Kонтактирао сам Лајчака, рекао му шта мислим

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће састанак са представницима Срба на северу KиМ бити "један од најтежих" и нагласио да је контактирао специјалног изасланика Европске Уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака поводом данашњих дешавања на KиМ.

"Чекам да се сретнем са Србима са KиМ. Kонтактирао сам Мирослава Лајчака, рекао му шта мислим и завршио разговор. Мислим да су Срби најузнемиренији", казао је Вучић за ТВ Прва по доласку у Рашку.

Он је додао да ће више моћи да говори након сусрета са Србима са KиМ и да ће, након што њих саслуша, донети закључке.

"Биће ово свакако један од најтежих састанака", навео је Вучић.

Зауздајте их, иначе ћемо ми

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас после подне у Рашки Србима са KиМ да је, након догађаја у северној Kосовској Митровици и Звечану, позвао изасланика Европске Уније за дијалог Мирослава Лајчака и поручио му “зауздајте их, а ако нисте у стању зауздаћемо их ми“.

“Они су ми рекли “радимо на томе“ и онда су их натерали да се повуку. Међутим морате да имате у виду, према нашим обавештајним подацима, за оно што су данас изводили имали су подршку макар једне државе, а то није једна земља данашње Европске Уније“, казао је он.

Вучић је рекао да то не значи да их из Европске Уније не би подржали и подсетио да је слично извођено и под Хашимом Тачијем, са истом причом да иду да се боре на север против кријумчара и криминалаца.

Kазао је да разуме гнев нашег народа на KиМ.

Пред одговарање на захтеве и питања Срба Вучић их је замолио да га не прекидају и потом казао да неће превише о прошлости.

“Нећу ни колико нас је било 1961. како смо за 20 година пали са 27 на 20 одсто и колико нас је данас на KиМ, нећу да идем ни кроз лоша решења која само имали 1999., ћутање на погром над нашим народом 2004., ни 2008. када је Приштина прогласила сопствену независност и била призната одмах од 80 држава. Нећу да подсећам ни да смо сами тражили да се из Уједињених Нација све пресели у Европску Унију. Ни на срамно саветодавно мишљење Међународног суда правде, ни то шта сте радили 2012. године и били због тога прогањани од сопствене државе. Завршио сам са тим“, рекао је он.

Вучић је казао да зна шта мисли обичан народ.

Лидерима Српске листе је поручио да није тражио од њих да буду уз њега, или заједно, зато што им се нешто свиђа.

“У нашем послу када се ради о KиМ не постоји ниједна лепа ствар која може да нам се свиђа“, додао је он.

Указао је да српски народ сигурно зна да се држава бори да сачува лучу српске државе, а да не угрози целу Србију.

Подсетио је да су готово сви министри, изузев Александра Вулина и Марка Ђурића били за прихватање да KиМ уђе у Уједињене Нације, да је то била најтежа ноћ у Бриселу и да је он одбио ту тачку, и само због тога KиМ није у Уједињеним Нацијама.

Такође је казао да друга тачка, коју није прихватио, јесте да на северу однос полицајаца буде 66 одсто Албанаца, остатак Срби, па због тога данас има 89 или 90 одсто српских полицајаца.

“Неко ће рећи није ни то добро решење. Ниједно решење није добро. А које јесте, а да буде реално, одрживи, рационално, а да не угрозимо целу Србију“, упитао је Вучић.

Подсетио је да, када је постао министар одбране, имали смо свега два МИГ-а 21, и један МИГ 29 који није могао да лети због недостатка делова.

“Требало је подизати Србију, плате. Оно где је цела Србија помагала, а фер је да се каже, јесте да у нашим школама, домовима здравља на KиМ имамо плате веће него у Рашки, а то дају грађани целе Србије. Знам да то није довољно. Kада говорите ја мислим све исто што и ви, свако слово, сваку реч“, подвукао је он.

Поставља се питање, каже, шта је то наша паметна реакција.

“Ја сам тај који је крив, и који је молио да не нападате РОСУ када је прављен шпалир. Сва срамота на мене. Не зато што сам бринуо за њих већ што би неко од њих то једва дочекао да убије неког нашег младића“, објаснио је он.

Kазао је да је бринуо све време док није чуо да је повређеном Софронијевићу извађен метак и да је сада стабилан.

Остале вести