Најбоље време за Крагујевац и Шумадију тек долази

Председник Александар Вучић у посети фабрике Сименс
Најновије
Извор: СНС

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Сименс одлучан да Крагујевац постане у будућности железнички центар за производњу шинских возила у Европи.

Извор: Александар Вучић

"Данас сам посебно поносан, јер када сам био пре две или три године овде скоро ништа од овога нисам могао да видим. Делује ми и сада мало нестварно, како одједном ми да производимо трамваје и возове, како за тако кратко време", рекао је Вучић.

Председник Александар Вучић у посети фабрике Сименс
Извор: СНС

Вучић је, заједно са директором Сименса у Србији Удом Ајхлингером, разгледао трамвај који је у Крагујевцу направљен за Минхен.
Додао је да је првих 10 трамваја произведених у Крагујевцу већ отишло у Бремен, да се праве трамваји и за Нирнберг и Копенхаген.

Председник Александар Вучић у посети фабрици Сименс
Извор: СНС

"Слушајући наше Србе, уверио сам се колико снаге и знања и памети имамо и колико смо добили нових технологија, али и колика озбиљност и одговорност је пренета на наше људе", рекао је Вучић.
Цитирао је Николу Теслу који је рекао да му није жао што су украли његову идеју већ што нису имали своје.

Председник је додао да му је исто тако жао што ми сами нисмо умели такве фабрике да отворимо много раније.
Такође, нада се да ћемо ускоро у Београду и широм Србије моћи да видимо трамваје и возове произведене у Крагујевцу.

Председник Александар Вучић у посети фабрици Сименс
Извор: СНС

Председник је истакао да расте сарадња Србије и Немачке и да немачке компаније запошљавају више од 71.000 радника, као и да немачки инвеститори не напуштају Србију када истекне рок за субвенције.

Вучић је најавио да ће у Крагујевцу бити направљено 1,4 километара најсавременије пруге за тестирање у фабрици Сименса, која ће коштати више од 20 милиона евра.
Најавио је и да ће се у Крагујевцу налазити развојно - истраживачки центар Сименса.

"Урадићемо и нову железничку везу за повезивање фабрике Сименса и Мајнд парка: Собовица - Лужнице - Мајнд парк - Баточина, у дужини од 16 километара, што је додатних 18 милиона евра", навео је Вучић.
Додао је да је у Сименсу запослено више од 900 људи, углавном из Шумадијског и Подунавског округа.


"Када виде људи у Минхену ове трамваје знаће да су направљени у Крагујевцу. Хвала Сименсу што верује у Србију. Пуно ћемо моћи заједно да постигнемо у будућности. Честитам свим нашим радницима", поручио је председник.

У Скопљу мењамо име мини Шенген, брзе траке за људе из региона

Вучић је најавио да ће на регионалном економском форуму у Скопљу 28. и 29. јула бити промењено име иницијативе "мини Шенген", бити потписана три споразума, као и да ће на граничним прелазима бити направљене "брзе траке" за бржи пролаз људи из региона, као што постоје посебне траке за људе из ЕУ на улазу у европске земље.

"Радили смо на три документа и верујем да ћемо их потписати у Скопљу, то су важна документа о трговини, радним дозволама и у међусобној подршци у случају пожара, поплава и других катастрофа, што је у интересу наших народа", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се на економском форуму састати са премијерима Северне Македоније и Албаније и верује да ће много тога урадити за економски напредак целог реигона и наше земље.

"Трудићемо се и још ствари да договоримо за оне који припадају земљама малог Шенгена, којем ће дати име јер немамо везе са Шенгеном. Показаћемо да можемо да идемо још даље. Ако имамо шест или осам трака за људе који долазе из ЕУ, имаћемо специјалне траке за људе из региона или ове три земље да могу брже да пролазе, да људи виде корист - да могу брже да пролазе него они који долазе из ЕУ", навео је Вучић.

Напоменуо је да и ми чекамо дуже када улазимо, на пример, у Мађарску и Хрватску.

"Где се договоримо направићемо брзе траке, урадити фитосанитарну инспекцију 24/7 да наши привредници могу да раде брже и да могу да остваре већу зараду и профит", додао је Вучић.

Ако неко призна Приштину, и ми крећемо у кампању

Вучић је поручио је да ће, уколико било која земља донесе одлуку о признању тзв. независности Косова, Београд кренути у кампању за повлачење признања.

На питање како ће Србија реаговати, ако Приштина крене у кампању за признавање, коју је најавио турски председник, а у светлу споразума из Вашингтона, Вучић је одговорио: "То вам траје до септембра месеца. Ако било ко донесе одлуку о признању независности Косова, истог тренутка ми крећемо у кампању повлачења признања".

Вучић је додао да поштује турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, да желимо најбоље односе са Турском, али да имамо своју земљу, своје интересе и да ћемо се у скалду са тим интересима и понашати.

Остале вести