Скупштина СНС до марта, следе темељне промене

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник СНС Александар Вучић најавио је данас да ће Скупштина те странке бити одржана до краја марта наредне године, како би се, каже, поставили нови темељи партијског програма и додатна реконструкција кадра, од врха до месних одбора.

Извор: ТВ Пинк

Вучић је, након седнице Председништва странке, рекао да је предстојећа скупштина странке била једна од тема састанка, поред разговора о члановима републичке и покрајинске Владе из редова СНС.

"Скупштина странке зависиће од ситуације са коронавирусом, али због темељних промена у друштву и самој СНС, без обзира на ситуацију, биће одржана најкасније до краја марта", рекао је Вучић.

Скупштина ће бити одржана како би се поставили нови темељи партијског програма и планова за наредни период, те додатна темељна реконструкција у кадровском смислу, од врха до месних одбора, као најнижих страначких организационих јединица, истакао је Вучић.

Људи да буду одговорни и поштују напоре државе

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас грађане на опрез и апеловао да буду одговорни и поштују напоре које држава улаже у борби против коронавируса, указујући да се број људи у болницама повећава што прави проблеме по капацитете, али и по финансије.

Економију не можемо да затварамо, истакао је.

Вучић је, на конференцији за штампу, после седнице Председништва СНС, указао да ће и данас бити тежак дан за Србију по питању броја новозаражених.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic skupstina SNS do marta, slede temeljne promene
Извор: Танјуг

Рекао је да ће бити једна од најтежих недеља, јер ће, и поред уобичајено мањег тестирања викендом, бити између 600 и 700 новозаражених.

Вучић је истакао да је проблем што се број људи у болницама повећава.

“Kада имамо између 80 и 100 више хоспитализованих од отпуштених дневно онда нам треба само дан до два да попунимо једну болницу, да морамо после тога да кренемо са попуњавањем друге. Након Инфективне идемо на Мишовић, Земунску, Градску болницу, па онда на додатне капацитете, Панчевачку. После тога, што се тиче Београда, више немамо“, упозорио је он.

Вучић је казао да је држава радила на проширењу капацитета, да је градила болнице, и да ће две нове ковид болнице бити готове до 1. децембра, а да очекује да ће до Светог Николе моћи и да примају прве болеснике.

Kазао је да актуелна епидемиолошка ситуација представља огромно оптерећење по медицинско особље, али и државу.

Вучић је указао да треба знати да када је једно лице у болници два или три дана онда је тиме платио све оно што је издвајао на годишњем нивоу, а ако 40 до 50 дана, то мора за њега да плати неко други, а то су грађани Србије.

Пренео је да су актуелна издвајања за здравство 10,3 одсто, а ни 33,3 одсто нам не би помогло, ако се овако настави.

“Моја молба грађанима је да будемо одговорни“, рекао је он.

Истакао је да је Србија тренутно убедљиво најбоља у региону, а међу најбољима у Европи по проценту заражених по броју становника, као и умрлих и то пре свега захваљујући одговорности старијих, медицинског особља, али и огромној државној помоћи.

“Људи треба да то виде и поштују и понашају се најодговорније могуће“, додао је он.

Указао је да, када у Хрватској има 2.500, то јесте као 4.000 у Србији, а ми се налазимо на нивоу од 700 новозаражених, али очекујемо да ћемо прећи и 800 и 1.000, што и даље није застрашујуће, али нам болнички капацитети недостају.

Рекао је да може све да се стави у ковид систем, али би се тиме направио проблем осталим болесницима.

Навео је да је држава ове године издвојила 28 милијарди динара више само за лекове него пре седам година, и да сада држава лечи иновативним лековима многе болести.

“Немојте да сметнете са ума да медицинска сестра има сада већу плату него што је имао клинички лекар 2011. То све показује колико је Србија напредовала“, рекао је он.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic skupstina SNS do marta, slede temeljne promene
Извор: Танјуг

Вучић је казао да је важно да се сачувају животи људи и да на другој страни грађани треба да разумеју да држава није ћуп из којег стално излази новац.

