На претње ратом морамо да одговарамо мирно

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србији, а уверен је и Републици Српској очување мира и стабилности од суштинског значаја, те да на претње ратом, које слушамо готово сваког дана, морамо да одговарамо мирно, трпељиво и стрпљиво.

Извор: Пинк

“Ни на који начин у тој игри не смемо да учествујемо“, поручио је Вучић на конференцији за штампу после састанка са челницима РС у Београду.

Вучић је пренео да је разговарано о документу који је РС упутила њему, указујући да је добио више питања везано за статус Српске.

“Не морам да говорим никоме колико нам је стало до добрих односа са РС. Рекао сам да је став Србије апсолутно поштовање Дејтонског споразума, и одговорио сам на свако питање“, подвукао је он.

Додао је да Србија поштује споразуме које је потписала, јер је то оно што нам гарантује да ћемо бити поштовани од свих у међународној заједници, али је и најбоља гаранција за сигурност народа у Србији и РС.

Каже да су разговори вођени никада конкретније, без празних флоскула, измишљених реченица да се добије у медијима простор.

Представници Српске су, како је пренео, изнели много података о томе како се крши Дејтон у БиХ.

"То ћемо додатно анализирати. Сваку реч смо безброј пута прочитали и настојаћемо да блиско сарађујемо", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је Србија много помаже Српској и чини све што може у том смислу, додајући да је његова молба Милораду Додику и свима у  РС да увек и у сваком тренутку, уз разумевање да се боре за интересе Српске, воде рачуна о интересима Србије.

"Да је наш интерес очување мира, као и очување РС у оквиру Босне и Херцеговине, али дејтонске БиХ", рекао је Вучић.

Заједнички празник Србије и РС - Дан јединства, 15. септембар

Србија и Република Српска славиће убудуће заједнички празник - 15. септембар, који ће се обележавати као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, најавио је данас председник Александар Вучић.

"Донели смо одлуку коју ћемо спровести у дело. Договорили смо и који датум да предложимо нашим другим органима, то би био 15. септембар, дан када је пробијен Солунски фронт", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији након састанка државног врха са политичким представницима РС.

То би, како је рекао, био заједнички обележен празник у РС, Србији и свим српским срединама широм света, где би Срби, не сметајући никоме, не чинећи ништа ни против кога, показали да су исти народ, и да је мука, као и успех, једних, увек и мука или успех оних других.

"Нико никада неће моћи да сруши јединство српског народа", рекао је Вучић и додао да се претходних година видела како то треба да се чини, јер чак и када не мисле исто са обе стране Дрине, никада се није могла чути лоша реч, а камоли да једни другима забрањују улазак.

То ће, додао је, бити и прилика да се остварују и бољи политички, економски резултати, а бићемо ближи једни другима, и без угрожавања иједног правног акта, или било кога другог.

Вучић је поручио да је важно да се сачувају Србија и РС од било каквих ризика, угрожавања и опасности.

"Доста смо мука и ратова имали у прошлости. Време је мира, за размишљање о будућности и зато са другима морамо да разговарамо, да проналазимо заједнички језик. Али, они који мисле да претњом сукобима и ратовима, могу да остваре циљеве - то је много опасно и уплашени смо таквим претњама и надам се да никоме неће пасти на памет да их спроведе", закључио је председник Србије.

Први авион лети за Требиње до марта 2022. године

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће први авион полетети за аеродром у Требињу, који ће заједно направити Србија и Република Српска, до марта 2022. године.

Председник је то пренео новинарима после разговора са представницима Републике Српске, српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, председницом РС Жељком Цвијановић и премијером Радованом Вишковићем.

Истакао је да је то био један од најсвеобухватнијих састанака на коме је разговарано о свим аспектима сарадње је Србије и Републике Српске.

"Анализирали смо што се тиче економске сарадње, све наше пројекте и ми ћемо пре краја године и почетком следеће године упутити додатну финансијску подршку Српској, а о износу новца ћемо обавестити јавности. Нећемо ништа крити, већ ћемо се похвалити тиме", казао је Вучић.

Додаје да ту помоћ сматрамо нашом моралном обавезом и веома важним како би наш народ у Српској сачувао своја огњишта и оно што су им преци оставили.

Вучић је пренео да је разговарано и једној од најзначајнијих тема, а то је градња аеродрома у Требињу, где Србија жели да буде власник и управља тим аеродромом.

Најавио је да ће свакако први авион за Требиње моћи да полети до марта 2022. године и поручио: Даћемо  све од себе да то буде и пре краја 2021. године.

Додаје да ће бити направљени интересaнтни планови за требињски аеродром и да ће Србија имати сву подршку Републике Српске у том пројекту.

