Ситуација веома озбиљна и тешка

Вучић на конференцији за новинаре
Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић, поводом одлуке о таблицама и распоређивања јединица РОСУ на северу Косова и Метохије, изјавио је да је данас један од најтежих дана за српски народ на Косову и Метохији указујући да је ситуација веома озбиљна и тешка.

"Када имате посла са људима који нису одговорни, а којима је једини циљ како да прошире моћ, власт, а не да учине нешто добро за грађане, дођете тешко до рационалних решења", казао је Вучић у обраћању јавности.

Како је навео, Београд је још синоћ знао да Приштина планира покрете својих специјалних снага на север Косова и Метохије.

Како је рекао, јутрос нешто после шест часова те снаге су прешле на север Косова и Метохије и то је по шести пут како се то десило.

"То је најбруталнији упад са око 350 лица, много дугих цеви, више од 20 оклопних возила, снајпериста постављених на много места који су ваљда требало да, за то имамо доказе, покривају куће младих Срба који би се супротставили терору приштинске власти и онда су спроводили акцију за коју су ишли толико далеко да кажу унилатерално, без икаквог договора са било ким, можда са својим менторима", навео је.

Вучић је истакао да се са Београдом нико није договарао и наводи да је Београд једино упозоравао да то не чине.

Подсетио је на споразуме из 2011. године и 2016. године који су се тицали истог питања, то су четири споразума о слободи кретања.

Како је објаснио, ради се о КС таблицама којима је продужавана правна снага од 2011. године до 2016. године, па до 2021. године.

Указао је на то да је све то време основна обавеза Приштине била формирање ЗСО.

"Онда су они на један волшебан и чудесан начин протумачили нешто што апсолутно нигде не пише, осим што је у глави Аљбина Куртија, па је замислио ново правило", казао је Вучић.

Појашњава да више није проблем само у КС или ПР таблицама, већ у таблицама из централне Србије.

"Проблем је да наиђе аутомобил врањских таблица, амбуланта кола која су возила болеснике, зауставили су возило и затим скинули таблице једне међународно признате државе, чланице УН, зато што им се не свиђају и кажу ми њима стављамо стикере, они ће нама таблице", навео је председник.

Истиче да то нигде не пише, нити је икада писало и наглашава да то не пише ни у једном документу.

"Онда су решили да све то спроведу уз силу и цео дан су демонстрирали силу и на Јарињу и на Брњаку", казао је Вучић.

Вучић на конференцији поводом тешке ситуације на Косову и Метохији
Извор: Принтскрин

Вучић указао које све тачке споразумна крши Приштина

Председник Србије Александар Вучић навео је вечерас у обраћању јавности у којим све тачкама Приштина крши постигнути Бриселски споразум, истичући пре свега формирање ЗСО и регионалне полиције Севера.

Он је на конференцији за новинаре рекао да Приштина већ 3.076 дана одбија да формира ЗСО што је предвиђено од 1. до 6. тачке Бриселског споразума, наводећи образложење Приштине да може да буде формирана само ако је у надлежности Уставног суда.

"Кога брига за то. Кажу могла би да буде формирана као НВО без овлашћења. А када њихов Уставни суд каже вратите земљу манастиру Дечани они кажу не и да је то противуставно", рекао је Вучић.

Као другу тачку која није испуњена из Споразума, Вучић је навео формирање регионалне полиције Севера, која би била формирана у складу са етничком структуром што би значило да Срби чине 96 одсто полиције и скренуо пажњу на то како како је услов за све формирање ЗСО.

"ЗСО предлаже командира те полиције, али ЗСО не постоји и ми 8 година не можемо да је формирамо. И све време су главни људи полиције у ВД стању и никада неће изаћи из њега јер нису формирали ЗСО. Мислите да је икога брига. Не јер Срби морају да ћуте јер када то престану онда ће водити кампању као против мене претходних 10 дана", рекао је Вучић.

Он је поводом данашње акције, рекао да су јединице са специјалним цевима послате на север без сагласности начелника четири општине и да се ради о најбруталнијем нападу око 350 полицајаца који су дошли да раде посао саобраћајне полиције.

Као трећу тачку коју Приштина није испунила, Вучић је навео правосуђе јер Приштина годинама не поштује надлежност Апелационог суда у Митровици.

"Додатно кршење у правосуђу је када суде у предметима из српских општина где по Споразуму у судском већу мора да буде у 2/3 Срба. Видели сте на суђењу Ивану Тодосијевићу шта је било. Хоће свима да нам зачепе губицу", рекао је Вучић.

