Поручено нам је из ЕУ да будемо понизнији

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да му је поручено из ЕУ да Србија мора да буде понизнија и скромнија и да не сме да црта свима колико је успешна у вакцинацији и стопи привредног раста.


Вучић је, на ТВ Пинк казао да му је то један европски званичник лично рекао на једној вечери. Он је одговарајући на питање о извештају Европског парламента, истакао да се Србија налази на европском путу, а да се што се извештаја тиче, било смешно помињање Телекома.

Извор: ТВ Пинк

Он пита да ли у када је реч о Телекому спорно снимање серија које су успешне, или што се на тржишту бори за своје место, што неће да дозволи да пропадне и нестане?

"Не разумем шта је смисао?", истакао је он.

Што се случаја Јовањице која се помиње у извештају тиче казао је да су донете првостепене пресуде и да очекује да ће ускоро бити донете коначне.

Када је реч о Крику и Црти које су такође апострофиране, нагласио је да је важно да нико њима не прети, да нико не изговара њихове адресе, бројеве телефона, да могу да раде шта хоће.

“Мислим све најгоре о њима, у лице могу да им кажем колико лажи су изнели, колико су пристрасни. Али нико не сме да им прети и да их угрожава“, поручио је он.

Вучић је казао да је председник свих грађана и да као политички актер има право да одговори на неистине, али да никада неће дозволити да посланици, и политичари из његове странке или других угрожавају њихову безбедност или право на рад, на информисање или дезинформисање.

“Штампа у Србији је слободна, као што имамо право да одговоримо, али то мора да буде на прави цивилизован начин“, нагласио је он.

Волео бих да овакве серије сачекају већу историјску дистанцу

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, поводом серије “Породица” о хапшењу Слободана Милошевића, да је она, без сумње произвела емоцију код људи, а да се њему лично није допало то што није пуштен историјско-политички контекст, односно муке са којима су се у то време суочавали Милошевић, али и Зоран Ђинђић.

Вучић је за ТВ Пинк рекао да је серија, без жеље да се меша у уметничке слободе, произвела у друштву емоције код људи - код оних који су неко време подржавали Милошевића, додатни гнев љутњу и бес због оних који су га изручили Хагу, а код других исте емоције, али због година патње.

“Нисам спреман да судим ни сценаристи, редитељу, уметницима, они су свој посао радили професионално, али бих волео да неко сачека још 15-20 година, можда и 50, да буде већа историјска дистанца, па да се те серије снимају”, рекао је Вучић.

Додао је да се њему није допало што није пуштен историјско-политички контекст, односно муке и проблеми са којима се суочавао Слободан Милошевић - зашто је морао у сукоб са НАТО-м, где се ломио, да је морао да изгуби државу, или територију, људске животе.

“Нису ни муке Зорана Ђинђића представљене, тежак избор да ли да га изручује или не, али не због личног односа, већ због односа према држави, народу, шта доноси будућност, исто и са Коштуницом”, рекао је Вучић.

Додао је да би волео да су и њихове мисли и дилеме и историјске околности можда боље анализиране, него да ли је “Милошевић сваке три секунде грлио Миру Марковић”.

Реч је, каже, о историјским личностима које ни у једном тренутку не заслужују карикатурални приступ.

На питање како је Србија приказана у серији, Вучић је рекао да је показано да Србија није поштовала себе, а људи на власти нису поштовали своју реч.

“То је чињеница, обећали су Милошевићу да неће ићи у Хаг, а онда га на Видовдан испоручили”, рекао је Вучић.

Поновио је да би волео да је било више историјско-политичке дубине, али да и то говори о слободи и демократији у Србији.

"Не морамо да се слажемо око свих ствари из прошлости, можемо да их видимо другачије, али не морамо да данас не будемо уједињени, јер нас чека не лак период, не само економски, већ и по питању КиМ, РС и победе над ковидом”, рекао је Вучић.

Истакао је да је поносан што никога није изручио Хашком трибуналу.

“Мој мандат се ближи крају и поносан што нисам дозволио и нисам желео да изручимо Хагу, а било је притисака”, рекао је Вучић.

