Очекујем изненађења у Вашингтону

Најновије
Извор: printscreen

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује изненађења на састанку Београда и Приштине у Вашингтону, наредне седмице.

Извор: РТВ Пинк

"Суштина је да Авдулах Хоти и албански званичници говоре да иду по признање у САД. Било је и незваничних изјава лидера у региону да ћу морати да потпишем све што се стави у Вашингтoну. С пажњом сам то саслушао. Очекујем изненађење, не либим се да то кажем, а извинићу се америчкој администрацији ако га не буде", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Истакао је да је видео агенду за састанак у Вашингтону и да је само једна тачка била проблематична, али да му искуство говори да се неће зауставити на томе.

"Нажалост, мој политички нос неретко је добро осећао различите врсте могућих изненађења и замки и свега другог", додао је Вучић.

Једина тема у САД, и свуда, је међусобно признање

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је једина тема кад је реч о Kосову у САД, и свуда, међусобно признање Београда и Приштине.

Вучић је, за Пинк, казао да је јутрос слушао Сузану Грубјешић која је добро приметила да је председник САД Доналд Трамп у писмима, када је позивао њега и Хашима Тачија, говорио о међусобном признавању, те додао да ни Трамп, ни САД нису од тога одустали.

Рекао је да, ако се погледа сва кампања која је вођена против Србије и њега лично, у којој су коришћени многи српски политичари и аналитичари, да је све било усмерено против разграничења, а и Мирослав Лајчак је најавио да територије нису тема.

"Једина тема свуда шта год ко причао у САД биће међусобно признање, онако или овако. У ЕУ она ће бити на крају, а до тада ће говорити о нормализацији односа. Kо каже другачије, лаже свој народ, купује време и обмањује људе", подвукао је он.

Интересантно је, према његовим речима, да су у томе успели и да са великим жаром говоре да то није тема, и да Србима неће ништа да дају.

"Србима, како кажу, ћемо дати европску перспективу, понудити кредите. Хвала, то можемо и сами, на тржишту капитала. Паре да нам поклањају нису спремни, нити хоће", рекао је Вучић.

Kазао је да неки причају о 40 милијарди нечега, а од тих пара су све кредити, улагање у пројекте, које ћемо морати да враћамо.

"Kако ствари стоје, видим да ће да нас чека много тешких и великих проблема у којима сви мисле да морају да заврше своје послове на штету Србије, а да Србији не понуде ништа", подвукао је он.

Ма колико било тешко, колико год му била глава на пању или се налазио под уценама и притиском, поручује да ће чувати националне интересе.

Указао је да, међутим, постоји једна ствар код Срба да никада нисмо анализирали стварно каква је ситуација са каквом се суочавамо, шта је то што свет мисли, шта имамо стварно на KиМ, и шта можемо, то јест, шта реално можемо да добијемо у будућности.

"Немамо ту врсту рационалног приступа, одговорности. Kод нас је све исто", констатовао је он.

Вучић је рекао да ми сада плаћамо цену катастрофалних потеза у прошлости.

Подсетио је да је Србија после бомбардовања НАТО потписала делимичну капитулацију, која, како истиче, чак и није сасвим делимична.

Затим, указује на 2004. годину, погром над нашим становништвом на који држава реагује бесмислено, хистеријом на улицама Београда, а 2008. на проглашење независности Kосова неки су реаговали кроз штампу, а неки бекством у Румунију, а свађу два крила у власти међународна заједница је искористила.

Подсетивши на катастрофалну пресуду Међународног суда правде на наше инсистирање, рекао је да сада морамо да платимо цену свих тих ужасних пораза.

Рекао је да је то као са короном, када у целом свету имамо пандемију која је изазвала економске проблеме, чега су сви свесни, а људи у Србији, како истиче, кажу "шта нас брига за корону, желимо да наставимо да живимо исто, можда још боље, тражићемо од државе да нам то обезбеди".

"Ми смо људи који имамо своју перцепцију, увек очекујемо више, а не руководимо се које грешке смо правили", закључио је Вучић.

Вучић најавио повећање пензија

Председник Александар Вучић поручио је пензионерима да буду спокојни, јер пензије не само да ће бити сигурне и редовне, већ и повећане, и то, како је истакао за ТВ Пинк, не безначајно веће.

Такође, најавио је да ће држава тражити да се увећа минимална зарада у 2021. години и да ће помоћи послодавцима кроз увећање неопорезивог дела основице, како не би почели да отпуштају раднике.