"То нису мала улагања, са наше стране али верујем да ће пројекат бити исплатив и дугорочно од великог интереса и за Србију и за наш народ у Херцеговини и део Црне Горе и Сарајевско-романијској области".

Вучић је додао да Србија разматра са Српском и опцију учешћа наше земље у реновирању и реконструкцији аеродрома у Бањалуци.

Погранична индустријска зона између Републике Српске и Србије

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас направљен и план за формирање заједничке индустријске зоне у пограничном делу Србије и БиХ и то посебно између места у Србији и Републици Српској: Љубовије и Братунца, Малог Зворника и Зворника, као и да се види шта још може да се уради на потезу између Сремске Раче, Дворова и Бијељине.

Он је пренео новинарима после разговора са представницима Републике Српске, да ће Србија заједно радити са РС на изградњи 17 километара ауто-пута од моста преко Саве на граници до Бијељине.

На састанку је, додаје Вучић, разговарано и од подршци младима у пољопривредној производњи и да би та подршка ишла до 12.500 евра, а посебно за развијање примарне производње и прерађивачких капацитета.

Додаје да је било речи о подршци малим предузећима која би добијала грант средства од 45 одсто, које би обезбеђивали заједнички Република Српска и највећим делом Србије, док би пет одсто било учешће, а 50 одсто би се обезбедило преко кредитирања банака.

"Такође, важно је да предузећа којима управља и чији је власник држава Србија имају право учешћа на тендерима у БиХ, а неки су већ расписани. Само смо замолили да та предузећа могу да учествују у фер економској утакмици, па ко понуди најбоље и највише да победи".

Једна од ствари је и текстилна индустрија, додао је Вучић и подсетио да је у Дрвару отворена фабрика.

Уједначавање школских програма, закон о језику и ћирилици

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је разговор са представницима Срба из БиХ, до сада најсвеобухватнији састанак, на којем је било речи о свим аспектима односа и сарадње Србије и Српске.

Вучић је истакао да је, поред осталог, на састанку договорен низ ствари из области образовања и културе, те да ће се радити на уједначавању школских програма, буквара, док ће деца из РС долазити у Србију, а из Србије у Српску, на екскурзије.

Требало би да се усагласе предмети Природа и друштво, Историја, Географија, Ликовно и Музичко, што је до сада било успорено због коронавируса, навео је председник и додао да ће се подстицати братимљење школа, нарочито оних које носе исто име.

Најавио је да ће у Србији бити донет закон о заштити српског језика и ћириличног писма, док ће у Српској, због уставних ограничења, то бити за нијансу другачије формулисано, али ће бити донета заједничка декларација о очувању језика и писма.

Вучић је подсетио да је Србија, уз подршку Српске већ инвестирала у многе ствари које се тиче заједничког сећања на жртве, те да заједнички обележавамо трагедије и несреће.

У том смислу, најавио је да ће ускоро бити премијерно приказан први српски играни филм о Јасеновцу, вероватно у октобру.

Вучић је истакао да је данас договорено да се упути позив редитељу Емиру Кустурици да сними филм на другу тему, од "фантастичног интереса" са српски народ, која повезује Србију и БиХ и РС.

Тај филм би, каже, говорио о проблемима из прошлости и осликавао би много тога из данашњег времена.

"Очекујемо да то буде ремек дело. Спремни смо да већи део финансирања преузмемо на себе", рекао је Вучић и додао да очекују да се Кустурица изјасни по том питању.

Такође, донете је одлука о изградњи спомен комплекса Доња Градина - Јасеновац, јер је жеља и намера да на територији РС, без фалсификовања историје и скривања чињеница, сви Срби, где год да живе, могу увек да пронађу спомен обележје где ће бити јасно обележено колико и како су Срби тешко страдали и какве су биле размере јасеновачког злочина.

Србија се неће мешати у изборе у Црне Горе, али ћемо увек подржавати Србе

Србија се неће политички мешати у изборни циклус у Црној Гори на било који начин, али ћемо увек подржавати свој народ, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да су ти избори у Црној Гори значајни за српски народ, али да је за нас најважнији попис који ће бити у Црној Гори 2021. године.

Упитан да ли је данас разговарао са Милорадом Додиком о изборима у Црној Гори, Вучић каже су данас разговарали о односима Србије и Републике Српске и о добијеном документу, затим о економској сарадњи, као и сарадњи у образовању, култури, очувању језика, писма и другом.

Вучић је навео да је разговарано о целини интереса српског народа, где год Срби живе и додао да значајан део живи и у Црној Гори.

