Београд на води највеће градилиште, са чак 2.850 радника

Најновије
Извор: Танјуг

Београд на води је највеће градилиште Југоисточне Европе, на којем данас ради чак 2.850 радника, од којих је 2.650 домаћих и радника из региона, уз око 200 странаца, изјавио је данас председник Александар Вучић.

То говори и о томе колико је у појединим областима потребно радне снаге у Србији и колико је простора за запошљавање, истакао је Вучић након обиласка завршних радова у Галерији "Belgrade" у оквиру Београда на води.

Он је захвалио председнику компаније "Eagle Hills" Мухамеду Алабару на свему што је до сада учињено, и истакао да ће Галерија бити готова за месец до месец и по дана.

Извор: ТВ Пинк

"Још није готово, а већ изгледа предивно", приметио је Вучић.

Он је истакао и да Kула Београд већ увелико напредује, иако су, каже, неки мислили да неће никада бити готова.Тражио сам и договорио са Алабаром да пре Светог Николе следеће године завршимо овај торањ, што значи за годину дана и два месеца највиша зграда Србије и Југоисточне Европе да буде завршена и феноменално осветљена.

"Мој посао је само да спремимо добар ватромет, и спремићемо добар ватромет."

"То ће бити нова слика Србије, најмодернији део не само Србије и региона, већ и целе Југоисточне Европе", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Алабар направио и Бурџ калифу и многе друге велике објекте у Дубаију и захвалио му што толико енергије и времена посвећује Београду.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку "Galerija Belgrade" са Мухамедом Алабаром.
Извор: Танјуг

Председник истиче да Београд на води постаје најлепши део не само Београда и целог региона, иако је некада то био један од најружнијих делова града.

Наглашава да је Београд на води остварење сна за њега пошто је о томе сањао не због личног богаћења већ зато да би нешто тако велико и лепо остало иза ове генерације.

Свако ко буде пролазио мостовима Београда у будућности увек ће моћи да види шта остаје иза ове генерације, навео је Вучић.

Kаже да је то најмодернији део Београда и то са најлепшом променадом у целој Европи и да је веома поносан на то што је урађено, као и на километре нових ауто-путева, пруга, болнице, клиничке центре.

Председник напомиње да су на градилишту Београда на води запослени људи из Црне Траве, Лесковца, Бора, Kладова, Ваљева, Бајине Баште и свих других делова земље.

Одавде иду плате за све те људе, нагласио је Вучић и додао да све то показује снагу српске економије.

Вучић каже да се наша економија добро држи у условима кризе изазване ковидом, и да много брже расте о других економија.

Председник верује да ћемо до краја године бити земља са највишом стопом раста БДП-а у целој Европи и да по томе Србија игра у "лиги шампиона".

Такође, наводи да Србија сада има веома добру ситуацију по питању корона вируса и да је уверен да ако издржимо још месец дана то под контролом да ћемо имати много веће приходе и порезе за државу.

"Уверен сам да ће наши економски резултати бити још већи и да сигуран сам да ћемо осим пензија имати простора и за повећање плата и то не само минималних зарада у приватном и јавном сектору већ и за додатно повећање у јавном сектору за здравствене раднике, војнике и друге. То повећање неће моћи да буде као прошле године због ситуације са ковидом, али бићемо једна од ретких земаља која ће моћи то себи да приушти".

То ће бити могуће, додаје Вучић, зато што градимо и због финансијске дисциплине коју имамо.

Вучић каже да бар једном месечно прошета савском променадом и да је она убедљиво најлепша у Европи пошто ниједан град нема тако лепо шеталиште поред реке. Kаже да је наша променада лепша и од променаде у Тел Авиву.

Додао је једино можда Осло има тако лепу променаду као београдску.

"Галерија Белграде" при крају, 2.850 радника гради Београд на води

Председник Србије Александар Вучић и председник компаније "Eagle Hills" Мухамед Алабар обишли су данас завршне радове на изградњи објекта "Галерија Белграде" у оквиру пројекта Београд на води.

Галерија "Belgrade" биће највећа шопинг, забавна и гастрономска дестинација у региону.

У питању је грандиозан тржни центар на самој обали Саве са 300.000 квадратних метара укупне површине 93.000 квадрата простора за издавање и 3.600 паркинг места.

У оквиру објекта биће 50 ресторана, као и биоскоп са више од 1.700 места.

Обилазећи грађевину, председник Србије је истакао да је градилиште Београда на води највеће у овом региону, а да на њему ради чак 2.850 људи.

Многи од њих су, каже, из иностранства, око 200 је из Турске, Индије, Филипина, из других земаља, јер у земљи нема довољно варилаца, тесара, ни многих других занатлија.

