Србија брине и о интересима пријатеља

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са шеиком Насером бин Хамадом бин Исом Ал Калифом, изаслаником краља Бахреина за хуманитарни рад, питања омладине и саветника за националну безбедност.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је, након састанка са изаслаником краља Бахреина, изразио захвалност што је за кратко време после његове посете тој земљи, донета одлука да делегација Бахреина посети нашу земљу.

Иначе председник Вучић боравио је, прошлог месеца, као први председник Србије у званичној посети Бахреину.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, казао да су Србија и Бахреин, по начину вођења суверене и независне политике, створиле поверење већ после првог састанка у Манами.

“Сем успостављања поверења и блиске сарадње, да бисте могли да радите на даљем развоју односа морате да донесете одређене акте. Договорили смо да идемо на акте избегавања двоструког опорезивања, и обостране промоције инвестиција. То тежимо да потпишемо ускоро приликом скоре посете краља Хамада, а можда и пре тога, кроз свеобухватни међудржавни споразум Србије и Бахреина, и тиме покажемо да смо опредељени да развијамо нашу сарадњу у свим областима”, објаснио је он.

Вучић је казао да је у разговорима откривено много поља у којима је могућа сарадња. Указао је да ће сутра бити одржан бизнис форум, и да ће бити настављени разговори.

Изразио је жаљење што је изасланик краља Бахреина само два дана у Београду, али је казао да ће се та два дана искористити да се представи Србија на најбољи начин и узврати српско гостопримство, које ће, како каже, тешко достићи врсту гостољубља на које је наишао у Бахреину, а које се тешко доживи у савременом свету.

Рекао је да ће се разговарати о конкретним пројектима и подршку које две земље могу једна другој да пруже у међународним организацијама и институцијама.

“Морамо да увећавамо скромне бројеве трговинске размене, и да успоставимо праву сарадњу. Покренули смо иницијативу да се покрене мешовити комитет за сарадњу, који ће допринети даљем развоју наших односа. За нас је важно да покушамо да нађемо начин и како да покријемо заједничке трошкове за успостављање директне авио линије од Београда до Манаме, јер би то осоколило многе бизнисмене, али и допринело туризму”, рекао је Вучић.

Казао је да може да препоручи посету Националном музеју Манаме, али и да навео да је Манама много лепа.

Позвао је и грађане Бахреина да посете Србију и заволе је и да у нашој земљи, како је рекао, граде своју другу кућу.

"Што се Србије тиче имаћете искреног пријатеља и веома лојалног сарадника. Некога ко ће водити рачуна, не искључиво о својим интересима, већ и интересима својих пријатеља“, казао је Вучић замоливши шеика да пренесе поздраве пријатељства краљу Хамаду уз уверење да ће ускоро моћи да га угости у Србији.

Такође је изразио уверење да ћемо заједнички ускоро успети вакцинацијом и озбиљном организацијом да победимо корона вирус.

Остале вести