Подсетио је да су лидера радикала Војислава Шешеља после ослобађајуће пресуде вратили у Србију, у нади да ће, каже, спустити број гласова СНС-у, који би затим морао у коалицију са неким из бившег ДОС-а, али то није успело.

“Онда су издали налог за Шешеља, Јојића и Радету, али пошто их не гоне за ратне злочине, тражили смо да им судимо овде. Наше судије су поступале по закону, а никад то нису дозволили, да би нам увек држали Дамоклов мач”, рекао је Вучић.

Сутра примам кинеску вакцину, брже пада број заражених

Председник Србије Александар Вучић каже да ће сутра у Рудној Глави примити кинеску Синофарм вакцину и да је одлагао са вакцинацијом само зато што је чекао да број ревакцинисаних у Србији пређе милион.

Додао је гостујући на Пинку да је до сада у Србији ревакцинисано 1,1 милион грађана.

Каже да нема никакве "завере" у томе што је раније најавио да ће се вакцинисати у Жагубици или Мерошини, већ да је изабрао Рудну Главу како би видео народ који тамо живи, свега неколико стотина људи или евентуално нешто више од 1.000 грађана заједно са засеоцима.

Додао је да ће трећи пут отићи у Рудну Главу и навео да, на пример, у засеок Крш нико не иде, иако је то прелеп крај где живе добри људи и домаћини.

Вучић каже да тиме што ће се тамо вакцинисати жели да подржи те људе и да им да пример.

"Сутра ћу да примим Синофарм вакцину и хвала Кинезима што су нам испоручили још пола милиона вакцина. Верујем да ће и велики број људи у Србији прихватили вакцинацију, јер нас то спашава", нагласио је Вучић.

Каже да падају бројеви заражених, као и бројеви људи на респиратору, мада нешто спорије, док је за смањење броја преминулих потребно више времена.

"Број заражених нешто брже пада у последњих 48 сати", нагласио је председник додајући да је у понедељак увече прошле седмице било 31 одсто заражених, док је данас то 22,8 одсто.

Напомиње да је пре било потребна читава недеља да се смањи број заражених за један одсто, док сада то иде нешто брже на доле.

"Видећемо наредних дана да ли ће се тако наставити, ако се тим темпом настави онда верујем да има шансе за даљим укидањем мера и за слободнији живот. То је добра вест", нагласио је Вучић.

Градиће се болнице од Врања, Пирота до Чачка

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се у изградњу нових клиничких центара и болница много улаже и да ће то Србији донети нови стандард и предност у односу на многе друге земље, па и у односу на ЕУ.

Он је у интервјуу за ТВ Пинк рекао да увелико ради на реновирању Инфективне клинике и показао фотографије како ће та клиника изгледати, напомињући да у њу није улагано од 1928. године и да је то била најружнија зграда.

Истакао је да ниче и нова Тиршова 2, онкологија, Клинички центар Србије, а за њим и Клинички центар Војводине, а градиће се и нови клинички центар Крагујевац, као и 10 општих болница, од Врања, Пирота, Кикинде, Смедеревске Паланке, Чачка.

За 14 дана камен темељац за ковид болницу у Новом Саду

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у року од 14 дана бити постављен темељац за изградњу нове ковид болнице у Новом Саду, која ће бити изграђена за четири месеца.

"Решавамо сад папирологију, болница ће имати 600 нових лежајева, од тога 200 интензивне неге и изградићемо је за четири месеца", казао је Вучић за Пинк.

Додао је да ће ковид болница у Новом Саду бити изграђена на исти начин као болнице у Батајници и Крушевцу, као и да ће бити нешто већа од крушевачке болнице.

Каже да ће се тек видети да ли ће бити потребно да се грађани вакцинишу можда и три или четири пута годишње и да Синофарм и Фајзер већ иду на трећу вакцину.

Председник је поручио да ће Србија свакако обезбедити и трећу вакцину грађанима, ако тако буде одлучено.

Подсетио је да ће Србија сама правити вакцине и додао да ће фабрика бити изграђена недалеко од аеродрома "Никола Тесла" у Сурчину.

