Вучић обишао винарију "Ластар" у Секуричу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас винарију "Ластар" у селу Секурич, у општини Рековац.

Вучић је том приликом рекао да ће винари моћи да извозе велике количине вина, ако са Kином будемо направили споразум о слободној о трговини, као и да се ради на томе.

Председник је обишао просторе где се прави, складишти и проба вино и рекао да је пио Ластар вина, али да до сада није био у "Ластар" винарији.

"Поносан сам на то што овакве винарије имамо у Србији, да људи оволико новца улажу и да се боре за своју породицу и бољитак, да оставе нешто што ће да остане не само Рековцу, већ и целој Србији. Надам се да ће наследници умети да раде и зарађују још више од својих родитеља", рекао је Вучић.

Честитао је власницима винарије и захвалио на томе што раде, те истакао да су Ластар вина одлична.

"Хвала вам за ове величанствене винограде и за то што користите државне субвенције јер ми смо их због тога и направили. Хоћемо да људи потроше новац и да могу да улажу у своју земљу, у свој посао, да верују у себе и своју снагу", рекао је Вучић и додао:

"Све што имате и што можете да искористите и у будућности, молим вас да то урадите".

Председник Србије је казао да је на држави да додатно поправи инфраструктуру посебно да би људи из другог дела, пре свега од Западне Мораве, могли лакше да долазе.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obisao vinariju "Lastar" u Sekuricu
Извор: Танјуг

"Да направимо путеве и од Чачка до Трстеника, а наравно и из Kрагујевца, Ћуприје, Параћина, свих околних општина", додао је Вучић.

Власник винарије "Ластар" Раде Милић захвалио је председнику Вучићу на посети.

"Надамо се да смо поставили добре темеље за све оне који долазе после нас и да ће наставити нашим путем и пронети славу српског винарства", рекао је он.

Винарија "Ластар" има 30 хектара засада, рекао је за Тањуг директор продаје у тој винарији Горан Митровић.

Навео је да се ту производе разне сорте вина - Шардоне, Пино ноар, Тамњаника, Мерло, Kаберне фран, Рајнски ризлинг и Виоње.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obisao vinariju "Lastar" u Sekuricu
Извор: Танјуг

Kако је рекао, капацитет винарије је 250.000 литара, а на годишњем нивоу ту се у просеку произведе око 100.000 до 120.000 боца вина.

Осим младих засада, за чије су подизање коришћени лозни калемови произведени у Француској, винарија "Ластар" поседује и старе винограде подигнуте још 1976-е године.

Винарија за циљ има производњу висококвалитетног вина, а за најбоље резултате власници примењују редукцију и строгу контролу приноса како кроз квантитет, тако и кроз квалитет.

Kако би се спречило уништавање приноса, у винограду је инсталирана метеоролошка станица помоћу које се детаљно прате параметри временских услова и могућности појаве болести и штеточина винове лозе.

Остале вести