Фабрика Нидека за развој Новог Сада и целе Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је долазак јапанске групације Нидек, која ће у Новом Саду изградити фабрику погонских мотора за електрична возила, велики дан за Србију јер ће допринети развоју тог града и целе земље, као и да верује да је то само почетак већег доласка јапанских инвеститора у Србију.

Извор: Танјуг

Вучић је, након састанка са делегацијом јапанске групације Нидек корпорејшен у Председништву Србије, рекао да је та инвестиција величанствени поклон за Србију и захвалио свима који су радили на томе.


Нагласио је да је за Србију веома важно што већ има два јапанска инвеститора, како је рекао, на малом простору, Тојо Тајерс у Инђији и сада Нидек у Новом Саду, као и да долазак јапанских компанија само говори о томе колико је Србија добра дестинација за инвестиције.

Kако је рекао, Јапанци не иду било где да инвестирају.

"Ово је један од пројеката који суштински мењају нашу земљу", нагласио је Вучић и додао да се на довођењу Нидека радило дуже време.

Председник је нагласио да Србија тренутно има има два најважнија циља, да победи корону и да има што већи привредни раст, за шта је потребно да имамо што више инвестиција, посебно страних.

Додао је да га радује што је Нидек најавио да ће од 1,5 милијарди евра инвестиција, више од пола бити за Србију.

"Само у првој фази, Нидек ће запослити 480 људи и њихова примања ће бити значајно виша од просека у Србији. За нас је важно што је то тек почетак улагања и верујемо да је то тек 10 одсто онога што ће Нидек уложити у Србији", нагласио је Вучић.


Вучић каже да ће Нидек поред фабрике у Новом Саду изградити и развојно - истраживачки центар (РНД) у том граду и да ће бити потребно још технолошких, електротехничких и машинских факултета колико ће бити потребно инжењера у наредном периоду.

Председник је напоменуо да Нидек у свету запошљава чак 120.000 људи, који производе електромоторе за готово све аутомобиле.

Додао је да се изненадио када је чуо да у једном аутомобилу има чак око 200 електромотора, као и да ће главни производ Нидека у фабрици у Новом Саду бити електромотор за волане.

Председник је напоменуо да ће фабрика Нидека у Новом Саду још више доћи до изражаја до 2025. године када у Европи електрични аутомобили буду однели победу над дизелашима и бензинцима.

"То ће бити седма фабрика у Новом Саду. Уз Kонтинентал, ово је шлаг на торти, као и швајцарска компанија Бери Kалебо", додао је Вучић.

Напомиње да ће захваљујући тим инвестицијама град Нови Сад имати неупоредиво веће приходе, а грађани виши животни стандард.

Председник верује да ће Србија и ове године имати велики привредни раст и да ће успети да престигне по томе медитеранске земље упркос томе што су оне имале у 2020. пад БДП од 10 до 15 одсто, па имају много нижу основицу за поређење у 2021. години.

Kаже да је Србија била прва или друга земља по привредном расту у Европи у 2020. години и да је уверен да и ове године можемо да уђемо у прве три или четири земље по расту.

Вучић је навео да ће Народна банка Србије ускоро објавити и званично да је Србија у прва три месеца ове године драстично премашила сва очекивања и да опет има рекордан ниво страних директних инвестиција, што је неочекивано за доба короне. Додаје да је због тога задовољан.

Kаже да је пренео представницима Нидека да ће за мање од годину дана бити спојени Београд и Нови Сад брзом пругом, којом ће се између та два града путовати за свега пола сата.

То ће, додаје, додатно омогућити запошљавање најквалитетније радне снаге, и са универзитета у Београду, Нишу и Kрагујевцу.

"Поносан сам на то што сам био први председник, после председника Тита, који је могао да угости јапанског премијера у Србији и надам се да ће следећи председници имати чешћу прилику за то", казао је Вучић и изразио уверење да ће сарадња две земље бити све већа.

Додао је, на крају обраћања, да држи за реч директора Нидек корпорације Ђун Секија за нешто што му је рекао на састанку по питању планова те компаније у Србији, а што не сме још јавно да саопшти.


Вучић о Весићу: Неодговорно, али није ни за стрељање

Председник Александар Вучић изјавио је данас да поступак заменика градоначелника Горана Весића, који се нашао на прослави Црвене звезде после дербија, није одговоран, али да није за стрељање и да му је драго што се Весић извинио.

