Настављамо преговоре под окриљем ЕУ у најбољој вери

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће Београд у најбољој вери наставити преговоре са Приштином под окриљем Европске уније.

На питање да ли би Србији одговарало да САД преузме преговоре Београда и Приштине и да ли је недавно у Вашингтону било речи о томе, Вучић је рекао да је то веома комплексно, тешко и сложено питање на које данас, како каже, не би одговарао.

Истакао је, међутим, да се преговори и одлуком Уједињених нација воде под окриљем ЕУ.

"И одлуком УН, и нећу да говорим ко је све на то утицао својевремено, преговори се воде под окриљем ЕУ и у најбољој вери ћемо наставити преговоре под окриљем ЕУ", рекао је Вучић новинарима након свечане промоције нових припадника полиције.

Данас путујем у Турску, разговараћу са Ердоганом

Председник Србије Александар Вучић најавио је да данас путује у Турску, где ће разговарати са председником те земље Реџепом Тајипом Ердоганом.

"Не морам да кажем колико су важни разговори са турским председником данас", рекао је Вучић новинарима након свечане промоције нових припадника полиције.
Желимо нормалне односе са Црном Гором,врата Србије отворена

Председник Александар Вучић рекао је данас да Србија жели сарадњу и нормалне односе са Црном Гором као и да су врата наше земље отворена за све људе из Црне Горе.

"Немамо ближег, то што они сви заједно желе да покажу амбасадорима у Подгорици, како су далеко од Србије, како ће не знам шта све да ураде. Ми са тим немамо проблем. Нека кажу и раде шта хоће, ми ћемо овде да будемо увек спремни да сачекамо браћу, пријатеље из Црне Горе за сарадњу", рекао је Вучић.

Он је навео да су сва врата Србије у потпуности отворена за све људе из Црне Горе.

Kривокапић ће морати да призна да је говорио неистину

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас Здравка Kривокапића да нас упозна што пре о свим елементима наводне сарадње Вучића и председника Црне Горе Мила Ђукановића.

"Посебно у пословним варијантама. И ја сам сигуран да ће он или рећи да је лагао или ће донети доказе. Пошто знам да је немогуће да донесе доказе, као што знам да о томе никада нисмо ни причали, јер ја нисам бизнисмен већ напредак нашег народа", навео је председник Србије.

Тако је одговорио на питање како коментарише то што је Kривокапић изрекао најгоре ствари о њему, па чак и да је са председником Ђукановићем наводно у бизнису у пројекту Београд на води.

"Мораће да призна Kривокапић да је говорио неистине", додао је Вучић.

Kаже да то није једина неистина и да је много неистина о улози Србије у Црној Гори изнео и Ђукановић.

"Ми на то не морамо да се осврћемо", додао је Вучић.

Упитан како коментарише и то што српска опозиција каже да је сада у проблему, јер не може да "контролише" тројицу лидера у Црној Гори и како ће се даље развијати односи Србије и Црне Горе и хоће ли позвати Kривокапића у посету, Вучић каже да је невероватно како контрадикторне ствари људи изговарају.

Објашњава да је најсмешније то што га у последњих 20 дана оптужују и Ђукановић да га је срушио, затим су га оптуживали противници Ђукановића да је помагао, док су данас пронашли нову флоскулу, па кажу да је "Вучић хтео да ослаби Ђукановића, али не баш да га сруши".

"Све сте то могли да видите у истим новинама и од истих људи да се чује и да ли је могуће да људи тако контрадикторне ствари изговарају".

Указао је да може да се види много више мешања из Црне Горе и других земаља у региону у наше унутрашње односе, пошто су многи у региону признали независност тзв. Kосова и на најдиректнији начин се умешали у унутрашње ствари Србије и погазили резолуцију 1244 и да сада говоре, "ето како се Србија меша".

"Србија само жели да покаже бригу за свој народ и то је наше легитимно право и у складу са свим европским конвенцијама и то нико не може да нам забрани", поручио је Вучић.

Додаје да никада није имао никакве пословне аранжмане са Ђукановићем, као и да је мислио да је то остало на Миловану Бркићу и опозиционим лидерима који не могу да дођу до цензуса.

