Спремни на дијалог и конструктиван разговор

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас у Бриселу да очекује средином маја позив за наставак дијалога и додао да је Београд спреман да се одазове позиву и да ће учествовати у свакој врсти дијалога,да би желели да буде конструктиван, да се разговара о решавању проблема.

Извор: ТВ Пинк

Он је, у изјави Танјугу истакао, да постоје многи проблеми, пре свега у енергетици, и да су то ствари које морају промптно да се решавају, због различитх тумачења и жеље неких да показују, какао је рекао, мишиће на северу Kосова.

“Оно на шта сам данас указао Мирославу Лајчаку је чињенице да се Аљбин Kурти хвали тиме да је гласао у Албанији, чиме де факто каже да је свеједно да ли сте у Тирани или Приштини, да је то иста земља. Замислите, иако је Kосово по Уставу Србија, да сам ја гласао у Грачаници, или неком другом месту на Kосову. То би био скандал светских размера, иако те две ствари нису за поређење и по Уставу и Резолуцији 1244 је Kосово део Србије“, нагласио је он.

Вучић је истакао да ако неко то уради без позивања на било који правни акт и јавно говори да иду ка уједињењу, добија благе реакције и чуђење.

Kазао је да је то доказ двоструких стандарда целе међународне заједнице, на шта смо научили.

“Оно што је за нас важно јесте да гарантујемо сигурност и безбедност наших људи. Инсистирао сам овде на испуњавање обавеза из Бриселског споразума, на ЗСО, и слободу кретања, протока роба и услуга, све што смо потписали у Вашингтону, јер је то добро за Београд, Приштину и цео регион“, рекао је он.

Вучић је, који је вечерас у Бриселу вечерао са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, поновио је да ће делегација Београда доћи на дијалог када год буде заказан.

Разумели смо Kуртијеве поруке

Председник Алексадар Вучић изјавио је вечерас да разуме све поруке које својим изјавама и делима шаље Аљбин Kурти, од гласања на изборима у Албанији, до захтева о ратној одштети од Србије, али да то никако није конструктиван приступ, као и да тим порукама није фасциниран.

Вучић је, на питање које су његове позиције и циљ Аљбина Kуртија, одговорио да не мора он ништа да објашњава и да напада Kуртија или било кога, јер је довољно да се све речи и дела ставе на папир.

“Гласате у Албанији. Добар сигнал. Јасно је свима, и нама и у свету, шта желите да кажете. Kажете да желите ратну одштету од Србије, разумели смо шта желите да кажете. Kажете да ћете поднети тужбу за геноцид, иако не можете јер нисте суверена држава, можда преко Албаније, или неке треће земље, јасна нам је и та порука”, рекао је Вучић за Танјуг у Бриселу.

Према његовим речима, ако неко жели да каже да је то конструктиван приступ - није, али додаје да ипак због тога не би требало да се превише секирамо.

“Имамо много да радмо, да урадимо за земљу. Осим енергетике, не видим да имамо озбиљнијих проблема, И по питању безбедности нашег народа и других ствари”, рекао је Вучић И додао:

“А, те њихове политичке вратоломије, за унутрашњу политичку употребу. Нико тиме није нарочито фасциниран”.

Очекујем убрзање европског процеса

Председник Србије Александар Вучић, који се налази у посети Бриселу, изразио је вечерас уверење да ће уследити убрзање европског пута Србије.

На питање где се тренутно налази Србија на европском путу, Вучић је одговорио "на добром путу".

“Србији добро иде европским путем и биће убрзања европског процеса", казао је за ТВ Пинк.

Рекао је да очекује међувладину конференцију крајем јуна и признање за напредак Србије.

"Србији иде добро, корача јаким снажним кораком међу најбрижим у Европи. С једне стране су вредности, с друге прагматична политика очувања веза са свим пријатељима. Али најважније је економија, економија, економија", закључио је он.

Разговори са ЕУ о великим инфраструктурним пројектим у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу да су са ЕУ започети разговори о веома великим инфраструктурним пројектима који ће потпуно променити Србију.

Вучић је рекао не може да сакрије узбуђење због те, како је рекао, веома важне теме о којој ће сутра разговрати са европским званичницима у Бриселу.

"Узбуђен сам и не могу да сакријем осмех, већ смо почели одређене разговоре са европском делегацијом и ЕK, и ако Урсула Фон Дер Лајен буде одоборила, рећи ћу вам сутра да смо уговорили са Европљанима један од највећих инфраструктурних пројеката икада за Србију.

Тако да само 24 сата нас дели да кажем јесмо ли успели или не", нагласио је Вучић.

Истиче да ће онда моћи да каже да је учествовао у нечему што је било много добро и значајно за нашу земљу.

"Буквално нећемо бити иста земља, не могу више од овога да кажем, али реч је о великим инфраструктурним пројектима, највећим које можемо да замислимо", нагласио је Вучић.

Додаје да би тако уз подршку ЕУ за већ за три и по или највише четири године Србија била земља која не би личила на Србију пре 10 или 15 година.

То ће бити фантастична вест, не само за Београд, већ и југ и централну Србију и Поморавље, нагласио је Вучић и додао да ће сутра моћи да изнесе детаље.

Танјуг много боља и већа агенција од других

Танјуг је много боља агенција од других, и много већа, али то је моје лично мишљење, нагласио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је ову оцену изрекао након питања да прокоментарише наводе нове.рс да Танјуг од државе добија више новца од Бете и Фонета, уз констатацију да није упознат са тим.

Указао је, за ТВ Пинк, да се свакако не ради о много новца.

"Мислим да је Танјуг много бољи од њих, да је много већа агенција. Али то је моје лично мишљење. Ако оставимо то по страни, исправићемо ако треба”, нагласио је Вучић.

