куповали по 20, 30 и 40 кг, а не могу то да потроше за три године", рекао је председник Вучић.

Додао је да се увек лакше верује негативним гласинама него нормалном позитивном обавештавању.

"Ми не лажемо, као кад су ме питали радници Фијата шта су нам гаранције, па - то што сам вам рекао, а видећете за пет дана јесам ли вас лагао или нисам. Кад кажем да имамо шећера значи да га имамо, јер знамо у килограм колико имамо шећера", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да и уља и брашна имамо више него довољно и апеловао на грађане да не купују превише да се не поквари.

Како је рекао, од нове жетве биће остављено 75 одсто рода уместо 50 одсто, јер се рачуна да ће између пет и седам одсто купити из окружења.

"Када дођу са територије Босне и Херцеговине у Мали Зворник, Бајину Башту до Прибоја, или из Црне Горе у Пријепоље, или у Врање из Северне Македоније; рачунамо и на много већу нашу потрошњу, али грађани не треба да брину", рекао је председник Вучић.

Додао је да је проблем када на тржишту скачу цене нафте или електричне енергије, што код нас још није случај, али гледаћемо да ако дође до повећања, то буде минимално повећање цене електричне енергије или гаса.

"То су ствари које утичу на повећање цене хране, а не то да нема хране. Хране имамо и имаћемо довољно", поручио је председник Вучић.

Додао је да је проблем око извоза жита из Украјине у томе ко ће да прати бродове са житом, да ли ће да их прате чамци Русије на делу територије који контролишу од Змијског острва и надаље или ће да их прате украјински чамци.

"Пошто је тамо рат, свако хоће да заштити своју позицију, нико неће да пусти непријатељске чамце да им зађу иза леђа и зато је тај проблем нерешив", рекао је председник Вучић.

Додао је да се зато воде борбе око Змијског острва и ко ће да контролише припадајуће море.

"Зато је проблем у целом свету, и зато цео подсахарски део нема жита и кукуруза, а када глад крене у Европи и додатно из Авганистана, онда ћемо да имамо додатне проблеме. Али, наше је да их решавамо", подвукао је председник Вучић.

У Бриселу вест била Украјина, Западни Балкан није био суштинска тема

Вест са Самита Европске уније пре два дана била је Украјина, док Западни Балкан није био суштинска тема, а порука Европске уније је била да су одабрали страну у сукобу Украјине и Русије, рекао је председник Вучић, и додао да је за Србију било важно да се чуо наш глас, и да су нас представници Европске уније саслушали.

На питање новинара какву поруку шаље Европска унија, будући да су Украјина и Молдавија добиле статус кандидата, док Северна Македонија и Албанија нису добили датум отпочињања преговора, а Србија није отворила нови кластер, председник Вучић је подсетио да је наша земља отворила један кластер у децембру, када је била једина која је нешто добила, те да не би било фер, а није било ни за очекивати, да сада нешто добијемо, јер су неки други, попут Скопља и Тиране, заслужили да добију датум.

"Северна Македонија 17 година има статус кандидата, а није добила датум за преговоре, Албанија осам година има статус кандидата, а није добила датум. Будимо фер, ми смо далеко одмакли, у односу са њих, али је наше да покажемо солидарност, са оним што је фер и то смо и урадили", рекао је председник Вучић.

Додао је да се нада да Србија у децембру може да отвори нови кластер, те да у тим оквирима треба посматрати иницијативу председника Француске Републике Емануела Макрона, о европској политичкој заједници, за коју ће се тек видети да ли ће добити већину у Савету.

"Имао сам прилику да свима у Европској унији, Мишелу, Фон дер Лајен, Борељу, свима, говорим 15 минута о позицији Србије, и слушали су ме. Мислим да смо добро говорили и хвала им на томе. Имали смо прилику да нас чују, а идеја је да чим отворимо кластере можемо да учествујемо у значајном износу новца кроз фондове, као и у изградњи политика у појединим областима", рекао је председник Вучић.

Што се порука Европске уније тиче, рекао је да њега лично брину друге ствари, али о томе не жели да говори, јер није неко чији је посао да се бави светском политиком:

“Имамо много њих који све знају и добро разумеју. Питајте Србе како би решили проблем у Украјини, сви све знају. Ја нисам од тих и не нудим се да те проблеме решавам."

Председник Вучић је навео да је за Србију било важно да нас чују, је имамо много тога што морамо да урадимо.

