Ништа на простору бивше СФРЈ не може да се мери са овим у Панчеву

Најновије
Извор: Танјуг

Ништа на простору бивше Југославије не може да се мери са овим у Панчеву, рекао је данас председник Александар Вучић, на свечаности покретања новог постројења "Дубока прерада", у панчевачкој Рафинерији.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је истакао да је Србија данас добила једну од три најмодерније рафинерије у региону, и ширем од простора бивше Југославије.

Како је рекао, сада је Рафинерија нафте у Панчеву на нивоу или  боља од Лукојлове у Бургасу или оне мађарског Мола.

"Све на простору бивше Југославије не може да се мери са овим што имамо у Панчеву. Све је урађено на најсавременији начин, уз употребу дигитализације", рекао је Вучић.

Како је рекао, када пећ, која доводи до температуре од 504 степена, ради у пуном капацитету, а једва се чује, значи да нема буке.

Уз то, водило се рачуна о заштити животне средине, која је стављена на прво место, па ће бити знатно мање прашине и штетних честица и чак 98 одсто мање количине сумпор-диоксида и сумпорних једињења него што је био случај до сада.

Вучић се присетио и да је пре три године, приликом постављања камена темељца, мало веровао да ће све са успехом бити завршено.

"Али, срећом, људи који су радили и градили фантастичну конструкцију, 96 метара висине и донели фасцинантне пећи од 200 тона, направили су једно од најмодернијих постројења и имали су више вере и знања од мене", приметио је Вучић. поводом постројења, чија је градња почела пре три године.

Ново постројење и модернизација Рафинерије важни су, каже, јер ће између осталог поправити и позицију НИС-а на тржишту.

Он је констатовао да је данас велики дан за Србију, али и за даље унапређење односа Србије и Русије и стварања још већег поверења и блискости две земље.

"То није потврда само наших братских односа, у које нико никада није сумњао, већ и заједничке ефикасности, заједничког доброг рада и резултата", поручио је Вучић на свечаности у Панчеву.

Председник истиче да је најважније да ће се сада у Панчеву  производити у квалитету евро 5 за 40 одсто више дизела, бензин за два одсто и ТНГ за седам одсто више.

То ће давати предност НИС-у на тржишту и доприносити њеном даљем развоју, али и већим уплатама у српски буџет.

"Ово постројење је од великог значаја за целу земљу и показује како као феникса из пепела можете да подигнете оно што је било потпуно уништено 1999. године, захваљујући великим инвестицијама од 330 милиона евра".

Вучић наводи да је то фантастично постројење и да није случајно што се налази у Србији која је сада на челу целе Европе по стопи привредног раста.

"Не мислимо да станемо на концу 2020. са тим растом већ тако да уђемо у 2021. и 2022. годину. Зато нам је потребна добра сарадња и искрено пријатељство са руским пријатељима", нагласио је Вучић.

Додаје да је поносан када види насмејане раднике у рафинерији који верују у своју компанију и виде ту своју будућност.

Вучић је подсетио на речи великог Достојевског како се нико није вратио у прошлост да живи и да зато треба мислити на будућност.

"Зато треба да гледамо како заједно са Гаспром њефтом можемо да направимо најбоље могуће резултате", поручио је председник Србије.

Додаје да ћемо имати сада више нафтног кокса и да ћемо моћи да га јефтиније и више користимо за даљу градњу инфраструктуре у Србији.

Руси "широм отворили врата" за договор о Петрохемији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас постигнут договор са представницима Гаспром њефта да се формирају стручни тимови, који ће размотрити приватизацију Петрохемије.

"Још једна важна вест за грађане. Знате да смо са ММФ и Светском банком већ годинама имали проблеме са Петрохемијом и данас смо не само одшкринули већ широм  отворили врата договору са Гаспром њефтом", рекао је Вучић.

Захвалио је генералном директору Гаспром њефта Александру Ђукову што има храбрости да доноси тешке одлуке.

"У Петрохемији имамо 1.320 радника и чини ми се да смо близу  да нађемо решење и за њих и за хемијску индустрију Србије. Зато ће Ђуков данас а ми до сутра формирати радну групу, најбољи тим да то решимо заједнички са Русима", истакао је Вучић.

Каже да је то велика ствар за Србију, али да није лак задатак за НИС, нити за нашу државу.

Уверен сам да заједнички то можемо да направимо, додао је Вучић.

Остале вести