Говорећи о питању несталих, које је Приштина инсистирала да буде на столу током дијалога, он је казао да је Београд на то пристао, али је онда Приштина тражила изузеће Вељка Одаловића.

"Замислите да ми њима кажемо разговараћемо када смените Куртија, Тачија или Хотија, као да су они морални чистунци. Разговарао сам са Борељом о овој ситуацији одбио сам неке од њихових предлоге" рекао је Вучић и најавио да ће то објаснити касније.

Приштина је 2013. године "кукала" како желе да Срби учествују на изборима, а од тада им онемогућавају да гласају ако немају њихова документа, поништавају гласове ако процене да им не одговара за кога су гласали, рекао је Вучић говорећи о тачки 5.

Он је даље навео да нису лиценциране српске компаније као Електросевер, наводећи да постоје различита тумачења око преносне мреже и дистрибуције.

Вучић је рекао да је Приштина прекршила и Споразум о катастру, тако што се, каже, легализује отимачина од грађана Србије.

Објаснио је да Срби не могу да се врате у своје станове, јер у њима живе Албанци, а ако их туже, онда Албанци доведу своје сведоке.

"Има на хиљаде таквих случајева. Ето тако поштују Споразум о катастру", истакао је Вучић.

Најмањи проблем би требало да представља Споразум о дипломи, али није тако, рекао је Вучић и додао да Приштина неће да призна наше дипломе, и то приштинског универзитета.

Крше и Споразум о слободи кретања, навео је Вучић, додајући да су већ 2020. године забранили и статусно неутралну регистрацију.

Говорећи о Споразуму о званичним посетама, Вучић је објаснио како Приштина о томе одлучује.

"Кад треба Петар Петковић да иде, кажу дао си лоше изјаве, нећеш моћи да уђеш на КиМ. Тако одлучују ко ће да уђе", рекао је Вучић.

Вучић о ситуацији на Косову и Метохији
Извор: Принтскрин

Вучић поручио Србима на северу Косова и Метохије: "Не наседајте на провокације Приштине"

Председник Србије Александар Вучић поручио је Србима на Косову и Метохији да не наседају на провокације Приштине.

"Знају наши људи где су њихова снајперска гнезда, каква све оружје имају, кога су убацили 24 сата и 48 сати раније на територију севера, знају наши људи све, као што знамо ми, само молим наше људе да не наседају на провокације", казао је Вучић у обраћању јавности.

Позвао је Србе на Космету да и када протестују да протестују мирно, без инцидената да пусте, како каже, насилнике и силеџије да раде како хоће и шта хоће.

"На крају неко ће то морати да прихвати, а Срби сасвим сам сигуран да неће", навео је.

Вучић каже да је на Београду да покуша да очува мир, али истовремено изаћи ће одлучно пред међународну заједницу.

"Или ћете проводите Бриселски споразум или немојте више да нас замајавате", поручио је председник.

Како је додао, сутра ће се на Седници савета безбедности разговарати и о мерама српске стране.

"Надам се да нећемо морати да предузимамо наше мере и економске и политичке јер то не би било добро за цео регион, посебно за наше односе са Приштином", казао је Вучић.

Замолио је представнике међународне заједнице да уразуме неразумне, да их приведу цивилизованом понашању.

"Уколико то не желе, ми ћемо умети да заштитимо нашу земљу, у то нема сумње", казао је.

Додао је и да ће сутра разговарати и о томе како и на који начин ће снабдевати људе на северу Косова и Метохије у отежаним условима и како да им се омогући како да нормално живе.

Поручио је Албанцима да разне провокације могу да пробају, али да не траже сагласност од Србије за то.

"Ако мислите да треба да се додворавам некоме у свету зато што нам следе избори, не знате ни српски народ, нити мене као једног од представника српског народа. Изнео сам истину и сви то знају. Ако желе нормалне односе да имамо, одлично, ако не желе, ми ћемо мир да чувамо, али као што нас ове мере ужасно погађају, наше мере неће бити безболне за другу страну, у економском смислу пре свега", поручио је председник Србије.

Вучић на конференцији за новинаре поводом тешке ситуације на Косову и Метохији
Извор: Принтскрин

Сигуран сам да ни Лајчак ни Борељ нису утицали на одлуку Приштине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је сигуран да ни специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак ни европски комесар за проширење Жозеп Борељ нису утицали на одлуку Приштине да пошаље специјалне јединице на север, као и да је сигуран да нису срећни због тога, али да не зна шта ће јавно рећи.