“Имамо довољно и више него у другим земљама, захваљујући болним реформама, али молим да разумеју ако овако наставимо падамо у кризу очувања људских живота, и идемо ка економским проблемима. Не треба да заборавимо и да смо једина земља која размишља о повећању плата и поред ове ситуације“, рекао је он.

Kазао је да струка размишља о додатним мерама, наводећи клубове и слично.

“Да затворимо економију у овом тренутку не можемо. Не плашим се тешких потеза и како ће ко да реагује, али ми не смемо економски да застанемо за другима. Чак и трка око вакцина тиче се напретка економије, ко ће да буде бржи. Зато важно са различитих страна да пробамо да добијемо вакцине“, нагласио је он.

Најавио је да ће наредних дана бити потписан споразум са Пфицером, и изразио очекивање да ће агенције донети одлуку могућности присуства других вакцина што би драматично убрзало оздрављење.

Трудили се да сагледамо ко је како радио и шта може

Председник СНС Александар Вучић рекао је данас да је на више нивоа министарстава извршена промена и да нема министара који су по осам година на њиховом челу.

“Мењали смо и поново рударство и енергетику, одбрану, МУП. Није Министарство одбране утешна награда, већ четири године после којег сам ја постао председник Владе и државе, па су ми смешне те приче“, објаснио је он.

Вучић је казао да је са мандатарком Аном Брнабић мерио све, а тешко је то измерити.

“Трудио сам се да сагледам ко је како радио. Не гледамо само последња три или шест месеци, већ четири године, као и шта ко може да уради у будућности“, објаснио је он.

Рекао је да је, без обзира што је само двоје гласало против, а један био уздржан на седници Председништва СНС, сигурно више против, али су из поштовања према њему рекли “пустићемо те још овај пут, конгрес је у марту“.

Такође је пренео да је извесно да Братислав Гашић остаје директор БИА и додао да о томе није ни расправљано.

Најважнији су програм и циљеви Владе

Председник СНС и Србије Александар Вучић изјавио је да СНС, али и он лично, од Владе тражи да се енергичније него икад држава, тиме и Влада, супротстави организованом криминалу и корупцији, да српска економија напредује огромном брзином, да Србија сачува самосталност и независност и да остане на европском путу.

"Најважније је било да се поставе циљеви Владе и да се испуни још неколико услова, како бисмо могли да измеримо резултате рада Владе крајем 2021. године, да видимо ко је шта успео, ко није, и да онда можемо да уведемо додатно промене, ако добијемо поверење народа, и нову енергију у неку нову Владу 2022. године", рекао је Вучић после седнице Председништва СНС.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic skupstina SNS do marta, slede temeljne promene
Извор: Принтскрин

Он је рекао да је странка захтевала да се држава енергичније супротстави организованом криминалу и корупцији, наводећи да ће и он на томе инсистирати сваког дана.

"Борићу се да људи то примете и виде да Србија не сме и не може да буде Kолумбија или нека земља у окружењу, да не смемо да будемо Србија из 2002. године, када су се догађали мафијашка убиства сваки дан, верујем да можемо да се вратимо у стање пре годину и по када смо имали два убиства за годину дана", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да две одлуке нису донете, да се чекају представници СПС за њихове одлуке за један ресор и министарство без порфеља.

Навео је да је ту било некаквих неслагања унутар СНС око потенцијалног имена једног министра без порфеља, и око једног министарства односно кандидата из СНС.

Рекао је да ће премијерка сутра изаћи са тим именом.

Вучић је, говорећи о новим министарствима, рекао да дијалог не значи само да се разговара међу партијама, већ и са цивилним сектором и државним институцијама.

"То је важно и лековито за друштво и уверен сам да ће донети неку врсту промене атмосфере и нечега новог", рекао је Вучић.

Он је навео и да је СНС тражио да српска економија мора да напредује огромном брзином и истакао да ће као председник присуствовати седници Владе на којој ће се говорити о БДП-у и на којој ће поднети извештај Влади око Kосова.