Тако ће се у тој фабрици производити 25 до 30 милиона доза вакцина годишње, казао је Вучић додајући да ће то бити довољно за снадбевање Србије и региона.

Вучић је рекао да је Србија донела одлуку да прави тзв. Бајофор институт са производним погоном, који ће се бавити биотехнологијом, биомедицином и слично.

Објашњава да данас на сваких 73 дана има нових двоструко више сазнања у биотехнологији и биомедицини него до тог тренутка, што је резултат напретка вештачке интелигенције.

"Хоћемо заједно са нашим пријатељима Кинезима из БГИ института (Пекиншког института за генетска истраживања) да направимо Бајофор који би везали на Торлак и Фармацеутски и Биолошки факултет. Могли бисмо да направимо огромне ствари за будућност и раст наше земље, да постанемо сила по том питању у Европи. На томе радимо", истиче Вучић.

Пензионери добијају витамине различитих произвођача

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, поводом критика да је рекламирао пакет витамина за пензионере и да се неко у то "уградио", да је сам крив јер је представио само један од бар пет пакета.

"Ја сам крив због њихове покварене маште зато што сам подстакао посебно те политичаре на ту врсту покварене маште где су замислили да би они нешто украли", рекао је.

Показао је, како је рекао, само једну од пет кеса са витаминима од различитих произвођача.

Нису, казао је, могли да обезбеде све витамине од једног произвођача, па су уговор потписали са девет.

У кутијама су, додао је, витамини Ц, Д и цинк у кутијама различитих боја, које ће пензионерима донети поштари на врата.

"Али пошто су они крали на мостовима и на секундама, онда ми није чудо што су тако нешто помислили", рекао је Вучић и додао да су пакети са витаминима пре свега намењени пензионерима у руралним срединама који немају навику да их узимају.

Вучић је поручио и да пензионери не треба да буду поносни због тог поклона на њега, већ на државу која брине о њима.

Не мисли, каже, да су пензионери у Србији пребогати и да добро живе, али констатује да живе сигурније јер имају државу која брине о њима.

"Ми не можемо више у овом тренутку, време је короне и док сви смањују плате и пензије у Србији се повећавају", казао је председник.

Више њих него што имам прстију на обе руке ме разочарало

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да га је разочарало више људи него што има прстију на обе руке и то у сопственој странци, а да су међу онима против којих ће тужилац сигурно подићи оптужнице и неки из руководства СНС.

Вучић је, упитан за аферу криминалне банде наводних навијача Партизана, казао да то нису навијачи Партизана већ криминална банда која је то користила као параван.

Он је, за ТВ Пинк, поручио да ће и људи из његове странке, који су прешли с оне стране закона, морати да одговарају.

Сасвим сигурно ће бити поступка против њих. Нема заштићених“, подвукао је Вучић.

Казао је да су у СНС дивни људи, и да је то партија која је најбоља управо зато што је спремна да се суочи са проблемима у својим редовима, а не да их гура под тепих и да је спремна да покаже да ти људи не припадају њима.

Упитан за имена, Вучић је одговорио да се сваки дан могу чути та имена, а да ће потпуно јасно бити када тужилац подигне оптужни акт.

"Свакако ће бити и оних који су у руководству СНС", казао је он додајући да је несрећан што је са некима био веома близак, али је срећан што нема заштићених.

"Да ли ме је неко разочарао - нема сумње. Шта да радите, вероватно сам и ја њих разочарао", констатовао је он.

Вучић је рекао да слуша приче како се против њих води харанга и хајка, а да неће да кажу шта су радили, неће то да виде, нити да се ставе у ципеле закона, већ само своје.

Наслушао сам се како ме је Славиша Кокеза поткупио, да нема доказа против организоване криминалне групе, како ће сви бити на слободи, како ћемо се договорити јер ћемо добити 10 милиона за изборе. На то се горко осмехнете и наставите даље. Схватите колико други полазе од себе и колико их је лако купити за 100.000 нечега. Не разумеју да постоје људи које не можете да поткупите“, поручио је он.

Вучић
Извор: Танјуг

Број запослених у Србији на рекордном нивоу

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је број запослених у Србији у овом тренутку на рекордном нивоу, готово 2,2 милиона.