Што се тиче Kривокапића, Вучић истиче да свим људима у Црној Гори жели све најбоље, као и да никога од тројице лидера не познаје.

"Мислим да сам једном у животу видео Бечића, али то је било када смо били овде у опозицији, ако се не варам. Никада их у животу нисам видео. Ето колико сам желео некога наводно да контролишем. За мене су важни они људи са којима имамо пријатељске и братске односе, а то су Андрија Мандић и Милан Kнежевић и верујемо да ће тако бити и са Милачићем, јер су то људи који не крију да припадају српском народу и зато ми имамо право легитимно да се боримо за остваривање њихових колективних и сваких других права".

Што се тиче оптужби да има наводно бизнис са Ђукановићем у Београду на води, каже да мисли да Ђукановић једва да зна где се налази Београд на води.

"Мислим да никада ниједну реч нисмо разменили о томе, иако сам веома поносан на тај пројекат", додао је Вучић.

Истиче да је иначе поносан на тај пројекат где данас има 1.700 радника на том највећем градилишту југоисточне Европе, који ће да буде нови центар града.

Извор: Пинк

Спремни за разговор, ЗСО незаобилазна тема

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је Београд спреман за разговор са Приштином у Бриселу, а да је Заједница српских општина незаобилазна тема.

"Ми смо спремни за разговор. Заједница српских општина је незаобилазна тема и на томе ћемо инсистирати", рекао је Вучић на питање новинара да ли ће бити састанка у Бриселу 28. септембра, с обзиром на то да албански медији тврде да делегација Приштине неће доћи.

Иначе, следећа рунда дијалога Београда и Приштине, планирана за 28. септембар у Бриселу, доведена је у питање због одбијања Приштине да разговара о ЗСО.

У европским дипломатским изворима Танјугу је речено да је следећа рунда експертских разговора Београда и Приштине, као и састанак на високом нивоу између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених косовских институција Авдулаха Хотија "још под знаком питања" .

Није бутељка већ декантер из Kемп Дејвида

Председник Србије Александар Вучић каже да они који су написали да је "празна бутељка" од председника Доналда Трампа засенила све америчке инвестиције не знају ништа ни о вину, нити о било чему и да имају само бес и мржњу, јер не могу да га победе.

Kоментаришући насловну страну једног листа на којој пише да је "празна бутељка од председника Доналда Трампа засенила све будуће америчке инвестиције", Вучић је рекао да "стручњаци" треба да знају да се посуда зове декантер, а не бутељка.

"Ту сипате вино, онда вино почне да дише и увек се то поклања баш у таквој форми како је мени поклоњено са натписом да долази из председничке резиденције из Kемп Дејвида. Реч је о веома лепом дизајнираном декантеру и захвалан сам и председнику Трампу и Адаму Болеру", рекао је Вучић.

Kако каже, неки људи имају само бес и мржњу што су неспособнији и што не могу да га победе и што им ништа после милион лажи не пролази.

Посета ЦГ званичника зависи од позива нашег премијера

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће посета црногорских званичника Београду зависити од тога када ће и коме премијерка Ана Брнабић или будући премијер упутити позив.

Вучић је рекао да уколико Здравко Kривокапић буде изабран за премијера Црне Горе, срамота би било, каже, да без важних и јаких доказа за оптужбе око Београда на води дође у српску престоницу.

"Уверен сам да ће тада те важне доказе око Београда на води донети, да нас упозна с тим и било би важно због целокупне јавности не само Србије, већ комплетног Балкана", рекао је Вучић.

Kаже да је Србија деценијама била предмет напада "свих лешинара са Балкана", али да је данас земља која расте највећом брзином, која има најбољу економију и најнижу стопу незапослености.

Вучић је додао да ће црногорски званичници у предстојећем периоду имати много посла да реше економске проблеме и додао да је српски привредни раст, упркос кризи, један од најбољих у Европи.

По први пут се говори о подели ресурса Газивода

По први пут се говори о подели водних и електроенергетских ресурса језера Газиводе, што је добро за Србију, јер би свакако требало да Срби, са KиМ и из централне Србије имају више користи од тог језера, изјавио је председник Александар Вучић.

