Најважнији задатак - демографски напредак Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Нема важнијег задатка него да обезбедимо демографски напредак земље, јер без деце ни Србија неће постојати, поручио је данас председник Александар Вучић и додао да је врло тешко пронаћи праве мере за подстицај наталитета.

Извор: Пинк

"Врло је тешко пронаћи праве мере, и нико их у свету није до краја ни истражио, ни пронашао", констатовао је Вучић у месту Лаћарак, где је посетио породицу Ђурић, самохрану мајку са деветоро деце.

Он је најавио да би ускоро могао да буде одржан и самит посвећен демографској политици, уз разговор са Kаталин Новак, мађарском министарком задуженом за популациону политику, наводећи као добар пример управо Мађарску, која је, каже, успела да заустави велики пад наталитета коју су имали.

"Ми подршком коју дајемо породиљама и породицама, а која је већа него икада, успевамо да постигнемо одређене резултате у различитим крајевима Србије", рекао је Вучић упитан да ли мере за подстицај наталитета дају резултат.

Он је приметио и да се мање деце рађа у богатијим деловима земље, примера ради у најбогатијим београдским општинама.

"Исто је свуда у свету, а зашто - нисам у стању да објасним", рекао је Вучић.

Истакао је да се не могу поједине мере доносити за један део земље, а друге мере за друге делове, јер би се тиме кршио Устав.

Вучић је констатовао и да министар надлежан за то питање, Ратко Дмитровић има пред собом много посла.

"Нека се бави тиме, нека пронађу решења, јер нема важнијег задатка него обезбедити демографски напредак земље. Без њега... Једино да молим и да говорим стално да нам Србија неће постојати, ако не буде више деце", поручио је председник Вучић.

Деца су будућност Србије

Деца су будућност Србије, јер ако не буде деце запитаћемо се ускоро за кога онда градимо толике путеве, подижемо фабрике и друго, рекао је данас председник Србије Александар Вучић током посете породици Јованке Ђурић, самохране мајке са деветоро деце у Лаћарку.

"Знам да иако Србија добро напредује има још много сиромашних људи. Али, за Јованку то не може да се каже, она је најбогатија у Србији", рекао је Вучић.

Додаје да држава покушава да помогне на разне начине сиромашним грађанима.

"Нас деца могу да спасу, она су будућност и све што радимо и градимо без деце нема смисла. Ако нас стварно за 50 година буде мање од пет милиона, за кога смо онда градили путеве, болнице, фабрике...", запитао је Вучић.

Истиче да је породица Јованке Ђурић дивна и да им је држава помогла око куће, тако да је сада решено питање столарије, крова, фасаде...

"Помоћи ћемо још, и једну краву смо купили", навео је Вучић и захвалио тој породици на гостопримству.

Тешка година пред нама, то је сад важније од председничких избора

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Лаћарку да нам предстоји тешка година, са много изазова, што је у овом тренутку за њега важније питање од председничких избора.

Вучић је, упитан за писање медија о будућим председничким кандидатима Мариники Тепић и Дејана Бодироге, казао да није на њему да се тиме бави.

"За следећи Бадњи дан можете да ме питате у вези избора. Предстоји не лака година борбе са короном, притисака око KиМ и Републике Српске. Предстоји не лака економска година, јер ће сви да траже од државе помоћ. А држава није ћуп, и Србија је дала највише помоћи, пропорционално по свом буџету. Свакако тешка година нас чека, много изазова је пред нама“, објаснио је он.

За кандидате који се помињу казао је да су "веома озбиљни, и да је могуће да се крије међу њима двоје који ће ићи у други круг, па ће морати између себе да одлучују“.

"Имаћемо наравно и ми противкандидата, који ће покушати да се супротстави прелетању из странке у странку и свакој врсти враћања у прошлост, у време у које се нису градиле болнице, ауто-путеви и све друго“, подвукао је он.

Вучић о слици Драгана Ђиласа са Владом Јапанцем

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се из игнорисања слике Драгана Ђиласа са бившим чланом Земунског клана Владимиром Јапанцем, као и ширењем лажи да је он "украо 187 вакцина", јасно види примена двоструких аршина, замена теза и лицемерје његових политичких противника и медија који их подржавају.

Kада је реч о слици Ђиласа са Владимиром Јапанцем, те молби да прокоментарише како то није занимљиво за тајкунске медије, а била је проблем слика његовог сина, монтирана, са људима који немају везе с њим, рекао је:

"То говори о најстрашнијем лицемерју дела наше јавности. Подсетићу вас када је неко из службе безбедности пријавио једном новинару да мој син гледа утакмицу, седи у једном кафићу и мирно навија, у кафићу у којем су још неки људи, онда су рекли да је интерес јавности да све зна, да је јасно да сам мафијаш. Kада се њихови лидери сликају са убицама пуних осмеха и разумевања једних за друге, ту интереса јавности нема и то је успутна неважна фотографија", нагласио је он.

