Овај трг је симбол српског напретка и победе

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, након обиласка Савског трга и споменика Стефану Немањи, да тај трг види као симбол српског напретка и победе.

Извор: ТВ Пинк

Симболично, приметио је, и сат на згради некадашње железничке станице је поправљен и поново ради после читавих 24 године.

"Срећан сам што смо сат на железничкој станици после 24 године поправили. И то говори о 24 године, или не знам колико српских неуспеха и пропадања. Ово је симбол српског напретка и победа. Мислим да ће овај трг изгледати величанствено. Имаће 250 стабала, која су посађена. Срамота ме је рећи како смо називали ово место раније. Тај трг је био симбол пропалог дела града, нешто најружније са мочварним делом позади, а сада ниче на њему Београд на води. Ово је начин да покажемо да Србија национално и у свим областима снажи", рекао је председник.

Пресрећан је, каже, није се надао, ни очекивао да ће ово бити тако величанствено.

Spomenik Stefan Nemanja
Извор: Инстаграм

Нагласио је да је прелепо дизајниран цео парк, подсећајући и да је споменик урађен на основу конкурса о којем су одлучивала највећа имена српске културе.

Вучић је указао да је споменик урађен на потпуно другачији начин, да објашњава постојање српског народа, његове корене, како се развијао, како је расла наша држава, духовност.

Навео је да може да се види слика поломљеног византијског шлема, најважнији догађаји.

У овом крају имамо сада спој модерног и традиционалног, каже.

Позвао је грађане да посебно увече дођу на трг и виде споменик Стефану Немањи, са погледом на храм Светог Саве, који се завршава.

Подсетио је да су највећим делом радови на том храму завршени у овој генерацији.

Ми смо највише урадили у претходних седам година, више него у протеклих седам деценија у вези храма Светог Саве, додао је он.

Истакао је да се иде и на завршетак обнове Хиландара и да верује да ће моћи да се обнови Милутинова црква.

“Треба урадити још фасаде зграда око Савског трга да би додатно засијало ово место, како би Београд као седиште српства могао да се поноси својом историјском прошлошћу, да радо прима сваког госта, али и да зна своје корене, да имамо наш српски престони град“, нагласио је Вучић.

Србија четврта у Европи по стопи вакцинације, брзо и друга

Србија је тренутно четврта у Европи по стопи вакцинације у односу на број становника, а девета у свету, рекао је вечерас председник Александар Вучић.

Верује, каже, да ћемо у наредна 72 сата бити чак други у Европи, а можда дођемо и до петог места у свету по стопи вакцинације.

Vucic obilazak spomenika Stefanu Nemanji
Извор: Танјуг

"Испред нас су тренутно само Велика Британија, Малта и Данска. Верујем да ћемо у 48 сати, односно 72 сата претећи 2. и 3. и да ћемо бити други. Верујем да у свету можемо да будемо 5. место, сада смо 9. Честитам грађанима Србије и на томе, и заштити здравља нације, као што смо се винули у висине по питању економије", рекао је председник.

И данас имамо, каже, преко 42.000 људи који су вакцинисани.

Вучић истиче да је, међутим, сада већ готово немогуће набавити вакцину.

"Ми смо потписали уговор са Фајзером, а добили смо мање вакцина, све ово што смо добили је због наше сналажљивости и јер смо се припремили унапред", рекао је Вучић.

Он је изјавио да, ако се настави овим темпом, имамо вакцина за још седам, осам дана.

- Сви они који су примили или ће примити, имамо сачувану вакцину за ревакцинацију. Данас сам имао, не могу да вам кажем са ким, разговор, али сам сигуран да ћемо још једну количину вакцина обезбедити, једну дозу од 100.000 вакцина. Сада не могу ништа више да вам откривам. Наставићемо са тим, мучимо се са свим, из Русије нам је застало све, чекамо одговор, проблем је због њих, имали су проблем у неким фабрикама. Ја ћу да зовем и кинеског премијера ако треба", изјавио је Вучић.

Значајно испред нас је Велика Британија по броју вакцинисаних, а нешто испред нас са 33.000 или 32.000 људи на милион становника, док Србија има 26.000, напоменуо је Вучић.

Истиче да је тренутно у свету готово немогуће набавити вакцину, као и да му се чини да се као по нечијој команди све дешава да дође до неког сукоба у свету.

"Људи треба да знају да ми из Kовакс система још ниједну вакцину нисмо добили", додао је он.

Истиче да ово што имамо да смо добили смо захваљујући сналажљивости српског руководства, мудрој и промишљеној политици.

"Што смо негде рачунали да ће то бити много тежи процес него што је раније говоре, што смо се добро припремили и умели да разговарамо са свим нашим партнерима и Kинезима и Русима и Американцима", навео је Вучић.

Додаје да нећемо радити оно што је радила Велика Британија где су рекли да је важно да сви добију прву дозу, јер ће то код 70 одсто већ створити антитела и да не мора тако брзо да се иде на ревакцинацију.

Ипак, они имају проблема са новим сојем, рекао је Вучић додајући да се плаши да ће бити проблема када се буде појавио и код нас и да треба што дуже да зауставимо пробој тог британског или јужноафричког соја.

