Верујем да ћемо успоставити поверење Срба и Хрвата

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, на свечаности отварања куће бана Јосипа Јелачића у Новом Саду, да је жеља Србије била да покаже, на најконкретнији начин, да може да решава проблеме хрватске заједнице и да пошаље јасну поруку да су припадници хрватске нације грађани наше земље.

Извор: B92

Да су они неко ко треба да ужива сва права а и неко чија је Србија домовина.

Председник Србије каже да за односе Србије и Хрватске тешко да може да се каже да су икада били сјајни.

"Још од времена рођења бана Јелачића, током 19. века, у време Првог, Другог светског рата, сукоба 90-их, тешко да бисмо могли по било ком питању да се сагласимо, да нађемо исто мишљење и став", указао је он.

Вучић је рекао да не мисли да је то нарочито важно, те да у овом тренутку имамо преча и важнија посла у будућности.

"Да добро разумемо да само дијалогом, чувајући мир, сигурност и стабилност Србије и Хрватске, почнемо да градимо поверење између нас. Да почнемо не само да чујемо, већ и слушамо једни друге да понекад уђемо у ципеле оног другог и разумемо шта они други осећају", рекао је Вучић.

Према његовим речима морамо да поштујемо право других на очување националног, културног и другог идентитета, уз побољшање економске позиције Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

Kако је рекао, без обзира на то шта је у прошлости било, неопходно је да српски и хрватски народ разумеју да су мир, стабилност и поверење кључне поруке на којима треба да градимо будућност.

"Без тога правићемо проблеме, несигурност и нестабилност једни за друге. Сувише смо мали да би могли дозволити себи луксуз свађа и било каквих проблема у будућности”, поручио је Вучић.

Kазао је да, што се тиче односа, тешко да би било ко веровао када би говорио о "великој љубави" између Срба и Хрвата, али је, истиче, важно да добро разумемо да једни без других тешко да ћемо да опстанемо.

"Зато је боље да што пре то разумемо и почнемо да се окрећемо једни другима, радимо заједно и да ће резултати бити убедљиво бољи”, нагласио је Вучић.

Рекао је да је за Србију важно да је један део малих проблема успела да реши, те подсетио на успешно очување хрватског одељења основне школе у Бачком Брегу, проширење мреже профила у школама на хрватском језику, оснивање Лектората на хрватском, подршка Друштву “Јелачић” из Петроварадина, обнова Дома културе у Таванкуту, мост у Моноштору.

"Сматрам да је веома важно продубљивање сарадње са хрватском заједницом. Такође је веома важно да у овом тешком периоду, када смо сви погођени корона кризом, покажемо солидарност", додао је он.

Извор: Танјуг

Рекао је да ће у складу са захтевом хрватске мањине о значајнијем учешћу у власти, иако се не могу правити паралеле са српском заједницом у Хрватској, ни по броју ни по проценту, Србија изаћи у сусрет и у договору са Хрватским националним већем, покушати да пронађе добра места на којима ће управо Хрвати, било са севера Србије или било ког другог дела моћи да помогну у даљем развоју своје домовине, обезбеде бољу позицију својој заједници.

Вучић је казао да ће држава, спремна да учествује у реновирању овог простора како би постао велелепно место окупљања Хрвата, бити спремна да помаже и даљи развој инфраструктуре ХНВ и хрватске заједнице.

Да се приближавамо, а не тражимо разлог за удаљавање

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не жели да говори о томе како је тешко бити Србин у Хрватској, јер о томе стално прича, те да је добро да се приближавамо, а не да тражимо било који разлог да се удаљавамо, јер тога има превише.

Вучић је тако одговорио на питање како би оценио положај српске заједнице у Хрватској и бригу коју хрватске власти показују према бројним проблемима српске заједнице, а најдрастичнији је да има села где нема ни струје, и да ли вечерашњи догађај отварања куће "Бана Јелачића“ у Новом Саду може да утиче да се нешто уради за Србе у Хрватској.

Он је рекао да је са шефом хрватске дипломатије разговарао и о положају Срба у Хрватској и о положају Хрвата у Србији.

Извор: Танјуг

"Наравно да говоримо о томе, и о томе говоримо стално. Шеф хрватске дипломатије је наш гост вечерас, а и ми њихови гости у овој кући на Петроварадину. Не желим да се то претвори у пребацивање једно другом, и да буде као да је ''намештено'' питање да бих говорио о томе како је тешко Србима у Хрватској”, нагласио је он.

Рекао је да су у Хрватској сва питања њему била таква, и да ниједно није одбио, што је пренео и госту.

Ни лак, ни пријатан састанак са Радманом, али...

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас да је са министром спољних и европских послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом имао отворен разговор, у којем, уверен је, ни једном ни другом није било претерано пријатно, нити сувише лако, али су, истиче, такви разговори увек најплодотворнији и најбољи.

