На европском путу, али нећемо покварити односе са Русијом

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, у интервјуу руском новинару Владимиру Соловјеву за Јутјуб канал Сововјев лајв, који је данас објављен у целости, а чије су досад необјављене делове пренеле руске агенције, да је Србија заиста на европском путу, али да неће покварити односе са Русијом.

Вучић је у интервјуу објављеном уочи његовог сусрета са руским председником Владимиром Путином, рекао да из Европе разни политички субјекти деле лекције и да су му једном чак рекли да не треба тако гласно да говори о успесима Србије.

Вучић је испричао да му је на питање зашто да не говори гласно речено да ће то изазвати много проблема и да сви морају да реагују.

"Ја сам се тада просто насмејао и наставио да радим свој посао", испричао је Вучић.

Истакао је да се Србија налази на европском путу, али да никада неће покварити односе са Русијом.

"Ми ћемо ценити Путина, имаћемо добре односе и са Кином, свиђало вам се то или не, то је политика Србије", истакао је Вучић.

Указао је да Русија не мора да се сагласи са сваким његовим ставом, али да је Москва увек показивала поштовање за избор Србије и да зато Србија веома цени председника Путина.

"Кад сам инсистирао на неким стварима где су се појављивале неке разлике, он се чак осмехивао, али показао је коректан однос, своју величину и то колико уважава слободу нашег народа", рекао је председник Србије.

Говорећи о претњама санкцијама и замрзавањем имовине, Вучић је истакао да њему нема шта да замрзну да нема никакву имовину, ни један долар, нити евро у иностранству.

"Интересује ме само то што је важно за моју земљу, шта могу да урадим за своју земљу", нагласио је Вучић.

Интервју Вучића за Соловјев лајв објављен је у целости уочи посете председника Вучића Русији, која је планирана за 24. и 25. новембар, а у раније објављеним деловима интервјуа председник Србије је говорио о предстојећој посети Русији и сусрету са председником Путином и о томе да је гас питање свих питање у Србији.

Зашто је изабрао тежи пут и није увео санкције Русији

Председник Србије Александар Вучић изјавио да политика није лакши пут и да Србија има своје политичке и економске интересе, да је она војно неутрална земља и да је економски напредак постигла, између осталог и због тога што има пријатељске односе са Русијом и Кином, али да, наравно, велики број инвестиција долази и из Европске уније.

Вучић је у интервјуу за Јутјуб канал Соловјев Лајв, који је данас у целости објављен уочи Вучићевог сусрета са руским председником Владимиром Путином, а чије до сада необјављене делове преносе руске агенције, истакао да је Србија у протекле две године имала највећу стопу привредног раста - око 6,7 одсто и да је за последњих седам година изграђено више болница него у претходних 70. година.

То је Србија успела, између осталог, зато што има пријатељске односе са Русијом и Кином, али је нагласио да, велики број инвестиција долази и из Европске уније, рекао је он.

Одговарајући на питање зашто је изабрао тежи пут и није увео санкције Русији, Вучић је одговорио да политика није лакши пут и да Србија има своје политичке и економске интересе.

"Да нисмо имали гасовод, да не сарађујемо са Русијом, ми данас не бисмо имали гаса, данас бих плаћао 800-900 евра за гас", објаснио је Вучић и додао да Србија то не може да издржи економски.

Вучић је рекао да је уверен да би Србији, да је увела санкције Русији, било речено да је добродошла у НАТО, а потом у ЕУ.

Додао је да је прагматичан и рационалан човек, да Србија има економске интересе, али да, како је рекао, "не можемо да убијемо душу српског народа да бих ја добио неке похвале у неким новинама, уопште, на некој западној телевизији".

"Када се бавите политиком ваш циљ је да народу буде боље у будућности, али не можете убити свој народ зато што мислите да за вас лично у том тренутку тако боље, не бавите се политиком за себе лично", нагласио је Вучић.

Указао је да је суштина да Србија буде независна у одлучивању и суверена и додао да српска политика никада не може бити непријатељска према Руској Федерацији, наводећи да о томе говори отворено свима у свету и да то никада није крио.

"Као што се председник Путин осмехује када ја говорим "Знате ми смо на европском путу", он каже "Знам знам, ја знам да они неће да вас приме, али да сте ви на европском путу", и сваки пут ми тако говори. А ја говорим, зато што никог нећу да обмањујем и нећу ништа да скривам, и Европљанима и Американцима: Ми са Русијом имамо посебне, добре, односе и не желимо да их кваримо и не тражите то", рекао је Вучић.

Додао је да мисли да је успео да задобије неки облик поштовања као председник земље, јер сви знају да његова реч нешто значи и више га ништа не питају о томе.

"Да ли то значи да су ме заволели, наравно не, то значи да сам суочен са многим облицима притиска, негативним коментарима", рекао је Вучић и навео да је то цена коју плаћа, али је неће платити грађани Србије.