Запослених "на бело", значи оних за које се плаћају доприноси је готово 2,2 милиона, прецизирао је председник.

Он је за ТВ Вести Пинка рекао да 8. априла креће исплата прве половине минималца за милион и 138 хиљда особа, што, како је навео, значи да ће више "кеша" ући у наше компаније.

Како да спречите људе препуне енергије?

Како да спречите људе препуне енергије којима је корона узела живот у претходних годину дана, упитао је председник Александар Вучић поводом случаја да су грађани играли коло крај споменика Стефану Немањи, и весеља студената који су се окупили на свој дан, додајући да таквих питања није било током протеста прошле године, када је такође била озбиљна ситуација.

“Да их бијемо? А, што ми то нисте рекли кад су кршили полицијски час? Онај што је викао да му неко децу дира, кад су пуштали ''Ђиласе, лопове''. Кад су држали протест испред Председништва усред короне, када су протестовали због тога што сам рекао да ћемо можда да уведемо полицијски час, па су скоро срушили скупштину”, упитао је Вучић и наставио:

“Што тада то нисте рекли, него сте рекли да је то лепа слика Србије, да су то паметни људи, а ови који играју коло су идиоти. Какви су то аршини?”

Како је рекао, за неке у јавности су они који играју коло “будале”, јер никога не дирају, а ови који лупају скупштину и који су, каже, најгори насилници и силеџије, и притом су подстакнути и тајкунским новцем и медијима, су “добри”, јер се плаше шта ће за њих да кажу на друштвеним мрежама.

“Поносан сам на чињеницу да немам никакав страх од тога, баш ме брига шта ће да кажу, дневно изађе милион лажи полу-информација, дезинформација о мени”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

На констатацију да је једна од таквих информација да чим почне да дели витамине, евре и неку помоћ то значи да ће већ можда на јесен бити избора, Вучић је рекао да се то говорило и прошле године, када су грађанима подељене “хеликоптер” паре од по 100 евра.

“Сваке године иста прича, шта год да урадите, шта друго да кажу, шта да им буде политика - ''Тако ми Маурицијуса мог''. А, то ће надлежни органи да утврђују. Имате ли нешто друго сем те политике”, рекао је Вучић.

Он је додао и да се не плаши да ли ће неко да му каже да је платио похвални текст о њему у хрватском Вечерњем листу, јер то свакако не би никада платио.

“Не плаћам да ме неко не напада, не плаћам рекет у Таблоиду, који сваки дан говори како је мој син убио Цвијана, како сам ја ранио десеторицу, а до сада сам убио од Оливера Ивановића до не знам кога све. Све те гадости, лудости глупости морам да слушам, јер нећу да платим рекет”, додао је он.

Не могу да учествујем у дијалогу који странци воде

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да може да учествује у дијалогу са оним странкама које не желе мешање страних посредника, али не и у дијалогу који воде странци, јер је председник Србије.

На питање копредседнице Странке модерне Србије (СМС) Татјане Мацуре зашто дијалог касни, он је у интервјуу за ТВ Пинк рекао да не зна да ли и зашто касни, али да они који буду хтели могу да разговарају.

Објашњава да он као председник Србије не може да учествује у дијалогу са странцима и тиме каже - "ви Срби сте много глупи и не можете сами да разговарате".

Додао је да са онима који не желе мешање може да разговора или као представник странке или као посредник.

"Имамо много оних који желе суверену Србију и који желе без странаца и то је оно што поштујем", казао је Вучић.

Први пакети са витаминима крећу у понедељак

Председник Александар Вучић најавио је вечерас да првих 700.000 пакета са витаминима пензионерима креће у понедељак.

Исте пакете ће, казао је, примити осим пензионера и медицински радници, труднице и породиље.

Пензионерима ће, појаснио је, пакети бити достављени поштом, на врата.

Подсетио је да пензионери осим витамина у мају добијају 30 евра, у септембру 50 евра и у новембру још 30 евра.

То је, прецизирао је, око 1.100 динара више сваког месеца у пензији.

"То није мало за оне који имају ниске пензије, не значи за моје родитеље који имају високе пензије, али је врста пажње", рекао је Вучић.

