Две нове теме - Заједница српских општина, као и имовина и финансијски захтеви

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас да су, током нове рунде дијалога Београда и Приштине, отворене две нове теме - Заједница српских општина, као и имовина и финансијски захтеви.

Kазао је, у изјави новинарима, да је разговарано данас о несталим особама, интерно расељеним и економским питањима, а да је усаглашено да се отворе две нове теме.

Пренео је да ће разговори о ЗСО бити настављени 17. септембра на нивоу шефова преговарачких тимова, а потом 28. септембра на високом нивоу.

Вучић је рекао да долазе најтежа питања, према којима постоје потпуно супротстављени ставови, због чега ће бити разговори компликовани и тешки.

"У сваком случају нисам незадовољан данашњим састанком“, подвукао је он.

Тема Kосова и Метохије ускоро пред скупштином

Председник Александар Вучић најавио је данас из Брисела да ће се, чим буде формирана нова влада и Скупштина почне да ради у пуном капацитету, пред посланицима наћи тема Kосова и Метохије.

Вучић је новинарима у Бриселу пренео да је током дана у две сесије разговарао са Авдулахом Хотијем и Скендером Хисенијем, додајући да ти разговори нису никад ни лаки ни једноставни за Београд.

"Чим се буде формирала нова влада и Скупштина почне да ради у пуном капацитету, идемо пред Скупштину са темом KиМ. Имали смо пре 5-6 месеци у парламенту, али желимо да сви који учествујемо у разговорима изнесемо пред парламент о чему се разговара, шта је то што радимо, шта је добро, а чему се не радујемо", рекао је Вучић.


Очекујемо разговор о опоравку Западног Балкана

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Бриселу да очекује да се разговара о економском плану за опоравак Западног Балкана.

"Не очекујемо онолико новца колико је причано раније. Али, очекујемо подршку европских пореских обвезника. Свака помоћ ће додатно подстаћи нашу економску агенду“, рекао је Вучић новинарима после нове рунде дијалога Београда и Приштине.

Kазао је да се чека да се у наредних месец и по дана обзнани висина помоћи.

"Да видимо на колико новца и колико пројеката можемо да рачунамо“, додао је он.

Важно је да више не буде било каквих такси

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију суштинска тема, о којој се данас у оквиру дијалога разговарало у Бриселу, јесте економија, односно да се укину све баријере и омогући слободно кретање роба, људи, услуга и капитала.

Вучић је новинарима у Бриселу рекао да је изузетно важно да више у будућности ни са једне стране не буде увођења било каквих такси или тарифа.

"То је за нас важно. Многи људи то потцењују, нарочито они који пристојно живе и не занимају их таква питања, а то су питања од суштинског значаја за нашу земљу", рекао је Вучић и подсетио да је споразумом у Вашингтону договорено и да се Приштина придружи иницијативи мини-Шенген.

Истиче да ће то створити заједничко тржиште рада и робе и да ће она допринети напредак целом региону.

Вучић наводи да се у Бриселу разговарало и о интерно расељеним и несталим лицима, као и о могућности увида у све архиве, како би се истражило где су посмртни остаци 1.000 Албанаца и око 530 Срба, који се воде као нестали.

Истиче да је то правда за њих, али и за њихову децу и чланове породице.

Вучић је указао да не прескаче ни једне ни друге и да и један и други народ заслужује правду, јер се тиме, истиче, гради поверење за будућност.


Смисао заједничке изјаве - дијалог Београда и Приштине је под окриљем Европске Уније

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је смисао заједничке изјаве, која је потписана у Бриселу, да ће се наставити разговори Београда и Приштине под окриљем ЕУ, као и да постигнути договори у Вашингтону могу дати допринос дијалогу.

Упитан о заједничкој изјави коју су потписали он и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Бриселу, уочи данашње рунде разговора на највишем нивоу, Вучић је рекао да су ту изјаву, како је он разумео, потписали сви заједно, са ЕУ.

"Они, ваљда, да су сагледали резултате онога што смо имали у Вашингтону, да ће део тога да користе, да ЕУ наставља да буде фасилитатор дијалога", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он каже да се са ЕУ разговара о свим важним политичким темама.

"Они су сагледали резултате нашег самита у Вашингтону, гледаће да део тога искористе и наставићемо да разговарамо у Бриселу по окриљем ЕУ, то је смисао саопштења", рекао је Вучић и додао да се саопштење може наћи и на сајту Председништва Србије.

