Србија ће у 2020. по БДП бити најбоља у Европи

Најновије
Извор: printscreen

Србија ће, по новој процени ММФ-а да ће пад нашег БДП-а ове "корона године" бити само један и по одсто, бити најбоља земља у Европи, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Извор: РТС

"Били смо други иза Литваније, али, по овој новој процени Србија ће бити најбоља у Европи. Наша земља ће 2020. завршити као земља са златном медаљом", нагласио је Вучић у изјави за РТС.

Истакао је да ММФ каже да ћемо имати најмањи пад или минималан пад у односу на друге земље.

Вучић је навео да ће Грчка имати минус 9,5 одсто пад БДП-а ове године, Црна Гора минус 12, Словенија минус 6,7 одсто, Хрватска минус девет, Албанија минус 7,5 одсто, Мађарска минус 6,1 одсто, тзв. Косово минус 7,5 одсто, док Србија само 1,5 одсто.

"Желим да честитам грађанима Србије. Ми се тиме не задовољавамо, јер хоћемо да имамо и позитиван раст", нагласио је Вучић.

ММФ: Раст српске привреде -1,5 одсто; најбољи у Европи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће ММФ ускоро званично објавити да ће раст привредне активности Србије у овој "корона" години бити свега минус 1,5 одсто, што ће нашу земљу, како истиче, ставити на прво место по расту у Европи. 

Вучић је то пренео после састанка са шефом делегације ММФ-а Јаном Кејсом Мартејном.

"Они су побољшали прогнозу, првобитно су рекли да неће бити минус 3, него минус 2,5. А, званична процена, коју ће потврдити за два дана, је да ће бити минус 1,5. А, ми ћемо да радимо да буде још нижи", рекао је Вучић за РТС.

Вучић је истакао да је таква прогноза ММФ-а уследила јер су видели наше  перформансе и све што је урађено у трећем кварталу ове године, у периоду за који је наша процена била да ћемо имати минималан, али позитиван раст БДП-а, иако смо били ужасно погођени короном.

Имаћемо довољно стрпљења, али ЗСО мора да се испуни

Показаћемо стрпљење и имаћемо га довољно, али Заједница српских општина мора да се испуни, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је за РТС рекао да више не реагује на стална понављања из Приштине да ће ЗСО бити део коначног решења и у складу са косовским уставом.

"Спремни смо да разговарамо о компромисном решењу, али пре компромисног решења они морају да испуне договорено, укључујући формирање ЗСО", рекао је Вучић за РТС, уочи доласка специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака у Београд.

Лајчак долази управо из Приштине, а након најаве Срба са КиМ да ће, уколико изостане формирање ЗСО, можда и напустити приштинске институције.

Вучић је нагласио да ЗСО не може да буде никаква НВО, нити Београд интересује тзв. косовски Устав, јер би то онда могли да примене и без преговора.

"Српска листа је то јуче јасно, паметно, недвосмислено саопштила. Показаћемо трпељивост, стрпљење...И не брините, имаћемо довољно стрпљења", рекао је Вучић.

Поновио је да је важно да се са Лајчаком разговара о компромисном решењу.

"Увек смо за дијалог и разговор и трудим се да не одговарам на свакодневне глупости из Пришине. Желимо мир и стабилност, проток роба, капитала, услуга и људи. То је важно, а ја да њих вређам, као што они нас вређају, то не могу", рекао је Вучић.

Огроман новац државе за помоћ приватном сектору

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је држава у ситуацији пандемије корона вируса уложила огроман новац и много помогла приватном сектору и да све време то ради.

Он је у изјави за РТС подсетио на три минималца, као и на олакшице за велике компаније.

Додао је и да је хотелијерска индустрија која је претрпела ненадокнадиве губитке добила огромну помоћ државе и за хотелске кревете и за собе по комбинованом методу 70 плус 30.

Вучић је напоменуо и да су сви преузели наш концепт помоћи привреди од три цела минималца и плус два пута од 60 односно 50 одсто за велике компаније.

"То је огроман новац, а људи заборављају да он не може да се баци из ћупа", рекао је Вучић.

Он је прецизирао да држава има обавезу да регулише ствари и да наплати порез, али да је држава овога пута много учинила.

"Гледаћемо да плате подигнемо поново медицинским особљу", најавио је Вучић.

Једини у Европи ћемо повећавати плате

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је данас на састанку са Мисијом ММФ-а инсистирао да се иде на раст плата у Србији и истакао да ћемо ми бити једина земља, не само у окружењу већ и у Европи, која ће повећати плате упркос кризи изазваној корона вирусом.

