Срби и Руси били на истој страни - правде и слободе

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је данас да "вечна ватра" у Београду, упаљена пламеном са Гроба незнаног јунака из Москве, треба вечно да подсећа да су српски и руски народ, привржени слободарској традицији, у Другом светском рату били на истој страни, страни права, правде и слободе.

Извор: ТВ Пинк

"Данас стојимо на месту на којем леже они који су знали колико може да кошта реч слобода, а коју су цену наше слободе мирно прихватили и платили је својим животима, а да ништа заузврат нису тражили", рекао је Вучић.

Знали су, чак, да ни сећање није обавезно, да је могуће за слободу умрети и бити заборављен, али их ни то није спречило, нити им сметало да свој живот замене за наш живот и своју будућност за нашу, и свој последњи дах за наше удисање те слободе, истакао је председник.

"Несебичност њиховог чина и величина жртве не захтевају само памћење и помињање на обележавању годишњице. Наш дуг је много већи, онолико колико је велика слобода, и тежи онолико колико тежи сваки дан у тој слободи", поручио је Вучић.

Kако је рекао, данас се ватра пали пламеном са Гроба незнаног јунака у Москви, на којем пише: "Твоје име је непознато, а твоје дело бесмртно".

Председник Србије Александар Вучић на церемонији "Вечна ватра".
Извор: Танјуг

"Да вечно подсећа да су српски и руски народ привржени слободарској традицији, у Другом светском рату, чију смо 75. годишњицу завршетка достојно обележили, да смо били на истој страни права, правде и слободе", рекао је Вучић.

Истакао је да "Вечна ватра" треба да подсећа и на то да су Срби и Руси, тежећи да свет буде боље место за будућа покољења, кроз искушења долазили до победа и градили јаке везе између два братска народа.

"Да јуначка дела предака памтимо уз поштовање и захвалност", рекао је он.

Вучић је поручио да је данас задатак да се боримо против прекрајање историје.

"Зато смо захвални председнику Владимиру Путину што је покренуо иницијативу борбе за истину. Не постоји важнија мисија од очувања тешко стечене слободе, мира и стабилности. Борићемо се да истина опстане“, поручио је Вучић.

Он је казао да Русија увек може да рачуна на Србију као постојаног пријатеља.

"Нека нас овај пламен вечно опомиње да немамо право ни на тренутак заборавимо, да знамо сваког дана колико вреди оно што су нам оставили они заборављајући на себе. Да не престајемо да ценимо њихову жртву и оно што смо добили. Да будемо достојни тог херојског чина и слободе, слободе која не може да буде предмет трговине, која кошта колико и наши животи и која је основна мера наше будућности“, подвукао је Вучић.

Истакао је да овај пламен није само њихова част, већ и наш подсетник на обавезу коју имамо према њима и себи да останемо слободни и да можемо у слободи да их се сећамо.

"Зато што када изгуби слободу, човек изгуби памћење, изгуби све. То никада нећемо дозволити, памтићемо их у слободи“, рекао је он.

Остале вести