Истакао је и да ће Влада морати да сачува самосталност и независност, да ће морати да буде наглашена европска перспектива Србије и европски пут, који треба да значи испуњавања обавеза у складу са вредностима ЕУ, а не да Србији буде наметнуто да ради оно што ниједна друга странка не би.

Вучић је рекао и да ће СНС подржати Ратка Дмитровића као кандидата за министра испред СПАС.

Није било једногласно, желим успех новој Влади

У наредној Влади има доста промена, али ће то бити и Влада континуитета, приметио је данас председник Александар Вучић и додао да на седници Председништва СНС предлог састава нове Владе није усвојен једногласно.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic skupstina SNS do marta, slede temeljne promene
Извор: Танјуг

"Усвојен је огромном већином, али је било несугласица. Била су два гласа против и један уздржан", рекао је Вучић новинарима.

Председник је пожелео успех новој Влади, да се избори са свим изазовима, додајући да ће је храбрити и бранити када буде потребе, а критиковати када заслужи, и то све чланове, без обзира на чланство у странци.

Вучић је изразио задовољство што ће проценат жена у Влади Србије бити изнад европског просека, који је 25-26 одсто, - 47,8 или 50 одсто.

"Ја нисам неко ко подилази ''кључ варијантама'', да неко буде министар само зато што је одређеног пола, али мислим да смо бирали енергичне, вредне жене, а лично сам инсистирао да буду прихваћене две које нису функционерке СНС - Дарија Kисић и Анђелка Атанацковић", рекао је Вучић.

Он је појаснио да је на Атанацковић инсистирао, јер зна шта је готово ни из чега успела да направи од Прве петолетке, зна проблеме привреде и има, како каже, страховиту енергију која се ретко налази.

То исто, додао је, важи и за Дарију Kисић Тепавчевић.

Вучић је истакао да Тома Момировић, кандидован за министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, не би требало да буде изненађење.

Момировић, каже, не само да долази из успешне компаније, већ је био спреман да прими ударце различитих политичких, а посебно економских незналица, чак и када се противио повећању минималне зараде.

То противљење повећању минималца је био разлог што није добио сектор за рад, али се од њега очекује да брине о бизнису, да преговара о пословима у области инфраструктуре, да буде тврд и чврст, као у преговорима око минималне зараде.

"Он је тада рекао ''ја сам послодавац, исплаћујем плате и за мене је тешко да повећавам минималац''. Једини је који је то признао, док су други ћутали", рекао је Вучић.

И изразио уверење да ће Момировић успешно водити министарство у које се полажу велике наде, и због програма Србија 2025.

Сузана Пауновић нови генерални секретар председника

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће нови генерални секретар председника бити досадашња директорка Kанцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Вучић је навео да доскорашњи генерални секретар Никола Селаковић иде на место министра спољних послова, док људска и мањинска права преузима Гордана Чомић кроз своје министарство.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic skupstina SNS do marta, slede temeljne promene
Извор: Принтскрин

"Зато ће нови генерални секретар бити Сузана Пауновић", рекао је Вучић и додао да ће се видети ко ће бити генерални секретар у Министарству спољних послова.

Примићу прву вакцину која дође у Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће примити прву вакцину против коронавируса која дође у Србију, без обзира ко буде њен произвођач.

"Ја ћу примити прву вакцину која буде дошла у Србију, да би људи могли да виде колико верујемо у то и колико је важно. Ја ћу да примим од првог произвођача, ко год то да буде, Ана (Брнабић) ће да прими од другог, неко трећи од трећег, свеједно нам је. Важно нам је да људи могу да приме вакцину, да можемо да обезбедимо сигурност и здравље за наше грађане", рекао је Вучић.

Он је навео да ће вакцина бити бесплатна и да ће је прво, сасвим сигурно, добити медицински радници, као обавезну, јер су они најизложенији, затим полиција и војска, а потом и сви остали.

Вучић је рекао да се у наредних неколико дана очекује потписивање уговора за вакцину Фрајзер- Биотекаом, што је америчко-немачка копродукција, наводећи да су они завршили испитивања.