Како је рекао, наш посао је брига о грађанима Србије, а не о нашим интересима, и истакао да је важно оно што ће остати после њега и по чему ће га људи памтити.

Поновио је да је важна слобода и независност у доношењу одлука и да су то кључне ствари којих Србија мора да се придржава како би сачувала будућност.

За Србију веома важно да очува мир и стабилност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за Србију веома важно да очува мир и стабилност, а у том контексту и добре односе са Русијом.

Вучић је, у интервјуу за Јутјуб канал Соловјев лајв објављен у целости пред посету председника Србије Русији, истакао да је за Србију веома важно када Русија каже да је важно поштовати међународно право.

"Србија се развија огромном брзином и зато су нам потребни мир и стабилност. И зато поштујемо оне који поштују нашу независност, наш суверенитет, који поштују резолуције међународног права и Резолуцију (СБ УН) 1244 о КиМ, поштују територијални интегритет Србије. А Русија нас је увек подржавала по овом питању, захвалан сам председнику Путину на подршци, а такође (министру спољних послова Русије) Сергеју Лаврову и (министру одбране Русије) Сергеју Шојгуу и свим људима из окружења председника Путина захвалан сам на коректном односу према Србији“, истакао је Вучић.

Говорећи о дешавањима 90-их година, рекао да се види лицемерје оних који су тада доносили одлуке.

"Када говоре о моралним принципима, ја кажем "Зауставите се, реците ми: '' мораш да урадиш то и то, али молим вас само немојте да ми говорите да је то у складу са принципима морала и етике", додао је Вучић.

Испричао је да је једном питао председника Француске Емануела Макрона како да објасни Србима да су сви у бившој СФРЈ имали право на на самоопредељење сем Срба, а да је Макрон одговорио да је сасвим сигурно много од тога што председник Србије говори истина, али да је (Вучић) рационалан политичар и прагматичар и схвата да је то сада, у овој политичкој ситуацији немогуће.

Вучић је додао да је тада захвалио Макрону јер је то био коректан приступ.

"Могу да разумем - ми смо јачи, схватам, али говорити ми да је то правда да су Срби за све криви, то није коректно, није истина. То не желим да слушам. Не могу и нећу", рекао је председник Србије.

Разматрамо изградњу нуклеарке, проблем финансије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија разматра могућност изградње нуклеарне електране и да се о томе консултује са Руском државном корпорацијом за атомску енергију Росатом.

Вучић је у интервјуу за Јутјуб канал Соловјев лајв рекао да Србија није размишљала о томе раније, али да сада почиње озбиљно да размишља.

Навео је да постоји проблем финансирања јер, како је навео, велика нуклеарка кошта више од 10 милијарди, а да је Србија одлучила да њен државни дуг увек буде мањи од 60 одсто.

"Никада не смемо да угрозимо будућност наше деце због великог државног дуга", истакао је Вучић.

Председник Србије је рекао да се разматрају многа питања заједно са Росатом.

"Да видимо како ће то ићи, али су нам потребне додатне консултације са нашим руским партнерима, како да радимо у будућности", рекао је Вучић.

Даћу интервју на руском ако победимо на изборима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће дати интервју на руском језику ако победи на изборима 3. априла 2022. године.

"Разумем све на руском, али и даље не говорим течно, надам се да хоћу после доста озбиљног рада за неколико месеци. Ако све буде добро на изборима, ако случајно победим, онда ћу бити спреман да се вашим гледаоцима обратим на руском и одговорим на ваша питања на руском“, рекао је Вучић у интервјуу за Јутјуб канал Соловјев лајв.

Вучићев интервју објављен је данас у целости, уочи његов сусрета са председником Русије Владимиром Путином у Сочију 25. новембра.

Делови интервјуа који је познати руски новинар Владимир Соловјев урадио са Вучићем у Београду, а у којима Вучић говори о предстојећој посети Русији, односима две земље, војној неутралности Србије и проблемима са гасом објављени су раније, а руске агенције данас су пренеле необјављене делове тог разговора.

На разговор с Путином чекам 24 часа, ипак најмање од свих лидера

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да на телефонски разговор са председником Русије Владимиром Путином мора да сачека 24 или 48 сати, али то је највећа брзина ако се узму у обзир сви светски лидери.

Вучић је у интервјуу за Јутјуб канал Соловјев лајв рекао да је за телефонски разговор са одлазећом немачком канцеларком Ангелом Меркел потребно чекати неколико дана, а да је за кинеског лидера Си Ђипинга потребно још више времена.

"Са америчким председником нисам ни покушавао тако да не знам", рекао је председник Србије.

Додао је да са лидерима из региона може да разговара у било које доба дана јер они имају његов телефон и он њихове.

Остале вести