Развој научних паркова показује промену Србије на боље

Вучић
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Научно-технолошком парку Београд, у присуству председника Европског савета Шарла Мишела, да је Србија у претходне три године привукла у просеку 61 одсто страних директних инвестиција на Западни Балкан, а да извоз српског ИКТ сектора учествује готово 70 одсто.

Извор: ТВ Пинк

"Само по томе може да се види колико је Србија напредовала и колико смо се променили. И тим путем морамо да наставимо", поручио је Вучић, након потписивања споразума на основу кога ће ЕУ и Светска банка заједнички финансирати српске истраживачке и стартап заједнице, у укупном износу од 84,5 милиона евра.

Вучић је рекао да је у НТП на неколико места видео речи Србина Николе Тесле, можда највећег научника у историји човечанства, да нема већег узбуђења него када изумитељ види како се креација његовог ума развија ка успеху и да је то управо и видео данас у разговору са младим иновативним људима.

Развој научних паркова показује промену Србије на боље
Извор: Танјуг

Желим свим иновативним људима да се креације њиховог ума остваре, поручио је Вучић.

Напоменуо је да су Србија и ЕУ прожете међусобним везама и не само тешким стварима, већ и оним лепим и успесима.

"Кроз Фонд за иновациону делатност, а ту се поносимо са више од 150 патената, имали смо улагања између 500.000 и 600.000 евра годишње, док данас држава Србија улаже више од 20 милиона евра кроз тај фонд. То говори о томе колико је држава напредовала и расла и колико су напредовали наши научно-технолошки паркови и фирме", истакао је Вучић.

Нагласио је да је пре само пет година у НТП Београд било свега 20 иновативних компанија, док их је данас 120.

Развој научних паркова показује промену Србије на боље
Извор: Танјуг

Вучић је подсетио да су изграђени и НТП у Нишу, Новом Саду, Чачку, Дата центар у Крагујевцу и да верује да ће НТП бити изграђени и у другим градовима у Србији, како би и у њима млади имали шансу да развијају своје идеје.

"Још више новца ћемо да улажемо. Срећан сам што сте могли код Ане Брнабић да видите невероватну страст... Могао сам да се нашалим да је то због будуће владе, а у ствари сам хтео да кажем да се то дешава када неко у нешто верује. И она је претерала у причи да се тај развој десио у време када сам ја био премијер. Јесте, али случајно пошто је мој посао био само да препознам људе који имају ту страст и знање код људи који то боље знају и разумеју и само да им дамо да раде", прокоментарисао је Вучић.

Председник каже да је данас разговарао са младићем који је са 17 година првих 10 евра зарадио у НТП Београд, а сада је направио најмодернију рукавицу за слепе.

Не би успели све то без подршке ЕУ, не би имали никакву шансу да направимо то да није било не само финансијске већ и широко структуралне подршке ЕУ, рекао је Вучић обраћајући се Шарлу Мишелу.

"То је за нас било од изузетног значаја", нагласио је он.

Подсетио је да је у привлачењу страних директних инвестиција Србија пре учествовала на Западном Балкану између 39 до 41 одсто, док је у претходне три године то било на нивоу просечних 61 одсто.

Захвалио је Шарлу Мишелу што ће и преноћити у Београду, пошто у последње време сви долазе само на по сат времена и додао да нико више не поштује домаћине.

Научили смо да о нама говоре лоше и не љутимо се, али једино не можемо да опростимо увреде када неко каже да смо лоши домаћини, рекао је Вучић и прокоментарисао да је одлука Мишела да остане цео дан и преспава види као знак огромног поштовања и да ће Србија то знати да узврати.

"Драго ми је што смо ову посету почели баш у НТП Београд и надам се да ћемо имати више прилика у будућности да видимо неке друге градове у унутрашњости, јужније од Београда, да видимо и Ниш и Крагујевац, Лескова, Крушевац, Краљево и Чачак, па да сами стекнете утисак о Србији, после чега ниједан извештај не може то да промени и направи га лошијим", истакао је Вучић.

Казао је да ће држава више издвајати финансијских средстава, али и да ће молити и наше европске партнере да више улажу у тој области.

Остале вести