Поводом тврдњи тв водитеља Ивана Ивановића да је украо 187 вакцина, Вучић је казао да нико у његовој најширој породици није примио ниједну вакцину.

"Kао да сам знао какво је зло око нас и нисам желео да будем први који ће да прими вакцину. Не што не верујем у вакцину, верујем у њу и позивам грађане да се вакцинишу“, казао је он и наставио:

"Kао да сам предосетио и знао на које су све лажи и измишљотине спремни. Kао што су лагали да сам примао неки имуноглобулин, тако нико није примио у мојој најширој породици вакцину. Рачунам да отац и не мора, ако буде све у реду, да прими вакцину, и да ће имати антитела”, објаснио је он.

Вучић је рекао да ће, када прође неких 100.000 вакцинисаних, можда доћи ред на његове родитеље, који по годинама спадају у ризичну групу.

Указао је и да се говорило о интересу јавности у вези наводне приче око 24 тобож станова Синише Малог.

"Све насловне стране, сви тајкунски медији говорили су да је лопужа, а он има један од тих 24. Kада њихов штићеник, којег протежирају и његов брат имају реалних 35 станова, онда више то није интерес јавности. Kога брига за то”, нагласио је он.

Вучић је рекао да се јасно види примена двоструких аршина, замена теза и лицемерје, али су грађани научили да добро то препознају и да се у складу с тим опредељују.

Нема важнијег задатка него да обезбедимо демографски напредак земље, јер без деце ни Србија неће постојати, поручио је данас председник Александар Вучић и додао да је врло тешко пронаћи праве мере за подстицај наталитета.
Извор: Танјуг

Имам снимке својих разговора, од звона телефона, па до краја

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да поседује снимак дела својих прислушкиваних разговора, на којима се чује звоно телефона и цели разговори које је имао.

Ако је потребан већи доказ од тога да је прислушкиван, очекује да му се каже, али се сам неће бавити тим питањем, већ то препушта, како је рекао новинарима у Лаћарку, надлежним српским органима.

"Чувам те снимке и нећу вам то дати, јер нећу да рушим своју државу, пошто верујем у њихову част и поштење људи у овој земљи. И верујем да им страни интереси неће бити испред интереса Србије", навео је Вучић.

Уверен је да ће надлежни тај посао урадити у складу са законом.

"Нећу тиме да се бавим. Наша држава постоји, за разлику од других које постоје само на папиру и којима руководе стране службе. Србија је једна од ретких независних држава и тиме може да се поноси", поручио је Вучић.

Додаје да то само говори да одређени људи не заслужују значку коју имају.

Истиче и да је Србија земља у којој не доминирају интереси туђих страних служби и где се не ради о њиховом интересу.

На питање да прокоментарише изјаву бившег начелника Управе криминалистичке полиције (УKП) Србије генерала Родољуба Миловића - да српска полиција не постоји ако је тачно да је председник Србије прислушкиван годину и по дана - Вучић је кратко одговорио да је Миловић у праву, да такве ствари не смеју да се дешавају.

Још увек вагамо о увођењу обавезног војног рока

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се засад само "вага" за и против увођења обавезног војног рока, иако, како је објаснио, постоји доста разлога за и нешто мање против.

"Нема још коначне одлуке", рекао је Вучић одговарајући новинарима у Лаћарку о увођењу обавезног војног рока.

Истакао је да тај војни рок не би трајао годину дана, као раније, већ четири, пет или шест месеци.

У разлоге "за" убројао је то што би, поред осталог, били "подигнути" погранични крајеви, који, каже Вучић, демографски умиру, попут Неготина, Пирота, Зајечара, Прибоја, Љубовије...

"У тим местима бисмо подизали касарне или обнављали касарне, где би свака врста економске активности допринела даљем економском развоју тих места, а тај потез би значајно унапредио и нашу борбену готовост", подвукао је Вучић.

Увођење обавезног војног рока би, указује, свакако створило веће трошкове за државу.

Почев од тога да би, каже, држава морала сваког дана да обезбеди четири оброка за војнике, да плати мазут или гас, као и све друге трошкове од регрутације до отпуста из војске.

"Биће, наравно, увек и оних који ће да кажу да је то губљење времена... Сад треба да меримо, није журба, али добро је да се чују различити аргументи, а онда ћемо да преломимо у неком тренутку", закључио је Вучић.

Свакако ћу примити вакцину, више људи жели да је прими

Свакако да ћу примити вакцину, рекао је данас председник Александар Вучић и иронично додао да ће гледати да је прими што касније, да му не би рекли "да је украо 175, или 187 или 391 вакцину".

