Вучић примио акредитивна писма новоименованих амбасадора Израела, Данске и Анголе

Најновије
Извор: Танјуг

Председнику Републике Србије Александру Вучићу су данас акредитивна писма предали новоименовани амбасадори Државе Израела, Краљевине Данске и Републике Анголе.

Србија подржава успостављање трајног мира и стабилности на Блиском истоку

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Државе Израел Јахела Вилана, који му је пренео поздраве премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Амбасадор Вилан је најпре обавестио председника Вучића да је од данас за Израел Србија на тзв. "зеленој листи", односно да српски држављани не морају у карантин по доласку у ту земљу. С тим у вези су двојица саговорника разговарали и о мерама које две земље предузимају за отклањање последица пандемије COVID-19 по њихове економије.

Пожелевши амбасадору Вилану успешан дипломатски мандат у Београду, председник Вучић је изразио задовољство сталним напретком политичког дијалога и економске сарадње Србије и Израела. Он је истакао да је томе посебно допринело међусобно поштовање и солидарност двају народа, који су кроз историју често делили трагичну судбину, посебно током Другог светског рата. Такође је рекао да у Србији нема места антисемитизму и подсетио на многа законска решења, која су донета у циљу уважавања права овдашње јеврејске заједнице, а што даје печат и свеукупним односима са јеврејским народом.

Вучић Јахел Вилан Израел 0003
Извор: Танјуг

Председник Вучић је изразио задовољство недавним разговором са премијером Израела Нетанјахуом и његовим разумевањем ставова Србије.

Председник Вучић је рекао да Србија подржава успостављање трајног мира и стабилности на Блиском истоку. Он је истакао да се нада да ће у будућности бити нађен начин да буде постигнут договор који ће допринети бољем животу свих људи у том региону.

Амбасадор Вилан је рекао да с пажњом прати изузетно ангажовање председника Вучића на успостављању ближих веза двеју земаља и поздравио резултате разговора у Вашингтону.

Двојица саговорника су изразили наду да ће у наредним годинама више израелских инвеститора боље упознати и користити повољне услове за улагање на српском тржишту.

Томе ће много допринети и канцеларија Привредне коморе Србије и Министарства економије која ће ускоро бити отворена у Јерусалиму.

Долазак више данских компанија би много значио за српску економију

Акредитивна писма председнику Републике Србије Александру Вучићу предала је данас и амбасадорка Краљевине Данске Сузан Шајн, која му је пренела поздраве данске краљице Маргарете Друге.

Вучић Сузан Шајн Данска 0001
Извор: Танјуг

Узвративши поздраве, председник Вучић је амбасадорки Шајн пожелео добродошлицу и успех њене дипломатске мисије у Београду и рекао да га радује интензивирање политичког дијалога Србије и Данске. "Србија може много да научи од Данске, посебно у областима кључним за европске интеграције", навео је председник Вучић. Он је тим поводом захвалио Данској за континуирану подршку Србији у преговарачком процесу за чланство у Европској унији и изразио очекивање да ће за нову српску Владу један од приоритета да буду реформе са циљем убрзања европског пута.

Председник Вучић и амбасадорка Шајн су се сагласили да би наш напредак ка ЕУ, уз постојеће добре економске показатеље, допринео већем интересовању компанија из Данске да улажу у Србији. Амбасадорка Шајн је рекла да је њен циљ да доведе више данских компанија на српско тржиште, нагласивши да оне све више селе производњу са далеких тржишта у Европу, а Србија нуди одличне услове за пословање. Председник Вучић је рекао да би долазак више данских компанија много значио за српску економију, посебно за развој предузетничког духа и радне етике.

Председник Вучић и амбасадорка Шајн су разговарали и о ситуацији у региону, као и о глобалним изазовима, које је наметнула пандемија корона вируса, посебно за светску економију.

Јачаћемо сарадњу и неговати пријатељство

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Републике Анголе Алсина душ Презереша Изате Франсишка да Консеисаоа и пожелео му добродошлицу и успех у раду.

Председник Вучић је изразио задовољство што ће имати прилику да, кроз сарадњу са амбасадором да Консеисаом, доприноси унапређењу односа двеју земаља. Он је подсетио да су дипломатски односи Београда и Луанде успостављени пре четрдесет пет година и да се обе земље поштују и негују традиционално пријатељство из времена некадашње Југославијe и чланства у Покрету несврстаних.

Вучић Алсино Консеисао Ангола 0001
Извор: Танјуг

Председник Вучић је нагласио да је један од спољнополитичких приоритета Србије јачање сарадње са Комисијом Афричке уније.

Председник Вучић је замолио амбасадора да Консеисаоа да руководству Анголе пренесе захвалност за разумевање за ставове Србије, као и за подршку територијалном интегритету и суверенитету наше земље. Он је додао да ће Србија на исти начин подржавати територијални интегритет и суверенитет Анголе.

Амбасадор да Консеисао је рекао да је један од приоритета његове дипломатске мисије у Србији да повећа економску сарадњу двеју земаља и заинтересује српске инвеститоре за улагања у Анголи.

Председник Вучић је подсетио да је, као министар одбране, посетио Анголу 2013. године и да се тада уверио да има много неискоришћених могућности за сарадњу, посебно у области пољопривреде и грађевинарства, као и за војно-техничку сарадњу. С тим у вези је рекао да треба предузети кораке за формирање Мешовитог комитета за сарадњу, као и за ширење уговорне регулативе.

Двојица саговорника су се сагласили да би чешћа размена званичних посета допринела и приближавању народа Србије и Анголе. Председник Вучић је замолио анголског амбасадора да пренесе позив председнику Лоренсу да посети нашу земљу.

Остале вести