Додао је да су из Европске уније у критици бирали речи, и начин да покажу поштовање према Србији, иако, како је рекао, и сам зна колики је бес многих од њих из Уније према нама.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће успешно бити завршени разговори са радницима Фијата.
Извор: Танјуг

"Јер, један део Европске уније, они су у рату против Русије, директном. Како да о Србији мисли неко ко пошаље хаубице, тенкове, авионе Украјини и замислите како да се та земља понаша према нама. Друга је ствар што не желе да чују нашу аргументацију из 1999. године и што причамо о територијалном интегритету, јер је то за њих завршена прича. Али, за нас није. Зато је наша позиција ужасно тешка и неће бити лакша", рекао је председник Вучић.

Пренео је да је и у Бриселу, иако нас неки са Западног Балкана нису директно поменули, рекао да је сит игара које је играла и Европска унија и неки из региона, увек гледајући како да оцрнимо једни друге, како би они могли да се играју с нама као са луткама на конопцу.

"Зато је Отворени Балкан важан, зато смо тако страсно подржали наше пријатеље који су имали велика очекивања која нису остварена", рекао је председник Вучић и указао да је Европа за себе направила велику ствар.

"Они су у рату против Русије, и послали су поруку - хоћемо да примимо Украјину и Молдавију, да знате да смо изабрали страну у сукобу. А, Балкан није ни био суштинска тема, да се не лажемо. Велика вест из Брисела тог дана је била Украјина", рекао је председник Вучић.

Додао је да је на Самиту имао једно питање, "као ђавољи адвокат", које не жели да понови јавно, али на које никако није добио одговор од званичника Европске уније.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија "Вашингтон посту", да он не може да призна Србију, док Србија не призна тзв. "Косово", и да је спреман да се питање међусобног признања уврсти у дијалог Београда и Приштине, председник Вучић је поручио да Србија има јасан преговарачки оквир са Европском унијом, који не може да се мења.

"Не може Курти да пожели да мења оквир, па да се то постави као услов. Чуј, он ће да призна Србију. Да није смешно било би тужно, овако човек може само да се насмеје", рекао је председник Вучић и иронично додао да је Србији "страшно потребно Куртијево признање".

Констатовао је и да у Европској унији говоре да им не треба "још један Кипар у Унији", и да Београд зато мора да реши питања са Приштином, али да се сада, са Украјином, види да могу да добију и више од једног Кипра.

"То говори да је политика увек била доминантна и пресудна. Виктор Орбан је изнео податак да су Србија и Црна Гора, економским много спремније за Европску унију, него што су биле неке земље када су ушле у Европску унију 2004. године. Значи, политика одлучује", рекао је председник Вучић.

Верујем у снагу државних институција

Председник Вучић истакао је да није истина да су стране безбедносне службе решиле случај организоване групе Беливук, већ да су читав случај решиле српске власти.

На новинарско питање коме верује, пошто се протеклих дана у медијима надмећу Дијана Хркаловић и министар одбране у Влади Републике Србије Небојша Стефановић у оптужбама ко је већи криминалац, као и зашто стране службе решавају криминалне случајеве у нашој земљи, као што је и случај Јовањице, Беливука, председник Вучић је рекао да је банда Беливук ухапшена директно уз најтежи могући рад наших служби и наше полиције.

"Нисмо имали ниједан скинути Скај телефон. Довољно доказа смо сами нашли. А не заборавите какав је то ризик захтевало од момака који знају да неко доставља информације из система, а они морају да закаче бубице на кола", рекао је председник Вучић и нагласио да је посао наших служби да сарађују са свим европским и светским.

"Ми у потпуности сарађујемо с њима за разлику од неких у региону. Ми људе, за које нам доставе доказе, хапсимо", поручио је председник Вучић.

Што се тиче прислушкивања, рекао је да верује у рад наших институција, да је њему било важно да зна шта се дешавало, а могао је да се увери да се не ради само о причи.
"То је за мене ужасна ствар, не желим више тим стварима, које су угрожавале у том тренутку безбедност, да се бавим.

Надлежне институције да се баве тиме. Што се мене тиче, тај случај је завршен, и сада је на тужилаштву и судовима, истакао је председник Вучић.

Што се Јовањице тиче, председник Вучић је упитао када се то његов брат чуо са лицем из Јовањице, и додао да је судски доказано да никада није.

"Судске пресуде има против лажова из Трстеника", додао је председник Вучић.

Такође је, везано за приче о менаџерском послу свог сина, иронично позвао да му се јави када фудбалер Влаховић буде потписивао нови уговор да зна колико му је син зарадио.