"Ако ћете да се тапшете по рамену и говорите како је све лепо, а знате да није, онда не мислим да од тога има велике користи", констатовао је Вучић након састанка у Новом Саду, по отварању спомен дома бана Јелачића, али је рекао и да неће коментарисати у детаље све оно што је говорио гост из Хрватске.

Али се, у том контексту, осврнуо и на Радманово спомињање несталих, да би констатовао да није мање несталих Срба од несталих Хрвата, а да се, како каже, не би стекао погрешан утисак да је реч само о несталим Хрватима.

Веома је важно, истиче, да се направи помак по том питању, не због наше европске будућности, о којој је говорио хрватски министар, већ због породица страдалих у сукобима 90-их да могу негде да запале свећу.

Зато је важно да се увећају напори, подвукао је Вучић и додао да смо се трудили и покушавали да нађемо одређене доказе и то очекујемо од хрватске стране.

"Верујем да ће наше комшије наставити да раде по овим питањима и, ако из обе владе буду вршили политички притисак да се долази до решења и да се напредује у тој врсти дијалога, верујем да ће резултати бити позитивни, да ће оба народа те резултате поздравити. Не видим да би било ко могао да има било шта против", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да верује да ће конкретним корацима, попут вечерашњег, као и свим што треба да се уради заједнички у Јелачићевој кући у Петроварадину, али и по другим једнако важним или важнијим питањима, то значити "рационално упловљавање у мирне и разумне токове".

"То је од интереса за оба народа. Много смо мањи, и једни и други, него што о себи мислимо и важно је и добро да што више заједнички иступамо и да гледамо у будућност", рекао је Вучић.

Он је навео да је Србија спремна да, већ наредне недеље, када крене формирање републичке владе, као и покрајинске, као и у локалним самоуправама, учини значајно лакши приступ представницима хрватске заједнице, у било ком делу Србије.

"То је важно и добра је порука, јер показује колика је наша отвореност, а од њих можемо да имамо само помоћ и подршку. Тиме показујемо колико смо бољи као друштво, друштво искрених односа и поверења, а не друштво у којем ћемо да се гледамо преко плота, јер припадамо различитим нацијама и вероисповестима", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Он је навео да се разговарало и о економском и инфраструктурном повезивању, констатујући да смо изгубили године и пропустили шансе, али да, ако будемо опредељени да све то надокнадимо, то можемо да урадимо у кратком периоду.

"Разменили смо поруке, Андреј Пленковић мени, ја Пленковићу и све је било добро", рекао је Вучић.

Тужно унутрашњеполитичко питање

Председник Србије Александар Вучић демантовао је данас тврдње Драгана Ђиласа да је Србија задужена 50 милијарди евра и прецизирао да је реч о 26 милијарди евра, што је 57 одсто БДП-а, а по чему је Србија међу најбољим земљама у Европи.

Одговарајући на питање новинара у Новом Саду на заједничкој прес конференцији са хрватским министром Горданом Грлићем Радманом да прокоментарише ту Ђиласову изјаву, Вучић је то окарактерисао као "тужно унутрашње политичко питање", уз опаску да верује да Ђилас лично нема дугове, пошто је, каже, много богат.

"Свашта су узимали у своје време, док су били на власти", додао је Вучић.

Вучић је нагласио да и Хрватска и многе друге земље имају и пропорционално и у апсолутним бројевима већи дуг од Србије.

"Српски дуг је свакако под контролом, добро стојимо и немамо никаквих проблема. Све док је јавни дуг испод критеријума Мастрихта од 60 одсто - немамо проблем".

По том питању смо једна од најуспешнијих европских земаља, а по стопи раста ове године бићемо најуспешнији, нагласио је Вучић.

Тужна прича о Шапцу је завршена

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом захтева Небојше Зеленовића за понављање избора у Шапцу, да је та тужна прича завршена и да не може неко да жели да влада у малом месту у коме је изгубио изборе са 13.000 гласова разлике.

"Та тужна прича је завршена. Они који су имали све председнике и заменике бирачких одбора, као што сте видели, нису могли да промене бирачку вољу", казао је Вучић, одговарајући на питање зашто Зеленовић тражи да се понове изборе у Шапцу.

"Не можете да изгубите у једном малом месту са 13.000 гласова разлике и да владате, то нема баш много логике", закључио је Вучић.

Није до сусрета и протокола, већ да грађанима буде боље

Kолико су Србија и Хрватска далеко од повратка политичком дијалогу и кад се могу очекивати међусобне посете, питање је на које је председник Александар Вучић вечерас одговорио да нису битне посете саме по себи, већ оно што се чини за грађане две земље.