Kаже, из Русије касни вакцина за Србију неких десетак дана и да то није проблем, али само да стигне.

"Имали смо велике количине вакцина најављене из Русије, касни и Фајзер, и сад АстраЗенека најављује да ће 60 одсто да смањи производњу. Зваћу ако треба и мог пријатеља индијског премијера пошто они производе и АстраЗенеку. Довијаћемо се на различите начине, али сигуран сам да ћемо успети. Борићемо се на све начине и побочним везама и алтернативним путевима".

Kаже да то не крије и да је најважније да се људима обезбеди здравље.

"Kако ћемо да дођемо до тога, то ће ући у неке мемоаре када се са овим изборимо".

Вучић је замолио да се што више старијих код нас вакцинише, да имамо око 700.000 вакцинисаних, са што већим учешћем старијих, јер ће то бити око 10 одсто становништва или 13,5 одсто пунолетног становништва који ће бити вакцинисано.

"Ваљда ће стићи једног дана и из Европе нека вакцина, платили смо то, сваког дана слушам обећања, али нећу да кукам као Kалимеро, већ смо се снашли. Зато сам и рекао - усе и у своје кљусе", навео је Вучић.

Српски народ је велики и добар, бошњачки исто

Српски народ је велики и добар, бошњачки народ је велики и добар народ, рекао је вечерас председник Александар Вучић.

Он је тако одговорио на питање како коментарише изјаву лидер СДА Изетбеговића да су Срби "лош народ".

"Тражио сам детаљно да видим шта је рекао. Нажалост, та изјава говори о њему. Српски народ је велики и добар, бошњачки народ је велики и добар народ", рекао је Вучић и додао да такве изјаве ником нису потребне.

Не пада ми на памет да уводимо министарство избора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је идеја дела опозиције о формирању министарства за изборе срамотна.

"Не пада ми на памет да то урадимо", каже Вучић и примећује да само фали "министарство за капе".

Vucic obilazak spomenika Stefan Nemanja
Извор: Танјуг

"Замислите да имате министарство избора, које нигде не постоји. Уз то, треба то да проведемо ми који смо победили на изборима, по захтеву оних који на тим истим изборима нису учествовали, јер су знали да нико није хтео да гласа за њих“, рекао је Вучић.

Указао је да уместо да имамо министарство изградње путева и пруга, неко жели да се бавимо темом избора, како би се вратили на власт и пљачкали.

Само фали, каже подсмешљиво, министарство за капе, алудирајући на чињеницу да се опозиција бави питањем зашто он не носи капу на јавним догађајима.

О министарству за изборе, понавља, нема говора.

"Ваљда мисле да ће Тања Фајон да ме убеди. Али ми смо суверена и независна земља", рекао је и искористио прилику да укаже да Фајон има проблеме у сопственој странци, које не успева да реши, па нуди као експерте Ђукановића и Весића, да уреде њихове унутарстраначке односе.

Вучић је поновио да је министарство за изборе једнако вредно као и министарство за ношење капа.

Kада је реч о почетку међустраначког дијалога, навео је да постоји технички проблем како да се спроведе.

"Постоји велики део странака које нису под утицајем странаца, које не желе да им странци уређују земљу, али постоје и неки други који имају туторе и менторе споља и који би желели да их странци доведу на власт јер народ неће“, рекао је он.

Вучић је казао да би требало можда два дијалога да се направе, додајући да је власт спремна на разговоре.

Поводом порука из опозиције да ће се незадовољство "излити" на улице, ако се не прихвате њихови услови, каже да се нагледао њихових немира, упада у скупштину и да наносе најтеже повреде полицајцима.

"Увек сам их чекао баш тамо где су протестовали, испред председништва и испред владе када сам био премијер и не плашим се немира. Немира треба да се плаше они који их организују“, поручио је он.

Указао је да постоје избори на којима народ одлучује.

Подсећа да се заборавља да на сваком бирачком месту има више представника опозиције, него власти, који броје гласове, али када неког народ неће, не вреде ни министарства за изборе.

Вучић се упитао, када је реч о немирнима, да ли ће опозиција имати исте аршине, јер када су Трампове присталице ушетале већим делом мирно у Kонгрес, они су их назвали терористима, те да очекује да ће и своје батинаше назвати тако.

Зашто би у Србији неко протестовао за или против Путина

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је у Србији у реду да се организују протести за или против њега, али да не види разлог зашто би се у Србији протестовало за или против Владимира Путина или било ког другог страног државника.

Vucic obilazak spomenika Stefan Nemanja
Извор: Танјуг

"Јесте ли их пријавили у складу са законом? Ако јесте, можете да протестујете, ако нисте, не можете да протестујете. Осим против Вучића - тад можете и ако нисте пријавили протест, као и претходне две године заредом", рекао је Вучић на опаску новинара да су поједини медији објавили да је у Београду забрањен митинг против председника Русије.

Истакао је да не види разлог зашто би се у Београду протестовало за или против Путина.

"Посебно не разумем шта је Путин њима овде лоше урадио. Али, имате свакојаких људи. Нека раде шта хоће, њихова ствар", рекао је Вучић.

Остале вести