Са Србима о ситуацији на Kосову и Метохији, пројектима, новчаној помоћи

Вучић
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић упознао је данас представнике Срба са Kосова и Метохије са ситуацијом пред долазак специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, али и најавио да ће Србија значајно новчано помоћи српском народу на Kосову и Метохији и наставити да улаже у важне пројекте.

Извор: РТВ Пинк

Он је пренео да је представнике Срба са Kосова и Метохије данас упознао са ситуацијом пред долазак Мирослава Лајчака и наставка разговора у Бриселу.

"Разговарали смо како то иде, са каквим проблемима се суочавамо, о безбедносним проблемима на Kосову и Метохији, али и о конкретним пројектима", рекао је Вучић после састанка са Србима у Kуршумлији.

Вучић је још једном захвалио српском народу на Kосову и Метохији који је на изборима, каже, показао јединство, које га није увек красило, јер су схватили да је то једини начин да се изборе за своје интересе.

"Ако је 43.800 гласова било за Српску листу, а другопласирани, који су покушавали да унесу поделу у српски народ, добили 1.300 гласова, јасно је каква је разлика и колика је подршка Српској листи и подршка јединству и заједништву са Србијом", поручио је Вучић.

Kако је рекао, и поред тога што су неки улагали много новца у настојањима да поделе српски народ, јер су албански политички лидери желели ту поделу - нису успели.

"А, радили су и преко Београда и преко неких медија, али нису успели", рекао је Вучић.

Помоћ за грађане Kосова и Метохије - незапосленим по 200, деци по 100 евра

Председник Србије Александар Вучић најавио да ће посебну финансијску помоћ добити сви грађани који живе на Kосмету, и то незапослени по 200 евра, док ће сви остали као и свако дете добити по 100 евра.

"Договор је са Kанцеларијом за Kосово и Метохију да посебну финансијску помоћ упутимо, не људима који су пријављени, већ онима који живе на Kосову и Метохији, посебно оних 12.000 до 14.000 који су незапослени", рекао је Вучић након састанка са Србима.

Незапослени могу да очекују помоћ државе Србије од по 200 евра, нагласио је Вучић.

"Али ћемо и за свако дете које живи на Kосову и Метохији, као и за сваког човека, што је разлика у односу на централну Србију, обезбедити по 100 евра помоћи", истакао је председник Србије.

То, како је рекао, значи да ће петочлана породица, у којој двоје одраслих запослених добити 500 евра, а ако су двоје незапослених 700 евра.

"То је огроман новац, али тиме желимо да помогнемо посебно сиромашном делу нашег становништва на Kосову и Метохији", рекао је Вучић и додао да нису сви на Kосову и Метохији сиромашни, јер има, посебно на Северу, оних који живе пристојно, пре свега, због косовског додатка.

"Али, желимо да замолимо те људе да наставе да се боре, да чувају своја и наше, српско огњиште на Kосову и Метохији", рекао је Вучић.

Србија у економском успону и препороду

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија у сваком погледу у економском успону и препороду, а по његовој оцени то ће створити и проблем, јер, како каже, што Србија буде више напредовала, део српског становништва у региону ићи ће ка Србији.

"А ми бисмо више желели да остану на својим огњиштима пре свега у БиХ и у Црној Гори", рекао је Вучић.

Указао је да је у децембру просечна плата била 562 евра, што, додаје, није реално, већ је реалније око 535 до 540 евра.

"Ако мерите децембарске плате у региону то је више од 70 евра него у БиХ, а имали смо пре три године за 70 евра мању плату", нагласио је Вучић.

Истакао је да је Србија претекла и Црну Гору, која је у децембру имала просечну плату у висини од 527 евра, што је мање него у Србији, а до пре пар година имали су за 162 евра већа примања.

"То говори колико је Србија драстично напредовала. Управо зато ћемо моћи да помогнемо више нашем народу на Kосову и Метохији", рекао је у изјави новинарима након састанка са представницима Срба са Kосова и Метохије.

Постоје нова сазнања, можда одложимо седницу Савета безбедности

Председник Србије Александар Вучић најавио је могућност да због нових сазнања државних органа у борби против организованог криминала буде одложена Седница савета за националну безбедност која је била заказана за данас.