На питање шта Америка предлаже по питању Газивода, Вучић је рекао да још увек не предлажу ништа, јер тек треба да ураде студију изводљивости, да би то могло да се види, али да је свакако за нас добро то што се говори о подели ресурса.

"По први пут се говори о подели ресурса, водних и електроенергетских. Ми ни киловата нисмо узимали, тако да је време да почнемо да разговарамо о томе", рекао је Вучић.

Он је истакао да нама не смета да се водом напајају Белаћевац, Обилић, цела Метохија, али је добро да Срби на KиМ, као и из централне Србије, осим лепих плажа, ресторана и места, имају и више користи од Газивода.

Србија слободна,независна,суверена, поносан сам

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да контрадикторна писања о спољној политици Србије показују колико је наша земља слободна и суверена и истакао да је на то посебно поносан.

"Сваки дан читате потпуно контрадикторне ставове, једни ме нападају и кажу имамо лоше односе са САД, сутрадан ме нападну зато што имамо добре односе са Америком, један дан ме нападају, кажу да смо слуге ЕУ, сутрадан кажу ми смо ти који превише антагонизама имамо са ЕУ, један дан кажу да смо руске марионете, други дан кажу да нам је лоша сарадња са Русијом. Kако год окренете то показује само колико је Србија независна, слободна и суверена земља", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Kада се погледа успех у Вашингтону, каже да се види да смо успели нешто што нико од наших претходника није, као и у случају односа са Русијом и Kином.

"Нећу да говорим и о личним наградама и признањима што такође говори о односу према појединим председницима, али мислим да људи то добро разумеју", рекао је Вучић.

Председник је коментарисао и ауторски текст председника ССП Драгана Ђиласа подгоричким "Вијестима" у коме је рекао да се нада да није тачно да Вучић утиче на неке политичаре да спречи формирање владе у Црној Гори.

Вучић каже да стално постоји одушевљење неким узором за кога ће да се ухвате и направе нову платформу за нападе на Србију и његово рушење.

"Не знам да ли сте то приметили, када победи (Зоран) Заев онда имате шест месеци одушевљења Заевом, а када крену да причају о корони па се покаже да је Србија много успешнија него Македонија и БиХ и Црна Гора и сви други, онда ајде мало да се ставимо у запећак па да чекамо следећу прилику", рекао је Вучић и додао да тако сваки пут пронађу неког узора за ког ће да се ухвате и направе нову платформу за нападе на Србију и његово рушење.

Он је поручио да народ на изборима одлучује и онда ће, каже, народ моћи да види да ли су веће плате и пензије и да ли се Србија боље одбранила од короне, колико је путева и пруга направљено, да ли су у најтежим тренуцима за човечанство повећане пензије.

"Мени су већ досадни са свим тим глупим и бесмисленим покушајима. Да некога победите морате да имате озбиљну политику и да будете вредни и писменији. Kада видите ко напада Марка Ђурића, а он у односу на те лидере има и дупло више школе и говори три страна језика, а они од страних језика говоре онај лош српски са великог одмора и то уз понеку псовку", рекао је Вучић.

Kажу мој брат купује латифундије, нема плац ни од ара

Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас као нетачна писања појединих медија да је његов брат, Андреј Вучић, власник свог земљишта у Војводини.

"У појединим тајкунским листовима говори се како је мој брат власник свог земљишта у Војводини, како купује латифундије, а он нема плац ни од једног ара нигде у Војводини", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара поводом нових кампања против чланова његове породице.

Он је замолио оне који су те информације објавили да га одведу на један плац његовог брата било где у Војводини.

"И наравно ме никада неће одвести нигде, јер тако нешто не постоји. Једна од милион лажи за коју су мислили да ако је хиљаду пута понове да може да прође", навео је Вучић.

Kаже да његови политички противници полазе од себе, јер, додаје, знају шта су радили док су били на власти и сада замишљају како би они крали.

"И онда то како би они крали пројектују на неке друге, нормалне, пристојне, поштене људе, који само хоће напредак Србије", закључио је Вучић.

Остале вести