Главни одбор у мају, априлу, потом скупштина

Изјава Председника Александра Вучић
Најновије
Извор: Танјуг

Лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић пренео је вечерас да је на Председништву партије договорено да се одржи седница Главног одбора у априлу, мају, чим епидемиолошке мере то дозволе.

Извор: ТВ Пинк

Према његовим речима на тој седници ће бити заказана скупштина странке за септембар ове године, што ће бити почетак и припрема за предстојеће председничке, парламентарне и београдске изборе.

Вучић је нагласио да је договор и да се што више младих шаљу на телевизију у дебате, како би се показало да млади људи не само да немају страха, већ да имају много поштења и поштовања према политичким противницима.

Договорено, казао је, да се додатно подмлађује странка.

Српске странке излазе јединствено на изборе у Прешеву

Председник СНС Александар Вучић пренео је данас новинарима да је на седници Председништва странке разговарано и о предстојећим локалним изборима у Зајечару, Косјерићу и Прешеву 28. марта, као и да ће у Прешеву све српске странке ићи заједно и да је циљ да српска листа не само пређе цензус већ да освоји два одборничка места.

"То би био историјски успех у Прешеву", каже Вучић.

Напоменуо је да су неки хтели да иду самостално на те изборе, али они из Београда, док у Прешеву све српске странке желе да иду заједно.

Што се тиче локалних избора у Косјерићу и Зајечару, Вучић каже да су то места која су тешка за СНС, али да је пуно урађено у тим местима у претходном периоду и да очекује да ће добити већинско поверење грађана.

Додаје да ће бити врло тешка утакмица, али да верује да ће СНС однети победу.

Поједини у СНС бахати, мораћемо да правимо резове

Председник СНС Александар Вучић изјавио је данас после седнице Председништва СНС да се поједини у странци понашају бахато и да ће на наредној скупштини странке морати да се направе бројни кадровски резови.

"Један део људи се понаша бахато, већина не, али мораћемо да правимо бројне резове унутар партије како би то предупредили и зато ћемо на скупштини странке изаћи са додатним програмом, како би постигли све оно што смо пре зацртали", нагласио је Вучић.

То је да се заврше сви велики инфраструктурни пројекти, да плате буду 900 евра до 2025. године, а пензије 450 евра, нагласио је Вучић.

"Тако да ће бити значајног кадровског мешања карата и озбиљног подмлађивања странке", истакао је Вучић додајући да има пуно људи у странци који желе да се боре и раде.

То је био део његове критике на Председништву СНС, додао је Вучић.

Каже да многи на власти не раде викендом и да не зову људе да виде имају ли и које проблеме, као и да он лично одговори на више од сто порука дневно преко друштвених мрежа или зове обичне људе телефоном.

Немогуће да од 22 министра само један министар нешто ради за викенд, то су ствари које морају да се мењају, поручио је Вучић.

Каже да је лично пре пет или шест година инсистирао и рекао људима на Главном одбору странке да ће неки од њих морати да ослободе место за неког другог када види да неко од њих почиње да се понаша бахато као што се понашала власт Ђиласа, Јеремића, Тадића и осталих.

Лекови против короне у нашој земљи у априлу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће лекови који су се показали ефикасни у борби против корона вируса стићи у нашу земљу у априлу, а најкасније почетком маја.

На конференцији за медије након седнице СНС-а, Вучић је рекао да ће Србија бити трећа земља у Европи која има те лекове, након Немачке и Шведске.

Истакао је да је реч о веома скупим лековима и да је наша земља за два милиона пилула платила 40 милиона евра.

"Набавићемо ускоро и лекове које набавља Немачка, то ће нас доста коштати, али показало се да та једна пилула спасава живот чак и оних који су пунији или старији", рекао је Вучић.

Навео је да се држава труди да набави све што постоји у свету како би се сачувала што више живота.

У априлу највећа до сада јапанска инвестиција у Србији

Верујем да ћемо почетком априла имати највећу до сада јапанску инвестицију на територији Србије, изјавио је вечерас председник Александар Вучић.

Навео је да је много срећан због тога, али да још не сме да говори детаљније о томе јер је, како је рекао, такав договор са њима.

"Верујем да ћемо имати још много, много инвестиција ове године, да додатно запошљавамо људе, да то утиче на стопу раста, напредак српске економије, повећање плата", рекао је Вучић након седнице Председништва СНС, одговарајући на питање у којој мери корона вирус отежава довођење страних инвеститора.

Син Ненада Рашића учествовао у заказаној тучи

Лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић рекао је вечерас да нико, како поједини покушавају да оптужују државу Србију и Српску листу, није тукао из политичких разлога сина Ненада Рашића.

"Видели сте јуче када је због туче двеју група младића, 20 на 20, унапред заказане три дана раније, неки су покушали да оптуже чак и мене, а Албин Курти Српску листу и све друге да је неко из политичких разлога тукао сина Ненада Рашића. Он је био тај који је дошао на заказану тучу“, подвукао је Вучић.

Рекао је да се све догодило на дан када школа није радила.

