Изјава о изборима је била лапсус

Најновије
Извор: printscreen

Председник Александар Вучић рекао је данас да је његова изјава о томе да ли је било избора 2020. године, која је изазвала пажњу јавности, била лапсус, те да је мислио на 2019. годину, што је, како каже, јасно и његовим политичким противницима.

Извор: РТВ Пинк

“Наш народ има пословицу - докон поп и јариће крсти… Када сваки дан радите и сваки дан се некоме обраћате, нормално је да грешите не једном, него 10, 15, 20 пута дневно… Али су се они ухватили за нешто најглупље, без суштине. Мислио сам на 2019. годину и знали су они на шта ја мислим, свако је разумео суштину”, рекао је Вучић одговарајући на питање о ј изјави на ТВ Пинк да када је држава прошле године давала грађанима по 100 евра то није било у сврху изборне кампање.

На питање зашто је престала полемика око набавке витамина, већ се прича се само о изборима, Вучић је рекао да је разлог у томе што су они који су критиковали тај потез још једном ухваћени у лажима и бесмислицама које сваки дан износе.

Како каже, говорило се да је само “Гудвил фарм” добила посао, а није, већ је њих девет, јер нема довољно произвођача витамин, додајући да његови противници увек полазе од себе.

"Различити су нам снови, њихови су да кажу и ураде нешто против мене лично, то неме везе са политиком и плановима, већ да ме увреде, кажу да сам луд, болесник, Хитлер, Стаљин, а на крају не знају како да објасне да се данас граде путеви, ауто-путеви, болнице, вакцинацију, да смо први по стопи раста… То им није јасно, па не знају шта би рекли, па - ако прође, прође…”, рекао је Вучић.

Он је замерио и што је морао он лично да одговара на такве критике, јер се нису огласили ни министар здравља, нити РФЗО.

"Само се питам зашто сам морао ја да им одговарам и у истом дану, и дан после и два дана касније… Али, људи имају различите снове, степен борбености и жеље да покажу шта је истина, али истину сам показао”, рекао је Вучић.

Усред смо пандемије, је л' требало да чекамо до новембра?

Набавка витамина за старије суграђане морала је бити обављена по хитном поступку, јер смо усред короне и покушавамо да оснажимо имунитет грађана, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, тако одговорио на новинарско питање зашто је набавка витамина морала да буде хитна и узвратио контрапитањем: да ли је требало да набавка иде по редовном поступку, па да витамини дођу у новембру.

“Желимо да обезбедимо витамине да оснажимо имунитет старијих. Неће их то спасити од короне, али, као и вакцина, то може да помогне да лакше прођу кроз обољење и због тога смо, на савет лекара, обезбедили витамин Д, Цинк“, објаснио је он.

Вучић каже да не види у чему је проблем што је то урађено по хитној процедури, јер би, да је најавио да ће ићи по редовној процедури неки рекли да то чини пред изборе.

Казао је и да је морао он да говори о витаминима да би се неко уопште сетио да се набаве.

И будуће власти ће морати да више раде и граде

Поносан сам што је неповратно отишло време прошлог режима који ништа није радио и градио, што су само узимали паре и што ћемо нашим резултатима обавезивати будуће који буду побеђивали, да морају да раде и граде снажније и размишљају о будућности, казао је данас председник Србије Александар Вучић.

На питање да ли је Батајничка петља могла да буде изграђена раније, претходних година, и зашто није, приметио је да у последњих 70 година није урађено ништа, па тако ни Милош Велики, да је требало раније завршити пут до Бугарске границе, кроз Грделичку клисуру.

“Све је то требало раније. Требало је раније да имамо пругу да се људи возе возовима, што сада већ почињу да раде“, истакао је он.

Вучић је, помињујући Батајницу, навео да се гради лепа станица, која ће бити на брзој прузи Београд-Нови Сад, на којој ће саобраћати бржа и спорија “верзија“ возова.

Указао је да ће “спорија“ да се зауставља на око пет станица, и да ће путовање ипак бити брже него колима, а да ће брзи воз имати можда само једну станицу, и путоваће свега 40 минута.

Вучић је казао да увек све може брже и боље.

“И ја сам се питао зашто није раније изграђена ова петља. Али некада морате да обезбедите финансирање. Ми смо платили већ 65 одсто онога што је урађено, а сада чекамо ситуацију за прва три месеца да платимо све", објаснио је он.

Србија је, истиче, морала да се опоравља од 2014. године, да се финансијски консолидује да бисмо после тога могли да имамо повећање стопе раста, да се влада посвети развоју земље, да гради путеве и пруге, да доводи нове фабрике, а тиме убира веће приходе за државу, градове и општине.

