Ако црква и држава не сарађују Србија је лака мета

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић пренео је, након састанка са патријархом Порфиријем, да су разговарали о свим важним питањима у односима државе и цркве, те да је новог поглавара СПЦ обавестио о свим кључним питањима од значаја за државу Србију, која су, каже, без сумње, и од изузетног значаја за цркву.

Извор: Пинк тв

"Упознао сам патријарха са фактичком ситуацијом на Косову и Метохији, и са политичким чињеницама и политичким преговорима који нам предстоје, или оним које смо завршили, са посетом Мирослава Лајчака, која нас очекује, о позицији Србије, чак и о томе да Косово није успело да прође и добије простор на тзв. Уставној конференцији европских земаља", рекао је Вучић.




Вучић је рекао да су разговарали и о Републици Српској, те о свим притисцима на Србију који предстоје, и који, истиче, не треба никога да изненађују.

"У условима дубоке подељености света, где не постоји униполарност, ни биполарност, већ мултиполарност, многи ће покушати и дати све од себе да покажу своју снагу и силу на неком мањем. Наш посао је да гледамо да то не будемо ми, а да сачувамо најважније и највиталније државне и националне интересе", рекао је Вучић.

Он је рекао да су разговарали о томе како да се сачува мир и стабилност, како да се помогне страдалном народу на КиМ, да се помогне очување живота, економски напредак.

"По том питању постоји не само велико разумевање, већ и сагласје", истакао је председник.

Он је додао да је имао изузетну част да угости новог патријарха српске цркве, који је недавно изабран за поглавара СПЦ, као и да је захвалан његовој светости што је, каже, имао стрпљења да све саслуша.



Веома је важан однос државе и цркве, јер када не стреме заједничким циљевима и не раде заједно онда је Србија растрзана и слаба и лака мета не само за сваког орла, већ и врану која се на њу намери, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

“Иако смо одвојени једни од других, из личног искуства могу рећи када држава и црква стреме истом циљу, раде и боре се заједно, онда Србија буде прва у Европи по бројним питањима. Када то није случај онда је Србија растрзана, поцепана, подељена, а тако слаба и лака мета не само за сваког орла, већ и врану која се на њу намери“, казао је Вучић након састанка са патријархом Порфиријем.

Он је пренео да је са поглаваром СПЦ разговарао и о положају нашег народа и цркве у целом региону.

Пренео је да је договорено да држава онолико колико помаже свим другим верским заједницама, а свакако по бројности верницима српске заједнице снажније, помогне обнови наших храмова, светиња, свуда где делује СПЦ, како у земљи, тако и расејану, посебно на подручју бивше Југославије.

“Договорили смо и да покушамо да разумемо једни друге и да оно где не мислимо исто, такве ствари решавамо дијалогом. Рекао бих речима које би смиривале сваку врсту страсти, а не да користимо речник увреда, напада и слично“, додао је он.

Вучић је изразио задовољство што је данас могао много до научи од патријарха Порфирија.

“Са њим када разговарате имате вишак стида што не можете да достигнете његово знање и достојање“, приметио је он.

Вучић је најавио да је држава спремна да помогне, те ће урадити и комплетан парк испред храма Светог Саве.

“Не само прву, већ и скупљу другу фазу како би се окончала изградња највећег православног храма у свету. Имамо много идеја у која заједно можемо да уложимо новца у места у којима су Срби страдали. Мислим да ће тај наш однос бити у интересу целокупног српског народа“, нагласио је Вучић.

Изразио је уверење да ће будући састанци бити уобичајена појава, и да ће увек дочекати састанак ca патријархом у вери да могу много да учине за наш народ.

Интересује ме шта замерају за Јовањицу

Председник Александар Вучић изјавио је данас да није детаљно прoучио нови извештај Европског парламента о напретку Србије и поручио да га највише интересује део око Јовањице, уколико је остао у том извештају.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише нови извештај ЕУ о напретку Србије, Вучић је казао да ће извештај коментарисати када га буде пажљиво проучио.

"Мада, највише ме интересовала идеја око Јовањице, не знам да ли је то остало или није. Да видим шта стручњаци кажу за Јовањицу", рекао је Вучић.

Истакао је да ће сваког из Европе када буду долазили у Србију питати шта имају да замере Србији за Јовањицу.

"Ако ми објасне шта замерају, добро дошли сте, а ако не, онда да се врате лепо на поправни и да добро погледају то шта су писали", рекао је Вучић.


Преварио се ко мисли да ћемо се одрећи оног што је наше

Председник Александар Вучић изјавио је данас да не зна шта је био садржај разговора новог америчког државног секретара Ентонија Блинкена са министрима ЕУ, али да свакако оно што предстоји Србији по питању KиМ, није ни лако ни једноставно, али и поручио да ако неко мисли да ће се Србија лако одрећи онога што сматра својим - тај се преварио.

