Од Европске уније више од 11 милиона евра подршке за мигранте

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је, након данашњег потписивања Уговора о подршци ЕУ у управљању миграцијама - друга фаза за унапређење прихватних капацитета, услуга заштите и приступа образовању, да ће Србија добити више од 11 милиона евра за подршку капацитетима за мигранте и њихово образовање.

Извор: TВ Пинк

Вучић је истакао у Председништву Србије да су то значајна средства и ЕУ и европским пореским обвезницима, што су тај новац доделили Србији.

Председник је то рекао након састанка са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон и потписивања уговора на који су свој потпис ставили министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици и представница Међународне организације за миграције (ИОМ) у Србији Лидија Марковић.

Вучић је рекао да је са европском комесарком разговарао о читавом спектру важних питања.

На територији Србије спречено је 38.226 незаконитих прелазака државне границе, од чега 17.205 на улазу, 21.021 на излазу, што је раст од 89 одсто у односу на 2019. годину, рекао је Вучић.

"Дакле постали смо ефикаснији и са неупоредиво бољим резултатима", рекао је Вучић.

Како је рекао, највише нелегалних улазака је спречено са територије Северне Македоније, а велики притисак ове године смо имали и са територије Бугарске.

Каже да је са европском комесарком разговарао и о сарадњи Србије са Фронтексом и о даљем спречавању нелeгалних улазака у Србију, али и како да се даље помогне тим људима и да се покаже додатни степен солидарности.

"Србија је све мигранте које смо имали у нашим прихватним центрима вакцинисала, не само због чињенице да је то важно за њих већ и за нас и за све људе који са њима долазе у контакт. Захвалан сам нашим здравственим властима које су то омогућиле", навео је Вучић.

Председник је рекао да су разговарали и о другим важним питањима које су у домену широког ресора који покрива комесарка Јохансон, о владавини права, борби против организованог криминала и корупције и о европском путу Србије.

Каже да када бројеви показују да нема довољно пресуда у области организованог криминала, какав год да имамо утисак, јасно да нисмо довољно добро обавили свој посао.

"Зато ћемо морати да унапредимо тај посао и урадимо још много тога", нагласио је Вучић и додао да је обавестио европску комесарку о великим акцијама које су спроведене у Србији, што је донело већу безбедност за све људе у Србији, али и у региону.

Вучић је додао да од фебруара немамо чак ни покушај мафијашког убиства и да је о томе обавестио европску комесарку.

"Имамо још пуно да урадимо против организованих криминалних група, против нарко саобраћаја и трафикинга и дилера дроге, али и у области борбе против корупције, где ни партија ни књижица не сме било кога да штити, већ да наставимо борбу против оних који су изиграли народно поверење и своју позицију и користили за лично богаћење и за друге противправне радње. Указао сам на нашу пуну посвећеност и доставио последњи извештај шта је Србија урадила у претходних пет месеци", казао је Вучић.

Председник Србије рекао је да је комесарки Јохансон пренео да је Србија спремна да разговара о свим обавезама у смислу спречавања илегалних миграната, али да то решавамо у складу, не само са писаним законима, већ и у складу са цивилизованим понашањем и солидарношћу према онима који траже бољи живот.

"Ми морамо да помогнемо тим људима и да их третирамо као људе, као што третирамо све наше људе и да бринемо о њима и да не наседамо на лажи и теорије завере и разних глупости којих сам се наслушао у нашој земљи", истакао је Вучић.

Он је навео да у Србији нема велики број избеглица тренутно, и да са њима немамо никакав проблем. У азилима и прихватним центрима на данашњи дан има укупно 3 977 лица из Сирије, Пакистана, Авганистана, Ирака, Бангладеша... што је троструко мање него што смо имали у појединим тренуцима.

Треба да покажемо гостољубиво лице Србије, поручио је Вучић и најавио да ће Јохансон сутра са министром Вулином имати додатне разговоре о обуци Фронтекс јединице на граници са Бугарском.

Захвалио је поново што је Јохансон и у јеку пандемије дошла у Београд, наводећи да ће Србија наставити да ради свој посао без обзира на кластере.

Радимо због себе, награда кад стигне

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је комесарку Европске уније за унутрашње послове и миграције Илву Јохансон упознао о томе колико је напорног рада Србија уложила у протеклих пет, шест месеци како би се отворили нови кластери и да би истовремно могла да покаже колико тога је урађено у области владавине права.

"Мислим да сви то примећују, а да ли и када ће он бити награђен није на нама. Наш посао је да то радимо због себе и да видимо шта можемо да урадимо за нашу земљу. Кластере отварамо због своје земље", истакао је Вучић после састанка са комесарком и додао је да јој је доставио и посебан извештај о томе шта је урађено.

Он је рекао и да је комесарку Јохансон замолио, имајући у виду њен углед и утицај, да допринесе још једном важном питању за Србију, а то је убрзање послова на градњи брзе пруге Београд-Ниш-Прешево-Табановце до Северне Македоније, јер би то, каже, био најзначајнији и највидљивији пројекат који Србија ради заједно са ЕУ и који би остао за наредних 50 година.

Вучић је указао да би та пруга у великој мери допринела развоју тог дела Србије, а повећали би се и услови за инвестирање, док би Ниш постао центар југоисточне Европе и саобраћајно чвориште.

Он је навео да припреме и разговори са делегацијом ЕК у Београду иду добро, али да се његова додатна молба односи на то како би се радило брже и избегле бирократске препреке.

Најавио је да се ускоро очекују и радови на путу Ниш - Плочник, у оквиру пута Београд-Ниш-Драч и да је за нас и тај пројекат важан, јер та саобраћајница иде кроз топлички регион који је један од два најсиромашнија у Србији.

Напомиње да би те саобраћајнице биле значајне, не само за бољи животи људи, већ и за раст европске популарности.

Вучић је захвалио, како је рекао, европским пријатељима што ћемо добити од ЕУ 44 милиона евра поклона за тај део пута, као и да ће за брзу пругу грантови бити између 35 и 50 посто, што је, како каже, огроман новац.

Уз захвалност комесарки Јохансон, Вучић је упутио позив да што чешће посећује Србију.

Остале вести