Данас почиње масовна вакцинација, од пресудног значaја за Србију

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић рекао је данас да је вакцинација од пресудног значаја за Србију, јер без тога никада нећемо победити корону, не само у здравственом смислу, већ ћемо и у економском погледу земљу "дотерати до ивице провалије".

Вучић је на почетку седнице државног врха и Оперативног тима за имунизацију најавио да данас почиње масовна вакцинација грађана Србије кинеском вакцином и затражио да се она што брже обавља.

Данас је, каже, један од најважнијих састанака, о будућности Србије, животу Србије.

"Данас треба да донесемо одлуке и да у складу са тим поступамо у наредном периоду, тиче се вакцинације, опстанка и напретка земље и грађана", рекао је Вучић.

Председник је упутио захвалност свима из здравственог система, који су, каже, давали све од себе да помогну грађанима и земљи да се избори са овом опаком болешћу.

"Хвала пензионерима, који су трпели и били најизложенији удару ове болести, али и младима, којима смо свим доношеним одлукама, направили живот тежим. Али, били смо приморани да заштитимо животе старијих", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да стиже још 250. 000 доза руске вакцине "Спутњик в".

Такође, рекао је да ће бити потписан уговор са Пољском и "Астразенеком" о 800.000 доза вакцине коју производи та компанија.

Председник је рекао да данас почиње масовно вакцинисање кинеском "синофарм" вакцином.

Истакао је да је важно да се сви у просвети, МУП-у и војсци што пре вакцинишу.

"Сваки дан када дамо вакцину, заштитили смо нечији живот", рекао је Вучић.

Почиње масовна вакцинација, не држите вакцине у фрижидеру

Председник Србије Александар Вучић рекао је да данас у Србији почиње масовно вакцинисање кинеском "Синофарм" вакцином и замолио надлежне установе да вакцине не стоје у фрижидерима, већ да их дају на вакцинисање.

Вучић је, на седници државног врха и Оперативног тима за вакцинацију, подсетио да је Србија била међу оним земљама, којих није био велики број, које су учествовале при ЕУ на донаторској конференцији за израду вакцина.

"Србија је донирала два милиона евра за вакцине. Чини ми се да смо не малим делом учествовали у подршци прављењу лека за излазак из кризе. Први смо из региона уплатили новац за Kовакс програм, специјализован програм у оквиру ЕУ, преко којег би требало од Уније да добијемо значајне количине вакцина, које још нисмо добили“, казао је.

Вучић је изразио уверење да ће на састанку у четвртак у Бриселу разумети потребу и нас на Западном Балкану, као и да ћемо убрзо моћи да рачунамо и на те вакцине.

Председник Србије Александар Вучић на седници државног врха и Оперативног тима.
Извор: Танјуг

Рекао је да би данас или сутра требало да добијемо 250. 000 "Спутњик В" вакцине, од којих су 200. 000 прве дозе, а 50. 000 друге дозе, јер је једино код руске вакцине различита прва и друга доза.

Такође најавио је да ће Србија потписати трилатерални уговор са Пољском и "Астра Зенеком" за око 800.000 вакцина, да преко Варшаве добијемо и те вакцине.

Тиме би Србија имала четврту вакцину, којој се нада да ћемо ускоро добити.

""АЛИМС" ће имати још посла, мораћете још документације и материјала да читате“, указао је он.

Вучић је казао да је кинеска вакцина показала најмање контраиндикација, што су му потврдили и стручњаци.

Позвао је министарства, пре свега просвете, одбране, унутрашњих послова, здравља да се вакцинишу запослени.

Указао је да су полицајци ти који раде на улицама, који су у контакту са људима, као и војници.

Према његовим речима, важна је вакцинација просветних радника, како би били заштићени, јер деца немају симптоме, али наставници могу бити угрожени.

"Замолио бих институт Торлак да када добијемо вакцине оне не стоје у фрижидеру, да не морамо да питамо зашто руска вакцина није подељена, а онда добијемо одговор да јесте, али захваљујући систему видимо да је подељено 388 вакцина. Немојте да брините да ли ћемо остати без вакцине, то је наш посао“, објаснио је он.

Сваки дан када дамо вакцину заштитили смо нечији живот, не само тог који је добио, већ у ланцу трансмисије болести смо успели да избацимо једну карику, нагласио је Вучић.

Такође је рекао да и запослени у јавним предузећима треба да се вакцинишу, пре свега поштари који доносе пензије старијима.

Указао је да и у геронтолошким центрима треба завршити вакцинацију.

С тим у вези је навео значај вакцине, рекавши да је у Шапцу у једном дому за старе од 118 корисника 79 заражено после Нове године, а да захваљујући вакцини немамо умрле јер су створили антитела.

Вучић и Брнабић представили модеран систем за праћење вакцини

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић представили су данас најмодернији Систем за пријаву, заказивање и праћење вакцина и имунизације становништва Србије, који у сваком тренутку прати цео процес од набавке вакцина до вакцинације.