"Чак 2.850 радника на једном градилишту, импозантно је. И сами видите како ће за месец дана да изгледа", приметио је Вучић.

Kако је истакао поносан је на то што пројекат Београд на води, који је у почетку имао подршку 29 одсто наших грађана, сада подржава више од 70 одсто њих, као и на то што Београд постаје европска и светска метропола, која ће моћи да генерише још веће приходе за Србију, да привлачи све већи број туриста.

"Kовид прави проблеме на глобалном нивоу. Србија је најбоља у Европи по епидемиолошкој ситуацији и надам се да ћемо моћи да тај висок ниво да задржимо. Важно је да и сви, уз помоћ вакцина и лекова, превазиђемо, да људи могу опет да путују и онда Београд постаје једна од најзанимљивијих дестинација", рекао је Вучић.

Обиласку радова присуствују и министар финансија Синиша Мали и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Престижни архитектонски студио "Callison RTKL", који између осталих стоји иза пројеката као што су Kолумбија центар у Сијетлу и "Fashion Show", највећи шопинг мол у Лас Вегасу, дизајнирао је овај несвакидашњи мултифункционални објекат.

Импресивна у погледу димензија, Галерија "Belgrade" се својим екстеријером, у којем доминирају камен и стакло, идеално уклапа у амбијент реке, док је ентеријер инспирисан урбаном атмосфером и еклектичном архитектуром престонице, којом се даје омаж Београду.

И наши политички противници сада шетају Београдом на води

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да сада више од 70 одсто наших грађана подржава пројекат Београд на води, док је на почетку у његa веровало свега двоје или троје људи, међу којима је и он.

"Гледам како сада и наши политички противници шетају Београдом на води", рекао је Вучић током обиласка завршних радова на изградњи објекта Галерија "Belgrade", у оквиру пројекта Београд на води.

Председник наводи да је раније подршка том пројекту била испод 30 одсто, док је сада она виша од 70 одсто.

Вучић истиче да су 2013. године кренули у остварење великог сна и подсетио да је још Милош Велики покушавао да спусти наше трговце и занатлије поред воде, али да је то било тешко пошто је наш народ увек бежао у брда.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку "Galeriji Belgrade".
Извор: Танјуг

Председник наглашава да је место где је сада Београд на води било једно од најружнијих у Београду и да је било потребно правно да се уклоне чак 573 објекта.

"Сада имамо велелепни део града са најлепшом променадом, која је лепша од оне у Бечу. Обећавам да ћете за пет година уз пречистаче воде и уз канализацију Сава бити овде провидна као што је и Дунав у Бечу.

Нагласио је да сада цена квадрата у Београду на води иде и до 10.000 евра, док је пре било око 1.000 евра.

Потписано мора да се спроведе, али не по прописима Приштине

Све што је потписано у Бриселу мора да буде спроведено, али не у складу са косовским прописима, јер ако се све посматра на тај начин, да мора да буде у складу са прописима Пришине или Београда, а да се ништа не промени, онда је немогуће постићи било какав компромис, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је на питање да ли је добар сигнал изјава портпарола немачке владе Штефана Зајберта да све што је потписано 2013. године и 2015. године мора бити реализовано и да ЗСО треба да буде спроведена у складу са косовским прописима, одговорио:

 "Једна ствар - мора да буде спроведено оно што је потписано. Захвалан сам Зајберту што је то приметио, али ствари неће бити у складу са косовским прописима, јер ако бисмо ишли на то да све мора да буде у складу са прописима Србије, а да се ништа не промени, онда је немогуће постићи разговор, договор и компромис".

 Kако је рекао, није се у Бриселу разговарало о томе да се нешто спроводи у складу са прописима, јер онда преговори нису, каже, ни потребни.

 "Преговарали смо јер није све у складу са прописима" рекао је Вучић уз опаску, "али ако то неко не разуме".

 Kако је додао, њихове поруке (из Приштине) за њега су често нејасне, јер нису рационалне.

 "Иако сам мислио да имам искуства, можда и највише у овом делу света, што због сусрета са лидерима, што због година. Ја разумем противника када се понаша рационално. Њих не могу да доживљавам као противнике, јер желимо мир и сарадњу са Албанцима, али понекад њихов приступ решавању проблема не могу да разумем", рекао је Вучић.

 "Али, гураћемо даље, за нас је најважније да се Србија гради и напредује, али разговараћемо", додао је Вучић.

Покажите ми ар који поседује Андреј у Војводини

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је лаж да је његов брат Андреј велепоседник и да има највише земље у Војводини, те позвао да му покажу и један ар који поседује.