"Ја верујем државним институцијама, уверен сам да ће обавити посао. Верујем у снагу борбе државе, у снагу људске потребе и да опросте себи што је некада неопростиво, као и у снагу институција да не опросте што због примера других не може да се опрости", објаснио је председник Вучић.

Такође је рекао да нема против никога ништа лично.

Већ у среду отпремнине за део радника Фијата

Председник Вучић најавио је да ће део радника Фијата већ у среду добити отпремнине.

На питање новинара да ли су представници радника Фијата показали, на данашњем састанку у Председништву, веће поверење његовим обећањима или представницима ранијих власти, председник Вучић је рекао:

"Нема шта да ми верују, за четири дана иду отпремнине, у среду и видеће да ли је било добро да ми верују или не. Када су ме питали за писане гаранције, рекао сам им - оно што вам кажем, то ће и бити, а ви како хоћете", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће се радници Фијата у среду уверити да ли је тако као што је рекао.

Реч је о радницима који не желе да раде у Фијатовим фабрикама у иностранству.

Србија нема боље партнере од ЕУ нити има други политички пут

Председник Вучић констатовао је како у Србији постоји велика хистерија против ЕУ, али да Србија остаје на европском путу и да нема важнијег партнера од ЕУ.

"Лепо је да уз пиво гледамо телевизију и да можемо да опсујемо, али не заборавите да ми новац који имамо је захваљујући огромном броју инвестиција које смо највећим делом добили из ЕУ, и имамо захваљујући подршци из ЕУ“, рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће успешно бити завршени разговори са радницима Фијата.
Извор: Танјуг

Нагласио је да му није била лака позиција у Бриселу, јер је 16 шефова држава или влада директно или индиректно говорило о неопходности усклађивања рестриктивних мера према Руској Федерацији.

"Ко год мисли да је то лако, није, али то је наш посао и не желим да одем у другу крајност и да помислимо како ми можемо да пронађемо замене за тржишта на другој страни и да можемо да имамо боље партнере од ЕУ или да можемо да имамо неки други политички пут. Ово говорим иако знам да готово нико у Србији ово не воли да чује", рекао је председник Вучић.

Додао је да у политици мора да постоји рационалан приступ и бар понекад прагматичан који води рачуна о интересима Србије и њених грађана.

"Код нас директно у страним компанијама ради 300.000 људи, индиректно 500.000, а бар две трећине тих компанија су из ЕУ. Ако не разумете колико нам је важна ЕУ, ја то да променим не могу. Као што ни они не желе да чују колико је нама важно да ми сами доносимо суд о томе да ли ћемо, када и како да се понашамо, уводимо или не уводимо санкције и тражимо поштовање за нас", навео је председник Вучић.

Додао је да су Србији такође важни и Кинези и Руси, јер су нам Кинези много помогли уласком у Бор и смедеревску железару када је 5.000 људи остављено без хлеба.

Нагласио је да Србија наставља свој европски пут и да много тога мора да буде урађено до децембра, пре свега у области владавине права.

"Ми морамо да сачувамо структуру наше привреде", рекао је председник Вучић и додао да је она постала много снажнија.

"Верујем да можемо да постигнемо раст БДП-а од најмање четири одсто до краја године, иако ће прогнозе бити на 3,2 до 3,5 одсто. Ја се надам да можемо да држимо преко четири одсто јер би то значило да све ово око плата и пензија, уколико не буде великих фискалних искакања, у потпуности издржимо и да људи буду веома задовољни", закључио је председник Вучић.

Грађани да пожуре за ваучере и летују у Србији

Председник Вучић рекао је да ће најкасније у понедељак ујутру бити објављено када ће кренути пријаве за ваучере и позвао грађане да пожуре и да летују у Србији.

"Можда ћемо нешто да повећамо, можда не, али 200.000 људи имаће 15.000 динара да потроше у Србији током овог лета. Људи навалите на ваучере, навалите на језера, планине, бање у својој прелепој и нашој најлепшој Србији", поручио је председник Вучић и додао да на море треба да иде ко жели.

"Нека иде ко год хоће, када хоће, колико год хоће, срећан сам што имају паре да иду на море. А размислите још једном, ја вас позивам да упознате своју земљу, да волите Србију и да то видите", рекао је председник Вучић и поновио да ће плате у јавном сектору, а посебно пензије драстично да порасту.

Председник Вучић је поновио и да ће бити много проблема и да ће можда Србија морати да ограничава извоз енергената и хране и других производа, али, како је рекао, то ће бити проблеми за неке друге у региону, не за нас.