У заједничком саопштењу које је објављено на сајту председништва се наводи:

Поводом наставка дијалога између Београда и Приштине под окриљем Европске уније, председник Александар Вучић и премијер Авдулах Хоти потврдили су високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност и потпредседнику Европске комисије Жозепу Борелу да највиши приоритет дају европским интеграцијама и наставку дијалога између Београда и Приштине под окриљем ЕУ, који је кључни елемент њиховог пута ка ЕУ.

Такође, посвећени су томе да удвоструче своја залагања како би се обезбедило даље усклађивање са ЕУ у складу са обавезама које је свака страна преузела.

Са тим у вези, недавно постигнути договори у Вашингтону, који се заснивају на претходним обавезама из дијалога које су две стране преузеле, могу да дају користан допринос постизању свеобухватног, правно обавезујућег споразума о нормализацији односа.

Оставка, због највеће части учињеној Србији ?

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас из Брисела критичарима, који траже његову оставку због потписивања споразума у Вашингтону, да се поноси оним што је постигнуто у Белој кући.

"Да поднесем оставку због тога што смо учинили највећу част Србији, да можете бити у Овалном кабинету, потпишете нешто где нема ништа понижавајућег за Србију? Ја се тиме поносим“, нагласио је у разговору за ТВ Пинк о реаговањима опозиције на тај споразум.

Вучић је истакао да је српска делегација урадила најтежи могући посао у најтеже могућим условима.

"Али, разумем их и има право свако да тражи. Добиће за годину и по изборе, па ће да победе, као и увек. Верујем да ће Тања Фајон да их подржи као у Шапцу, па ће да поништавају изборе док не победе, јер мисле да неће суд имати смелости да каже крај замајавању народа“, истакао је он.


Поносан сам на споразум у Белој кући

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан на Споразум који је потписан у Белој кући и на чињеницу што је Србија успела да се избори да не призна независно Косово.

"Последња ствар коју смо слушали када је најављен сусрет у Вашингтону јесте била - ''признаћеш независно Косово''. Кад су видели да нисмо, онда су почели да говоре о другим стварима, па им одједном сметају ауто-путеви, мини Шенген...", рекао је Вучић за Пинк у Бриселу, поводом коментара дела опозиције у земљи.

Он је додао да ће иза њега остати ауто-путеви и фабрике, а иза неких других само Велики брат и покрадене секунде са РТС и Пинка.

Вучић је рекао да је, наравно, знао шта је писало у споразуму и објаснио да се, како је забележено на видео снимку, окренуо онда када је Доналд Трамп поменуо јул, а он, Вучић, зна да је овогодишњи септембар, што је, иначе, рок за отварање представништва ПКС у Израелу, а премештање амбасаде је планирано за идућу годину.

"Сваком је јасно кад погледа. А, јул је следеће године, а он није нагласио да је реч о следећој години, и то је једини разлог зашто сам се окренуо", рекао је Вучић.

Поновио је да је иначе "три пута проверавао" и шта стоји у документима и да нам не дође Хотијева фасцикла.

И неће више, каже тим поводом, учествовати у "политичкој задрузи" коју неки покушавају да организују.

А ко има овлашћења, ако не председник ?

Председник Србије Александар Вучић подсетио је данас, поводом примедби да није имао овлашћење да стави потпис на споразум у Вашингтону, да као председник Републике по Уставу заступа земљу унутар и изван државе.

“Ја сам председник, који по Уставу заступа земљу унутар земље и у иностранству, који је добио овлашћење владе, које није било ни потребно. Како без овлашћења и легитимитета, кад имам највећи легитимитет по броју гласова и подршци“, реаговао је на изјаву адвоката Владимира Грајића.

Рекао је за Пинк да је питање "ко би од њих могао да издржи притиске, да су они били у ситуацији у којој је он био у Вашингтону".

“Видео сам како су издржавали, шта год су им тражили прихватали су и увек излазили у сусрет оних најгорих захтева по Србију“, подвукао је он.

Такве изјаве га, међутим, не брину, већ, како истиче, процес као у Бриселу, због којег је нерасположен.

“Све ћу рећи пред Народном скупштином с којим проблемима ћемо се суочити“, најавио је он.

Вучић је приметио да је тешко борити се против оних којима је савест чиста као што је он и да се не плаши, нити се плашио претњама затвором, као што није ћутао ни на лоповлуке претходне власти.