"ММФ је рекао да не би требало да се повећавају плате, пензије и све друго, они су опрезни и ја волим такав њихов приступ. Ми смо данас први пут кренули у разговоре око плата, они су скептични, али ми смо инсистирали и показали  смо довољно простора за повећање плата у јавном сектору", рекао је Вучић у изјави за РТС.

"Данас смо питали људе из ММФ-а и они не познају ниједну земљу, не у окружењу већ у Европи, која ће ићи на повећање плата, јер за то код њих не постоји могућност", истакао је председник.

На питање да ли постоји у српском буџету простор за то, Вучић је рекао да постоји и да он увек иде на то да се не сме прећи ниво јавног дуга од 60 одсто, што је критеријум Мастрихта.  

Истакао је да ће повећање плата бити такво да не угрози јавни дуг, на шта, наводи, упозорава и ММФ.

Подсетио је да је јавни дуг када је он постао премијер био чак 79 одсто.           

Председник је истакао да разговарају са ММФ-ом о повећању плата у јавном сектору, не потцењују ризике о којима они говоре, али је, подвлачи, то суверена одлука наше земље.

"То је наша суверена одлука, али ја нећу да ми немамо подршку ММФ-а, ја хоћу да одлуку донесемо уз подршку ММФ-а", рекао је Вучић.

Подсетио је да Србији ускоро истиче аранжман са ММФ-ом, али да ће одмах са том међународном институцијом направити нови јер је то, објашњава, питање сигурности и добре позиције на светском финансијском тржишту.      

Просечна плата већ у марту би могла бити 540 евра

Председник Александар Вучић изјавио је данас да би просечна плата у Србији већ у марту наредне године могла бити 540 евра.

Након онлајн састанка са представницима ММФ-а, Вучић је рекао да ће до тог просека довести повећање плата у јавном сектору које, како каже, неће бити у великом проценту као ранијих година, али и повећање минималца за 6,7 одсто.

Вучић је указао да ће од следеће године у нашој земљи бити увећане и пензије за 5,9 одсто, као и минималац за 6,7 одсто, али није прецизирао за колико ће бити увећање плата у јавном сектору.

Најавио је и да ће држава гледати да помогне и приватном сектору који је, наводи, такође погођен кризом изазваном пандемијом, и то новим олакшицама.

Председник је навео да ММФ у наредне три године не предвиђа да ће се Италија до 2024. године опоравити, слично је, додаје, и са Француском до 2022. године да ће БДП бити на плус један или плус три, док је за Србију процена плус 11.

Састав владе до краја недеље, најкасније понедељак

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да би састав нове владе требало да буде познат до краја ове недеље, најкасније до понедељка.

"Већ крајем ове недеље, а најкасније до понедељка, очекујем да ће премијерка изаћи са тим како треба да изгледа нова влада", рекао је Вучић за РТС, на констатацију да законски рок за формирање нове владе истиче за две недеље.

На питање ко ће бити коалициони партнери СНС-а, рекао је да је то питање за Ану Брнабић.

"То морате њу да питате", рекао је Вучић и додао да ће одлуку о томе да ли ће њен предлог подржати или не донети органи политичких странака које у томе буду учествовале.

Још није драматично, али бројке расту

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да у Србији ситуација са бројем заражених од корона вируса још није драматична, али да се бројке повећавају и да се свуда преговара како би се набавила вакцина када буде готова. 

Он је за РТС напоменуо да у региону број позитивних много више расте и да је, на пример, у Хрватској 770 нових оболелих, што би у Србији значило 1.300 нових случајева заразе, пропорционално броју становника.

"И даље није драматично, немамо велики број мртвих и хоспитализованих, систем све то за сада подноси, али је крајње време да се понашамо најодговорније могуће и да разумемо да ћемо се суочити са опаком болешћу у најсуровијем смислу", упозорио је Вучић.

На питање да ли се размишља о затварању школа, председник је напоменуо да он није део медицинског тима, али да не види велики смисао у томе.

Објашњава да ми немамо деце од шест, седам па до 18 година која су животно угрожена, али да је опасност за старије и болесне и да они треба да поведу рачуна. 

Он је рекао да је зато добро што се граде нове болнице које треба да буду готове у децембру и да се ради убрзано на њиховом опремању.

Упитан да ли се размишља о неким мерама које би ублажиле последице епидемије и број оболелих, Вучић је рекао да се ради на набавци вакцине.

"Радимо на вакцини да је добијемо са свих страна. Преговарамо са Кинезима, са Русима, за Западом , око свих вакцина, али и они имају проблема са њом", рекао је Вучић и додао да се очекивало да буде готова до октобра, новембра, али да се то неће десити и да је зато добро што се овде граде нове болнице.

Он је рекао и да није чудо да настаје паника када се број заражених свуда повећава и у Европи и у региону, али да се ми и даље боље од њих држимо.

Остале вести