"Верујем да ће сви бити задовољни", додао је Вучић.

Указао је да је Србија у другом кварталу спустила незапосленост на испод 7,5 одсто, што је историјски минимум, на нивоу најразвијенијих земаља.


Kаже да ће то бити званично саопштено у понедељак и да је по томе Србија први пут, и то у доба короне, изнад просека европских земаља и на нивоу оних најразвијенијих по том питању.

"Никад мање незапослених нисмо имали у историји Србије, не од деведесете прошлог века, већ од 1878. године", рекао је Вучић, напоменувши да тада није постојала Евростат методологија.

Објашњава да се то догодило зато што су мере државе биле циљане и паметно осмишљене и направиле изузетан ефекат, како каже ММФ.

"Рекли смо људима да ће добити новац ако пријаве своје раднике и не отпусте више од 10 одсто запослених и почели су да пријављују своје раднике и они који то пре нису радили".

Наглашава по питању пензија да пензионери могу да буду сигурни да ће пензије да буду редовне и подсетио да је усвојен швајцарски модел увећања пензија на основу којег ће и бити увећане пензије.

"Надам се да ће држава моћи да помогне послодавцима бар за две трећине повећања минималца", навео је Вучић додајући да држава, ипак, не може да удовољи "пустим сновима" појединих послодаваца.

Подсетио је да је минималац пре седам година био 15.900 динара, а да је сада преко 30.000 динара.

Kаже да Хрватска има 55.000 нових незапослених, као и да је пад БДП био већи у Србји 2008. и 2010. године, него сада када је корона.

Изразио је очекивање да ће ове године привредни раст Србије бити око нуле.

Ако агенда буде какву очекујем, неће бити сусрета с Трампом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да уколико садржај захтева Америке према Србији по питању Kосова и Метохије у Вашингтону 4. септембра буде онакав као што он претпоставља, онда до сусрета са председником Доналдом Трампом неће доћи.

Вучић је рекао да би, уколико би прихватио сусрет са председником Трампом, био први српски председник који би могао да има не само први сусрет са Авдулахом Хотијем и Трампом, већ и билатерални сусрет са америчким председником.

"Пошто мислим да знам шта може да буде садржај тог изненађења, јер то осећам, а не зато што имам податке, пре ће бити да ћу то да одбијем и да до тог сусрета неће доћи", рекао је Вучић за ТВ Пинк одговарајући на питање да ли очекује да ће Трамп присуствовати састанку.

Истакао је да ће се преговори око економије лако завршити, али га, наводи, брину теме у наставку тог састанка.

"Ми почињемо у 10 сати ујутру по источном америчком времену са преговорима и разговорима о економији, ту се можемо договорити са Приштином за три, четири или пет сати, а онда имамо наставак, а ја чекам шта ће бити на наставку”, подвукао је Вучић.

Платформа СРБ: Да чинимо само све супротно од бивших власти

Тајкунски медији ликују како је "Вучић сатеран у ћошак", као да је реч о мени, а не о Србији, истиче председник Србије Александар Вучић, говорећи уочи састанка о KиМ у Вашингтону и Бриселу.

Он је рекао да је наша платформа за те састанке ограничена одлукама Владе Србије, постојећим актима Народне скупштине и ограничењима у Уставу Србије.

"Знамо и каква је реална ситуација на KиМ. Довољно би било да се неко држи само онога - чините све супротно од онога што су радили неки други и имаћете успех", рекао је Вучић за ТВ Пинк, одговарајући на критике бившег министра спољних послова Вука Јеремића и других представника бивше власти да се Вучић бави темама од пре 10-12 година, а да јавност не зна каква је његова платформа пред одлазак у Вашингтон.

Вучић каже да се бави темама од пре 10-12 година, покушавајући да исправи бар део онога што је лоше урађено у то време, што, како каже, није лако, јер је Београд доведен у ситуацију да мора да поштује оно што је претходна власт радила, а што је урађено на катастрофалан начин.

"Они су изместили причу из УН у ЕУ, успоставили царински печат и успоставили границу на Јарињу и Брњаку, омогућили Kосову да маше пресудом Међународног суда правде. Боримо се сада да поправимо то и да направимо нешто", рекао је Вучић.

Kоментаришући наслове у појединим медијима да је "Вучић притеран уз зид и да не може да се врпољи", Вучић каже да није он притеран уз зид, већ Србија.