На констатацију да је Блинкен са министрима ЕУ размотрио заједничку политику према Западном Балкану, пре свега о дијалогу Београда и Приштине, те питање какве притиске очекује, Вучић је рекао да не зна шта је био садржај тих разговора, али да свакако оно што предстоји Србији није ни лако ни једноставно.

Посебно, каже, ако сaзна америчка позиција, јер је довољно да се прочита честитка америчког председника Београду и Приштини, па да се разуме у каквој је Србија позицији - изузетно тешкој.

Уз то, подсетио је да највеће европске силе деле ставове нове америчке администрације, што само потврђује да ће Србија бити под притиском.

"У том смислу, а рекао сам то и патријарху, управо због тога што ће бити у немогућности да покажу доминацију на неким већим и снажнијим силама од Србије, зато ће њихово присуство на Западном Балкану бити доминантније", рекао је Вучић.

На Београду је, наводи, да чува мир, да разговара и са представницимa САД, а да дијалог са Приштином настави под окриљем ЕУ, иако неће бити лако.

"Али, ако мисле да ћемо се лако одрећи онога што мислимо да је наше, иако они не мисле да је наше, мој одговор је - преварили сте се", поручио је председник Србије.



Ако има било шта противзаконито сменићу министра

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће, ако се испостави да су тачне тврдње да је посао обрачуна плата у јавном сектору дат приватној фирми Игора Жежеља и да је то коруптиван уговор, бити први који ће тражити смену и хапшење министра финансија Синише Малог, али и додао да не верује у то.

Вучић је, на питање зашто је било неопходно да посао обрачуна плата у јавном сектору добије приватна фирма Игора Жежеља, посао од седам милијарди динара, који је до сада радила државна управа, и да ли се ради о колективном уговору, казао да не зна ни о чему се ради.

"Ако треба да коментаришем конференције за новинаре различитих политичких политичара, или оних који раде у фирмама које су учествовале у највећим пљачкама, које су имале за циљ разарање Телекома, то не могу“, нагласио је он.

Вучић је казао да има апсолутно поверење у министра финансија Синишу Малог.

Подсетио је, уједно, на, како је казао, све лажи о 24 стана које наводно поседује Мали у Бугарској, рекавши да је недељама вођена кампања, а испоставило се на крају да су политичари који стоје иза кампање лагали, а медији, који су, додаје, на криминални начин стварали своју кабловску инфраструктуру  лагали.

"Уверен сам да ће и овог пута бити тако, као и да се ради о нечему што је потребно. Бићу први који ће тражити његову смену и хапшење, ако сте у праву“, поручио је Вучић.

Он је изразио уверење да ће и око овога бити као са 24 стана, Јовањицом, те да је реч о лажима, а да на крају највише пара остаде у џеповима тобож поштених који се обогатише за стотине милиона евра на терет грађана.

"Ако сте за један делић у праву да је било шта противзаконито, али и непoтребно, урадићемо на овакав начин“, поновио је он.


Не разумем када се неки страни представници у то умешају

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се испоставило као тачно да син српског политичара са KиМ Ненада Рашића није задобио повреде у тучи која има политичку позадину, већ да је у питању туча две групе младића која је унапред заказана.

На констатацију новинара да се испоставило да је син Ненада Рашића повређен у тучи средњошколаца и питање да ли ће неко одговарати за хајку која је тим поводом била уперена према Српској листи и Србији, Вучић је рекао да је трпео најгоре увреде, лажи и бесмислице са "тајкунских" медија и политичара који сваки пут кад не знају шта ће за све оптужују њега.

"Рекао сам да то није имало никакве везе са свим оним што су говорили, већ да је у питању туча две групе младића унапред заказана. Не знам како су успели да осуде једну страну, а другу не и како су у све то успели да уплету Српску листу, па српску државу, па и мене... а онда схватите да је у свему томе учествовао врх албанске самопрокламоване државе од Аљбина Kуртија па на даље", рекао је Вучић.

Навео је да разуме када то раде Рада Трајковић, Рашић и поједини овдашњи политичари који, како каже, ништа друго не раде осим што обмањују јавност по цео дан.

Додао је да нема никакав проблем са тим, али да има проблем када се поједини страни представници у то умешају и почну да лажу и обмањују целокупну светску јавност.

"Зато ћемо сваком од тих страних политичара који мисле да је слобода Србије  на тацни коју могу да добију у сваком тренутку, да је Србија земља коју могу да понижавају и непоштују као што су то чинили до пре неколико година и који мисле да је Србијa не само врећа за ударање већ врећа за ударање од позади како бисмо били додатно понижени грдно су се преварили", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија све снажнија земља поносног народа која их пристиже и која их је за годину дана стигла више него у претходних десет година.

"Тако ћемо и да наставимо годину за годину. Kакви год да смо, свој понос, име и презиме да им дајемо само зато што су у стању добро и озбиљно да лажу поједини од тих политичaра, то неће да дочекају", поручио је Вучић.

Остале вести