Волео бих да не кукамо, већ размишљамо како да се развијамо

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да би волео да у Србији живимо живот у којем ћемо да размишљамо како земљу даље да развијамо и будемо задовољнији, а не само да кукамо.

Вучић је, на ТВ Пинк, на питање једне грађанке из Бујановца зашто је цена млека и даље 25 динара, зашто није бар мало повећана да ли пољопривредници имају од чега да живе, казао да држава не може да плаћа веће премије за млеко.

“Када бисмо плаћали веће премије за млеко имали бисмо веће цене млека. Онда би медији правили више прилога како је скупо млеко, а неће да пишу како имамо најнижу цену електричне енергије у Европи, чак седам пута мању него у Немачкој”; објаснио је он.

Казао је да је струја требало одавно да поскупи, а поскупела је само 3 до 4 одсто, да је чак испод цене у Северној Македонији.

"То није добро за земљу и привредни раст. Ово што кажем не значи да ће бити поскупљења струје. Нема најаве агенције да ће бити повећања, већ сам то поменуо само као пример”, додао је Вучић.

Као пример уобичајених кукњава навео да се сваке године, на крају летњег распуста може чути да наша деца носе тешке ранчеве, да су књиге скупе, продавци на пијацама се жале да је парадајз прејефтин, а купци да је ужасно скуп.

Вучић је указао да држава троши огроман новац на субвенције, а као пример навео је пројекат у вредности од 38 милиона евра за тракторе.

Казао је да тај програм има за циљ да људи обнове механизацију, и да се ради о новцу који држава издваја, иако је за то Светска банка дала кредит под најбољим условима.

“Мислим да ћемо у наредном периоду имати још више субвенција”, нагласио је Вучић.

Надао сам се да ће за нијансу бити бољи односи са Црном Гором

Председник Србије Александар изјавио је вечерас, поводом смене министра правде и људских права у ЦГ Владимира Лепосавић због изјаве о Сребреници, да није изненађен нити одушевљен свим потезима нове власти у Црној Гори, као и да се лично надао да ће односи са ЦГ бити бар за нијансу другачији.

Вучић је тако одговорио гостујући на Пинку на питање да прокоментарише смену Лепосавића због изјаве да ће признати геноциде у Сребреници "када се то недвосмислено утврди", као и на питање како коментарише то што Србија помаже ЦГ вакцинама а ЦГ враћа на тај начин иако је он као председник државе био жртва покушаја атентата у Сребреници.

"Нисам изненађен, нисам одушевљен свим потезима нових црногорских власти. Њима је важније да су одушевљени у Стејт департменту и у Бриселу, него у Београду. То је њихов избор, нећу да се мешам у њихове унутрашње ствари", навео је Вучић.

Поручио је да ће Србија наставити да помаже српском народу и удружењима и организацијама у ЦГ.

"Тога нећемо да се стидимо, то је наше право у складу са међународним правом, ми ћемо то да чинимо још више и у томе не може нико да нас спречи, нити да нам забрани. Што се тиче њихове политике, можда су се неки надали да ће бити много другачије. Ја сам се надао да ће бити за нијансу другачије. У сваком случају ми ћемо да покушавамо да градимо пристојне и добре односе са Црном Гором, која нам је међу најближима као и Северна Македонија и гледаћемо да градимо најближе односе", навео је председник Србије.

На питање како види то што се позивају људи да летују у Црној Гори иако грађани у Србији могу да виде овакве ствари, Вучић је рекао да грађани треба сами да бирају где ће да летују.

Такође, каже да је он у претходних шест или седам година имао одмор од укупно пет дана, као и да ће вероватно ове године ићи на одмор на три или четири дана у Грчку, Турску или Египат.

Изјаве из Приштине нису охрабрујуће, напротив

Изјаве које долазе из Приштине нису охрабрујуће, напротив, констатовао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

У Приштини је синоћ Вјоса Османи, као кандидат Самоопредељења, изабрана за председницу привремених институција, а пре ње је лидер тог покрета Аљбин Курти изабран за премијера.