"Ми смо потписали све, тражили смо убрзање испоруке, али нисмо успели, очигледно је велика глад за вакцином у свету", рекао је Вучић.

Он је навео да би до марта требало да буде испоручено 350.000 вакцина, што је довољно тек да се покрије здравствени систем и већим делом полицију и војску.

Он је навео да зато држава мора да проба да пре Нове године набави вакцине са друге стране, како би се помогло пре свега најугроженијима.

Београд неће изаћи из дијалога, не остављамо празан терен

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Београд неће изаћи из дијалога са Приштином, упркос томе што Приштина не испуњава договоре и крши уговоре које је потписала.

Вучић је рекао да је безброј пута био у ситуацији да "окрене главу" и прекине дијалог, међутим, истиче, он то није смео да уради, јер би други једва чекали тај потез Београда.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic skupstina SNS do marta, slede temeljne promene
Извор: Танјуг

"Морамо да наставимо са дијалогом и не смемо да оставимо празан терен, јер неко би једва чекао, без обзира да ли сте у праву или не, да донесе одлуку пар-форфе. То себи не смемо да дозволимо", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је дијалог могућ имајући у виду да Приштина и даље лобира за нова признања и кандидовање у међународним организацијама.

Kаже да би за Србију најгоре било да изађе из дијалога и да за то још буде окривљена.

Вучић је навео да ће Београд наставити да се бори за KиМ и поручио српском народу у јужној покрајини да ће држава Србија о њима водити рачуна.

За 10 дана ПЦР лабораторија у Северној Митровици

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у северном делу Kосовске Митровице у наредних 10 дана бити отворена ПЦР лабораторија.

"Још једна добра вест, купили смо и ускоро се отвара ПЦР лабораторија у Северној Митровици, што ће за наш народ много да значи", рекао је Вучић.

Председник каже да Срби на KиМ више неће морати да иду због тога у Београд или Ниш пошто ће имати ПЦР лабораторију у Митровици.

СНС у сваку Владу унео највише нестраначких личности, жена

Председник СНС и Србије Александар Вучић изјавио је данас да га не чуде критике на рачун кандидаткиња за министарке у новој Влади, које су се појавиле и пре него што су оне званично предложене, наводећи да у Србији постоје појединци који нападају све, не размишљајући о томе имали то смисла и да ли је то добро за државу.

"Разумем кад то ради део политичара који чезну да се врате на власт да би могли да наставе пљачку коју су почели пре 10 година, али оне друге не могу", рекао је Вучић на конференцији за новинаре упитан да прокоментарише критике на рачун будућих министарки, посебно на рачун Гордане Чомић.

Говорећи о Чомић, која је предложена за министарку за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Вучић је рекао да се са њом никад није ни у чему слагао и да је само једном на телевизији рекао да поштује њен начин политичког деловања, иако је увек била против његове странке.

"То за мене није била препрека да разговарам са Аном (Брнабић) и Горданом и да видимо може ли својим искуством да помогне у решавању важних проблема", рекао је Вучић.

Говорећи о критикама да је СНС направила партијску државу, Вучић је рекао да они који критикују не желе да сагледају и виде да је СНС у сваку Владу унео највише нестраначких личности, жена и нових људи.

"Нисмо дозволили да само исте људе гледате 12 година, да се ништа не промени. И кад имамо 50 одсто промена у министарствима и 50 одсто жена и даље нисмо задовољни у потпуности, а тражимо Владу континуитета", рекао је Вучић.

Kаже да је исти случај и са градоначелницима и председницима општина, који се такође смењују, за разлику од претходних власти, код којих су били по 20 година.

Kао пример је навео Шабац, у којем су две деценије на власти, како је рекао, били Душан Петровић и Небојша Зеленовић.