"Желимо да се не изгуби идентитет српског народа, да се сачувао и да ничим не угрожавајући права црногорске државе сачувамо јединство које имамо са нашим народом и у Републици Српској и у Црној Гори", поручио је Вучић.

"Желимо да се не изгуби идентитет српског народа и да, не угрожавајући права црногорске државе, сачувамо јединство које имамо са нашим народом и у Републици Српској и у Црној Гори", поручио је Вучић.

Морамо да живимо са различитим аршинима и боримо се

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да морамо да живимо са различитим аршинима, јер за Србе правде нема и да зато за своје интересе мора да се бори радом, те да је пред Србијом тешка ситуација, а да српски народ тога није свестан.

Што се тиче предстојећег састанка у Белој кући, казао је да, како је информисан, тема разговора биће економија, везано за сарадњу Београда и Приштине.

“Не искључујем могућност да се појаве неке друге теме везано за однос, али нико никада није поменуо било шта за БиХ, нити би било логично", казао је упитан да ли би се могла БиХ, односно паралела са Републиком Српском, наћи на дневном реду.

На питање ако Косово има право да доноси одлуку о отцепљењу, зашто на то право нема РС, Вучић је казао да на то питање не може да пружи одговор ни он ни било ко други.

“Морамо да разумемо на веома прагматичан начин све оно што се збива у свету. Да ли је баш за све крив Милошевић, или Тадић и Коштуница 2008. године, и чиме су изазвали да су се ствари тако дешавале. Увек сте имали различите аршине", казао је он,

Вучић је казао да постоје неке земље које се мешају најотвореније у унутрашње ствари других и поносе на рушење режима, а да је не дај Боже то Србија урадила, он (Вучић) би био означен као диктатор и цела земља жигосана.

“Морамо да разумемо да прво мање кукамо, да добро разумемо да се на правду не позивамо. Заборавите на правду у међународним односима", подвукао је он.

Боримо се, додао је он, у готово немогућим условима да бисмо нешто у интересу Србије успели да сачувамо.

"Србија мора да има рационални приступ. Нама је потребан мир да даље напредујемо економски. Молио сам и представнике Републике Српске да увек и у сваком тренутку попустимо, да не одговарају на све, а ако одговарају онда благо", нагласио је он.

Истакао је да не може да слуша јуначење са свих српских медија, где сви Срби, кога год да представљају од његове, до сваке друге партије, кажу да би све на свету са лакоћом одбили и знају да ништа не ваља.

“Покажите ми како то функционишете. Отиђите у Качаник три дана па ми реците како вам је било", казао је он.

Вучић је рекао да Срби не треба да кукају, већ да раде.

“Нисмо били цвећке, платили смо и плаћаћемо за то високу цену. Морамо да гледамо да радом све постижемо. Они који у региону мисле да би ратном одштетом, уместо реформи, све да реше, то тако не иде. Заборавите Срби на ратне одштете и све друго. Једино што морамо то је рад и напредак наше земље“, објаснио је он.

Казао је да је замерао многим нашим лидерима у прошлости што нису умели да процењују међународно правне политичке односе, који су се бавили додворавањем народу, политиком која изискује најмање труда, али је та политика довела до катастрофе.

Истакао је да је данас слушајући Милорада Додика помислио да не постоји Србин који би рекао да то што износи Додик није истинито.

“Осећао сам се постиђено као да ми заустављамо нешто чега би било да нема мене или неког другог у руководству Србије. Знам да Додик одлично разуме позицију Србије, и молим све Србе да исто то разумеју“, нагласио је Вучић.

Према његовим речима, када су Хрвати протерали Србе из Крајине уследио је напад на РС, те је питање, да није било споразума, да ли би остало наше становништво у Бањалуци.

“То је могло да се догоди не зато што народ Српске није штитио своја огњишта, већ што је Србија била економски слаба и није могла да помогне“, рекао је он.

Због тога актуелна политика фокусирана на економију, доноси највеће резултате и у односима са РС.

“Зато ћемо и даље инсистирати на миру, да не правимо грешке као народ. Желим да разговарам са Бошњацима. Има велики бројних општина у Српској где немамо више наших људи пошто су се иселили, али има и њихових где је све мање Бошњака. Зато сам се трудио да на најблажи начин одговорим на нападе из Сарајева“, објаснио је он.

Истакао је да једино може да каже да неће бити нових Олуја, прогона српског живља, али да ће Србија радити и да поштује мир и Дејтонски споразум, али и интегритет РС у оквирима БиХ како је то записано у Дејтону.

Рекао је да имамо тешку ситуацију пред собом, а да српски народ тога није свестан.

