Власници фабрике су Србија, Кина и Емирати

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су власници фабрике за производњу вакцине, која ће бити изграђена у Земуну, Уједињени Арапски Емирати, Кина, а то је, казао је, већ најављено приликом потписивања трипартитног меморандума.

Извор: TВ Пинк

Извор: ТВ Пинк

Вучић је то рекао у одговору на питање новинара ко је прави власник фабрике за чију изградњу је данас положен камен темељац.

"Сви смо по 33,3 власници и ми и Кинези и УАЕ", рекао је Вучић.

Када се, истакао је, ради о одговорности, држава је улагала у борбу против корона вируса и додао да нема ко није чуо шта је све Србија урадила.

"Подсетићу вас на период од пре годину и два месеца када смо имали замало рушење државе, јер смо најавили локдаун. Дошли су људи, провалили у Скупштину, гађали каменицама и тада се причало да водимо погрешну политику и како малтретирамо људе.

"Сви су то говорили, јер је људима досадило да седе у кући, пре свега младима који желе да живе другачије", рекао је он.

Он је наглaсио да сада Eмирати и Кинези имају више капацитета од нас, јер су увели вакцинацију деце, која углавном уносе заразу у куће.

"Која ће вакцина да вас заштити када сте у контакту са децом. Ми смо набавили више вакцина него ЕУ, обезбедили нове болнице најмодерније опремљене, изградили велики КЦ у Нишу", казао је председник и истакао:

"Повећали смо у три наврата плате и давали једнократну помоћ здравственим радницима. Снабдели смо српске лекаре најбољим оделима и лековима. Све што је од лекова новије и боље стизало у свету куповали смо и давали нашим лекарима. Шта још да радимо, да уведемо полицијски час па да нам кажу да се плашимо".

Како је рекао, стручни део ће предложити мере, али мора да се води и економија.

"Решење је пре свега у вакцинацији. Цитираћу Дензела Вашингтона који је рекао да никада неће да вас кртитикују бољи од вас већ увек они који не раде или раде мање од вас да би показали да су успешнији", рекао је Вучић.

Он је истакао да је поносан на резултате у тој борби, али да не може да слуша, како је рекао "те будале" које причају свашта о вакцинама.

Вучић: Све вакцине су добре, ја ћу и трећу кинеску

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су све вакцине против корона вируса одличне, као и да није чуо препоруку да се за трећу дозу препоручује РНК вакцина и истакао да ће он и као трећу дозу примити Синофарм вакцину.

Одговарајући на новинарска питања, након полагања камена темељца за изградњу фабрике за производњу Синофарм вакцина, председник је рекао да не жели да улази у полемику и да свако има права на свој избор и да каже шта год хоће и мисли о томе која је вакцина боља.

Према његовим речима, на почетку вакцинације у Србији и када је 90 одсто вакцинисаних било вакцинисано кинеском вакцином, говорило се да су у болницама људи вакцинисани том вакцином.

"Постоје људи којима ниједна вакцина није спасила живот, а данас имате, пошто вакцинишемо све више са Фајзеровом вакцином, све већи број људи који су примили ту вакцину, али увек десетоструко мање него оних који нису примили никакву. И ти који су у болници или који су заражени имају 10 или 20 пута већу шансу да преживе него невакцинисани", рекао је Вучић.

Због тога, каже он, не пада му на памет да улази у полемику која је вакцина боља, а која није.

"Могао бих да вам кажем шта сам чуо од људи који то знају много боље него ви или ја и чије мишљење поштујем, али ми не пада на памет, јер поштујем и АстраЗенеку и руску вакцину и кинеску и за све мислим да су одличне. Ускоро стиже и Модерна тако да ћете имати шведски сто да изаберите шта желите, али не ускраћујте мени право да узмем шта желим", рекао је Вучић.

Устав не дозвољава увођење обавезне вакцинације

Председник Александар Вучић изјавио је данас да не може лако да се уведе обавезна вакцинација грађана због Устава наше земље, али да би то лично подржао.

"Али, не могу да се односим према нечему према својим жељама или оном што мислим, јер не могу да разумем толику неодговорност - да не одете да се вакцинишете. Нисам чуо још ниједан озбиљан аргумент, а наслушао сам се таквих глупости да ме срамота да о томе говорим", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара како коментарише то што и даље велики број грађана не размишља о вакцинацији.

Додао је да му дође да се, како каже, "крсти и левом и десном руком" када све то чује.

За њега су, казао је, све то теорије завере, неко лудило и "треће око".

"Мој став је недвосмислен и нећу никоме да се додворавам, па ни онима који су неодоговорни, али морам да поштујем Устав, али морам и да учиним све што могу за људе без обзира на све њихове ставове који не приличе одраслим људима, јер морамо да поштујемо њихов једнакоправни статус", казао је Вучић.

Наводи да је Кризни штаб тај који ће да размишља о мерама, али да их је увек молио да воде рачуна и о нашој економији, пошто морамо да имамо одржив раст, а да не повећамо стопу јавног дуга преко 60 одсто БДП - а.

"Имамо и руску вакцину коју радимо на Торлаку и 275.000 прве компоненте и исто толико друге компоненте већ је произведено. Овде ћемо ускоро да кренемо са пуњењем Синофармове вакцине и за годину нешто дана са комплетном производњом. Тиме ћемо и научно - технолошке капацитете да увећавамо. Доћи ће до промене структуре и садржаја вакцине, јер ће наука да напредује, па ћемо моћи да идемо у корак са целим светом", нагласио је председник.

Вучић је поручио да до тада моли људе да буду опрезнији и да се вакцинишу.

На питање има ли светла на крају тунела, будући да су корона бројке све горе и од чега то зависи, Вучић је одговорио: "Зависи од нас".

"Када смо молили људе да се вакцинишу, дошли смо до 48 одсто вакцинисаних релативно брзо, а онда нам је требало три месеца да дођемо до 51 одсто. Сами смо криви и сами смо одговорни", констатовао је Вучић.

Како каже, лакше је увек "продавати маглу" и критиковати, него урадити нешто, додајући да 20 одсто људи мисли да је ковид измишљена болест.

Остале вести