У првом кварталу раст 1,2 до 1,4 одсто, у 2021. години и до 7 одсто

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да очекује да Србија у првом кварталу има раст БДП-а између 1,2 до 1,4 одсто, по чему ће једино Француска у еврозони бити испред Србије са растом од 1,5 одсто, али уз много нижу базу од прошле године у истом периоду.

Извор: РТВ Пинк

"Ми данас верујемо да можемо да идемо не само на плус шест већ и плус седам одсто у 2021. години. Сваки проценат раста значи и веће плате и пензије и да је Србија богатија и успешнија", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је грађевинарство у првом квaрталу у Србији скочило чак 20,5 одсто и поручио да тај сектор треба да буде наша главна снага током пандемије.

Додао је да је и индустријска производња била одлична.

"Верујемо да можемо да имамо плус 11 одсто раст БДП-a у другом кварталу", додао је Вучић.

Верујте ми, неће се играти ватром

Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да српска војска није слабија ни од једне војске у окружењу, не рачунајући румунску и мађарску, и да убрзано снажи.

Вучић је, замољен да прокоментарише најаву министра одбране Хрватске да је та земља спремна да властима у Приштини помогне у намери да трансформише безбедносне снаге у војску, као и да ће повећати број својих војника при Kфору пет пута, подсетио да је хрватска војска до пре пет година била двоструко снажнија од српске, али да то данас није више случај.

"Хрватска има веома снажну војску. Албанци нa Kосову нису на том нивоу, али имају Бондстил и америчку војску иза себе. Нека они раде свој посао. Србија је суверена земља и радиће своје. С поносом могу данас рећи да српска војска није слабија ни од једне војске у окружењу, не рачунајући румунску и мађарску. Убрзано снажимо. Сви други нису снажнији од Србије”, поручио је он.

Вучић је нагласио да морамо да наставимо са темељним и озбиљним улагањима у нашу војску, јер је то једини гарант мира и што може превентивно да утиче на сваког ко би помислио на агресију на нашу земљу.

“Све је данас јасно ко је колико снажан, а снажан је онај ко има најачу економију, који најбрже расте, ко има будућност. Трендови су ту важни. Србија има одличну будућност, снажи своју војску, не да би некога нападала или да би заузимала туђе територије, или слала своје војнике без позива нечије владе", истакао је он.

Вучић је приметио да неки могу да крше резолуцију 1244 и све друге, али да неће да изговара теже речи јер су нам, како каже, потребни бољи односи са Хрватском и свима другима.

"Немојте да се секирате. Немојте чак ни за те претње како ће у јужној Митровици да праве велике базе, па ће не знам шта да ураде Србима. Није Србија слаба, ни близу колико је била 1999. или 2008. и 2009. године. Знају то они који воле да се играју ватром. Верујте ми на реч неће се играти", истакао је он.

Вучић је нагласио да је фокус Србије усресређен на економију, на развој, напредак, путеве, болнице, стадионе, позоришта, концертне дворане, пре свега фабрике, на већи БДП.

Јер када то све имате, како каже, имаћете, и снажнију војску и онда ће земља бити успешнија у сваком погледу и не морамо да бринемо.

"Не морам да кажем да имамо изванредне пријатељске односе са Мађарском и Румунијом, па немамо никаквог разлога за бригу. Верујте ми на реч", нагласио је он.

У вези најаве повећања броја хрватских војника у Kфору констатовао је да ће то повећање бити са два на десет војника.

Признање никако, за остало - нећемо добити бољи папир

Председник Александар Вучић изјавио је јутрос, поводом “нон пејпера” о решењу за KиМ, да Србија то не би могла да прихвати због признања Kосова, док за све остало, каже, никада нећемо добити бољи папир.

"А, при том зна се да ја нисам од оних који такве ствари говори, јер сам увек говорио да ћемо добити бољи папир", додао је.

Србија не може и не сме да прихвати признање Kосова, истакао је и додао да нам оно друго (из тог документа), никад неће ни понудити.

"Зато је то неко и ставио, да нам то никада не би било понуђено”, рекао је Вучић новинарима на Фрушкој гори.

Вакцинишите се, да можемо да радимо

Председник Александар Вучић поново је данас апеловао на грађане да се вакцинишу, како би сачували здравље и омогућили напредак економије.

“Молим људе да се вакцинишу. Имамо вакцине, молим вас ко бога, идите вакцинишите се, да бисмо могли да преживимо, да радимо, напредујемо", рекао је Вучић новинарима на Фрушкој гори.

Замолио је све да не одбијају вакцинацију због невероватних прича неодговорних људи.

"Не знате шта да кажете и урадите за оне који воде кампању против вакцинације. А, то да се иживљавамо на људима који данас 1. маја, хоће да шетају по природи, нити можемо, нити хоћемо, нити је реално”, рекао је Вучић.

Он је додао да се не може прекинути живот, јер људи желе да живе, али да је важно да од 8. маја угоститељи почну да раде, али да се сви придржавају мера, како би могли да зараде.

Истиче да упорно, све време истиче значај вакцинације, јер без тога, нећемо моћи да радимо и имаћемо за месец дана ново закључавање.

"То је суштина, ако то неко не разуме… Али, не могу све ствари да променим. То вам је као са овим нон пејперима, све сам стручњаке саслушао ових дана, а нико осим једног искусног дипломате у пензији, није ни прочитао. Ми унапред имамо став о свему, углавном негативан, а да ништа прочитали нисмо и да никад нећемо реалну ситуацију да кажемо", рекао је Вучић.

Остале вести