"Немојте да показујемо ко је кога први ударио. Имамо све податке како се све одиграло, како је текла свађа око једне девојке, ко је кога увредио са "Шиптаре“. Имамо апсолутно све податке. Какве то везе има са Српском листом?“, казао је он.

Вучић је рекао да је само гледао, дан после, Куртијеву и хистерију разних западних бирократа како ће лажима да наставе.

Према његовим речима то показује само колико ће многи и унутар Србије, ослањајући се на антисрпску политику Албанаца и овде да је воде.

"Подразумева се да сви који су учествовали у тучи треба да буду ухапшени. Али како сте покушали да направите политички линч Српске листе и Србије. То нико не може да разуме“, објаснио је он.

То је, како каже, нешто са чим ћемо се суочавати у наредном периоду, што ће се само увећавати, као и лажи известиоца ЕП Виоле фон Крамон која показује лист "Информер“ и каже "видите шта ради држава Србија“, те испада да је "Информер“ држава.

"У лажи су кратке ноге, али када их је много не стигнете да одговорите на сваку. То показује тежину наше позиције, сложеност ситуације“, рекао је он.

Овакве ствари дешавају се увек, рекао је он, када Српска листа добије већину и када се покаже да сви напори разних амбасада и Албанаца који су уложили милионе евра у кампању против Српске листе, од Рашићеве листе па надаље, нису успели.

Вучић је приметио и да медији у Београду "нису гракнули толико“ када је убијено 14 људи у Старом Гацку, и да се сада виде они најострашћенији, који се залажу за независно Косово.

"Ако то није политика коју ћу да подржим не значи да сам убица, и да ћу да јурим нечију децу. Интересантно је да они који соле памет највише воле да подрже оне који подржавају независност Косова“, казао је он.

Указао је и на то да су то они исти који га оптужују за то колико је пара дао за храм Светог Саве, а када каже колико је дато онда тврде да се хвалисао.

"Мене не интересује шта говоре сада, већ само шта ће људи да кажу за 20-30 година“, поручио је он и додао да на различите увреде на његов рачун више не реагује, не зато што, како каже, нема образ, већ зато што га они који то говоре никада нису имали.

"На ту кампању ћемо да одговарамо, иако смо до сада ћутали и на сваку лаж добиће одговоре суверене, слободне и независне Србије и нећемо им више дозвољавати да третирају Србију као џак за ударање, из које неће добити одговор", рекао је Вучић.

У петак састанак са представницима Срба са КиМ

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у петак у Куршумлији бити одржан састанак са представницима Срба са КиМ.

Вучић је, након седнице Председништва СНС, упитан за изјаве Албина Куртија да неће дијалог бити приоритет његове владе, и да у тој влади неће бити места за Српску листу, поручио да, што се Српске листе тиче она мора добити мандат у влади у Приштини.

"А да ли ће прихватити о томе ћемо наредних дана да одлучујемо. Мислим да ћемо у петак у Куршумлију позвати све представнике нашег народа да се консултујемо“, казао је он.

Што се тиче Куртијевог оптуживања Србије за геноцид 1999. Вучић је рекао да се много људи "гађа“ различитим терминима не знајући ништа.

"Он као марксиста и анархиста могао би боље да проучи то, па не би такве глупости изговарао. Ја се трудим да не одговарам на увреде које изговарају он и други албански политичари сваког дана, јер ако ширите неку врсту лоше атмосфере она може да се покаже и на терену“, упозорио је Вучић.

Хрватској није потребна помоћ са вакцинама, сами ће то решити

Председник СНС Александар Вучић рекао је данас, одговарајући на питање новинара да ли Србија може да помогне свом суседу Хрватској са вакцинама, да Хрватској као озбиљној земљи није потребна помоћ и да је сигуран да ће то они сами решити за дан или два.

Упитан како коментарише то што се може видети хаос у Загребу где људи чекају у редовима да приме вакцину које нема, Вучић каже:

"Сигуран сам да је Хрватска озбиљна земља, њима није потреба помоћ, они ће за дан или два свакако решити своје проблеме. То сам сигуран".

Вучић је казао да да се надао да ће Србија добити прве вакцине из програма Ковакс и да ће бити значајно ако добије 100.000 вакцина, али да се нада да ћемо добити нешто више из тог програма.

"Покушаћемо ревакцинишемо бар 900.000 људи, будемо близу милион у наредним данима", навео је Вучић.

Додао је да ће се и сам вакцинисати, али да ће сачекати да добар део грађана прими вакцину.

Да будем међу првих 10 чија ће имовина да се испита

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да би замолио да он буде међу првих 10 људи чија ће имовина бити испитана, по новом закону, како би се утврдило где је његовој породици имовина о којој се говори, али и зато што је важно да људи имају поверење у председника државе.

"Ја бих замолио да будем један од првих 10 испитаних по Закона о утврђивању порекла имовине, јер је важно да људи имају поверење у свог председника и да чују шта је све истина", рекао је Вучић.

Он је додао да се у том случају испитује и имовина најближих сродника.