Вучић је истакао на седници државног врха и Оперативног тима за вакцинацију, у Палати Србија, да је реч о најмодернијем информационом систему и да се путем њега за сваког ко се вакцинише зна коју вакцину је примио, када и где је вакцинисан.

Kаже да се више неће дешавати ситуација као са вакцином за сезонски грипом да се не зна ни колико има вакцина по фрижидерима и да буде мали број вакцинисаних јер није вођена кампања за вакцинацију.

Председник Србије Александар Вучић на седници државног врха и Оперативног тима.
Извор: Танјуг

Председник се нашалио рекавши да су момци који су правили систем у презентацију убацили једну шалу - одломак из Отписаних када Мрки говори Тихом и Прлету да ово више није 1941. година и да се сада све ради кроз математичке прорачуне.

Вучић је рекао да један тим, од једног лекара и два медицинска радника могу да дају 75 вакцина за пет сати и да ће бити потребно доста медицинског особља.

Апеловао је да се што пре обави вакцинација како би и привреда могла да ради брже и да би могли да наставимо да подижемо земљу.

Вучић је истакао да ће нови систем е-вакцина још један доказ да наше здравство напредује, али и још један од начина, после изградње ковид болница у Батајници и Kрушевцу, да наша држава иде у корак са најразвијенијим земљама.

Тај систем, истиче Вучић, у рангу је електронских система какве имају најразвијеније земље света.

Вероватно ћу се вакцинисати за викенд, кинеском вакцином

Председник Александар Вучић рекао је данас да ће се он вероватно вакцинисати за викенд, кинеском вакцином.

Он је, на састанку о имунизацији, пренео да је био болестан, па ће морати још мало да сачека како би добио вакцину.

"Био сам нешто болешљив, па ми је Лончар забранио до викенда, тако да ћу вероватно за викенд да примим кинеску вакцину", рекао је Вучић.

Пријавите се и вакцинишите што брже

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас грађане да се што пре пријављују за вакцинацију и да се што пре вакцинишу, јер је то суштинска заштита.

"Дан раније када примите вакцину је спас. За нас од кључног значаја да се грађани убрзано пријављују. Што пре примите вакцину спасићете животе и свој и других“, нагласио је Вучић на седници државног врха и Оперативног тима за вакцинацију.

Указао је да пример обољења у дому за старе у Шапцу то најбоље доказује, јер да штићеници нису били вакцинисани, уверен је, имали би ужасну трагедију.

"Молим све да се пријаве што је могуће пре, да се вакцинишу, а ако не морају да бирају да не бирају. Ради се о квалитетним вакцинама, реч је само о детаљима“, подвукао је он.

Позвао је грађане да се заштите од опаких болести не од вакцине, јер ако се заштите од опаке болести неће моћи да је преносе.

"Kада се вакцинишете чак и ако будете заражени у 90 одсто случаја нећете теже оболети. То је суштинска заштита“, нагласио је Вучић.

Указао је да у неком тренутку неће моћи да се бира.

"Наручили смо довољно вакцина за сваког грађанина Србије. Наручићемо двоструко више, а неке земље су петоструко више. У сваком случају боримо се на тржишту на којем је 10 земаља добило 95 одсто светских вакцина до сада. Хоћу да грађани знају колико је наша земља успешна у борби и са таквим земљама“, нагласио је он.

Замолио је да се заштите свуда тамо људи који раде са народом.

Надлежне власти је замолио да са свим општинама лично контактирају и виде шта им је потребно.

Посебно и са десет општина на KиМ, преко Kанцеларије за Kосово и Метохију, додајући да је тамо ситуација тешка је покушавају да нас спрече, хапсе директоре домова здравља.

"То ћемо на посебан начин уз подршку различитих служби да радимо“, најавио је он. Агенцију за лекове АЛИМС је позвао да што пре одобре остале вакцине.

Вакцинација од 11 сати на Сајму и Торлаку

Масовна вакцинација грађана почиње данас на Београдском сајму и на Институту Торлак, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је казао на седници државног врха и Оперативног тима за вакцинацију да ће се на Институту Торлак, на пример, вакцинисати министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је потврдио да ће примити на Торлаку кинеску вакцину.

Седнице Оперативног тима убудуће сваког дана

Председник Александар Вучић најавио је данас да ће се седнице Оперативног тима за вакцинацију одржавати сваког јутра у периоду од 7.30 и 8.00 часова.

Седнице ће се, каже, одржавати како би и државни врх и грађани били извештавани о томе шта је урађено по питању вакцинације, али и шта је "у ходу" још могуће урадити како би се вакцинација убрзала.

Вучић је позвао грађане да се одазову вакцинацији у највећој мери.

"Вакцинацијом чувамо здравље наших људи, али и стварамо прилику да радимо још више и напорније како би и 2021.година били прва економија у Европи", рекао је Вучић.

Наиме, данас је одржана прва седница Оперативног тима за вакцинацију и државног врха, којом су председавали председник Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Остале вести