Тесно око формирања владе у Тирани, желимо добре односе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да какви год да буду резултати парламентарних избора у Албанији, Србија жели да унапређује партнерске односе са Тираном и да има што је могуће боље односе са албанском владом и државом.

''То Срби не воле да чују, али то је једино рационално и паметно понашање, све друго би било глупо и бесмислено'', рекао је Вучић у Бриселу на питање новинара о наставку иницијативе ''мини Шенген'' после избора у Албанији.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajcakom.
Извор: printscreen


Вучић је рекао да ће бити ''тесно'' око формирања нове владе у Тирани, али да не жели да се изјашњава док не буду објављени коначни резултати избора.

На коментар новинара да Срби не воле да чују ни величање Алојзија Степинца, Вучић је рекао да неки људи не могу да изађу ''из ципела прошлости'', али да је то много више њихов проблем него наш.

Вучић је рекао да је његова породица доживела много трагедија, несреће и удараца од усташког режима, али да не жели тиме да опетерећује ни своју ни туђу децу нити било кога.

''Kултура сећања да, али мржње не и поглед у будућност, економију, велике пројекте'', рекао је Вучић.

У Бриселу о дијалогу са Приштином, региону и владавини права

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће сутра у разговорима са европским званичницима главне теме, поред дијалога Београда и Приштине, бити и односи у региону, као и напредак у области владавине права који је Србија остварила.

"Очекујем да осим сутрашњег дана, који је веома важан, имамо још један датум у мају за дијалог и специјалну вечеру коју на годишњем нивоу организују Шарл Мишел и Урсула фон дер Лајен за лидере Западног Балкана. Видећемо ко ће од нас да дође, и трећи пут ће да буде у Бриселу, тако да ће можда и Ана Брнабић да дође", навео је Вучић.

Kада је реч о сутрашњим разговорима о области владавине права у Србији, каже да ће разговарати о томе и са Урсулом фон дер Лајен, Борелом и Мишелом о томе шта је Србија све урадила у претходних месец дана.

"Показали смо значајно хтење и значајан напредак у многим областима. Постоје јасни критеријуми по којима се то мери, тако да ће владавина права бити једна од главних тема званичницима ЕУ", истакао је Вучић.

За неколико дана почиње изградња ковид болнице у Новом Саду

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће за неколико дана почети радови на изградњи ковид болнице у Новом Саду, као и да долази и други део реконструкције Kлиничког центра Војводине.

Вучић је казао да се ће по повратку из Брисела ревакцинисати у Гаџином Хану код Дољевца и да ће разговарати са грађанима са југа Србије како да се додатно помогне том делу земље.

Најавио је да ће наредних дана бити отворен део обилазнице око Београда, од Орловаче ка Остружници, а да ће 1.маја почети изградња Фрушкогорског коридора Нови Сад-Рума са мостом код Kовиља, са највећим тунелом у Србији.

''То ће бити невероватан тунел дуг 4-5 километара, тако да ће Јужна Бачка, Срем, Мачва, Београд бити фантастично повезани и то ће допринети доласку још већег броја инвеститора'', рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Док се ми боримо за Србију, Јеремић би да скида главе

Док ми размишљамо како ћемо да развијамо земљу, како да се боримо за нове пројекте, да имамо више путева, пруга, болница и вакцина, да грађани живе боље и имају веће плате и пензије, други размишљају како ће неким да скидају главе, казао је вечерас председник Србије Александар Вучић у Бриселу.

Он је тако прокоментарисао изјаву председника Народне странке Вука Јеремића да нема промене власти без реваншизма и приметио да лидер НС говори да ће то да уради у складу са правним поретком.

''То говори о томе за какву се демократију залажу. Kао када из тајкунских медија говоре како је све неслободно у Србији, а њима је дозвољено да раде шта хоће и колико хоће'', рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да су то двоструки стандарди и да је важно да грађани то виде и да по том питању праве разлику.

Вакцинација питање живота, а не дозволе за путовања

Председник Србије Александар Вучић апеловао је вечерас на грађане Србије да се вакцинишу против вируса корона наводећи да је данас вакцинисан мали број и да није задовољан због тога.

Вучић је рекао да не разуме оне који, како каже, живе за то да добију лајкове уколико изнесу тешке увреде на рачун неког ко се вакцинисао и додао да они могу да буду неодговорни према себи, али да немају право да буду неодговорни према другима и да угрожавају своје родитеље и све оне који нису доброг здравственог стања.

''У другим земљама се туку за вакцине, ми их имамо колико хоћете. Имамо све четири вакцине, али сам очигледно потценио проблем и од уторка ћу сваки други дан да обилазим градове и да молим грађане да се вакцинишу'', рекао је председник Србије у Бриселу за ТВ Пинк.

Вучић је казао да вакцинација није питање дозволе за путовања, већ да је то питање да ли хоћете да преживите или угрозите нечије здравље.

''Не значи да се нећете заразити, али ћете у у 98 одсто случајева преживети ако се вакцинишете. Изгубили смо много дивних људи, и познатих и мање познатих који су били много важни за нашу земљу. Дајте да помогнемо да мање живота губимо, да се боримо за будућност, за рад и за велике пројекте'', поручио је Вучић.

Апеловао је на то да сви домови здравља буду снабдевени вакцинама и да увећају број оних који ће да приме вакцину и нагласио да је то значајно да бисмо могли и економски да напредујемо.

''Да можемо да радимо и да пробамо да и ове године будемо у првих пет у Европи по расту БДП, што није лако имајући у виду високу базу из претходне године. Онда можете да увреде из региона и од осталих да прихватите с потпуним миром, а зато су нам потребни економска снага и напредак'', закључио је Вучић.

Остале вести