Било би добро да имамо политичко јединство за витална питања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не мисли да би било добро да сви у политици имају исто политичко мишљење, али да би било добро да постоји сагласје када је реч о виталним питањима од државног и националног интереса.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic skupstina SNS do marta, slede temeljne promene
Извор: Танјуг

"Ипак, ни у то не верујем, пошто су сувише велики партикуларни, приватни и партијски интереси многих да би то могло да се оствари", навео је Вучић одговарајући на питања новинара.

Морамо да се боримо за истину, а не за додворавање, поручује Вучић.

Kаже да већину одговорних политичких структура "држи глад" за резултатом и да Србија буде међу најбољима, пошто смо раније били научени на то да будемо губитници, због чега су нам резултати у спорту и култури толико значили, док смо били, на пример, у економији и здравству међу последњима.

Вучић истиче да се данас такмичимо да будемо први у економији по стопи раста и да је српско здравство на 18. месту од 35 земља, док 2011. и 2012. нисмо ни били на тој листи, били смо после 35. места.

"Сада је наш здравствени систем испред 14 земаља ЕУ".

Председник истиче да је зато важно да имамо ту врсту јединства међу главним политичким субјектима и да одговорни људи то разумеју.

Kад говори о сагласју и о виталним питањима, свакако, каже, не мисли на људе који и даље "верују" да је земља равна плоча, или да не треба да се вакцинишемо.

Да сам на њиховом месту, навијао бих за "најгорег" Вучића

Председник СНС Александар Вучић рекао је данас да ће о кадровским променама у СНС, па и на врху странке, одлучити чланови, али је приметио да његови противници говоре да је "најгори", а ипак желе да се склони са врха странке, што није конзистентно.

"Зар није највиши интерес управо њихов да будем на челу листе СНС, јер ће тако најлакше да победе "најгорег". Уместо тога они само траже да се избори раздвајају и да Вучић не буде ни на једној листи. Навалили су са иницијативама да немам право да се кандидујем. Што немам право када сам "најгори"? Што се радујете мојој пропасти на скупштини странке?", упитао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање ТВ Н1 да ли ће скупштина бити седница на којој ће поднети оставку како је најављивао, рекао да је он особа на чију главу свакога дана највише смећа истресу, о којем говоре да је најгори у тајкунским медијима.

Рекао је да би, да је на њиховом месту, навијао за Вучића, јер је то, казао је иронично, најсигурнија пропаст за СНС.

"Биће великих промена у СНС-у, али ћемо то да препустимо чланству СНС. Уверен сам да ће људи у СНС бити задовољни нашим решењима, а то је армија дивних људи који знају шта је све ова странка учинила за Србију, променила њено лице, учинила је успешнијом“, закључио је он.

Сви државни органи да задају завршни ударац мафији

Председник СНС Александар Вучић рекао је данас да је он предложио измене на челу министарстава одбране и унутрашњих послова, рекавши да није само једно министарство то које може задати коначан ударац мафији.

Вучић је, на конференцији за штампу после седнице Председништва СНС, на питање које је било упућено мандатарки Ани Брнабић, због чега је направила измену и поставила Александра Вулина на чело Министарства унутрашњих послова, те да ли је то зато што је досадашњи шеф тог ресора Небојша Стефановић изневерио њена очекивања, као и да ли ће Вулин бити тај који ће задати крајњи ударац аждаји-мафији, јасно рекао да је он то предложио.

“Ја сам предложио замену, као и за Зорану и неке друге ствари. Случајно сам био носилац листе која је победила. Брнабић је предложила друге ствари и ми тако функционишемо“, објаснио је он.

Вучић је указао да Влада још није формирана, и да ће потпун састав бити познат тек за два дана.

Указао је да није само једно, већ више министарстава, која треба да задају коначан ударац мафији.

“За разлику од тајкунског времена када су водили МУП ми смо у претходних неколико година имали боље резултате, број убистава је смањен за 20 одсто, такође и број разбојништава. Неупоредиво су бољи резултати него када су они управљали Србијом. Штитили смо грађане, опремали полицију. Веома сам задовољан како је Стефановић опремио полицијске снаге“, додао је он.

Вучић је казао да ако неко мисли да је казна отићи на чело Министарства одбране, треба да има у виду да је то “његово“ министарство.

