Много сам научио од Меркел, велика сила показала поштовање

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је много научио од немачке канцеларке Ангеле Меркел и да је поносан на њену посету Србији, пошто су она као велики лидер и Немачка као велика сила показали велико поштовање према Србији.

Извор: Александар Вучић

Вучић је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише посету Ангеле Меркел, рекао да по том питању има посебне емоције, као и да је Меркелова покренула Берлински процес који је био другачији и прагматичнији приступ у региону.

"Много сам научио од ње и током разговора сам научио и разумео другачије и више него што сам могао до јуче. И да будем искрен, било ми је жао јутрос када је одлазила, јер не знам када ћемо је поново угостити. Поносан сам због онога што је јуче говорила и због односа и међусобног поштовања велике Немачке према малој Србији", навео је Вучић.

Председник каже да Немачка има 14 пута више становника од Србије, као и да је БДП те земље 3,8 билиона евра, док ће Србија ове године имати БДП од око 52 милијарде евра.

"Таква сила да покаже поштовање према малој земљи и велики лидер каква је Ангела Меркел, срећан сам и поносан као и сви грађани Србије. То је само велики подстрек за Србију да наставимо да радимо вредно, пожртвовано и вредно, и да будемо још успешнији.

Можемо само да молимо људе да се вакцинишу

Председник Александар Вучић изјавио је данас да не зна када ће бити уведене ковид пропуснице и које ће све мере бити донете, као и да њему једино остаје да моли људе да се вакцинишу.

"Не знам какве ћемо мере да доносимо, зато што морамо да живимо. Људи су сити свега, али није важно ни то шта људи мисле, јер није посао државе да се додворава људима када је у питању болест и здравље људи већ да обезбеди да се најбезболније прође кроз пандемију и да обезбеди лечење. Важно је и како ћемо да сачувамо економију, јер све морамо да платимо, а из чега ако нам не ради ништа", рекао је Вучић на питање да ли ће и када бити уведене ковид пропуснице.

Председник је истакао да не може да верује да људи неће да се вакцинишу јер верују у "приче из 16. века" како ће са вакцином добити чип и како ће им се лепити магнети на том месту.

"Дајте будите одговорни, ако нисте према себи, будите према најслабијима, најстаријима да њима сачувамо животе", поручио је Вучић.

Kаже да држава има најбоље лекове који постоје у свету за лечење од ковида, као и вакцине, и запитао шта држава још треба да уради за грађане да би сачували своје здравље.

Председник је нагласио да је одлазак сваког човека због короне огроман губитак за нашу земљу и да грађани морају да разумеју да ниједан људски живот не можемо да надокнадимо, као и да смо изгубили због короне пуно добрих људи.

Вучић је напоменуо да не може да нам ради економија и да се исплаћују исте или веће плате грађанима ако нам ништа не ради због короне и да још није чуо да је неко у јавном сектору тражио да добије мању плату пошто држава има мање приходе.

"Сви желимо да имамо већа или иста примања, али нико не разуме са каквим се проблемима суочавамо", казао је Вучић и још једном поручио грађанима да се вакцинишу.

Остале вести