Ако је Марковић крив неће га нико штитити

Најновије
Извор: Танјуг

Ако је Драган Марковић за било шта крив, он ће да одговара и нико га неће штитити, ни ја ни било ко други, поручио је данас у Јагодини председник Србије Александар Вучић.

Извор: Пинк

Вучић је, одговарајући на питање да ли су институције завршиле истрагу у случају Драган Марковић Палма, као и да ли је ово данашње заједничко појављивање политички прихватљиво, односно порука истражним органима који воде истрагу, нагласио да се он држи стриктно правних норми.

"Дошао сам овде на отварање фабрике. Немојте полазити од тога да је он крив, јер га је неко оптужио који је нас оптужио да уместо кокошака држимо дрогу, а када смо пронашли кокошке није било - извините", подвукао је он.

Вучић је нагласио да Марковића, ако је било шта противзаконито учинио, неће штитити "ни име, ни презиме, ни партијска функција".

"У томе је разлика оних који данас управљају земљом и оних који су то чинили пре", рекао је он.

У Брисел долазе да праве шоу и прете пре утакмице

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да разговори у Бриселу неће бити лаки, али да је важно да се разговара, а представницима Приштине поново поручио да, уколико мисле да долазе по оно о чему говоре - не морају ни да путују у Брисел.

Вучић је пренео да већ у понедељак путује у Брисел, где ће већ истог дана увече имати поједине састанке и радну вечеру, док у уторак следи дијалог.

"Увек сам се дивио онима који, у спортском смислу, пре почетка утакмице прете како ће неког да разбију, а само је питање колико ће друга страна да прими голова. Али, када утакмица почне, обично се ствари другачије одвијају", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Зато га, каже, не интересује шта унапред причају представници Приштине.

"Што се мене тиче, могу сасвим озбиљно да поручим, ако мислите да долазите по ствари о којима говорите, не морате ни да путујете. Али, мислим да је дијалог важан, да је важно да покажемо поштовање према ЕУ, али и због нас је важно да разговарамо да бисмо спуштали тензије и обезбедили сигурност за наш народ на KиМ", рекао је Вучић.

Што се тиче мешања Приштине у то који ће пут Србија да изабере, а поводом изјаве Вјосе Османи да је време да "Србија одлучи шта жели", Вучић је рекао да није њихово да о томе одлучују.

"Они одавно, бар јавно кажу да не желе да буду грађани Србије, па их молим да то не чине, јер ми ни већим силама не дозвољавамо да нам се уплићу у наше односе, а камоли лицима која то ничим нису заслужила", рекао је Вучић.

Он је поручио да се Србија налази на ЕУ путу и то много испред на том путу од оних који би да јој држе лекције.

"Србија је независна и суверена земља и штитићемо интересе својих грађана. А, да ће бити једноставно у Бриселу, неће никоме. Они долазе да направе шоу, ми да будемо озбиљни и одговорни и посвећени дијалогу. А, резултат пише на крају утакмице, а не пре почетка. То пре почетка сам хиљаду пута гледао", рекао је Вучић.

Биће задовољена правда у случају Пантића и Ћурувије

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да ће држава успети да заврши процес истраге убиства новинара Милана Пантића у Јагодини и Славка Ћурувије.

Вучић је, упитан за тврдње председника истражне комисије за случај убиства Милана Пантића да неко кочи процес, подсетио да се ради о новинару који је убијен у време ДОС-овског режима.

"Ми смо дали све од себе и лично сам се ангажовао. Наложио сам Верану Матићу да се позабави тиме, као и Kомисија и позвао све друге да помогну надлежним државним органима у проналажењу починилаца најтежег кривичног дела", објаснио је он.

Вучић је изразио уверење да је дошло до одређених помака и да ће случај бити решен, али додао и да није он тај који треба да суди и доноси одлуку да ли има довољно доказа или не, већ надлежно тужилаштво.

"Упркос чињеници да је могуће спроводити истрагу после толико времена, пошто они који нас данас критикују нису ништа урадили за својих 11 година власти и скривали чињеницу да је убијен частан човек, уверен сам да ће случај бити решен. Kао што нису успели да казне убице Славка Ћурувије. Уверен сам да ћемо успети да завршимо оба процеса и да правда буде задовољена, ако је то могуће после толико времена", закључио је он.

Немају политику па у свему траже нешто негативно

Пројекат "Јадар", односно експлоатација литијума, озбиљан је пројекат и грађани Србије морају да знају шта је истина и шта су добре и шта су лоше стране, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић додајући да компанија "Рио Тинто" нема никакав посао у Португалу, али да то суштински и не интересује опозицију у Србији која пројекат критикује.

Вучић је то рекао у Јагодини након отварања немачке фабрике "Фишер аутомотив системс", а одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаве појединих опозиционих странака у којима се каже да је "Рио Тинто" у Португалу направио хаос, а и не подржавају најављени референдум по том питању, јер тврде да би Вучић извршио притисак да се та одлука донесе.

"Ја сам и Супермен и Бетмен у исто време", казао је председник иронично и додао да када неко нема политику, он је замени тражењем у свему нечега што је негативно и инсистирањем на томе да ће неке страшне и ужасне ствари да се догоде.

Kако каже, што мање знања имају то је више инсинуација, неистина и лажи.

"Наравно да у Португалу немају никакве операције и посла, али то и није важно, не интересује то њих, не интересује их ни напредак Србије, никада их није ни занимао, не интересује их ни чињеница да неке од еколошких организација плаћају агенцији из Аустрије да се буне против хидроцентрала, а имају 4.500 у Аустрији, док у Србији има свега 100 хидроцентрала", казао је Вучић.