"Па виде људи где су нам ти хектари земље, пекаре, фабрике коверти, виногради, ресторани и све остало. Не знам какав је закон и какве су измене, али бих замолио, ако је могуће, да себе пријавим, да будем један од првих 10 коме ће имовина бити испитана", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли се може веровати да ће доћи до провере порекло имовине свих политичара, а поводом изјаве Драгана Ђиласа "како је он дошао до првих милиона".

"За друге нећу да говорим, али мислим да је посланица СНС Сандра Божић на најбољи начин одговорила, да то да је прао прозоре - ниси ти прао прозоре, већ си прао и крао народне паре... Тако да то прање прозора... А, имена нећу да изговарам, јер не мислим да је то нарочито важно", рекао је Вучић.

О могућим оштријим мерама одлучује струка

Епидемиолошка ситуација у Србији није лака и једноставна због појаве британског соја вируса који се убрзано шири, а да ли ће бити оштријих мера одлучиће, као и до сада, епидемиолози, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

На конференцији за медије након седнице СНС-а, Вучић је позвао грађане Србије да наставе да поштују епидемиолошке мере и након прве дозе вакцине, али и 15 дана након друге дозе, односно до почетка њеног пуног дејства.

"Не могу да вам кажем да ли ће бити оштријих мера, али свакако није пријатно када видите ове бројке", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли ће због раста новозаражених бити донете оштрије мере.

Изнео је податак да је до сада пун имунитет стекло тек нешто око 220.000 грађана и додао да је то мали број.

"Грађани морају да знају да нису сигурни када приме прву дозу, помоћи ће вероватно нешто, али морате да будете стрпљиви и сачекате 15 дана од друге дозе", навео је Вучић.

Истакао је да је држава урадила све што је могла, да је набавила четири вакцине, по чему је, каже, најбоља у Европи, али и да је направила најбољи информациони систем којим је вакцинација добро организована.

Упркос високим бројкама по броју заражених, Вучић наводи да Србија и даље има најмањи број преминулих пропорционално броју становника.

"Добро је да број преминулих тренутно не расте, али плашим се да ће нам то доћи за седам дана", рекао је Вучић.

Казао је да разуме кретање грађана и да им је потребно опуштање, јер у ковид условима живе већ годину дана.

"Колико се заразило у Новом Саду..., али не можете људима да забраните да покажу емоције према нечему уз шта су живели 30 до 40 година", рекао је Вучић.

Позвао је грађане да буду што је могуће дисциплинованији, јер је Србија због короне и до сада платила високу цену са неколико хиљада преминулих.

Можете да зовете професоре да проверите како сам знао

Председник Александар Вучић одбацио је вечерас критике на његов рачун, које су се појавиле у јавности, а које се односе на успешно положене испите на Високој спортској и здравственој школи, након што је показао свој индекс.

"Можете сваког од професора да позовете и видите да ли сам знао или не", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у вези са тим што се у појединим медијима, након што је обзнанио да је положио четири испита, са три десетке и једном деветком, отворило питање да ли је био на испитима и колоквијумима, јер је тих дана био по Србији или  учествовао на видео самитима.

Вучић је рекао да је сваки испит полагао на Високој школи на Бановом брду, да су га сваки пут испитивали темељно и да је на сваком испиту одговарао дуго, чак, како му се чини и најдуже, а да свако може професоре да пита какав је био.

"Све можете да испитате, као и моју диплому и све испите са Правног факултета", рекао је Вучић и додао да му је било тешко да научи анатомију.

Без проблема можемо да вакцинишемо 2,5 милиона људи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да сада можемо без икаквих проблема да вакцинишемо 2,5 милиона људи и поручио грађанима да ће бити довољно вакцина пошто ће бити набављене и додатне количине.

"Видим да људи наседају на те приче антиваксер лобија, ми без проблема можемо да вакцинишемо 2,5 милиона људи. Ми сада имамо 1,1 милион пријављених, али то је сада. Од тога 600.000 је већ примило, још 500.000 није, пошто је било и оних који нису били на списку а долазили су када је почела масовна вакцинација", рекао је Вучић.

На срећу имамо довољно вакцина и сви ће бити вакцинисани, поручио је Вучић.

Додаје да људи треба да буду пажљиви пошто цео процес стицања имунитета траје укупно око месец и по дана.

"Страшно је важно да обезбедимо здравствену инфраструктуру и да на све то видимо и да и сами производимо вакцине. Да пробамо и са Спутњиком, Астра-Зенеком и Кинезима, па нека нам једна прође да можемо да производимо вакцину и ту смо већ направили велики успех. Спремни смо да уложимо новца колико буде потребно", нагласио је Вучић.

Подршка грађана на готово невероватном нивоу

Председник СНС Александар Вучић захвалио је вечерас грађанима Србије на огромној подршци коју пружају тој странци, уз констатацију да је она на готово невероватном нивоу.

Он је скренуо пажњу да то захтева велику одговорност.

"То неће трајати ни три дана уколико ми не будемо довољно спремни да још више и напорније радимо, будемо озбиљни одговорни и посвећени у нашем труду и даљем напретку за Србију" ,поручио је Вучић на конференцији након седнице Председништва СНС.

Остале вести