Србији и Хрватској потребно је, рекао је новинарима, међусобно уважавање, поштовање, очување мира и суживот, а његов основни мотив за ангажман попут уступања куће бана Јелачића хрватској заједници и вечерашњи сусрет је да омогући да се Хрвати који живе у Србији не осећају као грађани другог реда.

Kаже да је и вечерашњем госту из Хрватске, шефу дипломатије Гордану Грлићу Радману, рекао - кад је почела прича о подршци Хрватске Србији у ЕУ - да га пре свега занима хоће ли две земље моћи да граде међусобне односе.

"То је основни мотив. А да чезнем за тим да некога сретнем, знам да бих опет имао таква питања на која би морали да одговорите на начин који се домаћину не би допао и обрнуто. А да градим политичку каријеру на томе да изговарам оно што би људи у Србији желели да чују, одавно сам је изградио, победио на више демократских избора него било ко други", рекао је Вучић новинарима у Новом Саду после састанка са министром спољних и европских послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом.

"Мислим да је цивилизацијско, хуманитарно и хумано, људско питање хоће ли нечија мајка моћи да запали свећу на гробу свог сина, био он Хрват или Србин", рекао је Вучић.

Он је навео да је важно разговарати о свим отвореним темама, па и ако се две стране не сагласе, важно је да се гледа шта ће да раде следеће године, које пруге и путеве да граде и да људи живе у миру.

На питање колико нарушавању односа доприносе изјаве људи на високим позицијама, посебно у Влади Србије, Вучић је рекао да је било много тешких и лоших изјава са обе стране и да не може да каже да су српски министри више или мање криви од хрватских.

Али је, како је додао, увек добро пребацити кривицу на нашу страну, како бисмо прво добро погледали у своје двориште па тек онда окривили неког другог.

Kако каже, постоји милион примера и ствари које вређају Србе, али о томе, наводи, неће.

Он је приметио и да би се, кад се упореди кампања која се против њега води у хрватским медијима у односу на кампању у Србији против, рецимо, Андреја Пленковића, резултат био сто према један или хиљаду према један.

Боримо се за живот и здравље, а ако неко не разуме...

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, поводом напада на Kризни штаб, да нешто није у реду са онима који не разумеју да су мере тог тела усмерене на борбу за живот и здравље.

"Не знам шта је била тема, ако је тема ношење маски и то је разлог за Голи оток, онда не знам шта би рекли да смо као у Француској уводили полицијски час на четири недеље или оно што раде у другим европским земљама", казао је Вучић упитан да прокоментарише нападе на Kризни штаб после одлуке о новим мерама, уз паралеле са Голим отоком.

Он је истакао да морамо да се боримо, тренутно је релативно добра ситуација, али се из дана у дан погоршава.

Напомиње да је у Србији ситуација и даље боља него у другим земљама и да се нада да ћемо успети.

Kаже и да је захвалан докторки Дарији Kисић што успева да трпи све те људе што воле да вичу на жене.

"Верујем у њено знање и њену стручност, као што верујем и у све друге наше лекаре, зато Србија и има изузетне резултате, баш као и Хрватска, и надам се да ће и она умети да превазиђе садашњу ситуацију", рекао је Вучић.

"Наше је да се боримо да нам људи остану здрави и живи, а ако неко то не разуме и мисли да је то нечији политички хир, онда са тим људима нешто није у реду", закључио је Вучић.

Мали Шенген повезује Балкан, чува наше државе

Извор: РТВ Пинк

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је срећан због идеје о "малом Шенгену", оцењујући да је то изузетна иницијатива која може да допринесе да Балкан буде боље место за живот, као и да је такво повезивање економски и политички важно за опстанак свих малих држава и нација на Балкану.

"Не можемо да побегнемо са Балкана, неки би то хтели, али ја немам тих амбиција и зато ово треба да буде боље место за живот. Морамо да се повезујемо и радимо заједно", казао је Вучић на конференцији за новинаре у Новом Саду, на питање да ли је идеја о "малом Шенгену" утеха за оне који неће ући у ЕУ и какве су њене перспективе имајући у виду да је постала и део Вашингтонског споразума.

Он је изразио уверење да када се почне са градњом и реновирањем пруге Београд-Загреб, а верује да ће се то десити, онда ће моћи да се каже и да наши народи живе боље и да смо изградили веће поверење.

"Изузетно сам поносан, јер су на крају и они који нису били најсрећнији због ове иницијативе, јер нису били у управљачком седлу, морали да прихвате да је добра иницијатива јер се ради о четири слободе које спадају у темеље европске слободе, а то су слободан проток људи, робе, капитала и услуга", навео је Вучић.

Он је додао да је веома задовољан и да очекује већ наредне недеље или до краја месеца виртуелну конференцију и да ће се видети преко екрана.

Напоменуо је и да идеја није само његова, већ и премијера Албаније и Северне Македоније Едија Раме и Зорана Заева.

Остале вести