“Формирали су све кључне институције. Њихове изјаве нису охрабрујуће, напротив”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Како је рекао, сада би, после свега, могао да пита многе у Србији који су за њих навијали - за шта су навијали.

“За то да плаћамо ратну одштету? Да Срби морају да одговарају за ратне злочине над Албанцима, па тек када се то деси, да се разговара о решењу, а једино могуће решење је да Србија добије велико признање Косова “, упитао је Вучић.

Много вам хвала на тој понуди, али ми такву понуду не можемо да прихватимо, колико год била “великодушна и племенита” са ваше стране, поручио је иронично председник Србије.

На констатацију гледатељке из Грачанице, да је захвална на свему што председник Србије чини за Србе са КиМ, и поред тежине ситуације, Вучић је рекао да се држава труди да помогне колико може.

“Боримо се колико можемо, а суочавамо се са милион проблема. Не можете да доводите инвеститоре, али сада већ 600 милиона евра сваке године издвајамо за Косово и Метохију, само да нам људи остају, да чувамо огњишта”, рекао је Вучић и најавио да ће у Грачаници бити изграђена болница.

Нидек ће бити значајна инвестиција за Нови Сад

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се за неколико дана очекује долазак фабрике чоколаде Нидек у Нови Сад.

Он је у интервјуу на ТВ Пинк рекао да још не може да износи детаље, али да ће то бити фантастична инвестиција за Нови Сад.

Напомиње и да ће дуално образовање као и брза пруга са Београдом бити велика шанса за развој Новог Сада, и да ће два града бити практично спојена.

"Верујемо и да можемо до краја 2025. године да остваримо 900 евра просечну плату у Србији, а у Београду 1.120 евра", рекао је Вучић и додао да ће то утицати на многе да се врате у земљу.

"То ће бити поновно рађање Србије, али је за то потребно јединство и уједињење. Увек ће већина желети успех земље и радовати се њеним успесима и победи и да са надом и енергијом гледамо у будућност", указао је Вучић.

Каже и да ће тиме Србија постати лидер југоисточне Европе, а не само западног Балкана.

Захвалан је такође лекарима и здравственим радницима који се боре за људске животе и који су, како је рекао, јунаци нашег доба и најавио да их још једна захвалност очекује пре краја године.

Поручује и да су у праву они који кажу да ако се вакцинишемо за два до три месеца после ће нам требати само маске.

Балкан има огромну будућност и Србија на Балкану

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да Балкан има "огромну будућност" и Србија на Балкану, али да је проблем у томе што ми, како је рекао, увек имамо тај губитнички приступ.

"То је крупно политичко питање и за мене је то једно од најважнијих питања зато што смо ми себе увек потцењивали, да смо лошији од других", рекао је Вучић.

Истакао је да је поносан на то што се један број људи враћа из иностранства у Србију.

То су, казао је, храбри људи који су отишли да се боре за своју егзистенцију далеко од отаџбине, али су храбри и да се врате.

"Балкан има огромну будућност и Србија на Балкану, али ми увек имамо тај губитнички приступ и сами поверујемо да, на пример, немамо вакцине".

Научили смо, истиче, да будемо најгори у свему, осим у спорту.

"Ми ни у чему не постојимо, шта год да се каже о економији, здравству или другој сфери ми не постојимо", навео је и указао да се "ми чак стидимо и својих жртава".

Педесет година, подсетио је, Србија није снимила филм о Јасеновцу.

На опаску да смо се увек делили на четнике и партизане, Вучић је упитао какви четници и партизани када је реч о Јасеновцу.

Истакао је да 95 одсто наше нације подржава културу сећања, то што, казао је, има пет одсто оних који тврде да су Срби криви за све, је друго. Однос је 95 напрама 5 и јасно је, каже, да није реч о подели.

"Прилично смо уједињени данас у борби против ковида. Имате оне који омаловажавају лекаре и гледају да подметну клипове у точкове, али осамдесет одсто цени борбу лекара", рекао је Вучић.

Вучић је похвалио Жељка Митровића за песму о две Марије.

"Искрено одушевљен сам када је направио песму о две Марије, које се боре. Једна од њих је Марија Здравковић, друга не знам како се презива. Марија Здравковић се сада бори за министра Ратка Дмитровића, као и Влада Ђукић што се бори за пацијенте у Мишовићу", рекао је председник.

