Приходи у буџету већи, други у Европи по расту

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су приходи за јул у буџету неочекивано виши од најбољих пројекција које је имала Влада и нагласио да је Србија у другом кварталу ове године друга у Европи по стопи раста БДП-а.

Извор: РТВ Пинк

"Имали смо, неочекивано, одличну приходну страну, вишу од наших најбољих пројекција. Веома смо задовољни стањем у буџету за јул", казао је он.

Рекао је да је било много теже у априлу и мају када су на снази биле најтеже мере због корона вируса.

"Добили смо данас за највећи део европских земаља прве процене стопе раста. Србија је тренутно друга у Европи за други квартал, а испред нас је само Литванија. Сви остали су далеко, далеко иза нас", подвукао је он.

Подсетио је да је Србија у првом кварталу била прва у Европи по стопи раста.

Kазао је да се измењена процена за други квартал испоставила као песимистичка са минусом од 9,9 одсто, и она ће бити минус 6,3 до 6,4 процената.

Не искључујем могућност онлајн наставе у новој школској години

Председник Србије Александар Вучић не искључује могућност онлајн наставе у новој школској години због епидемије корона вируса и наводи да ће ђаци ићи у школу уколико буду постојали услови који гарантују сигурност и очување здравља.

"Још не могу да одговорим да ли ће деца ићи у школу. Волели бисмо да иду. Важно је да улажемо у образовање и знање, да деца раде и било би добро да иду у школу. Ако буду постојали добри услови који гарантују сигурност и очување здравља, деца ће ићи у школу", рекао је Вучић новинарима у Батајници.

Он наводи да епидемиолошка ситуација још није задовољавајућа, иако су се ствари стабилизовале.

Вучић каже да је сада у болницама широм Србије мање проблема, али да и даље има велики број мртвих од корона вируса, што је, како наводи, последица догађаја са почетка јула.

"Kао што видите, нама је јул месец, а не време када су причали о фудбалу и изборима, био гори. Већ од 5. јула или 10. јула, а сви знамо шта се тад дешавало, направљени су нам огромни проблеми", рекао је Вучић.

Kако наводе, ствари су се стабилизовале, а као пример наводи Нови Пазар, где у пољској болници данас нема ниједног пацијента, док је у Општој болници, у којој је било више од 300 особа оболелих од корона вируса, сада око 70 пацијената.

"Лакша је ситуација у појединим деловима Србије, али негде је велики број заражених људи и много је важно да у данима и недељама сведемо тај број на минимум. Ако будемо држали дистанцу, били одговорни и у затвореном простору носили маске, сигуран сам да резултат неће изостати", рекао је Вучић.

Истакао је да ће држава водити рачуна да сачува децу, али и о образовању.

Многе стране компаније премештају производњу, Србија има услове

Председник Србије Александар Вучић казао је да Србији иде на руку то што велики део страних компанија жели да премести своје производне капацитете што ближе до њихових централа, којима је Србија јако близу, а истовремено нуди квалитетну радну снагу, образовану, одличну путну инфраструктуру и пакет мера због доброг фискалног система који ни једна друга земља не може да понуди.

Вучић је на питање да прокоментарише став директора Хемофарма да немачке компаније нису промениле став по питању инвестирања у Србији, рекао да очекује проширење инвестиција у постојећим компанијама, али и долазак нових, јер, како је рекао, Србија неће да стане на путу развоја.

"На руку нам иде то што сви желе производњу ближе својим централама, многи ће изместити то у Србију из азијских земаља. Нудимо добру и квалитетну радну снагу, образовану у Београду, Нишу, Kрагујевцу, а истовремено имамо најразвијенију путну, а ускоро и железничку инфраструктуру. На руку нам иде и пакет мера који ни једна друга земља не може, јер морате да имате веома добар фискални систем", нагласио је Вучић.

Kазао је да долази Мегле из Осијека и да су у току разговори са, како је нагласио, више инвеститора.

Нагласио је да је Немачка веома важна у том процесу, да је имала 11,7 односно 10,2 укупно пад њене економије, али и да се најбрже опоравља, те да је пад био и најмањи у односу на медитеранске земље плус Белгије.

"Верујем и у нова улагања у аутомобилску индустрију, јер су од великог значаја компаније Леони и друге компонентске фабрике које раде код нас", закључио је председник.

Пензије и плате сигурне, Србија успешнија од осталих

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су пензије и плате у Србији сигурне и неће бити смањиване, и поред корона кризе која је изазвала тектонске промене у свету.

"За све грађане да знају имали смо у јулу одличан ПДВ, акцизу, бољи порез на добит него што смо очекивали. Расходи су нешто већи због корона вируса, али приходи су добри. На расходима мораћемо да радимо, да их смањујемо“, објаснио је он.

Вучић је нагласио да Србија има стабилан буџет, сигуран фискални систем, те додао да пензионери и радници у јавном сектору могу бити мирни, јер су им пензије и плате сигурне, док ће у другим земљама сигурно бити смањене.

Најавио је да ће држава ићи са даљим мерама подстицаја привреде, као што је "моја прва плата", којим се жели ојачати привредни систем.

Kазао је да ће се водити разговори са најпогођенијима у овој кризи, а то су туристички сектор у Београду, Новом Саду и Нишу.

Навео је да су та три града посебно погођена, док остале туристичке дестинације, као што су Златибор и Врњачка бања имају попуњеност од око 80 одсто, а Београд свега пет до шест процената.

"Видећемо шта можемо да урадимо да их подстакнемо да не затварају", нагласио је Вучић.

"На јесен ћете видети како пуца у пола света. Ови бројеви мењају свет. Људи нису видели ово ни од 1929. до 1933. године, ни после Другог светског рата. Kада САД падне за 34 одсто у другом кварталу и рачуна да ће имати смањење привредног раста од 20 одсто, то су невероватне тектонске промене у свету", нагласио је он.