Иронично наводи да се ти представници опозиције буне и што птице убијамо када имамо ветропаркове.

"Не могу хидроцентрале, ветропаркови, литијум, па шта у ствари хоћете? Хоћете да немамо струју, да не искористимо оно што нам је највећа компаративна предност у односу на све друге, да не замолимо наше немачке пријатеље да доведу произвођаче електро аутомобила и да подигнемо БДП Србије за 10 одсто, да сви људи у Србији буду богатији?", наводи председник.

Вучић додаје да би пројекат "Јадар" допринео Јадру, Лозници, Рађевини да ту живи још 30.000 становника више и да живе 10 пута боље и да буду три пута богатији.

Оцењује да су разлог опструкције политичких интереса и да су данас њихови политички протагонисти углавном тајкуни чији су економски интереси угрожени, јер не могу више да пљачкају или они чији су лични интереси из неког разлога угрожени.

"А ти лични интереси су каже и када га питате (алудирајући на Владимира Вулетића) јеси ли дирао малолетне дечаке, а он каже не, не, боли ме колено, а сутра ме боли бешика, а прекосутра имам рану на задњем рамену и све такви типови, од првог до последњег. А онда пронађете нешто у нечему што видите да је модерно, као у Загребу су победили неки за екологију, па ће тако и у Београду", додаје председник.

Kада је реч о томе што су против референдума, Вучић каже да вређају интелигенцију грађана, јер сматрају да људи нису у стању да доносе сами одлуке.

Поручио је опозицији да би опет изгубили убедљиво и то не би било 51 наспрам 49, него 75 наспрам 25, до 80 наспрам 20.

"Али, шта да радите, тим горе по демократију, јер су они много паметнији од народа, па ће они уместо народа да доносе одлуке", навео је Вучић.

Нема поверења у региону ако стигматизујете цео народ

Ако неко мисли да је могуће говорити о поверењу, а стигматизовати цео народ, заборављајући на чињенице и упркос чињеницама, онда ту решења нема, поручио је председник Александар Вучић поводом различитих реаговања у региону и подизања тензија после потврђивања пресуде Ратку Младићу и седнице СБ УН.

Он је оценио и да неки све то користе не да би говорили о прошлости, већ о будућности у којој треба да буде заустављена Србија.

"За нас је важно да извучемо поуке из прошлости и шта смо лоше радили, али не треба да газимо по српским жртвама", указао је Вучић.

Он је објаснио да ћемо поштовањем према сопственим жртвама имати право да о њима говоримо, али показати поштовање и за друге жртве.

Одговарајући на питање новинара о томе зашто су ове теме наишле на различита тумачења у Београду, Сарајеву и Бањалуци и зашто се користе за подизање тензија, Вучић је рекао да је за Србију будућност то колико има фабрика и колико ће радом да мења своју будућност, а не да се бави тиме колико ће некога да мрзи.

"Наше је да се радујемо свакој фабрици, сваком новом запосленом. То је наша победа, када Фишер отвори фабрику типлова, нове фабрике у Ћуприји, Свилајнцу, Рековцу. Само тако идемо напред", поручио је Вучић.

Он се осврнуо на то са коликом мржњом је говорио један учесник из региона на седници СБ УН, а говорио о нашем народу, о људима који живе и у његовој земљи, питајући се шта очекивати од таквих људи.

"Нису то ни босански ни хрватски Срби, већ Срби. Овде никада не кажемо српски Бошњаци или Хрвати. Само Срби немају право да буду Срби", указао је Вучић.

Поручио је да смо се борили на СБ УН и да ћемо се борити и у Бриселу, а да је стална фаза да не размишљамо о сукобима, да одговоримо када треба, али да размишљамо како да идемо напред и да отварамо фабрике.

Kритика показује да је говор био бољи него што сам мислио

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му критике новинара Миливоја Михајловића да је његово обраћање на седници СБ УН био говор за унутрашњу политику показује да је у ствари његов наступ био бољи него што је могао сам да оцени.

"Ако је он био нервозан и насекирао се, то ми показује да је наступ био бољи него што сам ја могао да оценим", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у Јагодини и додао да није пратио шта је говорио помоћник директора РТС-а.

Приметио је да обично када са државне телевизије новинари оду у тајкунске медије они су и најжешћи критичари, као и да то на најбољи начин говори о слободи информисања у нашој земљи.

Kако каже, Оливера Kовачевић која је други, трећи човек те телевизије, као и Михајловић који је и формално други, трећи човек те телевизије, ништа друго не раде већ сипају мржњу против њега.

Истиче да би му се замерало да је ћутао да се није борио, а пошто се борио, онда му се замера да је то за унутрашњу употребу.

"Све што сам рекао унутра то сам рекао и пред чланицама СБ, пред свима и ништа ни пред ким не кријем. Све пред свима кажем зато што ја немам две политике, имам једну политику", каже председник.

Додаје да он нема политику као неки да оде у амбасаду и кажу ми ћемо Kосово признати само смените Вучића, већ имам исту политику према Kосову, према Републици Српској и према фабрикама и у земљи и у Јагодини и у свакој амбасади.

"Зато сам, шта год о мени говорили, веома поштован, понекад се чак и плаше шта ћу да кажем и како ћу да реагујем, јер је мој једини интерес Србија, да штитим и браним Србију", закључио је Вучић.

Остале вести