"Вероватно ће рећи да нису срећни због понашана обеју страна", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање да ли има сазнања ко је Приштини дао инструкције да крене у акцију.

Вучић је казао и да би Приштина желела да Београд крене против западног света да би се представили као његови браниоци, али да је Србија бранилац истине и да ће ако треба да каже нешто западном свету то и учинити.

"Ми од њих тражимо да поштују истину и правду. Увек ћу тражити истину јер када то радите зашто би то некоме сметало. Наша позиција је утолико отежана јер они који су признали КИМ у ствари желе све овакве мере, само не желе ескалацију, али желе да буде тако да Србија не постоји на Косову и Метохији. Неки су пажљиви и пристојни попут Ангеле Меркел други нису, неки су каубоји па мисле да то имају право да раде како хоће", рекао је Вучић.

Како је приметио то има везе са политичарима и о тим стварима мора да се води рачуна.

Вучић је казао и да не брине због снаге, величине и моћи оних који нападају, јер је сувише важна земља чије интересе штити.

"Заправо бескрајно сам миран. Мислим да су сви западни представници запрепашћени мојом мирноћом данас. Нисам спавао, јутрос сам у 5.30 обавештен о кретању албанских трупа. Наш посао је да бринемо. Нису нас људи бирали да бисмо се богатили већ радили у њиховом интересу", рекао је он.

Вучић на конференцији за медије поводом тешким момената на Косову и Метохији
Извор: Принтскрин

Сит сам прича о обема странама

Сит сам прича о позивима обема странама да се суздрже од провокација, а шта је то Србија урадила и чиме је испровоцирала Приштину, упитао је данас председник Србије Александар Вучић међународну заједницу.

На ванредној конференције за медије, председник Вучић је упитао и међународну заједницу шта је Србија згрешила, шта је направила и чиме је угрозила Приштину.

"Сит сам прича о позивима обема странама. Шта је Србија урадила, кажите шта смо згрешили, шта смо направили, чиме угрозили? Која је то ствар коју смо урадили против њих? Осим што смо причали да их не поштујемо као државу, што је и јесте разлика и што је и јесте разлог због којег разговарамо и преговарамо", истакао је Вучић.

Истиче да међународна заједница није направила ниједан потез и није указала на све оно што је приштинска страна урадила.

"Зашто не можете да кажете истину?", поново је упитао Вучић представнике међународне зајенице.

Истиче да су од њих стигли "тобож компромисни предлози" и додао да они мисле да је "стрпљење Србије безгранично, иако безгранично жели мир и очување мира".

Поручио је да ће Србија увек знати да заштити свој народ и поново упитао међународну заједницу колико још оружја мора да буде уперено на "голорук" српски народ на Косову и Метохији.

"Хоћете ли послати још неког наоружаног против Срба?", упитао је Вучић.

Време је да кажу има ли Бриселског споразума или не

Неко у Европи коначно мора да нам каже да ли Бриселски споразум постоји или не, а не да Приштина из њега примењује само шта њој одговара, и тај одговор морамо да добијемо брзо, јер наше стрпљење није безгранично, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара на ванредној конференцији о томе да ли у овом тренутку Србија има неки "ослонац" у Европи, Вучић је одговорио да се наша земља ослања на све оне који нису признали тзв. Косово, на истину и на Бриселски споразум.

"Или ће Бриселски споразум бити спроведен у дело у потпуности или да лепо кажу нашем народу да он не постоји. Ако не постоји, нека нам то буде саопштено, а не да Приштина узима шта се њој свиђа и примењује, док оно што Србима одговара не жели да спроведе", рекао је Вучић.

Поручио је да "то тако не може" и да ће "неко у Европи коначно морати то да каже".

Вучић додаје да онда у том случају нема ни српских судија, ни тужилаца, ни многих других ствари.

"Тај одговор ћемо морати да добијемо веома брзо, пошто наше стрпљење није безгранично 3.076 дана је без ЗСО и ми ћутимо и трпимо због мира. Време је да нам кажу има ли Бриселског споразума или не", рекао је Вучић.

Истиче да ако га има само за нас, а нема за другу страну, онда га, како каже, неће бити ни за нас.

Вучић је поручио да о последицама могућег непостојања Бриселског споразума и "враћању уназад неколико година" треба да размишљају они који имају утицај на Приштину.

Конференција за медије
Извор: Принтскрин

Сваки частан човек у земљи је забринут због Косова и Метохије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је сваки частан човек у земљи забринут због ситуације на Косову и Метохији.

