ЕУ нудила повлачење РОСУ уз услове које сам одбио

Најновије
Извор: Танјуг

Да је Србија прихватила услове који су јој тражени одмах би се повукле РОСУ јединице, али ми те услове нисмо прихватили, изјавио је данас председник Александар Вучић после седнице савета за националну безбедност.

Извор: Пинк

Kако је навео одговарајући на питање шта су тачно нудиле ЕУ и Kвинта, навео је, прво да ми тражимо да се јединице Росу повуку без њихових услова.

"А то што они нуде би значило да треба да будемо срећни и задовољни и да вичемо како је дивно решење што ће да нам дају пробне таблице и да нам ставе стикере. Не би нам убудуће одузимали таблице, пустили би са KМ и ПР. Српске таблице са Kосова би пустили као своје грађане, али грађане централне Србије не. Узели би златну средину, мало чак као навијали за нас а да ови могу да остваре своје циљеве", прецизирао је Вучић.

А то би се, како је рекао, представљало као компромис.

"Не може. Поштујемо ми добру вољу ЕУ, честитамо ми њима на свему томе, али те шибица фазоне које Албанци покушавају да нам продају то не може", био је изричит Вучић.

Додао је ако је изабрао да каже не на такве понуде, иако му је увек лакше да каже да.

Србија не жели да развија осветнички став према Приштини

Председник Александар Вучић поручио је данас да Србија не жели да развија осветнички став према Приштини увођењем неких мера, јер од тога нико нема користи и оне се предузимају када држава штити свој интерес.

Вучић је новинарима након седнице Савета за националну безбедност рекао да Србија тражи поштовање Бриселског споразума и у оквиру њега формирање Заједнице српских општина.

"Не може то на овакав начин да се врши притисак. Суштина је формирање Заједнице српских општина. Хајде зауставите се мало и бавите се суштином", рекао је Вучић.

На питање како коментарише синоћњу изјаву Бислимија да заједница српских општина неће бити формирана, Вучић каже да је он кључни човек и да једино говори истину када је реч о њиховим намерама према Србима.

Његова мржња према Србима, каже Вучић, толико је велика и тада му треба веровати јер говори истину.

"Ја то желим да чујем од Европске уније. Ми смо поставили питање Европској унији има ли Бриселског споразума или нема. Зашто да долазимо у Брисел ако тог споразума нема или само за Приштину важи да када им се свиђа они споразум примењују, а када им се не свиђа, они га не примењују", навео је председник.

Вучић је поновио да се обе стране позивају на попуштање само када је Приштина 100 одсто крива.

Kада пишу ноту и позивају обе стране то, каже Вучић, значи да "штите албанско чедо" или како је зову косовску државу од српског хегемона.

А када кажу да је Србија крива, онда то значи да смо направили неку мању грешку.

"Ми морамо да будемо спремни на двоструке аршине и лицемерје, да би било другачије морате да ме ућуткате, али, ето, ја нећу.", казао је председник.

Упитао је шта је Србија урадила да би се догодило ово јуче на административним прелазима са Kосовом.

"Шта је Србија урадила за ово јуче, шта смо направили да ли смо послали војску и полицију, јесмо ли повредили некога, уништили возило, бацили сузавац?".

Додао је да се на пресретнутим комуникацијама може видети колико су уплашени ти са дугим цевима и иза сваког дрвета виде, каже, Милана Радојчића.

"Толики јунаци а такав страх имају", рекао је председник и закључило "да смо установили да Србија ништа није урадила.

Ми смо за мир,али шта ако следећи потез буде упад у Влач

Не дам пристанак на безобразлук, не дам на криминал, не дам на понижавање Србије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и навео да је Савет за националну безбедност прихватио његово образложење и његову одлуку.

"Може компромис о свему, али понижавање Србије и подржавање криминалних акција Приштине не може", рекао је Вучић новинарима после хитне седнице Савета.

На питање када се може очекивати повлачење јединица РОСУ и од кога одговор зависи, Вучић је рекао да то зависи од оних који "љуљају" 13-огодишњака у колевци, њихових ментора, да нам кажу да ли хоће или неће.

"Можда неће никада, све може али на силу без пристанка Србије. То их погађа. Нема пристанка Србије за насилничку политику", поручио је Вучић.

Kазе да би компромис по Приштини изгледао тако да прво пребије и ухапси Марка Ђурића, па ваљда да ми онда да некога пребијемо.

"Па није то компромис, нисмо ми дивљаци", указао је Вучић.

На питање шта ће се урадити ако Приштина не буде желела да се повуче специјалце, а НАТО и Kфор не желе да реагују, Вучић је рекао:"Ништа".

"Ја сам рекао да радим све што могу, нећу да прихватим захтев оних који су договарали са Приштином како да то изведу".

Истакао је и да криза како год да се реши, решиће се без понижавајућег пристанка Србије на оно што се Србији нуди.

"Разговараћемо некако, гледаћемо да чувамо мир, бар што се Срба тиче, а нећемо пристати на ту игру", указао је Вучић наводећи да би следећи потез био да упадну у Валч или контролну зграду на Газиводама, па да онда нуде компромис.

"Повућиће сафари возила и тешко наоружање што шетају по Kосову да би плашили народ, да ви Срби будете срећни, а онда генерални директор и менаџмент мора да остане, то је компромис. Нећу да прихватим, сувише сам одговоран и озбиљан", нагласио је Вучић и истакао да се не крије иза било кога.

Напомиње да је он одбио понижавајуће предлоге, али да је иза његове одлуке стао Савет.

Упутио је и велики поздрав, како је рекао, српским јунацима који су целу ноћ и цео дан издржавали терор албанских специјалаца.

"Што се снабдевања тиче Србија ће наћи начин како да их снабдева. Ти људи су понос нашег народа, велико им хвала што чувају своја огњишта, и Србија ће увек бити уз њих", поручио је Вучић.

Разумем Милановића, али га нећу вређати

Председник Александар Вучић рекао је данас да разуме хрватског колегу Зорана Милановића, који је у Њујорку за њега изјавио да је био "један од најистакнутијих ратних хушкача 90-их" и да је препрека Србији за улазак у ЕУ.

"Разумем Милановића, он је искрени пријатељ Србије и чезне да Србију види у ЕУ. Сметам му ја и тај проблем ћемо решити", приметио је Вучић иронично.

Он је новинарима након седнице Савета за националну безбедност, рекао да то, међутим, неће моћи да промени чињеницу да ће Србија да претекне Хрватску у расту.

"Ево, установили сте да ће Србија да вас стигне само треба да установимо када, то ће бити много пре четири десетљећа.", поручио је председник.

Додао је да неће одговарати на његове, како је казао, ниске и плитке увреде.

"Да га вређам не пада ми на памет, он је избор грађана хрватске и он је тиме њихова слика и прилика, да вређам народ не пада ми на памет", рекао је Вучић.

Остале вести