Поновио је да сви државни органи морају да раде заједно на коначном ударцу мафији, јер се ради о савременом криминалу, који није лако ухватити.

Требало је да променимо и више људи из СНС на локалу

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic skupstina SNS do marta, slede temeljne promene
Извор: Танјуг

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић каже да и даље није задовољан како раде градоначелници и председници општина из СНС на локалу и да је требало та странка још више да их промени.

"Нисам задовољан иако смо променили више од 50 одсто њих. Скоро сви председници општина добро, не баш сви, на пример, у Новом Саду немамо тај проблем - Вучевић је одличан, али на милион места имамо проблем тако што сви они спуштају потенцијалне расходе, а подижу потенцијалне приходе уместо да раде обрнуто", рекао је Вучић.

Kаже да је боље да имају конзервативно тумачење прихода, а да предвиде веће расходе када састављају буџет, пошто им ионако расходи увек буду већи од оног што су предвидели.

"Они раде обрнуто и када дође крај године траже од државе и Владе да им помогне. То је таква неодговорност и толико сам бесан, јер сам јутрос добијао податке из различитих локалних самоуправа. На то сам указивао још прошле године".

Додаје да је очигледно да то што је 50 одсто људи промењено није било довољно.

"Очигледно да ћемо морати још чешће да мењамо људе док не схвате да морају да се понашају фискално одговорно", поручио је Вучић.

Додаје да је и на Републичком нивоу циљ да се нашој деци не остављају дугови и проблеми, као и да је то циљ и у политици.

Србија ће држати ниво јавног дуга испод 60 одсто БДП-а до год то буде могуће, нагласио председник Вучић.

"Немачки јавни дуг је подигнут до скоро 79 одсто, Шпанији скаче сваке недеље, а сада је на 117 одсто, Француска је на 114 одсто, Италија на 157 одсто, Грчка 212 одсто, Хрватска 83 или 84 одсто, Црној Гори исто скаче", рекао је Вучић додајући да се Србија одлично држи и да је задовољан како то ради министар финансија Синиша Мали.

Они узели 619 милиона, ја ништа - и ја мафијаш, а они нису

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да поједини медији објављивањем измишљотина не могу да га заплаше и да ће, ако треба, сваког дана да демантује лажи резултатима.

На питање да ли је приметио да поједини медији, "Ђиласови и Шолакови", када говоре о најављеној борби против криминала, стављају и фотографије његове породице, сина или брата, Вучић је рекао да то раде већ пет или шест година, и да је то "јадно и бедно" понашање.

"А, замислите, тих тајкуна нема на слици. Они узели 619 милиона евра, ја ништа и ја мафијаш, а они нису? И свих 619 милиона зарадили за приватне компаније, док су били на власти. И нико то не спори, само људи треба да знају", рекао је Вучић.

Kако је рекао, неки мисле да је довољно да сваког дана изговарају лажи и измишљотине, а да ће неко од те количине лажи која му се "стропошта" на главу, да се уплаши, рекао је он помињући поново случај председника УНС-а Владимира Радомировића.

"Смисао свих тих кампања је да се пристојни људи уплаше", рекао је Вучић.

"Њихов је проблем у томе што не могу све да уплаше. Њихов проблем је у томе што ја то не зарезујем два одсто, а све притиске и лажи и све што износе, сваког дана ћу да демантујем и да говорим о резултатима које постижемо", рекао је Вучић.

Он је поручио да следи жестока борба против мафијаша, посебно онима у државним структурама, онима који мисле да је новац довољно важно да одлучују о судбинама људи и са оним делом економског криминала, где људи мисле да могу да врате "рекет" из 90-их и 2000-их година.

"То се у Србији неће вратити, јер је наша обавеза да приватницима, добрим људима допустимо да раде, поштено, да плате порез, али немамо право да дозволимо да неко тражи приватни порез или рекет. Та борба ће бити веома жестока, у садејству свих безбедносних органа и сведочићемо томе до краја године", поручио је Вучић.

Остале вести