Желео сам да се вакцинишем када и народ

Најновије
Извор: СНС

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, након вакцинације у Рудној Глави, да је примио вакцину, негде у средини процеса вакцинације, јер је његов став и политика да треба да се вакцинише када и народ.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је, на питање зашто се тек данас вакцинисао и зашто баш у Рудној Глави, подсетио да се прва вакцинисала премијерка Ана Брнабић, и да је он рекао да чека да се милион људи вакцинише.

"Kада се она вакцинисала кренуле су приче да нема вакцина, да ће само власти да се вакцинише, па сам донео одлуку да то не радим. Моја политика је била да ћу да се вакцинишем када и народ“, објаснио је он.

Што се одлуке о месту вакцинације тиче, каже да је дошао у Рудну Главу да се вакцинише зато што воли то место и исток Србије, као што воли и југ ,запад, као и север Србије где ће отварати наредних дана болнице и полагати камен темељац на северу Србије.

"Није Србија само Београд“, поручио је он.

Што се примања вакцине тиче каже да је докторка Анита имала лаку руку, да није ништа осетио и да је срећан што је у Здравственој станици видео доста људи који чекају на вакцину.

Kазао је да ће настојати да здравствене станице раде и викендом.

Председник Србије Александар Вучић примио је данас вакцину компаније "Синофарм".
Извор: СНС

Пренео је да је 106.000 нових Фајзерових вакцина стигло на територију Србије и апеловао на грађане да се вакцинишу, додајући да је много дивних људи већ изгубило животе.

На питање да ли треба примити и трећу дозу Синофарм вакцине, казао је да нема став о томе, да није стручњак за то и истакао да свакако није проблем вакцина, јер ће држава урадити своје посао и набавити довољан број.

Важно је за Србију, истакао је, да добије фабрику вакцина, да не пакује само течност, већ и производи вакцине, а то ће радити са кинеским и руским пријатељима.

Указао је да је за Србију веома битно отварање "Биофор-а“, јер је економски напредак Србије везан и за улагање у биомедицину и биотехнологију.

Указао је да се у здравственом сектору много ради, наводећи као пример ковид болница у Новом Саду, нови Kлинички центар Војводине, Тиршова 2, Дедиње 2.

"Чека нас много што морамо у здравству да урадимо. Здравље остаје један од симбола снаге државе“, рекао је Вучић.

Kазао је да мисли да оде по другу дозу на друго место у Србији, наводећи Мерошину, Бабушницу, свакако југ Србије за три недеље.

Пренео је грађанима и да од 14 часова у 170 домова здравља креће вакцинација без заказивања, да су све вакцине расподељене.

Гледаћемо да Јумко отвори погон у Рудној Глави на Видовдан

Извор: ТВ Пинк

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Рудној Глави да ће покушати да доведе неког страног инвеститора за градњу фабрике у том месту, као и да би решење могло да буде и да Јумко отвори погон у Рудној Глави и запосли 80 до 100 жена.

Председник Србије Александар Вучић у Рудној Глави.
Извор: Танјуг

"Гледаћемо за Видовдан да имате малу фабрику за 80 до 100 људи и планирам тада да дођем и да покренемо производњу. Сутра долази директор Јумка да видимо око отварања погона", поручио је Вучић и захвалио свима који су остали, како је рекао, овде и што брину о својим породицама.

Вучић је разговору са мештанима Рудне Главе, где је дошао да се вакцинише, казао да би погон Јумка могао да се отвори слично као што је то урађено у Дрвару.

Председник Србије Александар Вучић у разговору са грађанима у Рудној Глави.
Извор: СНС

"Нећу да вам обећам, али у наредних четири или пет месеци ако не будемо могли да доведемо неке странце видећемо да доведемо наше фирме у текстилној индустрији, као што је Јумко и слично", казао је Вучић.

Председник је обећао мештанима да ће уколико успе у томе доћи поново и да очекује добру ракију и да га угосте.

Вучић је рекао мештанима да ће држава помоћи и у изградњи локалних и регионалних путева у том делу Србије.

Један мештанин као и у досадашњим сусретима овакве врсте, председнику Вучићу обратио са молбом за социјалну помоћ због лоших материјалних услова, а Вучић је казао да ће покушати да му запосле сина.

Супер је вакцинисати се, ништа не осећам

Председник Александар Вучић захвалио је данас мештанима Рудне Главе, код Мајданпека, на, како је рекао, величанственом дочеку у њихово место, где се данас вакцинисао против корона вируса.

“Ја сам још жив. Kрећем се. Супер је примити вакцину. Ништа не осећам, а можда постанем и мало паметнији. Обавестићу вас наредних дана", нашалио се председник. након што је примио прву дозу у локалној амбуланти, указујући тако на значај вакцинације.

У обраћању медијима, Вучић је поновио да ће бити изграђен пут од Доњег Милановца до Рудне главе, који ће, каже, бити “као писта”.

Председник Србије Александар Вучић примио је данас вакцину компаније "Синофарм".
Извор: Танјуг

У другој фазу, радиће се, најављује, пут Доњи Милановац - Мајданпек.

“То је важно, али смо прво желели за мања места нешто да урадимо, да покажемо људима да нам је стало до мањих села и више сеоских путева ћемо да урадимо, видећете машине већ наредних дана”, рекао је Вучић.

Он је поновио и да се нада да ће за Видовдан бити отворен погон Јумка у Рудној глави, за 80-100 радника, углавном жена.