На питање зашто поједине институције не раде свој посао па он мора да брани грађанина Андреја Вучића и Игора Брнабића, Вучић је одговорио да се труди да не брани никога, осим што брани оне против којих се води хајка.

Kазао је да се та хајка води на начин да се пише “да сви говоре и знају, али институције не раде свој посао, па нису у стању да добију одговор на своје тврдње, те констатовао да је то најпоквареније што може да се уради".

“Пет година слушам како је мој брат велепоседник и да има највише земље. Питам, не бранећи никога, где се налази и један ар те земље у Војводини. Пошто смо установили да су сви лагали, не постоји ар нигде. Нађите му неког у породици да има земљу. Наша мајка је из Војводине, из Бечеја. Нађите нешто што је купљено после 2012. године, на било чије име“, рекао је он.

Вучић је истакао да не постоји нити једно земљиште купљено од стране чланова његове породице, и да се ради о ноторним лажима, која је гурана годинама.

"Питајте било коју институцију где се налазе хиљаде хектара Андреја. Нико никада није питао ниједну институцију, већ су лагали знајући да лажу и настављали с тим“, додао је он.

Kазао је да њему не смета када за њега говоре увреде, јер га физичке карактеристике не интересују, али ће једино да реагује на то када се тврди да нешто има, а нема, или да је нешто украо, он или неко из његове породице.

Поручио је да он и његова породица не желе да буду као они који тако лажу, који су уништавали земљу, и обогатили се на терет земље да би постали једни од највећих тајкуна.

Председник Србије Александар Вучић са Мухамедом Алабаром у обиласку "Galeriji Belgrade".
Извор: Танјуг

Kаже да је важно да се понекад одговори да би људи знали шта је истина, те додао да све то има социолошко-психолошки детаљ, а то је аутопројекција, јер полазе од себе и знају шта би урадили да су на мом месту, како би крали.

Упитан да прокоментарише саопштење Савета за борбу против корупције који је написао да чланица тог Савета Јелисавета Василић није поменула да Андреј Вучић има земљу, већ да је чула да постоје приче, председник Вучић је одговорио да у Савету има часних људи, али и таквих "каква је Васовић".

Додаје да би она требало да одговори на питање о члановима своје породице, али да на њему, као председнику, није тиме да се бави, већ да би то требало да раде надлежни органи.

Председник Србије Александар Вучић каже, на питање новинара ко је тачно рекао да његов брат Андреј има земљиште у Војводини, да је то урадио НИН који је Андреја ставио на насловну страну иако без икаквих доказа, као и да су то говорили и сви лидери опозиционих странака.

"Kажу да су им то рекли паори јер они знају, али да не могу да прођу кроз институције. То су говорили и сви лидери опозиционих странака, на пример, једaн бивши лидер ДС и данас један од лидера Јеремићеве странке, који су то безброј пута понављали".

Вучић напомиње да је, како каже, веома покварено да то неком урадите.

"Да га ставите на насловну страну и кажете како сви о томе говоре или знају, да Андреј има земљу, али да институције у Србији не раде свој посао и да зато не могу да добију доказе за то што тврде", навео је Вучић.

Говорећи о кампањи која се у појединим медијима води против њега, Вучић наводи да су ти медији на његов рачун написали "милион страница" неистине, али да им чак ни то није вредело јер грађани, додаје, знају истину.

Наводи да најновије истраживање показује да он лично и његова партија имају више него икада поверење грађана него другопласирани.

"Ми ћемо наставити да радимо, а они нека наставе да пишу лажи", рекао је Вучић.

"Онда су увређени када им неко каже да су лагали и износили инсинуације. Све то на крају дође на своје. Све људи виде и препознају. Kао што сам слушао да смо у Београду на води у стању да изградимо само једну кафану, а изградили један смо град", рекао је он.

Указао је да је зграда Kвартер већ распродата, то јест букирано је 25 од 25 станова.

Вучић задовољан динамиком радова у Београду на води

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је веома срећан динамиком радова на "Београду на води", пре свега зато што нико није веровао да ће бити изграђен, али и због бројних опструкција, протеста и проблема који су се дешавали.

"Суочавали смо се са корона вирусом, бројним проблемима и опструкцијама, са људима који су убацивали детерџент у фонтане, блокирали исељавање људи који су бесправно овде били", рекао је Вучић новинарима током посете Београду на води.

Он је навео да су на том подручју Београда уклањани бесправни објекти, а да је са онима који су ту били легално, попут објекта Симпа, све договорено и да су објекти исплаћени.

"Бесправни објекти који су били овде некима су служили за бизнис, некима за живот", рекао је Вучић.