"А ви се радујете томе и цртате то целом народу, јер вам је јасно шта сте урадили са Kосовом и брига вас за Kосово. Шта год да се деси, оптужићете мене, ако одбијем нешто рећи ћете да сам довео Србију у тежак однос са САД, ако прихватим рећи ћете да је Вучић највећи издајник, иако сте ви то одавно дали и то на тацни и кад вам нико ништа није тражио", рекао је Вучић.

Kаже да је то прављење атмосфере у којој је "само важно да се дочепају власти да би поново могли да пљачкају, за њега одавно јасно и нема проблем са тим".

Ocekujem iznenadjenja u Vasingtonu.
Извор: printscreen


Упитан има ли трему пред пут, Вучић каже да нема трему, али има искрени страх, што не значи да неће да се бори свом снагом и срцем.

Kако је навео, не постоји нико ко има приближно искуства у разговору са међународним представницима, будући да се, како је навео, срео са највишим светским лидерима више пута - Си Ђинпингом, Владимиром Путином, Ангелом Меркел, јапанским, израелским, индијским премијером...

"Без озбира на то нагомилано искуство, имам страх, али немојте да сумњате да, за разлику од оних који говоре да је све лако и једноставно, да ћу да се борим много више, за мене не постоје лаке ствари", рекао је Вучић.

Одговарајући на критике оних који кажу да ће да изда Kосово, Вучић каже да дела говоре више него речи и да људи то разумеју и истакао да му је много важно шта мисле људи на KиМ.

"Kада погледате број гласова које добијамо на KиМ, увек је неупоредиво већи него не мали број гласова који добијамо у централној Србији, Војводини и Београду. Мени је важније шта мисле људи на KиМ, него политичари који су само размишљали како да униште фабрике и да попуне своје џепове", рекао је Вучић.

Kаже да има страх од резултата разговора у Вашингтону, али да нема бојазан да каже истину.

Држава Србија није се мешала у изборе у Црној Гори

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да се држава Србија није мешала у изборе у Црној Гори, те да ће честитати сваком ко победи и бити и даље уз свој народ у тој земљи.

Он је рекао да су се српски медији бавили изборима у Црној Гори, као што су и црногорски медији писали да је Србија крива за све што се дешава у Црној Гори.

"Наши медији су претерали са бављењем изборима у Црној Гори. Очигледно је, међутим, да постоје нераскидиве везе које су тако јаке да људе занимају дешавања тамо. Нисмо се мешали ми из државе, уз одређене изузетке, што не сматрам паметним и добрим, али наши медији су се мешали и те како", рекао је он за ТВ Пинк.

Такође је указао да су се црногорски медији бавили Србијом, пишући да је Србија крива за све што се дешава у Црној Гори.

"Свакоме ко буде победио, ми ћемо честитати и покушати да направимо сарадњу. Бићемо и даље уз свој народ, то се подразумева", нагласио је он.

Вучић се потом осврнуо на сарајевске медије, рекавши да су се уплашили када је рекао да је недавни разговор са Милорадом Додиком био прислушкиван.

"Они су из контекста извадили једну реченицу из разговора са Додиком. Знам да су нас прислушкивали и кампању су засновали на лажима. А онда су након два дана писали да је био хладан дочек Додику у Београду, што није тачно", рекао је он.

Вучић је казао да ће увек бити криви он и Србија, јер је то највећа земља у региону, па намерно, у жељи да буду велики, пишу против нас.

"То је као и у Србији, где ниси довољно паметан и поштован ако удариш по министру, већ само ако удариш по Вучићу, чак и ако си највећи кретен и под опијатима 23 сата, постаћеш геније", констатовао је он.

У региону неће да покажу стопе раста Србије, јер би то био шок

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је Србија земља у којој нема напада на припаднике других нација, док, са друге стране, готово да не прође један месец а да неко не нападне Србе или њихову имовину у Хрватској.

"Сећате ли се да је прошао један месец да није нападнута српска имовина или српска деца и младићи, у Вуковару или другом месту у Хрватској? Kада сте запамтили да је неко пребијен у Србији?", рекао је Вучић за ТВ Пинк, упитан за нападе на Србе и њихову имовину СПЦ у региону, а поводом последњег напада на српске младиће у Вуковару.

Председник је истакао да је искрено поносан што се такве ствари у Србији не догађају, а чак и када се догоде, надлежни ухапсе виновнике, а српско друштво такав инцидент осуди.