Вучић је то казао упитан да прокоментарише што су Рада Трајковић и Ђорђе Вукадиновић премештање РОСУ снага на север Косова и Метохије прокоментарисали као нешто што је у реду.

"Сваки частан човек зна у како смо тешкој ситуацији, не од данас, не од јуче, не чак ни од 2008. године када је проглашена независност Косова, ни 2010. године када су изгубили пред Међународним судом правде захваљујући њиховом тупавом питању, а ни 2011. године када су поставили граничне прелазе на Јарињу и Брњаку", казао је.

Вучић је навео да постоје људи којима ниједно српско питање није важно, којима ничија судбина није важна, осим што би желели да себе угледају на власти.

"Ту им је препрека Вучић и то је то. Нећу ни имена да им изговарам и немам проблем са тим, сувише брига имам да бих могао чак и да им име изговарам и сувише ме мало интересују осим што ми се гаде људи који су против српске отаџбине и српског народа", казао је.

Председник је додао да му се гаде људи који ће да пронађу хиљаду разлога зашто увек да буду против Србије и увек ће у Србији да пронађу кривца иако у њој нема кривице.

"Презирем такве људе и најсрећнији сам што и они мене презиру, мислим да то најлепше и најбоље говори о мени", закључио је председник Србије.

Надам се да мера неће бити, али не дозвољавам понижење Србије

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас наду да Приштина неће да толико испровоцира Србију да уведе "економске мере", јер се он, истиче, ипак залаже за отворени регион и по сваку цену брани идеју економског повезивања.

Одговарајући на питања медија да прецизира које би то мере Србија могла да уведе Приштини, Вучић је рекао да се нада да до њих неће доћи, али да ипак не сме дозволити даље понижавање Србије.

"Што се мера тиче не најављујем их и нећу да их најављујем, зато што се надам да их нећемо примењивати. Ви знате колико се залажем за отвореност свих административних линија и граница у региону и по сваку цену браним ту идеју на сваком месту, јер сматрам да економије у региону морају да се повезују", рекао је Вучић.

Истакао је да је економија најважнија заједничка ствар за све у региону и најважнији заједнички именитељ за све.

"Али да пустите да вам неко земљу понижава, то не можете", поручио је Вучић.

Каже да Србија "мере" од стране Приштине већ доживљава и упитао како да вакцине из централне Србије буду послате у Косовску Митровицу уколико их на административном прелазу не пуштају са таблицама Рашке, Крагујевца или Београда.

Међутим, Вучић поручује да ће се Србија и овога пута снаћи да помогне свом народу, као што се сналазила када је Приштина увела таксе од 100 одсто.

"Проналазили смо путеве којима смо робу довозили нашем народу и све друго, проналазили смо тада, проналазићемо и сада, јер је наше да помажемо нашем народу", закључио је Вучић.

Вучић
Извор: Принтскрин

Упозоравао сам Лајчака још на Бледу

Председник Србије Александар Вучић казао је да је специјалном представнику Европске Уније за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку још на Бледу говорио о томе да нас чекају многе опасности, али то нико не слуша јер на оно што лично не погађа људе, људи мање пажње обраћају.

"Већ тада сам најавио разне опасности" , рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је Лајчак знао за јутрошњу акцију Росу на северу Косова и Метохије.

"Вечерас вам говорим да ово о чему говоримо је мање опасна ствар од других опасних ствари које су планирали, али једанпут мора да се заустави и да се каже нећете нас тактиком освојеног тла натерати да то прихватимо", казао је.

Како је навео, они ураде нешто противправно, па кажемо идемо на компромис, пола њима, пола нама.

"Лепо сте то смисли. Јел сте то сами смислили или вам је неко помогао. Ми у таквим разговорима и преговорима да учествујемо нећемо", казао је председник Србије.

Вучић је поручио и да силу неће моћи да проводе.

Напредак - са логора на пребијање

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је вечерас и изјаве које се тичу освајања власти на улицама.

Упитан како гледа на изјаве које долазе "од рецимо једног од уредника медија који је под контролом Драгана Ђиласа, Слободана Георгиева, па и редитеља Горана Марковића који позивају на насиље и освајање власти на улицама", Вучић је одговорио да га не интересују ни један ни други.

"Не интересују ме ни један ни други, могу да кажем да смо срећни што су са отварања логора за политичке неистомишљенике прешли на наше пребијање, тако да је то велики напредак у њиховим ставовима. Ни реч више", рекао је Вучић.

Извор: Пинк

Остале вести