“Да тако говоре против човека који је отворио више од 200 фабрика, отворио 100 пута више путева и 50 пута више мостова изградио, да не говорим о болницама, школама, вртићима. Због чега да се плашим? Све сам доживео и преживео. Радим највише и најбоље. Моје је да радим и да се борим, иако није лако“, казао је он.

“Они ни Храм Светог Саве не би завршили још 300 година јер су неспособни. Размишљали су само о пуним џеповима“, закључио је Вучић.

Фајон нек врати Јеврејима вилу Москович, нек не брине о парламенту

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас евро-посланицу Тању Фајон да се не брине о саставу српског парламента и осталим унутрашњим приликама у нашој земљи, већ да се брине како да измири рачуне према јеврејској породици Москович, у чијој отетој вили се налази њена странка.

"Нека се она не секира за српски парламент, него да се брине како да плати рачуне и да Јеврејима врати новац и виле", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву Фајон да је легитимитет парламента без стварне опозиције под знаком питања.

Иронично је рекао да је њему важно да је Фајон тражила да "слобода, правда и демократија" победе у Шапцу, а тамо су, каже Вучић, победиле управо - слобода, правда и демократија.

"Молим је да она то увек тражи од бирача, од грађана Србије, а ми ћемо је послушати. Увек ће слободарске снаге да побеђују оне њене слуге и све друге", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Истиче да се због изјава Тање Фајон не секира, и иронично казао да му "мало сузе иду" због њених пораза, који су се, каже, заређали.

Како да коментаришем Ракића, човека који се лажно представља

Председник Александар Вучић запитао је данас како да коментарише примедбе Војина Ракића на споразум из Вашингтона, кад је реч о човеку који се лажно представља као представник Унеска.

Ракић се оглашавао саопштењима за јавност и потписивао их као шеф Унеско катедре за биоетику у Европи, након чега је и Унеско писмом од њега затражио да се не позива на њих и да престане да користи њихово име, акроним и логотип у јавности.

Коментаришући споразум из Беле куће, Ракић је рекао да се његовим потписивањем спољна политика Србије у потпуности распала, те да је пристанком на измештање амбасаде у Јерусалим Србија прекршила резолуцију 478 Савета безбедности УН, што даје Албанцима за право да питају - зашто се Београд онда упорно држите Резолуције 1244.

"А Албанци ће да је поштују? Не знам, нека Ракић пита Унеско", рекао је Вучић и додао:

"Војин Ракић је лажов, што се лажно представља, Унеско је рекао да је преварант, што ме питате за њега? Нисам експерт за људе који се лажно представљају. Ја нисам из Унеска, нисам из УН, ни из Белгије, мада сам сад у Белгији, а чуо сам да је Ракић једном био испред Унеска, купио сладолед и кебаб, и да утолико има везе с том организацијом", прокоментарисао је Вучић.

Говорећи уопштено о критикама које стижу на споразум из Беле куће, Вучић каже да оне долазе од људи који ни туристички нису обишли то здање.

Наводи и да су избори у Шапцу били заказани за 5. септембар јер су "разни Фајони" рекли да ће Вучић 4. септембра потписати независност Косова и да ће се моћи десити чудо да они 5. септембра победе у Шапцу.

"Они су веровали у сопствене лажи. А онда су видели да доводимо америчку Фонд за развој само у Београд, да градимо пруге и путеве, да смо обезбедили учешће у мини Шенгену, Газиводе", рекао је Вучић.

Он је навео да споразум сигурно смета и другим силама, али да тако изгледа када једна суверена држава самостално води политику размишљајући о сопственим интересима.

"Бићете на удару, али нисам се уплашио. Мисле да могу да сруше Србију, а први услов им је да сруше мене", закључио је Вучић.

Желимо боље односе са Хрватском, али без инсистирања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је и за Србију и за Хрватску важно да имају боље односе, наводећи да је он спреман да положи цвет на било које место где су страдали Хрвати, јер је то нормално понашање, али истиче да не може да се радује прогону Срба са својих огњишта у Хрватској.

Србија је, каже, увек спремна да разговара о будућности и сматра да је важно да две земље имају најближе могуће односе, али на њима не инсистира.

"Никога нећемо да приморавамо на то да неко не помисли да нам живот зависи од тога. Мислимо да је важно и да би било добро и за нас и за Хрвате да имамо боље односе, али не могу да се сагласим са вама да треба да се радујем Олуји и прогону 250.000 Срба. Али, да сам спреман да положим цвет на било које место где су били Хрвати, немам никакав проблем са тим и то ћу врло радо да учиним, зато што је то цивилизацијско достигнуће и то је нормално понашање", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање о процесу помирења са Хрватском и хоће ли се он укључити у тај процес, Вучић је најпре казао да му је драго што увек изазива интерес код хрватских медија, који су, каже, изузетно објективни и увек "фантастично позитивно" говоре о резултатима које српска власт постиже у економији, са највишом стопом раста у Европи.