“Паре не падају са неба. Није тако једноставно. Неко ће да каже да се то плаћа од пара грађана, али тако је било и пре десет година, па што нисмо тада изградили нити једну болницу, нисмо имали плате од 540 евра? Све то сада имамо, а не радимо 70 одсто више, већ је то захваљујући успешнијем систему и држави“, рекао је он.

Нагласио је да ће пре краја године осам ауто-путева бити у изградњи, што је невиђена ствар и не постоји сличан пример у Европи.

“Данас не можете да исцртате ауто-путеве и путеве које ми градимо, за које никада нико није ни помислио да их гради. Ниједан музеј није радио до скоро, били смо културни запећак Европе, а данас размишљамо како ћемо да градимо велике концертне дворане, опере“, указао је он.

Вучић је казао да је поносан што више нисмо губитници, поносан на Србију и њене резултате.

Направили сагу о мојој вакцинацији, шта је смисао?

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су припадници бившег режима, кроз своје медије, “истурили” читаву сагу о његовој вакцинацији, те да не разуме шта је смисао свега тога.

“Припадници бившег режима су кроз своје медије истурили читаву сагу о мојој вакцинацији , али нису причали о томе да су њихови мултимилионери говорили како немамо вакцина, а нису ништа са милионских рачуна приложили за набавку. Говорили су како немамо вакцину, а онда су први отишли да се вакцинишу”, рекао је Вучић на питање о полемикама у јавности да ли је он требало раније да се вакцинише.

Вучић је подсетио да су му у почетку поједини замерали ако први оде да се вакцинише, говорећи како то не значи ништа, јер вакцина нема, а да он хоће себе да обезбеди, а онда је, каже, када је пустио да се прво грађани вакцинишу, уследило питање зашто он не прима вакцину и да ли је посао антиваксер.

“Онда кажу, добро је што се вакцинише, а што си отишао у Рудну главу? А, кад сам отишао у Рудну главу, онда кажу - Вучић је рекао да је Анита докторка, а она је медицинска сестра… Онда се запитате шта је проблем са тим људима?”, приметио је Вучић и додао:

“Неко вам је све обезбедио, да имате пристојнији живот него у ваше време, обезбедио вакцине, а да ви прстом нисте мрднули, веће плате, пензије, болнице. Све је то неко други обезбедио, а не ви. А, онда из дана у дан нешто измишљају”.

У том смислу, додао је и да је за то послужила и његова изјава о изборима која је, понавља, била лапсус.

“Мени избори нису смисао, већ шта остаје иза нас. Избори су важни да покажу народну вољу и расположење, али мени је смисао шта ће људи говорити за 50 година - шта је ко и колико урадио”, рекао је Вучић.

Бројеви бољи, мора се слушати Кризни штаб

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да су бројеви о зараженима корона вирусом бољи, али да када је реч о даљим корацима мора се слушати Кризни штаб.

И даље у Београду има највише заражених, али су проценти нижи за око пет или шест одсто.

Он је рекао и да би ова вест могла бити добра за целу земљу у смислу отварања многих објеката, али да се мора слушати и саслушати Кризни штаб, јер они знају какво је стање у болницама и треба даље штитити животе људи.

"Проценти су бољи, али и даље су високи, нису добри, али је много мање заражених у Београду. И у Нишу их је значајно мање, нешто мањи број у Новом Саду, Крагујевцу... " рекао је Вучић у Батајници, уз поруку да у мањим местима није добро и да је то проблем.

Он је прецизирао и да говори о бројевима од понедељка на понедељак, уторак на уторак, среду на среду.

Напомиње да су неки медији јуче погрешно тумачили да се то односи на понедељак и уторак, и кажу да има пораста бројева. Не разумеју да у понедељак дођу резултати пола од недеље када људи не могу толико да се тестирају.

Шта је проблем са кампањом од врата до врата ?

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је ужаснут покушајем спречавања напретка демократије у Србији, уз питање зашто се као проблем апострофира то ако активисти странака желе да разговарају са грађанима у кампањи од врата од врата.

Он је тиме одговорио на констатацију новинара да је правни тим организације “Не давимо Београд” открио ко је стајао иза кол центара, односно позива који су грађани добијали током избора 2020. и питање зашто су они сада против кампање од врата до врата.

“Зашто не смем да разговарам са грађанима, ако сам пристојан, учтив? Сећам се Тадићеве кампање на Врачару, да је звонио на врата људима… Шта је проблем ако неко каже да је из неке странке, да би желео да разговара, а свако може да одбије”, рекао је Вучић.

Како каже, то се ради у свим земљама света.

“Иза тога се крије покушај да забране комуникацију са грађанима, и да она буде ограничена само на њихове објаве, пошто себе воле највише на свету… А, да не чују никад неког другог. Знају и да немају партијску инфраструктуру и активисте који би да се ангажују на терену, па би да ограниче оне који хоће нешто да раде”, рекао је Вучић.

Остале вести