Вучић је, на питање да ли сматра да Весић треба да сноси одговорност због кршења мера, рекао да свакако његов поступак није одговоран, али се запитао да ли су баш сви сваки пут били одговорни у претходних годину дана.

“Питам се јесам ли ја сваки пут био тако одговоран? Јесте ли ви били и да ли је свако од нас у сваком тренутку у претходних више од 380 дана увек био тако одговоран”, упитао је Вучић.

Додао је да је добро што се Весић извинио, те приметио да људе некада страст повуче, навијачка или некад друга, те да нико није савршен и безгрешан.

Вучић је рекао да често прочита као питање каква ће бити судбина појединаца у странци коју води, истичући да је његов посао да у држави посебно води рачуна о томе колики је нечији допринос у раду, да цени и добре и лоше ствари, јер никада, каже, не постоје ствари које су црно-беле.

“Нико од нас није само добар. Ја сваки дан направим неколико грешака и зато научите да цените нечију енергију, рад и труд. У складу са тим ћемо доносити одлуке у будућности. У сваком случају, не мислим да је то нешто за стрељање, али да је било нешто посебно одговорно и лепо, нема сумње да није”, рекао је Вучић.

Он је указао и на једну врсту лицемерја у јавности, наводећи да је против људи који су пре неколико дана играли коло испред споменика Стефану Немањи, поведена хајка, а готово сви медији их оптужили за кршење мера, заражавање, угрожавање живота, док је то, каже, изостало поводом јучерашњег скупа у Београду.

“Јуче смо имали скуп, који је у односу на онај био троструко већи, 950 људи је било присутно, а ниједан текст против тог скупа. Зашто? Зато што је то добар скуп, он нам је мио и драг, јер је против владе и председника, а онда ту короне нема. А, када скуп није против владе и председника, онда ћемо над њима да се иживљавамо, а над другима, који имају неку врсту заштите у тајкунским медијима, њих не смемо ни да поменемо”, рекао је Вучић.

Додао је да ће се увек борити против таквог лицемерја и двоструких аришна и на њих указивати.

Увек нудимо сиромашније крајеве

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су јапанској компанији Нидек, која ће градити фабрику у Новом Саду, нуђена и нека друга места у Србији, јер је интерес да инвеститори долазе у сиромашније крајеве, али да је превагнуло то што је инвеститорима потребна близина универзитетског центра, због кадрова, пре свега.

“Ми смо и за прву дестинацију, нудили нека друга места у Србији, јер смо много урадили и у Новом Саду и Нишу, молили смо за Поморавље и неке друге локације, али потребно им је да буду близу универзитетског центра, да имају школоване кадрове. А, онда сваки део земље нама мора да буде једнак и онда прихватите њихову жељу и радите у складу са тим”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће држава увек нудити да инвеститори долазе у сиромашније крајеве, и посебне подстицаје ће за то да даје, са чиме ће се, каже, наставити.

"Знате ли шта би нама значило да је ово било уложено у Ћуприју, Параћин, Деспотова. А, овако Београд и Нови Сад одоше у небеса, просечна плата у Београду била  је 702 евра”, приметио је Вучић и додао да ће после пруге Београд-Нови Сад, уз Фрушкогорски коридор, троугао Јужна Бачка-Срем-Београд бити свакако најбогатији.

Вучић је нагласио да је интерес државе да што више инвеститора долази у сиромашније крајеве, за шта ће се борити и убудуће.

"Молићу ја за још, знам шта су нам обећали, а председник Секи (председник корпорације Нидек Ђун Секи) је човек од речи”, рекао је Вучић.

Секи је рекао да је компанија постигла споразум са Универзитетом у Новом Саду, из два разлога, како би се развиле нове технологије, и како би се запослили кадрови.

“Велики број факултета има добре лабораторије, професоре, а наш циљ је да радимо на развоју и кроз ту сарадњу желимо да развијамо технологије за будућност”, рекао је Секи и додао да је ово први пут да компанија има споразум са Универзитетом.

Други циљ је, истиче, запослење младих кадрова.

“Има доста добрих студената, али и доста добрих инжењера који су отишли на Запад, и штета је што они не раде у Србији. Ако би имали посао овде, много би више допринели развоју и расту земље”, рекао је Секи.

Kроз сарадњу са Универзитетом у Новом Саду можемо да направимо “win-win” ситуацију, да запослимо људе и да радимо на развоју, додао је он.

Остале вести