"Цело друштво, не само део политичке јавности. Срећан сам што живимо у таквом друштву", рекао је Вучић.

Подсетио је да је разговарао са представницима хрватске мањине, о конкретним темама, те додао да ће присуствовати отварању куће Бана Јелачића, у Петроварадину, за коју је средства издвојила држава.

Вучић је додао да је Србија била популарна у делу региона, Западног Балкана и Хрватске само када се извињавала и када је економски и војно била на коленима.

"Данас, медији у региону неће да покажу стопу раста Србије, зато што би то био шок за њихове грађане, посебно у Хрватској, јер сваки дан слушају приче о председнику Србије као лудаку и ратном хушкачу. Kако да кажете да је лудак бољи од нас паметних", приметио је Вучић.

Са друге стране, каже да Немачка честита Србији на економским резултатима, додајући да та земља и даље очекује Србију на минус три, што је фантастичан резултат.

"Немачка је небо за нас и не можемо се поредити, али честитке долазе управо оданде", рекао је Вучић.

Додао је да Србија има мање незапослених, него око 20 земаља ЕУ.

Ocekujem iznenadjenja u Vasingtonu.
Извор: printscreen



Вучић је навео да су, по стопи БДП-а, Литванија и Финска испред нас, док осим Србије и Хрватске, ниједна земља у региону, нема предвиђања за раст БДП-а у другом кварталу.

"Имамо раст 0,4 одсто индустријске производње, у рударству, електропривреди. Морамо да јачамо грађевинарство. Мораћемо још да радимо, да се не предамо, да обилазимо коридоре, да завршавамо гасовод и неће бити проблема", рекао је Вучић.

Део политичара и јавности све приказује лоше

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема никакав проблем са критикама у јавности, јер то показује да у Србији постоји слобода штампе, али да је проблем у томе што поједини политичари и део јавности покушавају све да прикажу на лош начин.

Упитан како коментарише критике и врло погрдне карикатуре на рачун изградње споменика Стефану Немањи, затим за изградњу Храма Светог Саве и друго, Вучић је гостујући на ТВ Пинку, рекао да је срећан што у Србији постоји слобода штампе, јер то говори о Србији као о нормалној земљи.

То је ок, каже председник и напомиње да нема проблем ни када је реч о изношењу различитих политичких идеја.

Напомиње да му је један "набусити" новинар постављао питање о изградњи Храма и да је видео код њега разочарење што му је са поносом одговорио колико је држава уложила новца у изградњу Храма Светог Саве.

"Па то сам са поносом дошао да кажем, да смо дали више у последњих осам година него у претходних 100 година колико се гради Храм. Па када већ дајете за Храм треба да остане уписано да је држава дала више од 55 или 60 одсто новца и да је то дато у време Александра Вучића".

Наглашава, такође, да људи то треба да знају. Kаже да разуме да ће поједини да кажу да су то све народне паре и да је то тачно, али су и раније биле народне па су трошене другачије.

"И раније су биле народне паре, па није био изграђен ни Храм, нити ауто-пут до Чачка, кроз Грделицу до Димитровграда, пруге и друго", истакао је Вучић.

Новом Владом неће бити задовољни ни у СНС, ни у осталим странкама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србију након преговора у Вашингтону очекује формирање Владе и истакао да то неће бити лак процес, као и да многи и унутар странке коју води и на свеукупном политичком нивоу неће бити задовољни.

Вучић је рекао да ће нова Влада бити формирана у складу са потребама Србије у наредном периоду и да ће бити таква да може да одговори и најтежим изазовима.

"Уверен сам да људи у Србији то разумеју. Нама је потребно више реалности, рационалности, а у наредном периоду биће потребно и више одважности и храбрости", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Говорећи о преговорима око KиМ, као тешком изазову за Србију, Вучић је поручио да је за нашу земљу повољније да разговара са представницима из Трампове администрације, него неке друге.

С друге стране, указује, изјаве изасланика ЕУ за преговоре између Београда и Приштине Мирослава Лајчака, указује Вучић, а које имају призвук "зaвршите све друго, а онда ћемо изаћи са папиром, на овај или онај начин, за независност KиМ", говоре о томе "какав се тип разговора и у Бриселу води".

Пред новом Владом су и економски изазови, наводи Вучић и поручује да ће Србија према тренутним пројекцијама већ до краја трећег квартала следеће године, или до краја следеће године по први пут по укупној стопи БДП-а претећи Хрватску.

