Без Немачке не можемо да напредујемо

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић је после разговора са министарком одбране Савезне Републике Немачке Кристин Ламбрехт изјавио да без Немачке не можемо, не само да напредујемо, већ да не можемо ни да преживимо, те да ће нам у оваквој ситуацији која погађа целу Европу требати подршка Немачке и европских партнера.

Извор: РТС 1

"Немачка, као највећа европска сила, има свој став који неће да промени, а без њих ми не можемо да идемо напред, не можемо да преживимо. Немачке фирме у Србији запошљавају 76.000 радника, 72 одсто нашег извоза иде у Немачку, док 61 одсто немачких инвестиција на Западни Балкан иде у Србију, док 39 одсто иде у све остале земље региона", поручио је Вучић, одговарајући на питање да ли његова посета Берлину долазак немачке министарке одбране Кристине Ламбрехт значи појачан интерес Запада за Србију.

Вучић је истакао да Немци имају добру особину да су искрени и отворени и да се са њима увек зна на чему сте.

"Зато волим да разговарам са њима, а тако и ја разговарам са њима. Сутра ћу се обратити грађанима и рећи им исто - да без Немачке не можемо. Ми променити став Немачке нећемо - то је глупост. Они су сувише велика сила да би мењали ставове због мале земље као што је Србија", рекао је Вучић.

Председник  је истакао да је захвалан Немачкој што је дозволила да искажемо своје ставове који су потпуно различити од њихових и са којима се не слажу.

"Наше је да се боримо и радимо на јачању владавине права, јачању економије и да преживимо зиму, као што ће и сви остали. А како ћемо да преживимо зиму, мада сада људи на зиму не мисле већ на лето и одморе, то нико не зна и за то ће нам требати подршка Немачке и европских партнера. Ја сам захвалан што су нам дозволили да искажемо ставове са којима се не слажу", поручио је Вучић.

Бићемо савезник Немачке, али имамо право на свој став

"Даћемо све од себе да будемо поуздан савезник Немачке и да не угрозимо мир на Западном Балкану, да будемо стабилизујући фактор и најбоље место за Немачке инвестиције и да гледамо како да политички најбоље сарађујемо, али немојте да нам браните да имамо право и на сопствени став и мишљење и да једнако волимо своју земљу као и ви своју", поручио је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање о томе каква су очекивања Немачке од Србије и где постоји маневарски простор за компромис са Косовом када је у питању признање, рекао да са Косовом треба да се пронађе компромисно решење, а не неко решење које би сто процентно волели Срби или Албанци.

"Компромисно решење једино ће да очува мир у наредних 50 и сто година, а не решење које ће да буде наметнуто. Пред Србијом су тешка политичка времена, али верујем да ћемо успети да опстанемо и будемо поуздан партнер свакоме од наших пријатеља на западу и будемо коректни према свима и да се придржавамо међународног јавног права и да се понашамо ни по бабу ни по стричевима", поручио је Вучић.

Вучић је истовремено новинаре који су поставили то питање замолио да када говоре о територијалном интегритету уђу у ципеле Србије и једној сувереној земљи, дозволе да има право да понекад искаже своје резерве по одређеним питањима.

"Када говоримо о територијалном интегритету Босне и Херцеговине, Украјине или свих земаља, тако није било говора 1999. године о територијалном интегритету Србије. Тада то никога није интересовало и погажен је на најбруталнији начин да би се издвојила једна територија из суверене, међународно признате независне Србије", указао је Вучић.

"Када то није успело Кумановским споразумом и резолуцијом 12 44 сви којима су пуна уста територијалног интегритета држе нам предавања како треба да заборавимо резолуцију 12 44. Разумем шта је политика силе и знам колико смо мали, и кроз шта смо прошли. Зато хоћу да чувамо мир и стабилност. Одлично знамо на ком путу се налазимо, само вас молим за мало поштовања за ову земљу у којој је осамдесет двоје деце убијено током агресије 1999. године. И нама су наша деца важна и вредна, само вас молим да имате то у виду", поручио је Вучић.

Вучић је објаснио да зато Србија има резерве и према санкцијама јер је била под санкцијама, али да је апсолутно сагласна са свим што је рекла министарка Ламбрехт о правној природи сукоба у Украјини и оном што се збива у региону.

Када је реч о територијалном интегритету Босне и Херцеговине, Вучић је указао да је преко 6 000 пута јавно говорио о територијалном интегритету и Босне и Херцеговине и Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине и о поштовању Дејтонског мировног споразума, али да је без обзира на то бар 10 000 текстова изашло како то није истина и да се само чека напад из Србије.

"Такве глупости не могу да коментаришем. Госпођи Ламбрехт сам рекао да ћемо у наредним месецима видети ко је говорио истину", пренео је Вучић.

Остале вести