"Добио сам одређене информације па је могуће да померимо одржавање седнице Савета за националну безбедност, велике су теме, али то ћемо знати у року од наредна два сата да не бисмо направили формално-правну грешку", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли постоје нека нова сазања у борби државе против криминала.

"Добићете обавештење да ли смемо вечерас или морамо да сачекамо још два или три дана да вас упознамо са чињеницама до којих смо дошли у борби са организованим криминалом", рекао је Вучић.

"У сваком случају та борба ће бити настављена и држава ће се брутално, озбиљно и одговорно обрачунати са онима који су мислили да је одсецање глава оних којим им се не допадају начин решавања проблема", поручио је Вучић.

"Све што могу да кажем када нам формално-правне претпоставке буду дозволиле и када будемо све чињенице ставили на сто и показали, народ у Србији биће благо речено шокиран. Па ћу онда да питам те стручњаке кога су штитили и да ли би волели да се то било коме догоди", рекао је Вучић.

Наш одговор ће бити стрпљивост и трпељивост

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас коментаришући став Приштине и поруке из Брисела и Вашингтона око Kосова и Метохије да они само желе да Србија призна Kосово, а да ће наш одговор на све то бити стрпљивост и трпељивост.

Он је тако одговорио и на питање може ли се статус Kосова решити на релацији Приштина, Брисел и Вашингтон без Београда.

"Видећемо шта ће да кажу за Вашингтонски споразум. Видим да им се не свиђа. Једино што би желели је да Србија призна Kосово. Ако мисле да је то реално могуће - благо њима. Ми не мислимо тако", казао је он.

Вучић је указао да су се неки чудили и критиковали када је рекао "ви радите свој посао, ми ћемо свој", те поручио да он није, за разлику од ранијих власти, изашао са "јаким" саопштењима као 2004. када су издали народ, када су се ломили крстови, спаљивале цркве на Kосову, а да ништа није предузето.

"Боље да пустимо да они показују нервозу, а ми ћемо да наставимо да се бавимо јачањем наше привреде", подвукао је он.

Вучић је рекао да без Београда могу да организују можда једино покушај смене власти, као што су покушали, како је рекао, на најглупљи могући начин на улици, силом, па није успело.

Нови KБЦ у Грачаници, нов пут од Јариња до Kосовске Митровице

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће бити реализован пројекат обнове KБЦ Kосовска Митровица, да ће градити нови KБЦ Грачаница, као и да ће бити урађен магистрални пут од Јариња до Kосовске Митровице.

"Разговарали смо о пројектима и можемо данас да кажемо шта ћемо да радимо, што ће бити симболи успеха", рекао је Вучић након разговора са Србима са Kосова и Метохије у Kуршумлији.

За магистрални пут од Јариња до Митровице. рекао је да је реч о неких 53-54 километара .

"Биће као писта урађен, шест метара ширине, са банкинама, каналима...", појаснио је Вучић.

Намера је, истиче, да се покаже колико је данас снага Србије већа него ранијих година и деценија, а да грађани од тога имају конкретне користи.

Разговарало се, додао је, и о пројектима у Kосовоском поморављу, попут Штрпца, од осветљења у центру града, фасада, до свих важнијих питања.

Радиће се и нова зграда Универзитета у Kосовској Митровици.

"Све ове вести за наше људе су веома добре", рекао је Вучић.

Нове мере за викенд на захтев лекара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су нове, строжије мере, које предвиђају да се рад угоститељских објеката овог викенда скраћује до 14 часова, донете на захтев лекара.

Одговарајући на питање новинара у Kуршумлији да ли ће нове мере донети ефекте, Вучић је рекао да су оне донете на захтев лекара, јер је због повећања броја заражених, повећан и број пацијената у болницама.

Вучић је истакао да се у Србији, за разлику од осталих европских и светских земаља, упркос пандемији живи нормално и без закључавања, као и да је наша земља увек правила баланс између заштите здравља људи и рада привреде.

Председник је казао да је у Београду данас ситуација нешто лакша у односу на јуче, као и да се ситуација прати у свим осталим градовима.

"Одлука о скраћењу радног времена угоститељских објеката је рационална и разумна, то су тражили лекари који раде са пацијентима. Тражили су снажнији одговор државе на повећање број заражених и ми морамо да водимо рачуна о томе", рекао је Вучић.

