Велика помоћ Србије Републици Српској

.
Најновије
Извор: Informer

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија помоћи четири српске општине са проблемима у буџету, са 10 до 12 милиона евра - три у Републици Српској и једну у Федерацији.

Извор: Taнјуг

"Наша намера није да показујемо симболично присуство, већ суштински помогнемо Републици Српској и нашем народу. Милорад Додик је у више наврата тражио да помогнемо и донели смо одлуку, након разговора са људима из Kостајнице, Дубице, Невесиња, које припадају Републици Српској и Дрвару из Федерације, да помогнемо у обезбеђивању примарног суфицита у буџетима“, објаснио је Вучић у изјави новинарима након састанка у Kозарској Дубици.

Истако је да ће помоћ Србије бити заиста велика, и износиће 10 до 12 милиона евра.

"То је заиста огроман новац и видеће се огромна разлика. Нису веровали ни начелници да ћемо да дајемо толико. Део ћемо дати у готовини, а део у пројектима. Хоћемо да се види када Србија помаже, да људи буду задовољни. Наш циљ је да људи остану да живе на својим огњиштима“, поручио је Вучић.

Рекао је да је захвалан Републици Српској што челници без сујете и таштине разговарају и као добри домаћини траже ако је Србија у бољој позицији, пре свега око привлачења инвестиција, да помогне.

Вучић је рекао да мора да честита људима који у таквим условима обезбеде функционисање.

"Нама је лакше да креирамо вишак у буџету и остварујемо добре економске резултате“, казао је он.

Kо нема културу сећања, нема ни будућност

"За српски народ је веома важна култура сећања, јер ко је нема нема снагу ни у будућности", истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, након састанка са председницима четири српске општине - три у Рeпублици Српској и једној у Федерацији, рекао да мора да се уради велики меморијални комплекс на подручју Доње Градине како би сваки Србин ма где живео знао да мора да посети место Јасеновачких жртава.

"Уложићемо огроман новaц, Србија и Република Српска. За нас је то веома важно јер културу сећања ко нема нема снагу ни у будућности“, нагласио је он.

Он је нагласио да се српски народ данас суочава са три кључна проблема - да морамо бити део Европе и света упркос неправдама, да међународни поредак никад мање није постојао и да никада мање нису постојали морални принципи у међународној политици.

"Можете само да се насмејете када они, који су били за разбијање Југославије, сада говоре о принципу непромењивости граница, и с тим у вези чујете хрватског министра спољних послова", истакао је Вучић.

Поручио је да све то говори о томе да ћемо морати "једни друге да снажимо, окренемо се себи и својим економијама, и да добро знамо шта се збива око нас, верујемо себи и сопственој снази".

Остале вести