Председник Вучић је приметио и да неке земље у окружењу имају финансијске проблеме, јер финансијама лоше управљују, за разлику од Србије која се понаша домаћински како би оставила сигурност и за своју децу.

"Људима говорим, имате домаћинску земљу, домаћинско пословање, можете да проверите у сваком тренутку, 52,2 посто нам је стопа јавног дуга у односу на БДП, што је међу земљама са најнижим јавним дугом у Европи", закључио је председник Вучић.

Погрешно пренета моја изјава о медијским објавама о Србији

Председник Вучић изјавио је да су скоро сви наши медији погрешно пренели оно што је рекао у Бриселу у вези са објавама европских медија о Србији и истакао да је у Бриселу рекао да је било 2.629 текстова, не о неувођењу санкција Србије према Русији, већ о томе да ће Србија, после напада Русије на Украјину, да нападне неког у региону.

"Било је 2.629 текстова које је наша служба избројала који су оптуживали Србију да ће као "руски прокси" да нападне некога у региону, било Босну и Херцеговину, било Приштину и било кога другог. А, таквих (чланака) у вези са санкцијама против Русије је било 50.000", истакао је председник Вучић.

Напоменуо је да су и поједини државни медији, како је рекао, "фалсификовали" његову изјаву из Брисела у вези са тим и позвао медије да пажљивије слушају шта говори.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће успешно бити завршени разговори са радницима Фијата.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је на питање, како види то што Урсула фон дер Лајен апелује на грађане Европске уније да смање зимус температуру када греју за два степена како би уштедели и да ли ће он имати таква упозорења за наше грађане, рекао да исто тако не каже медијима да Србија неће имати проблема са гасом, како то говоре поједини медији, јер то нико не може да гарантује.

Мислите да су глупи немачки министар економије или Лајенова, која говори седам језика, када кажу да треба грађани да штеде струју.

"Када бих ја тако нешто рекао грађанима, имали бисмо одмах демонстрације и сви би рекли шта су, ето, дочекали у 21. веку", навео је председник Вучић.

Поручио је да ћемо, ако се у Украјини не успостави мир, када буде завршено све око Донбаса, имати гори светски рат него што је био Други светски рат.

"То вам говорим као мали човек са Балкана, пошто добро знам и једне и друге. Молим све, када се то заврши око Донбаса, да приступе склапању примирја или мира, како год то да назовемо, иначе одосмо сви", рекао је председник Вучић.

Такође, истакао је да моли медије да не преносе погрешно његову данашњу изјаву о ваучерима за летовање у Србији.

"Нећу ником да говорим да ли да иде на море, нећу, моје је да те позовем да будеш у Србији, а да рекламирам море нећу. Да ти кажем, немој да идеш на море - нећу. Јер и то што сви могу да иду на море или велики део људи може да иде, успех је и резултат свега што смо радили претходних година, да људи могу да иду и по два или три пута на море годишње, као и на планину, то је резултат успешне економије", нагласио је председник Вучић и рекао да је њему у Србији лепше него негде на мору.

"Да ли ћу да одем; можда ћу да одем на дан или два, а можда и нећу, али ћу у Србији да будем све време. Нико никоме није ништа бранио, а моје није да позивам људе да иду у неке друге земље", рекао је председник Вучић.

Додао је да, нажалост, потцењујемо своју земљу и да нам је увек туђе грожђе слађе.

На питање да ли се Србија презадужила као што то неки тврде, односно да је у дужничком ропству, председник Вучић је рекао да се у целом свету и Европи не гледа износ дуга, већ однос дуга према БДП-у.

Како је рекао, на пример Немци имају по вредности много већи дуг од нашег, али да он износи 84 одсто БДП-а.
Председник Вучић је рекао да је наш дуг пре десет година био 79 одсто и да је то смањено успешним реформама од 2012. године.

"Захваљујући и веома успешним реформама и касније, после 2014. године, које су проводили и Брнабић и Вујовић и Крстић и Синиша, имали смо одличне министре финансија. Можда најбоље место у свим нашим владама од 2012. године, увек је било Министарство финансија, најбоље и најстручније у целом региону, а и шире", истакао је председник Вучић.

Додао је да је сада стопа јавног дуга Србије 52,2 одсто БДП-а и напоменуо да сада морамо да занављамо скупе кредите које је узимала претходна власт.

Председник Вучић је рекао да је Србија међу најбољим земљама у Европи са најнижим јавним дугом.

Остале вести