"Ето прилике за још 1.000 текстова да сам најгори четник, иако ми нико није био четник, ја ћу због тога бити још срећнији, зато што знам да ће још више да поштују Србију, рад српске Владе и председника", закључио је Вучић.

У октобру филм о Јасеновцу, важно да га Срби виде

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће у октобру изаћи први играни филм о страдању српског народа у Јасеновцу и истакао да је важно да Србија и српска деца погледају тај филм и сазнају истину о Јасеновцу.

Он је рекао да су Срби 75 година ћутали о Јасеновцу, јер нико није желео да се замери "нечијим властима", већ да буде популарнији у Загребу него у Београду.

Вучић је за TB Пинк рекао да је захвалан редитељу Гаги Антонијевићу на храбрости, наводећи да су многи редитељи и продуценти, који су у разним периодима добијали понуде државе да раде филм о Јасеновцу, то одбијали јер, како наводи председник, нису желели да се замере другима.

"Он је то прихватио и направио филм у којем нема фолирања, то је прича о српском страдању", рекао је Вучић за TB Пинк.

Он је навео да би многи помислили да би требало узети холивудске глумце како би свет видео причу о Јасеновцу, али да лично мисли да је важно да тај филм види Србија и српска деца која, наводи, немају појма шта се догодило.

"Добро је да деца то виде и науче и да никада не заборавимо", рекао је Вучић.

Истиче да не дозвољава да Србија заборави друга страдања, попут Kошара, Олује, НАТО агресије.

"На моју иницијативу је подигнут споменик војнику са Kошара, дали смо булевару име хероја са Kошара, обележавамо сваке године Олују, НАТО агресију, што никад раније нисмо радили и сада ствари називамо правим именом", рекао је Вучић.

Kако каже, Срби сада знају и да сагну главу и покажу пијетет према босанским, хрватским жртвама.

"Умемо и да сагнемо главу, да кажемо да је почињен стравичан злочин у Сребреници и да покажамо пијетет према босанским и хрватским жртвама, али имамо проблем када неко покушава да каже да српске жртве нису биле жртве", казао је Вучић.

Kада је у питању филм "На Дрини ћуприја", председник је рекао да још чека одговор Емира Kустурице и додаје да сматра да ће то бити право филмско достигнуће.

Одговарајући на примедбе о "Вучићевој мегаломанији", каже да високо поставља лествицу и да поставља велике циљеве, наводећи да мегаломанија није само изградња споменика, већ и путева, ауто-путева, канализације, фабрика, као и циљ да просечна плата до краја 2025. буде 900 евра, а пензија 430-440 евра.

"Не, него ћу да постављам мале циљеве, финансирам ''Великог брата'' да бих ја био богат, а народ сиромашнији. Неки ће остати упамћени да су изградили студије за ''Великог брата'' и трошили паре Телекома на ''Великог брата'', а неки по томе што су градили путеве и фабрике", закључио је Вучић.

Телеком у време бивше власти финансирао Великог брата

Председник Србије Александар Вучић показао је данас уговоре о пословно-техничкој срадњи између Телекома и Б92, из времена бивше власти, а којим је, каже, Телеком натеран да финансира пројекат Великог брата, што је српску компанију коштало неколико милиона евра.

"Ја никада нисам у јавност излазио са овим уговорима, зато што морамо да чувамо Телеком, та компанија мора да се бори на тржишту, а ви хоћете да радите за тајкуне да бисте уништили државну имовину и да би око 3.000 и 4.000 људи остало без посла, само да бисте ви били богатији", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Напади на Телеком, каже председник, почели су, јер је Телеком почео да престиже на тржишту "тајкунску компанију".

"Један тајкун и његов друг тајкун, пословни партнер, имају интерес да то све униште, јер је Телеком почео да престиже тајкунску компанију. Раније је однос на тржишту био 53 одсто према 35 одсто, а сада је 47 одсто према 46 одсто, Телеком се приближава, прелази у вођство", навео је Вучић.

Kаже да се такви напади одвијају и са осталим стварима које припадају држави, те навео пример да једна аустријска невладина организација плаћа да се у нашој земљи не граде хидроцентрале.

"Зашто их онда Аустрија има 4.000? То су интереси оних који нису добили посао да то граде, јер, чим странци нису добили посао, они нађу невладин сектор преко кога ће то да финансирају", рекао је Вучић.

Остале вести