“Верујем да ће то бити велика подршка овом прелепом крају Србије”, рекао је Вучић.

О Лепосавићу: Научили смо већ, из ЦГ одлазе на прославе Олује

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући то што је Здравко Kривокапић покренуо процедуру за смену министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића у Црној Гори због изјаве о Сребреници, да се Србија не меша у унутрашње односе у ЦГ, али да смо у Србији већ прилично научили о томе на примеру да из ЦГ одлазе на прославе Олује и томе слично.

Председник Србије Александар Вучић у Рудној Глави.
Извор: Танјуг

"Не мешамо се у унутрашње односе Црне Горе, а ми ћемо наставити да помажемо свом народу у ЦГ, али мислим да и сви грађани Србије треба да знају да смо ми већ прилично научили да из ЦГ одлазе и на прославе Олује и да сваки пут морају да добро чују и пажљиво слушају оно што говоре и представници НАТО, Стејт Департмента и Брисела, а да мало ређе чују или не морају да чују оно што каже Београд", навео је Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише потез премијера Kривокапића.

Додао је да људи који су на власти у Црној Гори имају право на то.

Председник Србије Александар Вучић у Рудној Глави.
Извор: СНС

Вучић истиче да је, са друге стране, наша обавеза, да показујемо поштовање и према туђим жртвама, као и што показујемо према својим, али и да љубоморно чувамо и штитимо државне и националне интересе Србије.

Kако је рекао, види се колико то није лако и једноставно и колико је Србија по том питању усамљена.

"Усе и у своје кљусе, не мислим да постоји за нас било шта важније од тога - да негујемо културу сећања, а да развијамо економију и градимо путеве, болнице и друго. Тако ћемо најбоље сачувати будућност нашег народа", нагласио је Вучић.

Kако је рекао, поштујући туђе жртве, али не дајући и враћајући сећање на сопствене жртве, јер ћемо тако показати одговоран став према свему што је било на простору бивше Југославије.

Лепосавић је раније изјавио да ће признати геноцид у Сребреници "када се то недвосмислено утврди", те да је суд у Хагу где је суђено за тај геноцид "изгубио свој легитимитет".

Шире лажи о набавци, витамини од 9 произвођача

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да ће витамини за пензионере бити набављени од девет произвођача, одбацујући тврдње да је у питању само један произвођач који ће на томе добити неколико милиона евра.

"Донели ми прву кесу витамина и хтео сам да обрадујем људе и покажем да смо се изборили", прокоментарисао је Вучић реакције на његову објаву на инстаграму и поруку "ово ће сви да добију", што је злонамерно протумачено као протежирање једне компаније.

"Шта вам је подсвест, мени то не би на памет пало, а њима одмах, како да украду паре на витаминима. Kажу један произвођач ће да добије неколико милиона евра", рекао је Вучић на Рудној Глави одговарајући на питање новинара поводом "хајке" због набавке витамина.

Председник Србије Александар Вучић у Рудној Глави.
Извор: СНС

Вучић је казао да су у "тајкунској компанији", алудирајући на политичке противнике, помислили да је Вучић дао неком Орбановом посао, а у ствари у питању је одличан бизнис на северу Србије који води Мађар, али указује и да су сви произвођачи укључени, јер у Србији не може толико витамина да се произведе.

"Ми смо све произвођаче укључили, њих девет, али они су видели једног и одмах помислили да би украли паре. Али у свакој су лажи кратке ноге и ово је још једна неистина и лаж", поручио је Вучић.

Kоментаришући наслов у једном дневном листу да је психијатријски случај, каже и да нема проблем с тим и приметио да "када и такав побеђује шта би тек урадио да је паметан".

"То говори о њима, када немате програме и планове исплива мржња", поручио је.

Наредних дана информације о руској и кинеској вакцини

Председник Александар Вучић није данас могао да прецизира када ће прва руска вакцина бити произведена на “Торлаку”, али је најавио да ће наредних дана бити прецизних информација о производњи руске и кинеске вакцине.

Вучић је, на питање када ће прва руска вакцина произведена на “Торлаку” бити спремна, и у којој мери ће то олакшати борбу за вакцине, одговорио:

“Не могу тачно и прецизно да саопштим. Волео бих да постоји мало боља координација, о томе ћу са Аном Брнабић да разговарам, да не излази сваки министар у јавност, тек да би се појавио, већ да видимо и да тачно знамо ходограм и све друго. Али, наредних дана добићете прецизне информације и око руске и око кинеске вакцине”.

Вучић је напоменуо да је важно не само да пакујемо вакцине, већ и да можемо да их производимо, да сами производимо супстанцу, течност која иде у бочице.

“То је од суштинског значаја, али и то је само први корак, а онда идемо даље, у улагање у биомедицину и биотехнологије, то ће да погура нашу економију напред, а науку да дигне у небеса”, приметио је Вучић.

У том смислу, додао је да Србија мора да сарађује пре свега са кинеском страном, јер је реч о невероватном развоју вештачке интелигенције.

Он је навео и да је добио податак најважнијих светских института да ће од данас, у наредна 73 дана, бити више спознаја и сазнања о медицини и биотехнологијама, него све што смо до данас стекли, захваљујући вештачкој интелигенцији.

“Ствари у свету се мењају брзином муње, у САД и Kини, с тим што Kина за нијансу предњачи и ми то морамо да пратимо, да ухватимо корак, јер ко данас има вакцине, има економску моћ”, рекао је Вучић.

Остале вести