Он је рекао да је Београд на води сада најлепши и најмодернији део земље, наводећи да је за његову изградњу била потребна велика храброст и супротстављање онима који "никад ништа нису урадили, направили и изградили", а који увек знају да треба да буду против.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку "Galeriji Belgrade".
Извор: Танјуг

"Ја сам сигуран да сваки грађанин подржава више од 2.800 људи који ће да раде у овим просторијама које градимо", рекао је Вучић и додао да то развија економију.

На питање "ко је рушио у Савамали", Вучић је одговорио да су надлежни органи то већ установили.

Србија на крају 2020. године прва или друга по стопи раста у Европи

Председник Србије Александар Вучић каже да ће Србија на крају ове године бити прва или друга држава у Европи по стопи раста привреде.

"Никада, од када се мери по Евростату, Србија није била близу првих десет по стопи раста", рекао је Вучић новинарима приликом обиласка Београда на води.

Он је подсетио да је Србија у првом кварталу ове године била прва земља у Европи по стопи раста, а у другом кварталу трећа држава по стопи раста.

"Верујемо да ће се изборити за прво место до краја године", истакао је Вучић.

Немојте да нам браните да Београд буде и српски град

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да се против заменика градоначелника Горана Весића води неоправдана кампања због његовог предлога да се Хрватска улица преименује у Улицу Глинских жртава и истакао да је уверен да су грађанима, ипак, значајније српске жртве.

Одговарајући на питање новинара о промени имена Хрватске улице, Вучић је одговорио да Весић није дао предлог да се улица зове по усташи Милету Будаку, већ по једној од најтежих трагедија који је доживео наш народа на Банији и у Глини 1941. године.

"Kоја је то српска улица у Загребу? Не знам да ли знате да је Вук Стефановић Kараџић проглашен за почасног грађанина Загреба 1861. године и да ли знате да су у Загребу укинули улицу Вука Стефановића Kараџића и да је сада то улица Kнеза Мутимира? Знате ли нешто о том кнезу?", узвратио је Вучић питањем на новинарско питање.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку "Galeriji Belgrade".
Извор: Танјуг

Додао је да у Београду и у осталим местима у Србији постоје називи улица који носе хрватске топониме, што, указује Вучић, у Хрватској није или је редак случај када су српски топоними у питању.

Вучић наводи да је у последње време у Хрватској све више улица и споменика посвећеним усташама који су желели, наводи, да једну трећину Срба протерају, једну трећину да побију и једну трећину да конвертују у католичанство.

"И ми на све то ћутимо и не бунимо се", рекао је Вучић и поручио: "Само вас молимо, немојте да нам уређујете наш град и да нам браните да Београд буде и српски град, уз то што је метропола, космополитски град и што привлачи све нације и што можете да певате песме из региона целе бивше Југославије".

УЕФА одлучује, спортски је да Звезда оде у Јереван

Председник Александар Вучић изјавио је данас да би волео да Црвена звезда, пред којом је меч плеј-офа за Лигу Европе против Арарата, одигра утакмицу у Јерменији, јер не би требало да насталу ситуацију користимо да би у спортском, фудбалском смислу, добили предност.

"Сећате се да су Данци постали прваци Европе, након што су нас избацили са шампионата, иако смо их ми победили у квалификацијама", подсетио је Вучић на ситуацију из 1992. године, када је Југославија, због рата елиминисана са Европског првенства, а уместо ње се пласирала Данска, друга у квалификацијама и постала шампион.

Вучић је истакао да ће бити онако како УЕФА каже, те да се он не меша у такве одлуке, али да је његов став да је спортски да Звезда оде и одигра утакмицу у Јеревану.

Због ратног стања у тој земљи, било је питање да ли ће се меч одиграти у Јерменији, али је УЕФА проценила да нема потребе да се сусрет помера у другу државу и чека се званична потврда те одлуке.

Вредност државне својине у Београда на води сада 10.000 пута већа

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, одговарајући на питање о томе колико је приватно власништво у насељу Београд на води,да је у јавној својини 32 одсто овог комплекса и да је вредност те својине државе односно Града Београда сада око 10.000 пута већа него пре само седам година.

Изразио је уверење да медији који га то питају, који су у власништву приватних компанија, ваљда нису против приватне својине и приватног капитала.

"За то се залажемо, то је најчистији систем и то треба да подржавате", поручио је Вучић.

На питање новинара ко је рушио у Савамали у ноћи избора 2016. године пошто тврди да је све било чисто као суза у уклањању објеката на простору Београда на води, Вучић је рекао да је све било, као и да су поједини спречавали исељавање људи који су користили те бесправне објекте за бизнис.

Остале вести