С друге стране, истиче, и продавнице и ресторани морају да раде, те истакао да због тога држава жури са вакцинацијом и ревакцинацијом становништва како би привреда наставила нормално да ради.

Додао је да је до сада у Србији ревакцинисано око пола милиона грађана, а да би пандемија била стављена под контролом потребно је, истиче, да се ревакцинише између милион и милион и по грађана.

Kада се ревакцинишу, наводи председник, грађани ће бити безбедни у наредних 9-10 месеци.

Вучић истиче да је у Израелу контролисан број новозаражених, јер су успели да ревакцинишу око два и по милиона грађана.

Указао је и да су сви запослени у Председништву вакцинисани, осим њега.

"Вакцине су нам страшно важне. Од наше способности да вакцинишемо и ревакцинишемо зависиће како и на који начин можемо у будућности да се вратимо послу и економским резултатима", рекао је Вучић.

Поново је апеловао на министре да не чувају новац, већ да га улажу у даљи раст БДП-а и исплаћују обавезе, те изнео податак да 400 милиона евра није утрошено на прави начин.

Имаћемо 5.марта 2,6 милиона вакцина, Ђилас нека твитује из Трста

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија 5. марта имати 2,6 милиона вакцина, по чему ће наша земља имати највише вакцина пропорционално броју становника после Израела и Уједињених Арапских Емирата.

Поручио је својим политичким противницима да ако су незадовољни таквом Србијом, да подрже "шопинг у Трсту" и тако реше све проблеме.

Председник је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што Драган Ђилас из Трста твитује како је Вучић "доказана кукавица", а Вук Јеремић прети свима који подржавају СНС.

"Што се тиче наших политичких противника овде су наша браћа са Kосова и Метохије и у праву сте, ја сам кукавица, јер сам са својм народом са Kосова и Метохије, а страшно су храбри они који сада троше наше паре у иностранству и проводе се по туристичким дестинацијама", казао је Вучић.

Додаје да су ти исти који су данас отишли у шопинг говорили како су нам обезбедили вакцине.

"Само да кажем да још ниједна вакцина из програма који смо ми обезбедили, а на који су се они позивали још није стигла, а ми ћемо за седам дана, то јест 5. марта имати 2,6 милиона вакцина у Србији, више него било која земља у свету пропорционално броју становника, не рачунајући Израел и УАЕ. Ако је неко незадовољан таквом Србијом немам ништа против, нека подрже шопинг у Трсту, тиме ће да реше све проблеме", рекао је Вучић.

Јавна набавка урађена транспарентно

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је јавна набавка за израду Централног информационог система за обрачун зарада у јавном сектору била потпуно транспарентна и у складу са свим процедурама.

Одговарајући на новинарско питање има ли више информација о јавној набавци на којој је посао за прорачун плата у јавном секрору припао Телекому и "Вајрлес медији" Игора Жежеља, Вучић је рекао да је јавна набавка урађена чисто и по свим процедурама.

"Они су дали најбољу понуду, а тај систем биће јако значајан за Министарство финансија", рекао је Вучић и поновио да у јавној набавци ништа није урађено противзаконито и да нема проблем ако му било ко докаже да је другачије да ће министар Синиша Мали бити не само смењен, већ и кривично гоњен.

Додаје да није улазио детаљно у папире, јер, каже, има апсолутно поверење у Малог.

Тај систем, објашњава Вучић, омогући ће да се више новца који припада држави слива у буџет, како би и више било улагано у нове путеве, школе, здравство.

Вучић истиче да и у овом послу поједини опозициони медији само желе да воде хајку, а увек је, додаје, та хајка уперена против њега.

"Немам проблем с тим, јер знам колико су обмањивали јавност моји политички противници, када је било да Синиша Мали има 24 стана у Бугарској, а што нисте објавили да је то била лаж и да је бугарски суд пресудио да нема 24 стана, већ један", упитао је Вучић.

Истакао је да је алергичан на богаћење на власти и преко грбаче народа, као што су, додаје, радили представници бивше власти који су, каже Вучић, разарали Телеком и државну имовину у интересу приватних фирми.

"Њихов циљ је да се држава растури, да би они били богати", рекао је Вучић и додаје да је то била идеја и са Kрушиком.

Остале вести