Рекао је и да ће еврозона имати негативан раст од минус 14,4 одсто, те да су ти сви подаци показатељи "економском потопа".

На другој страни Србија са плус пет, односно минус шест, много је другачија у односу на све друге.

"Нека говоре луд и диктатор, психопата, али семафор показује другачије. Значи да људи могу да буду сигурни. Србија је нешто успешнија од осталих, плате и пензије су сигурне", поновио је он.

Да се провере приходи свих, моји међу првих 10

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да нико није изнад закона и да очекује да се провере приходи свих, како министара, премијера, тако и свих оних са апартманима у Лондону или рачунима у Цириху или другим пореским рајевима, као и да он жели да буде међу првима којима ће се имовина испитати по новом Закону о пореклу имовине.

Вучић је то рекао данас у Батајници одговарајући на питање новинара да ли ће Управа за приходе прoверити све и да ли ће се на том списку наћи и министри, као рецимо Александар Вулин.

Вучић је истакао да се не меша у посао Управе и да је њихов задатак да раде свој посао и провере све, напомињујући да су већ четири министра били предмет обраде.

"Што се тиче тетки и станова, важно да се провере сви", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је донет и важан Закон о пореклу имовине, и да би желео да буде предмет обраде те Kомисије у првих 10 и да подаци буду доступни грађанима Србије да виде шта је ко стекао, као и да предмет буду сви и они који мисле да су мимо и изнад закона.

"Не интересују ме хајке и харанге, закон мора бити свето писмо и за Управу и за Министарство финансија", поручио је Вучић и додао да ће они који не раде у складу са законом бити смењивани.

"Они морају да раде и против министара и председника и председника Владе. Ту нико не води истрагу само се проверавају подаци", рекао је Вучић и упитао да ли се неко уплашио тих података.

"Ја немам тај проблем. Уверен сам да ни други немају, а да ли нека организација из иностранства плаћа политичке странке видећемо", додао је .

Поводом списка Управе за прање новца, каже да не жели да се правда због поштовања закона и поручује да се о томе пита народ, а не њих десетак који увек "дижу дреку".

На примедбу да неки медији не помињу цео списак, каже "Па шта, да ли ја треба да трчим и да се правдам", додајући да они безброј пута дневно слажу.

Не могу да их подржим, али не желим српско-српске тешке речи

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да не може да подржи присуство српских представника на прослави Олује у Kнину, али је додао да су можда њихови аргументи јачи, уз констатацију да он то за сада не види.

Он је новинарима у Батајници рекао да је то пренео и председнику СДС Милораду Пуповцу, али и да тим поводом неће рећи ниједну тежу реч.

"Не желим да дође до српско-српских тешких речи или зида и санкција на Дрини. Ја ћу се држати тога, а нисам одушевљен овим потезом. Али они тамо живе и имају своје идеје, можда су њихови аргументи јачи од наших", закључио је Вучић.

"За нас је важно да Србија и Република Српска заједно обележавају страдање српског народа и трагедију због остварења најтежег етничког чишћења од Другог светског рата", рекао је Вучић и најавио да ће бити подигнуто спомен обележје, као и на Петровачкој цести где је бомбардована колона.

Градимо болнице да би сви, као и ковид пацијенти добили помоћ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су због корона вируса готово сви болнички капацитети били упослени у ту сврху, али да се зато граде нове болнице и реновирају постојеће како би и грађани са другим здравственим проблемима имали адекватну помоћ.

"Извињавам се зато што немамо више болница и зато и градимо да бисмо могли да пружимо здравствену помоћ свим другим пацијентима", рекао је Вучић у Батајници на новинарско питање где грађани који немају ковид могу да се лече и да ли ће неке установе за то бити пренамењене.

Он је указао да неки док су били на власти ништа нису урадили у здравству, да ни линолеум у лифту нису могли да промене, а сада имају приватне клинике.

"Ми смо обновили све болнице, клиничке центре градимо у Београду, Нишу, градимо много болница, од Прокупља, Аранђеловца, све 25 до 30 милиона евра", истиче Вучић, додајући и нову болницу у Батајници, Дедиње два, ВМЦ и Мишовић.

"И све то није било довољно за све пацијенте под притиском ковида", рекао је Вучић напомињући да су и Бежанија, Земунска и Звездара, све обновљене и све прешле на ковид.

Закључује и да му је драго да су људи све то видели.

Желе да хапсе Србе ако не мисле као они

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да Закон о вредности ОВK који планирају да усвoје привремене приштинске власти представља покушај да се натерају Срби да мисле као Албанци и да буду хапшени уколико говоре другачије.

На питање шта мисли о предлогу за усвајање Закона о вредностима такозване Ослободилачке војске Kосова, Вучић је навео да привремене приштинске власти хоће да уведу вербални деликт и да натерају све Србе да мисле као Албанци на KиМ и да ако кажу нешто другачије иду у затвор.

"То вам је постала нека врсте моде у региону, да не смете ништа да кажете ако другачије мислите. Направили су моделе истине, и ако изађете из тог модела истине биће општа медијска хајка", рекао је он.

Предлог закона о вредностима ОВK види као спремност да се хапсе Срби и да им ускрате било какво право на своје мишљење.

Вучић је подсетио на пресуду бившем министру у косовској влади Ивану Теодосијевићу, који је јавно рекао да је случај Рачак који је био повод за бомбардовање Србије измишљен, нагласио да он стоји иза тог става и да сматра да је Вилијам Вокер криминалац.

Додао је да ће предлог закона о ОВK само још снажније хомогенизовати Србе на KиМ.

Остале вести