“Нисмо свесни тешке политичке ситуације, нисмо разумели да у економији постижемо добре резултате. Људи у Србији, а понекад и у Српској не разумеју шта се догодило 1999. Када нам нешто не одговара ми се правимо да не разумемо шта је било 2008. Да ли мислите да може без последица да прође што се догодило 2010. године?“, упитао је он.

Казао је да ко мисли да је иста ситуација са Косовом као 1991, 1995. или 1996. године, тај греши.

“Лажете себе, мене, сваког од својих. То ми није било опредељујући у одлуци да на најжешћи могући начин браним српске интересе на КиМ, бранећи нешто што су решили нашом капитулацијом. Ушли смо да се боримо и подижемо тему Косова, и удео Србије и улог Србије у целој причи за коју знамо да је у ћорсокаку“, нагласио је он.

Вучић је истакао да није уплашен за своје место, нити је икада био издајник, већ се увек борио срчано радом и енергијом за интересе српског народа, замолио грађане да буду рационални, реални и паметни и да не очекују да ће неко у Америци, Француској или Немачкој променити мишљење о КиМ.

Рекао је да је лаж да ће да призна независност Косова, и да се увек у најтежим тренуцима види ко ради за српске интересе и ко ради против њих.

По њима не могу ништа да назову, сем катанаца и ланаца

Председник Александар Вучић изјавио је данас да га не погађају предлози да најављени национални стадион понесе његово име, који заправо иронично, треба да укажу да такав стадион није потребан, јер, како каже, по онима који тако нешто предлажу, не би могло да се назове ништа, осим катанаца и ланаца у разореним фабрикама по Србији.

Вучић је рекао да ће Србија да добије национални стадион, велелепни, један од најлепших у Европи, јер Србија то, каже, заслужује.

"Ако они мисле да треба да се зове Александар Вучић, то је сад иронија, јер не би требало да се гради. Да подсетим да по њима ништа није требало да се гради. Ни Београд на води, који је сад највеће градилиште, нити бројни пројекти по Србији", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о критикама опозиције на рачун Храма Светог Саве и националног стадиона, те предлоге да тај стадион треба да понесе његово име.

Тако су, каже, поједини говорили и да ће Ибарска магистрала остати 100 година, а изграђен је ауто-пут.

"И није добио име Александар Вучић. Кад би тако хтели, много тога по Србији би се звало Александар Вучић, од фабрика готово свака. А не знам шта би по њиховом имену могло, сем сметлишта у Београду на води и разорених фабрика и катанаца по Србији", рекао је Вучић.

Како је рекао, нема ништа против сличних иницијатива, које га "веселе", а посебно, каже, мржња према Стефану Немањи.

"Није то према споменику, јер не можете да кажете да један од највећих светских вајара не зна свој посао... То је мржња према Стефану Немањи, према томе да се зна да је Београд, иако је космполитски, српски град. Што се стидите родоначелника средњовековне српске државе. Не смета Победник, а не ваља Стефан Немања", рекао је Вучић.

Додао је и да је поносан што је у последњих седам година издвојено више новца за изградњу Храма Светог Саве него у претходних 100 година.

"Неки ме нападају, а ја се поносим, јер је Србија то могла. За све то је заслужан народ, само је изгледа да је био вреднији у последњих седам година, него у претходних 100", рекао је Вучић и додао да ће испред Храма бити нови парк, "права шума", који ће укупно вредети 7,5 милиона евра.

Србија може да буде важан производни и индустријски "хаб"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Немачка из ковид кризе изаћи као једна од највећих економских сила у свету и да би наша земља то могла да искористи и у сарадњи са Немцима буде важан производни и индустријски "хаб".

Вучић поводом јуче потписаног споразума са немачким министром за привреду и енергетику Петером Алтмајером, које предвиђа успостављање институционалног партнерства за јачање развоја стратегије индустријске политике Србије у складу са Европским зеленим договором, уз истовремено унапређење одговарајућих ланаца снабдевања, рекао да то партнерство може да омогући Србији да још брже напредује.

Каже да ће Немачка своју производњу базирати и у другим земљама како би успоставили ланце производње и снабдевања у које може Србија да се укључи.

Желимо и ми да будемо производни и индустријски "хаб" - нагласио је Вучић додајући да Србија може још брже да напредује, али да су нам, пре свега, потребни, мир и стабилност.

Додаје да је Алтмајер јуче говорио о економским резултатима Србије и да је био запрепашћен напретком српске економије и пројекцијама за раст БДП-а Србије.

"Не би могли то да урадимо да нисмо били фокусирани на снажење економије у претходном периоду", нагласио је Вучић.

Остале вести