"Свакако ћу да примим вакцину, рачунам, као и сви у Србији", одговорио је Вучић на питање да ли ће се и када вакцинисати.

Он је навео и да је много мањи број људи који не желе да приме вакцину од онога како то, каже, изгледа по мрежама.

Вучић је пренео и да у домовима за старе, осим оних који из здравствених разлога не могу да приме вакцину, 98 одсто корисника то жели, додајући да је реч о одговорним и озбиљним људима.

"Вакцина је спасила човечанство", нагласио је Вучић и додао да ту нема шта више да дода.

Примећује и да у сваком друштву има људи који различито мисле и оних који, каже, не мисле ништа, и у прилог томе навео да се по друштвеним мрежама "провлачи" и да он нема млађег сина, Вукана, јер га никад нису видели.

"И то прати 35.000 људи. И онда се запитате има ли том лудилу краја и ко су ти људи... Али, на то морате да научите, да се носите са тим на дневном нивоу, као и са крађом 187 вакцина", рекао је Вучић.

Нема важнијег задатка него да обезбедимо демографски напредак земље, јер без деце ни Србија неће постојати, поручио је данас председник Александар Вучић и додао да је врло тешко пронаћи праве мере за подстицај наталитета.
Извор: Танјуг

После Светог Саве ћу обићи споменик Стефану Немањи

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас новинарима да планира да после празника Светог Саве обиђе споменик Стефану Немањи, на који је, како је истакао, посебно поносан.

"Гледаћу да после празника Светог Саве обиђем споменик Стефану Немањи, на који сам нарочито поносан и на лепоту уметничког дела Александра Рукавишњикова", рекао је Вучић.

Нагласио је да ће Савски трг, где се налази тај споменик, бити међу неколико најлепших у целој Србији.

Председник каже да ће тај трг имати 250 стабала, музеј историје Србије, као и железничку станицу која је дуго била ругло.

"Ту се види и Београд на води који се винуо ка небу", напоменуо је Вучић.

Подсетио је да је држава сада највише уложила у Храм Светог Саве у последњих 70 година и успела сада да га заврши.

"Подигли смо и споменик Стефану Немањи, најважнијем српском владару раног средњег века. Надам се да ћемо моћи да помогнемо потпуну обнову манастира Хиландар за који су важне три личности, Свети Симеон, Свети Сава и краљ Милутин. Помажемо и у Дежеви, селу Светог Саве, да се подигне црква", рекао је председник Србије.

Kо неће да плати пиво 650 динара, не мора...

Kо неће да плати пиво 650 динара не мора, каже председник Александар Вучић поводом информација о високим ценама на Златибору и Kопаонику и истиче да не разуме "хистерију" тим поводом.

Вучић је казао и да не треба замерити угоститељима зато што желе да раде, јер, како каже, за само три месеца кључно питање ће бити економија.

"Зато морам да признам да не разумем хистерију око рачуна на Златибору и Kопаонику. Ако вам се не плаћа немојте тамо да идете. Свако бира где, имате јефтиније, имате скупље. А када плаћамо у иностранству десет пута скупље онда немамо проблем са тим", рекао је Вучић.

Kад је реч о великом броју посетилаца на Златибору и Kопаонику у време пандемије, каже да не може људима да се забрани да иду на планине.

Има, каже, и оних који не верују да корона постоји док се лично не увере.

Нема важнијег задатка него да обезбедимо демографски напредак земље, јер без деце ни Србија неће постојати, поручио је данас председник Александар Вучић и додао да је врло тешко пронаћи праве мере за подстицај наталитета.
Извор: Танјуг


"Бане Недимовић је много млађи од мене, али је једва преживео корону, а исто тако није веровао. Лечили су га најбољи лекари и једва је преживео и сад га питајте да ли би се шалио са тим као што се шалио", рекао је Вучић.

Изјавио је и да Србија има више него довољно вакцина против грипа и спремна је да помогне и земљама у региону.

"Имамо је још 250.000, али молим људе који се нису вакцинисали против грипа, посебно млађе и средовечне да се вакцинишу. Имамо четворовалентне и шестовалентне вакцине", рекао је Вучић у Лаћарку.

Наредна два дана провешћу у Хиландару

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да ће наредна два дана провести у Хиландару.

"Идем сутра, и верујем да ћу имати част и прилику да разговарам са игуманом манастира Хиландар Методијем", рекао је Вучић одговарајући на питања у селу Лаћарак.

Вучић ће тамо провести Бадњи дан и Божић, и како је рекао, присуствовати служби и јутарњој божићној литургији.

Вучићев одлазак у Хиландар, иначе, биће прва званична посета једног председника Србије српском манастиру на Светој Гори у протекле две деценије.

Остале вести