Упитан како је стање министра Дмитровића, Вучић је рекао да је разговарао са њим, да није животно угрожен, али да стање није сјајно с обзиром на то да је реч о опакој болести која у тренутку може да се преокрене.

"Али знам да је у најбољим рукама", навео је Вучић.

Не могу да се кажњавају они који не желе вакцину

Председник Србије Александар изјавио је вечерас да људи који не могу или не желе да се вакцинишу против ковида не могу да буду кажњавани, пошто им Устав гарантује једнакост, као и да је задатак државе да разговара са тим људима и допре до њих, а не да употребљава пендрек и да их затвара.

Вучић је одговарајући на питања гледалаца током гостовања на Пинку казао је приметио да и у СНС, као и у делу медија, постоји снажан "покрет" да људи који се не вакцинишу буду кажњени.

"Морамо да водимо рачуна да су Уставом сви грађани равноправни и једнаки пред законом", поручио је Вучић.

Каже да се исто тако противио и увођењу ковид пасоша у Европи и да је први и једини јавно иступио против тога, иако је био свестан да ће га то коштати.

"Нисам за то да људе кажњавамо, већ да разговарамо са људима, није нам пало напамет да пошаљемо полицајце да претуку те људе који су играли испред споменика Стефану Немањи, већ су само саслушани по налогу тужиоца, они за које постоје докази да су намерно угрожавали здравље људи", навео је Вучић.

Додаје да је свакако простор око споменика Стефану Немањи лепо место за игру, али да сад није време за то.

Вучић истиче да зато треба разговарати и допрети до људи који су против вакцинације.

Каже да му није схватљиво да сад одједном грађани хоће да знају сваки састојак сваке вакцине, иако скоро сви користе аспирине иако 99,99 одсто грађана не зна његове састојке.

Подсећа да стручњаци кажу да је вакцина добра и да они који су ревакцинисани после 20 дана имају до 98 одсто веће шансе да преживе ковид.

"Зато молим људе да се ревакцинишу. Није решење у репресији и да се хапсе они који играју коло или студенте зато што се веселе", поручио је Вучић додајући да је свакако погрешно то што су урадили студенти.

Вучић је рекао да је добио податке да су једном младом човеку од 32 године због тромбозе коју је изазвао ковид морали да се ампутирају удови.

Такође, истиче да је лицемерно да међу антиваксерима има и оних који су примили вакцину и који под пуном заштитном опремом улазе у ковид болнице, јер знају да је то опасно и заразно, а онда држе нека предавања против вакцина.

Вучић је додао да је незадовољан због тога што је свега 42 одсто старијих од 75 година вакцинисано, али да је доста боља ситуација - 55,1 одсто када је реч о броју вакцинисаних грађана старости од 65 до 74 године.

Нека ме нападају, али све о рачунима је истина

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да његовим политички противници немају никакав аргумент за мржњу, као и да он не бежи од тога да га нападају и говоре да је луд, али истиче, све о рачунима у иностранству је истина.

Вучић је на ТВ Пинк коментаришући наслове у сутрашњој штампи, међу којима и онај у листу Данас - "Пензионерима витамини, Вучићу "лек" за памћење" рекао да они то сваки дан говоре то што је и Бојан Пајтић рекао вечерас- да је болестан.

"Ја не бежим да будем нападан", каже Вучић и додаје да му не значи ништа све то што причају, али указује и да су истинити они наслови о Маурицијусу и 53 рачуна у 17 земаља.

"Сви то знају да је истина и гледате како се плаше људи да кажу, јер је власник Данаса, две тв, Н1 и Нова с, и уређује те програме. Зато тамо нема ни Радуловића, као ни "Не давимо Београд", нико ко може да их угрози", напомиње Вучић.

Иронично примећује и да је он тако луд и болестан изградио толико више путева, пруга, болница него што они то не могу и да наброје.

Наводи и плате, јавне финансије, јавни дуг испод 60 посто БДП у ери ковида.

"Шта би било да сам још и паметан", упитао је иронично Вучић.

Остале вести