"Ја сам задовољан што то увек изазива одушевљење код наших хрватских пријатеља", рекао је Вучић с дозом ироније, у разговору с новинарима у Бриселу.

Каже да постоји много тема о којима треба да се разговара, да би се боље међусобно разумели.

"Ако ништа да покажемо жељу да саслушамо једни друге. Мислим да је то услов без којег не можемо да напредујемо. Ништа не тражимо ни од кога само поштовање које смо спремни и да пружимо", закључио је Вучић.

Оптуживали ме за сарадњу с Русима, а сад да смо наводно у сукобу

До јуче су ме у Хрватској оптуживали да смо "руске слуге" и да је Србија увек у садејству са Русима, а не Европљанима, а сада ме оптужују за сукоб са Русијом, иако нисмо ни у каквом сукобу са том земљом, приметио је данас председник Србије Александар Вучић.

На констатацију новинара да се хрватски медији интересују за све његове разговоре и посете, па и за ону Вашингтону, те да пишу да је био "на рубу суза", и, што наводи и српска опозиција, да наводно није знао шта је потписао, одговорио је:

"Да ли сам на ивици суза, јер нас ''напуштају'' Муслимани... Па, да, Муслимани похрлили у Приштину и на Косово, пошто ће они ваљда да буду први који ће да отворе канцеларију у Јерусалиму, па ће зато ваљда да признају Косово...".

Вучић је за ТВ Пинк истакао да би требало пустити Србију да сама решава своје односе.

"А, што се тиче Руса - јесу ли то они исти који су ми цртали мету на челу, говорећи да смо руске слуге, да смо увек у садејству са Русима, а не Европљанима... За то су ме до јуче оптуживали у Хрватској, а сада ме оптужују за сукоб са Русијом, а нисмо ни у каквом сукобу", рекао је Вучић.

Како је додао, нема сукоба, осим што је био један непристојан пост портпаролке руског Министарства спољних послова, истичући да је поносан на реакцију Србије.

"Поносан сам на реакцију једне суверене, слободне и независне српске државе, која је показала да штити интересе само своје земље и да не пита никога другог, јер ради у интересу грађана. Реаговали смо снажно и захвалан сам и Лаврову, Путину и Пескову", на реакцијама, рекао је Вучић.

Хвала Русији на подршци

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас руском председнику Владимиру Путину, шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову и портпаролу Кремља Дмитрију Пескову на подршци нашој земљи и разумевању да се Србија за своје интересе бори и у Вашингтону.

Вучић је за ТВ Пинк рекао да је задовољан односима између Србије и Русији и оценио да две земље имају добре и нормалне односе.

"Хвала Путину, Лаврову, али и Пескову због данашње изјаве у којој није говорио само о братским односима, него је говорио и о потпуном поверењу и подршци које Русија пружа српском руководству", рекао је Вучић.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је раније данас да је вероватно дошло до неспоразума у вези са "појединим формулацијама" у објави Марије Захарове и истакао да су односи Србије и Русије стратешког карактера, али и да су Срби за Русе братски народ.

Приштина ће донети закон о повратку расељених

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће приштинска страна донети закон о повратку расељених, наводећи да је то било инсистирање српске стране.

Вучић је новинарима у Бриселу рекао да, ипак, по том питању не очекује превелики помак, али да то јесте велико достигнуће у оквиру реалних резултата.

"Не мислим да ће бити толико велико, али ономе ко жели да дочека старост или било шта на свом огњишту, омогући ће му нешто боље услове него што су их имали до данас. Говорим о реалном животу, очекивати чуда то није објективно и није реално", рекао је Вучић.

Наводи да се у Бриселу разговарало и о несталим лицима, као и о могућности увида у све архиве, како би се истражило где су посмртни остаци 1.000 Албанаца и око 530 Срба, који се воде као нестали.

Истиче да је то правда за њих, али и за њихову децу и чланове породице.

Вучић је указао да не прескаче ни једне ни друге, и да и један и други народ заслужују правду, јер се тиме, истиче, гради поверење за будућност.

Извор: РТВ Пинк

Остале вести